Aardbeien plukken in Australië

Aardbeien plukken in Caboolture

De eerste baan, dag vier dat ik in Australië ben. Ik begin op een schitterende, maar koude zondagochtend met het plukken van aardbeien. Al om 5:45 in de ochtend vertrek ik vanaf het hostel naar mijn werk om daar om 6:20 aan te komen zodat ik om 6:30 kan beginnen. De eerste dag maak ik kennis met iedereen, inclusief een groot aantal Taiwanezen en begin ik te werken. Het gaat wel lekker, ik ga vrij snel, zeker als ik mezelf vergelijk met de andere nieuwe mensen die allemaal vandaag zijn begonnen. Na een tweeënhalf uur werken is het pauze en ga ik eens narekenen hoeveel ik heb verdiend. Auw! Dat is toch wel wat minder dan het minimumloon, laat staan waar ik op hoopte.

Aardbeienplukken wat je moet doen

Aardbeien plukken is simpel, dom en saai werk. Je zit in een karretje, zie foto en eigenlijk alles wat je doet is de hele dag in dat karretje door de rijen heen gaan zodat je zoveel mogelijk aardbeien in je kratten gooit en je uiteindelijk flink hoopt te verdienen. Tenminste, dat hoop je voordat je daarheen komt, want zodra je er bent wordt dat al snel in de vuilnisbak gegooid en hoop je vooral jezelf te redden voor de week. In een goede zes dagen tijd verdiende ik gemiddeld 80 dollar per dag: 50 tot 60 euro! We hebben het dan overigens niet over werkdagen van 8 uur en werkweken van 5 dagen, maar over 7 dagen per week en 10-12 uur per dag.

Oplichting een probleem

Ja, aardbeien plukken is niet geweldig en Caboolture is bijna berucht. Het is de aardbeienhoofdstad van Australië als het gaat om backpackers en het plukken ervan, maar het grootste probleem is dat er aardig wat farms zijn met eigenaren die niet eerlijk zijn, je niet betalen of jou zelfs laten betalen voor het werken! Tenminste, ze laten je te weinig verdienen (zoals bijna allemaal) en vragen gigantisch geld voor eten en overnachtingen.

Fruit plukken is niet altijd zo

Gelukkig is fruit plukken niet altijd zo. Ik heb er veel mensen ontmoet die na een dag weg zijn gegaan en besloten om snel door te reizen omdat dit de slechtste fruitplukbaan is die ze in heel Australië hebben gehad. Dus mijn hoop is goed. Momenteel heb ik een geweldige baan in Sydney, maar werk helaas samen met een minder prettige persoon die (zeer zeker) flink verslaafd is aan drugs en alcohol.

Wil je meer weten over mijn reis: hou dan goed budgetreiziger in de gaten!