Bucketlist van centraal en oost Europa

Na deel één en deel twee van mijn bucketlist - nog allemaal binnen Europa - wil ik vandaag deel drie laten zien. Met een sterke focus op centraal en oost Europa en alle gebieden en dingen die ik daar wil zien. Ik ben zelf pas een aantal keren in het oosten van Europa geweest en die keren was ik voornamelijk in Tsjechië of Kroatië te vinden. Wel ben ik aan het overleggen om na Australië samen met een vriend voor twee maanden door oost Europa te trekken met de auto - dus wie weet waar ik dan allemaal kom. Na Australië ga ik in ieder geval verder reizen - maar nog onbekend is het hoe en waar.

13. Bialowieza woud in Polen

Het Bialoweiza bos in Polen is naar alle waarschijnlijkheid het oudste oerbos dat nog in Europa bestaat. Het staat op de grens van Polen en Wit-Rusland maar het bekendste en meest toegankelijke gedeelte ligt in Polen. Bialowieza is vooral ook bekend geworden vanwege een aantal documentaires en dergelijke, waaronder die over wisenten, vossen, wolven, dassen en nog veel meer bijzondere dieren. Dat is ook voor mij de reden dat ik naar het Bialowieza bos zou willen gaan: om daar te zoeken naar die zeldzame diersoorten en te genieten van alle natuur. Voorlopig blijft het echter bij de bucketlist, want ik heb nog geen idee wanneer ik echt naar oost Europa ga. Wat ook dus geld voor alle andere plekken.

Het Bialowieza bos is vooral voor de mensen die van de natuur houden interessant. Zo zie je onder andere zoogdieren, vogels en vele plantensoorten.

14. Krka en Plitvice in Kroatië

Kroatië is een ontzettend mooi land waar ik ooit ben geweest een jaar of vijftien geleden. Ik herinner me er dan ook niet meer gigantisch veel van en zal heel eerlijk zeggen dat ik wel al eens bij de Krka en de Plitvice ben geweest lang geleden, maar me er maar weinig van herinner. De Krka watervallen en de Plitvice meren zijn waarschijnlijk de bekendste plekken van Kroatië voor toeristen en met een goede reden. De natuur, het heerlijke water en de prachtige omgeving maken deze twee plekken tot goede kandidaten om op korte termijn eens te bezoeken!

15. De Donau delta in met een boot

De Donau is een rivier in oost Europa en ik zou graag eens de delta in willen waar de Donau uitmondt. Het schijnt er echt ontzettend mooi te zijn en vooral ook schijn je er prachtige vogels te kunnen fotograferen vanuit de boot - waaronder roofvogels zoals gieren en valken. De Donau delta is een gebied dat ik in ieder geval wel eens goed zou willen bekijken, omdat het er zo gevarieerd is en het één van de weinige plekken in Europa is waar de delta er zo uitziet.

16. Parachutespringen in de Karpaten

De Karpaten is een lange bergketen die door verschillende landen loopt. De Karpaten zelf schijnen prachtig te zijn en vooral de vergezichten, de uitzichten en de natuur schijnt echt ontzettend mooi te zijn. Voor mij is er echter nog een reden waarom ik naar de Karpaten zou willen en dat is om te parachutespringen. Nu kan dat op heel veel plekken, waaronder in de Alpen, maar om de een of andere reden trekken de Karpaten mij meer aan als het gaat om parachutespringen. Waarschijnlijk komt dat voornamelijk doordat ik de Karpaten nog nooit heb gezien en het dus gelijk ook goed zou willen zien.

17. Boedapest, Praag en andere hoofdsteden

Als ik denk aan hoofdsteden in centraal en oost Europa denk ik gelijk aan Praag. Ik ben al wel een aantal keer, drie keer, in Tsjechië geweest, heb Praag al even gezien, maar heb nog nooit echt veel tijd in Praag doorgebracht en dat terwijl de stad bekend staat als één van de mooiere hoofdsteden binnen Europa. Dus dat moet ik in ieder geval een keer overdoen. Een andere stad die zeker nog eens goed wil bekijken is Boedapest. Ik hoor steeds vaker verhalen van mensen die een stedentrip naar Boedapest hebben gedaan en zeggen dat het zo leuk, gezellig en mooi was - dus dat wil ik een keer gaan bekijken. In de rest van oost Europa zijn er daarnaast nog heel wat (hoofd)steden die me wel interessant lijken, maar niet per se op mijn bucketlist staan om te moeten zien!

18. Natuur van Estland

Tenslotte voor vandaag de natuur van Estland. Bij Estland krijg ik in eerste instantie vooral een beeld van een land met een sterke invloed uit Rusland en het communisme, maar Estland is dat stadium voor een deel al voorbij en is veel meer dan dat. Naast een hele eigen cultuur heeft het land een ontzettend mooie natuur - een natuur die tot het mooiste van Europa behoort naar mijn mening. Niet alleen qua wildlife kan je er ontzettend veel zien, maar ook gewoon qua natuur en variatie kan je veel zien. Denk hierbij aan zeldzame dieren zoals lynxen, wolven en beren, maar ook aan uitgestrekte vlakten, bossen, moerassen en delta's. De natuur van Estland is iets wat ik zeker wil gaan zien en mee wil maken, iets wat heel hoog op mijn persoonlijke bucketlist staat.