8 keer natuur in Japan!

Japan is een land dat vooral bekend staat om zijn cultuur, historie en misschien een beetje doordat het een van de meest ontwikkelde landen in de wereld is. Wist je echter dat er in Japan ook ontzettend veel nog ongerepte natuur te vinden is en dat het land nog duizenden beren heeft, dat er vroeger wolven leefden en dat er bijzondere dieren zoals de wasbeerhond leven? Daarnaast is het een geologisch ontzettend interessant land met vulkanen, bijzondere rotsen en natuurlijk heel wat bijzondere natuurverschijnselen, waaronder aardbevingen, tsunami's en meer.

Om de natuur in Japan wat meer aandacht te geven en te laten zien hoe bijzonder het land eigenlijk is wil ik een 8 keer de meest bijzondere natuurlijke plekken in Japan aanstippen. Van bekende plekken zoals Mount Fuji tot aan minder bekende plekken zoals de Japanse Alpen.

1. Mount Fuji - een natuurlijke vulkaan

Dit is wellicht de bekendste plek van heel Japan. Mount Fuji, een vulkaan en het hoogste punt van Japan, is gewoon een ontzettend bijzondere vulkaan. Vrijwel helemaal losstaand van alle andere bergen in de buurt en een ring van platteland en bossen om de vulkaan heen maakt dat het toch een apart gezicht is. In juli en augustus heb je de mogelijkheid om de vulkaan helemaal naar de top te beklimmen, daar buitenom moet je het doen met een blik vanaf een afstand of kan je een stukje de vulkaan op. Rondom de vulkaan liggen 5 meren, waar je in eentje zelfs de reflectie kan zien van de berg. Bovendien liggen er ontzettend veel bossen rondom de vulkaan. In de bossen leven heel wat vogels, zoogdieren en reptielen, alhoewel de kans dat je er overdag zoogdieren tegenkomt natuurlijk vrij klein is, kan je wel genoeg vogels en reptielen zien. Mocht je in de buurt zijn of totaal niet: het is sowieso de moeite waard om deze gigantische losstaande vulkaan te bekijken en als je de kans hebt te beklimmen!

2. Takachiko gorge in miyazaki

Wat is dit een prachtige gorge! Dit is voor mij een van de redenen dat ik absoluut van de natuur van Japan ben gaan houden. Je hebt namelijk zo ontzettend veel heuvels en bergen, maar dit is echt helemaal anders. Je kan hier lopen of varen, maar ik zou zeker aanraden met de boot te gaan, omdat je dan recht een plaatje van een postkaart in roeit, zo bijzonder is dit wel. Met steile kliffen die tot wel 100 meter hoog zijn en prachtig blauw water, mooie bossen, en zelfs watervallen is dit iets wat je eigenlijk niet mag missen als je toch in de buurt bent. Het enige nadeel is dan ook dat veel toeristen dit gebied vaak overslaan en je er niet snel in buurt bent.

3. Jigokudani - Vallei van de hel

Jigokudani is een bijzonder mooi gebied om het maar heel erg simpel te houden. Dit prachtige gebied ligt (uiteraard) op Hokkaido, wellicht het meeste ongerepte grote eiland van Japan. Jigokudani, vaak Hell valley genoemd, is een gebied dat ligt in het shikotsu-toya nationale park. Het gebied bestaat eigenlijk uit zwavelgassen die naar boven komen en is ontstaan nadat een vulkaan ongeveer 20.000 jaar geleden is uitgebarsten. Uiteraard kan je ook gewoon gaan wandelen in het gebied, maar de roestkleurige berg is uiteraard heel speciaal. Als je in de winter daar bent, wat niet gek is in Hokkaido, dan is er een goede kans dat je ook prachtige vergezichten hebt over besneeuwde bergen of bergtoppen, niet verkeerd dus.

De vallei is gewoon een natuurlijk wonder en iets wat je in de rest van Japan niet vindt - zeker niet in deze vorm en maat! Mocht je het grote gebied hebben bekeken en besloten dat je het hebt gezien - of dat het er toch te veel naar zwavel stinkt - dan kan je altijd nog een korte wandeling maken richting een natuurlijk voetenbad om hier even die zware wandelschoenen uit te doen en gewoon te genieten. Het nationale park is daarnaast vrij gemakkelijk te bereiken, want het ligt vrij dichtbij Sapporo: de stad waar je waarschijnlijk naartoe vliegt.

4. Jigokudani - monkey park

Weer een jigokudani, maar nu met iets heel anders. Dit is de beroemde plek waar de apen in de hot springs gaan zitten om zichzelf op te warmen! Zeker in de winter is het ontzettend gaaf om dit gebied, dat middenin de Japanse Alpen ligt, te bezoeken. De kans is dan namelijk heel erg groot dat je meerdere apen tegen gaat komen die in de hot springs zitten en misschien krijg jij het ook wel voor elkaar om een ontzettend gave foto te maken! De apen hier zijn redelijk gewend aan mensen en je kan dan ook vrij dichtbij komen.

Het Jigokudani monkey park ligt middenin de Japanse Alpen en is dan ook middenin de natuur. Mocht je tijd hebben kan je bijvoorbeeld een wandeling maken op een van de bergen in de omgeving. Daarnaast kan je ook een stukje rijden en zeker in de herfst, wanneer de bomen van kleur veranderen, geeft dit een prachtig panoramisch uitzicht over de vele kleuren die de herfst met zich meebrengt. Zelf vind ik het zien van de Japanse makaak een van de leukste dingen, want ze zijn erg actief en hebben een bijzonder kleurrijk gezicht!

