5 landen die ik weer wil bezoeken

Ik ben ondertussen in al heel wat landen geweest, maar sommige landen spreken je persoonlijk meer aan dan andere landen. Zo zijn er landen waar ik het liefst zo snel mogelijk weer terug naar toe ga en zijn er landen waar ik zeker naar terug wil gaan, maar waar geen haast achter zit. Hier wil ik vijf landen aanstippen die ik toch het liefst binnenkort weer wil bezoeken en waarom!

Kroatië en zijn natuur

Kroatië is een land waar ik lang geleden ben geweest, ik was nog een kind. Veel herinner me ik er niet meer van, behalve dan de prachtige heldere meren, de vele watervallen en de sovjetmentaliteit. Dat laatste heeft me er ook altijd van weerhouden om een keer terug te gaan, maar tegenwoordig schijnt dit nauwelijks meer het geval te zijn en dus is het hoog tijd om terug te gaan naar Kroatië!

Kroatië is vooral populair in de zomer vanwege zijn strand, het zeilen en de prachtige zee. Wellicht is dit de mooiste bestemming aan zee in heel Europa en met een goede reden. Zeilen is er dan ook ontzettend populair, maar je kan er ook heerlijk uitgaan of gewoon genieten van het land. Een andere reden om naar Kroatië te gaan is de prachtige natuur. Krka en de Plitvice meren zijn ontzettend bekend en met een hele goede reden. De watervallen en meren in deze regio's zijn adembenemend mooi en zijn alleen al dé reden om dit land te bezoeken. Houd je daarnaast misschien van fotografie of van die ene perfecte foto op je instagram dan zijn dit ook plekken om zeker eens te bekijken.

Tenslotte heb je in Kroatië ook nog plekken waar de natuur ontzettend mooi is, maar die wat minder goed bekend zijn. Helaas ben ik er nog niet geweest, maar het Risnjak nationaal park staat bekend om zijn extreme sporten, ongerepte natuur en.. wildlife! Beren, wolven, herten, marters, van alles loopt hier rond. Daarnaast loopt hier ook de zeer schuwe lynx rond en het park is er zelfs naar vernoemd. Qua sporten kan je in de regio van Risnjak je hart ophalen: mountainbiken, bergbeklimmen, kajakken en veel meer is er dagelijkse kost.

Indonesië en zijn heerlijke eten

Indonesië is een land waar ik vrij recent, in 2011, nog ben geweest. Destijds heb ik de mogelijkheid gehad om de orang utangs op Borneo te bekijken, maar ook Java en Bali (enigszins) te ontdekken. Helaas heb ik er toen maar dertig dagen doorgebracht, waardoor ik nog zo ontzettend veel niet heb kunnen zien van dit enorme land. Toen ik Indonesië ontdekte was ik ook nog niet zo bezig met fotografie en helaas herinner ik me ook nog eens delen niet omdat ik ontzettend ziek ben geworden door slecht water te drinken. Voor mij zijn dit extra redenen om dit machtige land nog eens te ontdekken.

Ik zou beginnen met de twee bekende tempels rondom Yogjakarta te ontdekken: de prambanan en de borobudur. Twee prachtige tempels van twee verschillende godsdiensten. Waar de Prambanan hindoeïstisch is - en de grootste hindoeïstische tempel op Java - is de Borobudur boeddhistisch. Het zijn prachtig geconstrueerde tempels en beide zijn de gehele dag de moeite waard, maar extra bijzonder tijdens zonsopkomst. Zodra ik deze tempels bekeken zou hebben, zou ik de onbekende (en soms onbeminde) Javaanse natuur ontdekken. In 2011 heb ik al wat natuurgebieden bezocht, maar deze keer zou ik wat nieuwe en wat oude natuurgebieden combineren. Zo zou ik zeker Sukamade beach aandoen gelegen in het Meru Betiri nationaal park. Niet alleen vind je hier schildpadden die hun eieren komen leggen, maar het was ook de laatste schuilplaats van de Javaanse tijger. Volgens geruchten lopen ze er zelfs nog steeds rond! Javaanse tijgers of niet, je hebt er in ieder geval een goede kans om verschillende soorten herten te zien. Daarnaast heb je er apen en heb je altijd de kans om een katachtige tegen het lijf te lopen. Andere Javaanse nationale parken die me interesseren zijn Alas Purwo, Gunung Gede en Ujung Kulon. Vooral Ujung Kulon is zeer bijzonder, omdat hier de laatste populatie Javaanse neushoorns (geschat 60 exemplaren) voorkomt.

Mocht ik dan nog tijd (en geld) hebben zou ik richting Sumatra gaan om daar de orang utangs te bekijken. Deze bijzonder vriendelijke mensaap is waarschijnlijk mijn favoriete apensoort en met een hele goede reden: ze zijn wild, maar durven zichzelf vaak toch te laten zien. Ook op Sumatra zijn er prachtige nationale parken waarvan de bekendste en mooiste Gunung Leuser is. Ook Kerinci Seblat nationaal park is weer zeer de moeite waard en hier worden met enige regelmaat (en veel geluk) nog tijgers gezien!

Na deze drukte en de vele natuur zou ik tijd maken voor wat cultuur en ontspanning op Bali. Bali is niet de eerste plek waar ik aan denk bij een zonvakantie - dat is eerder Ibiza - maar is wel een heel geschikte plek. Het is er gezellig, het eiland is niet al te groot en er is genoeg te doen. Van prachtige watervallen, tot vulkanen en ontzettend veel tempels. Ik zou in ieder geval de wegen met duizenden tempels langzaam afrijden. Een aanrader hier is het monkey forest zodat je die speelse apen eindelijk eens van dichtbij kan bekijken.

