7 plekken die je zeker niet mag missen in Australië

Sta jij op het punt om naar Australië te gaan en heb je er ontzettend veel zin in? Of je nu voor een jaar gaat, een paar dagen of een aantal weken: er is gewoon ontzettend veel te zien en te doen. Eigenlijk is een jaar - inclusief werken - in Australië nog te kort zoals ik zelf helaas heb kunnen merken. Daarom ga ik jou ook mijn top 7 dingen geven die je absoluut niet mag missen in Australië. Australië is natuurlijk een ontzettend groot land. Met een oppervlakte dat bijna 450 keer zo groot is als Nederland kan je er dan ook gemakkelijk verdwalen. Geen zorgen: met een goede wegenkaart en eventueel google maps kom je er zeker wel! Een top 10 is uiteraard niet zo leuk, want dat is zo standaard, dus bij deze mijn 7 favoriete plekken in Australië en waarom!

1. Melbourne en zijn street art

Melbourne is wellicht mijn favoriete stad van Australië, zeker als ik nu zo terugkijk. Ik ben inmiddels al ruim een jaar terug en besef me meer en meer hoe leuk deze stad eigenlijk was. Niet alleen had je er de prachtige ruime tuinen, veel activiteiten in de buurt en de ferry richting Tasmanië om maar wat voordelen te noemen, ook heb je er prachtige street art die gratis te bezoeken is. Veelal bestaande uit graffiti is deze street art een waar genot. Niet alleen kan je snel even je instragram gebruiken en wat gave foto's nemen, ook kan je er gewoon genieten van de creativiteit die er is. Veel van de straten liggen ook nog eens in populaire gebieden waar je een lunch kan halen of gewoon eens een keer (ouderwets) uit kan gaan. Bekijk hier een aantal foto's en de straatnamen waar sommige van de beste stukken te vinden zijn.

2. Het prachtige regenwoud van noordelijk Australië

De daintree, Atherton tablelands, cassowary's, krokodillen, boomkangoeroe's en nog veel meer! Dit allemaal is te zien in het prachtige regenwoud van noordelijk Australië. En dat is nog niet eens alles. Zo vind je er ook prachtige regenwouden die uitlopen in stranden, bergen, heuvels en ontzettend veel leuke dorpjes met een echte Australische sfeer. De plek die ik persoonlijk het leukste vond was zeker weten de Atherton tablelands, maar andere backpackers vonden Daintree rainforest dé plek waar je ooit geweest moet zijn vanwege het prachtige regenwoud dat daar overloopt in het strand. Uiteindelijk is de gehele regio gewoon een plek waar je een aantal dagen of langer moet spenderen als je toch naar Australië gaat, want er is genoeg te zien en mee te maken.

3. Avonturen aan de westkust

Oké eigenlijk mag ik misschien niet helemaal meepraten, want ik heb amper tijd gespendeerd aan de westkust van Australië, maar alsnog! Eigenlijk is het niet iets wat je mag missen. Ik kan er ontzettend veel redenen voor geven, maar veel daarvan gelden ook voor de oostkust. Waaronder in ieder geval: het is er prachtig met de natuur en de stranden, de kangoeroes lopen hier over het strand en je kan er surfen zoveel als je wilt! Echter is het aan de westkust een stuk rustiger dan aan de oostkust en eigenlijk is dat ook de reden dat de westkust een stukje extra speciaal is. De ruimte, hoe uitgestorven het er is en hoe belachelijk droog het hier kan zijn.

Laten we dan natuurlijk niet vergeten dat de westkust van Australië ook nog eens bijzondere gebieden kent zoals Monkey Mia waar je dolfijnen zo ongeveer kan aaien. Ook andere bijzondere plekken zijn hier genoeg te vinden en 1 van de rustigste (grotere) plaatsen van de westkust is waarschijnlijk Broome. Broome is dan ook heerlijk om gewoon een paar dagen te vertoeven en heerlijk je tijd te spenderen terwijl je even bijkomt van alle bizarre avonturen die je hier verder meemaakt

4. Kakadu en Litchfield nationale parken

Op nummer 4 van dingen die je niet mag missen staat weer een natuurgebied, wat natuurlijk niet heel erg gek is als we bedenken dat er slechts 23 miljoen mensen in Australië wonen terwijl het land wel bijna 450 keer zo groot is als Nederland. Kakadu en Litchfield zijn echter heel erg bijzonder. Niet alleen vanwege hun ligging, maar ook omdat er heel wat bijzondere diersoorten leven en er ontzettend veel tekeningen zijn die de Aboriginals over de jaren hebben gemaakt. Kakadu is waarschijnlijk mijn favoriete nationale park in het land direct na Lamington. Je hebt hier namelijk heel wat verschillende dieren waaronder vogels en zoogdieren, maar ook heb je er prachtige watervallen, uitgestrekte gebieden, de mogelijkheid om met een bootje te zoeken naar krokodillen en fantastische 4x4 tracks. Je kan je eigen 4WD auto hier gebruiken en gewoon dwars door de rimboe rijden voor je gevoel.