5. De Japanse Alpen en zijn wildlife

Ik haalde het al een paar keer aan: de Japanse Alpen. Naar mijn mening is dit een van de mooiste berggebieden ter wereld waar ik ben geweest. De redenen hiervoor zijn erg simpel: er leven veel dieren, je hebt er prachtige bossen, hoge bergen, sneeuw, rivieren en onsen (of warmwaterbronnen) en nog veel en veel meer. Je kan hier uren of zelfs dagen verdwalen terwijl je gewoon aan het genieten bent van de rust en ruimte om je heen - iets wat maar op weinig plekken in de ontwikkelde wereld mogelijk is.

De Japanse Alpen herbergen daarnaast een aantal bijzondere diersoorten die je maar weinig ziet. Denk bijvoorbeeld aan de twee soorten Japanse vliegende eekhoorns, Japanse dassen, de Japanse bosgems en zelfs de Aziatische zwarte beer! Van kleine en bijzondere dieren naar grote roofdieren en andere dingen - alles vind je hier. Mocht je vooral geïnteresseerd zijn in vogels of reptielen of zelfs bloemen, alles vind je hier! De woordenrijkdom is gigantisch en ik kan dan ook iedereen aanraden om zeker eens een keer de Japanse Alpen te bezoeken en het absoluut niet over te slaan!

6. Mount Aso, een actieve vulkaan

De actieve vulkaan Aso, gelegen op het eiland Kyushu, is een van de grootste actieve vulkanen ter wereld. Eigenlijk, als je echt naar de vulkaan gaat kijken dan zie je dat het niet een top heeft, maar vijf verschillende toppen. De hoogste top is de Taka-dake met 1592 meter, maar de meest interessante is die van de Naka-dake omdat deze vulkaan nog actief is. In 2016 was er nog ontzettend veel rook en steeg de rook op tot een hoogte van maar liefst elf kilometer. Boeren in de wijde omtrek hadden er last van en regelmatig was er schade door vallend puin.

Mount aso en dan dus vooral Naka-dake is doordat hij nog zo actief is zeer bijzonder! Zelf heb ik helaas niet de kans gehad om deze bijzondere vulkaan te bezoeken, maar mocht ik een keer terug naar Japan gaan, dan staat deze plek hoog op het lijstje!

7. Nara prefecture en zijn herten

Nara prefecture, en dan vooral de stad met zijn natuur zelf, is gewoon ontzettend bijzonder vind ik. Dit gebied wordt al beschermd sinds de tijd dat Nara nog de hoofdstad van Japan was, inmiddels ruim duizend jaar geleden! Het Kasugayama primeval forest, dat direct doorloopt vanuit het bekende Nara park, is een bijzonder bos. Toen ik hier zelfs doorheen liep - ik ben er in totaal 3 dagen geweest - heb ik zo ontzettend veel gezien. Overdag genoot ik gewoon van alle herten die hier waren, en dat zijn er behoorlijk wat! Je hebt hier alle tijd om de dieren goed te fotograferen en gewoon de tijd te nemen om ze te zien. Mocht je tijdens de bronsperiode komen, ergens in de herfst, dan heb je een goede kans om mannetjes te zien vechten voor de vrouwtjes.

Alhoewel de herten niet zo wild zijn als in andere gebieden, valt er veel meer te zien! Zelf zag ik hier onder andere wilde zwijnen, Japanse vliegende eekhoorns, Japanse dassen, Japanse marters en verschillende slangen. Voor een gebied dat zo dichtbij de bewoonde wereld ligt is dit een bijzonder totaal! Ik kan je overigens zeker aanraden om hier een keer een nachtsafari te doen: pak je (sterke) zaklamp en start gewoon met het lopen door het bos.

8. Watervallen in Japan

Tenslotte wil ik nog een algemeen iets aanstippen, wat je overal door Japan heen wel gaat zien: de prachtige watervallen! Ik ga geen lijstjes opnoemen van mooie watervallen, want ik ben van mening dat er in Japan te veel mooie watervallen zijn om op te noemen, maar toch wil ik een paar heel bijzondere even aanstippen. Voor mij stond de nochi waterval bovenaan mijn lijst om te bezoeken. De kleuren van het bos zijn er prachtig en alleen daarom kan je het al bezoeken, maar door de combinatie van een prachtige tempel en het perfecte fotoplaatje is het een niet te missen locatie.

Andere watervallen die zeker de moeite waard zijn, zijn bijvoorbeeld Nabegataki waterval, Pinaisara waterval en Noumizo waterval. Deze watervallen zijn gewoon plaatjes. Andere watervallen die opvallen vanwege hun hoogte of de spectaculaire hoeveelheid water die er doorheen stroomt zijn: Ryusei-Ginga, Garo, Kegon en tenslotte Shiraito. Zeker Shiraito wil ik nog even speciaal uitlichten: het ligt vlakbij Mount Fuji en eigenlijk is het te jammer om dit te missen als je toch in de buurt bent! Uiteraard zijn er nog veel meer watervallen en is dit slechts een heel kleine selectie, vandaar dat ik ook niet hele lijstjes wil geven. Als je naar Japan gaat kijk dan gewoon eens naar een waterval bij jou in de buurt en neem de tijd om er foto's te maken!

Verder is er in Japan nog veel meer prachtige natuur te vinden. In die natuur vind je van alles en sommige dingen zijn zelfs seizoensgebonden. Zo is de bloesem slechts een korte tijd in het jaar zichtbaar en zijn de prachtige herfstkleuren maar een paar weken in de herfst goed zichtbaar. Aan de andere kant: er is zo veel te zien dat er altijd wel iets bijzonders is! Ik zou zeggen: geniet er vooral van en probeer de tijd te nemen om alles te zien.