Zuid-Afrika en het Kruger nationaal park

Zuid-Afrika is een land waar maar weinig mensen heen zullen gaan voor de cultuur. Alhoewel er genoeg geschiedenis en cultuur aanwezig is, zeker omtrent het barbecueën of braaien (in het Afrikaans) is het vaak niet zo uitnodigend om daar heel veel tijd aan te besteden. Behalve wellicht wanneer je een township bezoekt, Kaapstad ontdekt of in Kwazulu-Natal de sporen van de boerenoorlog bekijkt ga je niet direct de cultuur meemaken. Kaapstad moet ik zeer zeker ontdekken wanneer ik weer naar Zuid-Afrika zou gaan, maar de andere twee kan ik al van mijn lijstje afstrepen.

Een voorname reden voor mij om terug te gaan is de sfeer wanneer je de natuur ontdekt. Vaak gebeurd dit vanuit een auto - het is vrij gevaarlijk om tussen de leeuwen te lopen - en hangt er gewoon een heel relaxte sfeer. Mensen zijn vriendelijk, groeten elkaar en helpen elkaar om de mooiste dieren te vinden of vertellen wat ze die dag hebben gezien. Ik weet nog heel goed hoe wij drie cheeta's zagen staren naar een groep zebra's en hoe de leeuwen de hele dag aan het luieren waren. Het Kruger is dan ook qua sfeer, wildlife en grootte ongekend. Een extra goede reden om ook nog eens naar Zuid-Afrika te gaan: de braai! Ik weet niet wat het is met het zuidelijk halfrond, maar zowel in Australië als in Zuid-Afrika als in Argentinië zijn ze meesters van de barbecue. Het vlees is heerlijk dun en de pap (typisch gerecht) is een heerlijke vulling.

Mocht ik na het Kruger nog niet genoeg natuur hebben gezien zou ik naar de kust gaan en deze rustig afrijden om uiteindelijk dwars door de woestijn weer terug te rijden richting Johannesburg. Deze trip komt er zeer zeker aan, want als ik terugdenk aan het Kruger, de braai en de prachtige oceaan dan hoop ik niks anders dan zo snel mogelijk dat weer te zien.

Griekenland en de eilanden

Het is al zo ontzettend lang geleden dat ik Griekenland heb bezocht dat ik me eigenlijk alleen maar de plekken herinner die je vaak op de standaardfoto's van Griekenland ziet. Wat ik me echter wel heel goed voor de geest kan halen is de ontspannen cultuur, de avonturen die ik daar heb meegemaakt en de ongekende gastvrijheid van de vele Grieken. Athene is natuurlijk een prachtige stad, maar daarnaast heb je ook nog leuke havensteden en een interessante cultuur.

Griekenland is natuurlijk ook heel erg bekend om al zijn eilanden. Waar ik de vorige keren dat ik Griekenland bezocht die mogelijk niet had om te eilandhoppen, zou dat voor mij één van de hoofdredenen zijn om juist nu wel naar Griekenland te gaan. Naar alle waarschijnlijkheid zou ik de Cycladen bezoeken met zijn prachtige witte dorpen en de vrolijke heuvels. De zee is daarnaast glashelder en het weer is er altijd subliem.

Een ander bijkomend voordeel is natuurlijk het heerlijke eten. Of je nu gaat voor een moussaka of voor calamaris (pijlinktvis) het smaakt altijd fantastisch. Mocht je dat nou niet lekker vinden heb je nog de keuze uit tientallen andere typisch Griekse gerechten waaronder souvlaki, een Griekse salade met tzatziki of Gyros om er maar wat op te noemen.

Thailand - het ultieme backpackersland?

Thailand is mogelijk één van de bekendste backpacklanden ter wereld. Het is er zo ontzettend gemakkelijk om overal te komen met de bus en bijna iedereen bij toeristische plekken spreekt wel een paar woorden Engels. Je kan jezelf altijd uitleggen en juist dat maakt het zo een ontspannen land om door te reizen. Daarnaast ontmoet je gewoon ontzettend makkelijk andere backpackers zoals ik zelf in 2015 heb mogen merken.

Dat is echter niet het enige wat dit land te bieden heeft. Zo is er een ontzettend rijke cultuur, mede door het boeddhisme dat hier aanwezig is. Ik heb er al ontzettend veel tempels kunnen bekijken, maar waarschijnlijk heb ik alsnog heel wat spectaculaire tempels gemist. Ook heb je er nog sporen uit de tweede wereldoorlog bij River Kwai. Het backpackersleven is dus niet het enige wat Thailand te bieden heeft! Wel is het "gelukkig" een groot onderdeel van het reizen door dit land en er zijn flink wat feesten op de verschillende eilanden. Ik zou zeker naar een halfmoon- of fullmoonparty willen en Kho Phi Phi bezoeken. Mocht ik dan nog tijd over hebben zou ik wellicht wat andere eilanden ook bezoeken.

Aan het eind van de vakantie, na het zonnebaden, bruinen en het beetje cultuur snuiven, zou ik naar de ongerepte natuur van Thailand gaan. Waarschijnlijk zou ik Hui Kha Khaeng gaan in het oosten van Thailand om daar op zoek te gaan naar de luipaarden, tijgers en beren die hier nog voorkomen. Of wellicht zou ik het bekendere Khao Yai nationaal park bezoeken en wat foto's maken van de olifanten. Hoe dan ook, wanneer ik weer naar Thailand ga, dan is het een heerlijke mix van allerlei verschillende uitdagende activiteiten.