Mocht je in de buurt zijn dan is een bezoek aan een van deze twee parken verplicht, maar eigenlijk is het zelfs de moeite waard om er honderden of duizenden kilometers voor om te rijden of te vliegen, want het zijn unieke nationale parken met unieke kenmerken.

5. Diep de woestijn van Australië in!

Oké eigenlijk is dit iets wat weinig mensen maar echt doen: de echte woestijn van Australië inrijden en er dan van genieten. Natuurlijk is dit ook niet echt iets wat je snel zou doen, want wat is er nou echt te doen in de woestijn? Nou vooruit, misschien is de echte woestijn ook niet helemaal de moeite waard, maar denk wellicht aan iets als de Nullarbor. De Nullarbor is een gebied waar eigenlijk heel erg weinig groeit, maar er nog wel genoeg te zien is. Denk aan de fantastische wombats die daar gewoon rondlopen, de walvissen die er voor de kust zwemmen, de rode kangoeroes die rondhuppen en de prachtige vuurtorens die keer op keer een licht in de nacht zijn.

Natuurlijk is de Nullarborvlakte niet het enige gebied wat voor woestijn door gaat en zo prachtig is. Denk aan de vele woestijnen in westelijk Australië en de prachtige cactussen die daar groeien! Een plek die ik daarnaast zeker nog kan aanraden is nambung nationaal park - zeker bijzonder en de moeite waard!

6. De bergen van Australië in

Een van de grootste avonturen die ik zelf heb meegemaakt was mijn eerste echte eigen roadtrip. Ik was onderweg vanuit Sydney en was net klaar met mijn werk in hartje Sydney. Ik had net een auto gekocht en besloot om eens flink op weg te gaan en gewoon te genieten van het reizen. Ik had een prachtige mitsubishi triton, kon dus offroad rijden en was op weg naar de Snowy mountains. Na een korte tussenstop in kangaroo valley (of beter gezegd: wombat valley) was het voorwaarts richting mount Kosciuszko. Ik had er eigenlijk niet zo veel van verwacht, het is immers de hoogste berg van het vasteland, maar met een hoogte van net boven de 2200 meter is het nou niet echt een reus, van een berg - zeker niet als je bedenkt dat het er in de zomer gewoon bijna altijd boven nul is, zelfs in de nacht. Ik was er dan ook in de zomer, maar wauw! Wat een prachtig gebied is dit en wat een prachtig nationaal park. Het hele nationale park is heel scenisch, maar is dat niet uitsluitend. Er is namelijk zo veel meer daar te zien dan alleen een beetje mooie bergen! De kangoeroes lopen hier nog vrij rond, overal zijn wandelpaden te vinden en je kan er in de winter ook nog eens heerlijk skiën. Ik kan overigens aanraden om het lange circuit te lopen richting de top, want dit was zo mogelijk de mooiste wandeling die ik heb gedaan op het vasteland.

7. Tasmanië, een ferry en ongelooflijk veel wildlife

Misschien was het bij Kosciuszko wel de mooiste wandeling die ik ooit heb gedaan op het vasteland, bijna elke wandeling op Tasmanië was nog mooier of bijzonderder. Ik heb daar aardig wat nachtwandelingen gemaakt waarbij ik dingen zag als Tasmaanse duivels of andere buideldieren zoals de gevlekte buidelmarter. Daarnaast heb je er gewoon ontzettend veel dingen te doen. Je kan er ratten, zelfs voor 10 dagen lang, of je kan gewoon een keer iets geks doen. Stel je voor: je hebt zin om gewoon eens te gaan mountainbiken dan kan dit gemakkelijk. Mocht je speciaal een avond apart willen zetten om dieren te kijken: dan gaat dit gemakkelijk en pak je gewoon een krachtige zaklamp en ga je op onderzoek uit.

Het begint natuurlijk allemaal met een vlucht of nog leuker: een ferry. De ferry is zeker de moeite waard vind ik en al helemaal in de maanden dat de walvissen hier zwemmen, wat ongeveer tussen juli en augustus is, alhoewel er zo'n 50-100 walvissen het hele jaar door aanwezig zijn. Daarnaast heb je kans op dolfijnen (die ik zelf ook heb gezien) orka's en nog veel en veel meer. Het schijnt dat er ook bijzondere vogels rondvliegen en anders kan je altijd nog genieten van het gewoon aan boord zijn van een fantastisch schip.

Zodra je op Tasmanië echt aankomt is er zo veel te doen, alhoewel het meeste natuurlijk wel rond de natuur geconcentreerd is. Mijn favorieten zijn Cradly mountain nationaal park, Maria island en Bruny island. Zeker de twee eilanden hebben iets bijzonders en zo ongelooflijk veel wildlife. Op maria island is het bijna onmogelijk om de zeer zeldzame Tasmaanse duivel te missen en op Bruny island ga je bijna gegarandeerd een mierenegel tegenkomen. Daarnaast lopen er over heel Tasmanië heen zo ontzettend veel wandelpaden en fietspaden. Tasmanië is echt iets wat je niet mag missen wanneer je naar Australië vliegt!