Budget en kosten Argentinië

Net zoals buurland Brazilië is Argentinië een van de duurdere landen van Zuid-Amerika. Behalve dat het land echter wat duurder is dan de meeste landen, is het ook een ontzettend gevarieerd land. Met een ongekende variatie in cultuur, natuur en landschappen is het overwegend één van de mooiste landen van heel Zuid-Amerika. Met in het noorden een grote uitgestrekte jungle met aansluitende pampas en de prachtige Iguazu waterval en in het zuiden een prachtig uitgestrekt gebied vol met Gletsjers, pinguïns en prachtige landschappen.

Argentinië biedt dus een enorme variatie qua natuur, maar ook qua cultuur is er genoeg te beleven in Argentinië. Van de hoofdstad Buenos Aires met zijn bruisende nachtleven tot de bijzondere kleine plaatsjes met mooie kerken. Overal is wel iets bijzonders te zien qua cultuur of architectuur. Argentinië is ook met recht echt een vakantieland in sterke opkomst. Alhoewel Nederlanders het land nog niet echt lijken te vinden, vinden steeds meer mensen uit verschillende landen dit land - dat ook nog eens de toegangspoort tot Antarctica is!

Kosten per dag in Argentinië

Argentinië is dus net als Brazilië niet zo heel erg goedkoop. Waar Brazilië een 40 euro per persoon per dag kost, kom je in Argentinië nog een stukje duurder uit: zo een 45 euro per persoon per dag. Voor veel backpackers is dit gelijk een probleem, omdat dit uiteraard erg veel geld is. Gelukkig kan Argentinië ook een stuk goedkoper en kan je er zelfs heen op een heel klein budget. De goedkoopste reizigers kunnen rondkomen voor ongeveer 10 tot 15 euro per persoon per dag, wat zelfs minder is dan in Zuid-Oost Azië!

Dat Argentinië zo goedkoop kan heeft alles te maken met de mogelijkheid om heel goedkoop te overnachten en zelf je voedsel te regelen, maar daarover later meer. Vooral ook omdat dit slechts om een kleine groep reizigers gaat en de meeste reizigers toch iets meer luxe en comfort willen. De gemiddelde reiziger in Argentinië zal zo een 45 euro per dag uitgeven. Het kan iets goedkoper zonder erg veel luxe in te leveren, maar het kan ook iets duurder zodat je meer luxe krijgt. Reken op een 45 euro per persoon per dag en je komt in ieder geval wel goed uit.

In Argentinië heb je vier kostenposten, te weten:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten in Argentinië

Vooral de kosten van overnachtingen zullen sterk het budget bepalen, omdat er maar weinig echt goedkope overnachtingsmogelijkheden zijn. Ook het voedsel bepaalt het een en ander, omdat zelf eten en drinken klaarmaken goedkoper is dan eten in een restaurant. Vervoer kan op veel verschillende manieren, maar reizen is in Argentinië nooit heel erg goedkoop door de gigantische afstanden die overbrugt moeten worden.

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen kunnen flink op het budget drukken, maar kan ook weer heel erg veel ademruimte geven. Het is erg afhankelijk van hoe je gaat overnachten. Grofweg zijn er een aantal opties: kamperen, hostels en hotels. In Argentinië is het uiteraard ook mogelijk om in dorms te slapen in Buenos Aires of in guesthouses of homestays her en der, maar dit komt toch nog relatief weinig voor in Argentinië.

Kamperen en dorms zijn absoluut het goedkoopste en kosten gemiddeld genomen maximaal zo een 5 euro per dag. Dit is dan natuurlijk voor de betaalde campings en de dorms, maar er zijn in Argentinië ook tal van plekken waar je gewoon in de natuur mag kamperen en hier kan echt veel bespaard worden. In de natuur kamperen is gratis, maar biedt ook alleen de luxe die je zelf mee neemt voor de trip.

Hostels zijn een (flinke) stap omhoog en bieden een eigen badkamer en een overwegend comfortabel bed. Voor hostels ben je echter wel tussen de 15 en de 20 euro per persoon per dag kwijt, wat natuurlijk dan ook weer een flinke stap omhoog is. Een hostel biedt dus wel die luxe, maar is ook duurder. Een hotel is dan weer wat duurder en kost zo een 25 tot 30 euro per persoon per nacht wanneer je in de goedkopere hotels zit. Vaak is het ontbijt inclusief en bespaar je hier dus wat op, maar al met al zijn overnachtingen in eigen kamers gewoon erg duur.

Reken daarom er ook op dat je gewoon 15 euro per persoon per nacht kwijt bent, iets wat gewoon heel erg normaal is voor een hostel. Mocht je iets meer keuze willen hebben qua hostels is het verstandig om een 5 euro extra per persoon per nacht te reserveren, zodat je zo nu en dan eens iets meer luxe hebt en in ieder geval een schone kamer hebt.

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer liggen in Argentinië gigantisch hoog, mede omdat de afstanden gewoon gigantisch zijn. In Argentinië kan je per bus door het hele land gaan (voor zover het te rijden valt). De bus is de goedkoopste optie voor bijna alles, alhoewel de boot heel soms goedkoper is of het enige vervoersmiddel is. Ook een auto of een chauffeur met auto kan natuurlijk in Argentinië! Tenslotte vliegen er ook tussen de verschillende plaatsen nog vliegtuigen. Van Ushuaia naar Buenos Aires is dit bijvoorbeeld een echte lijnvlucht die veel reizigers en backpackers gebruiken.

De bus is de goedkoopste optie en biedt genoeg mogelijkheden om door het land te reizen, alhoewel het wat langer dan de auto kan duren. De bus rijdt vanuit Buenos Aires overal naar toe, maar de verbindingen tussen overige steden is soms erg beperkt en rijdt soms zelfs helemaal niet. Reizen via Buenos Aires is soms dan ook de enige optie, waardoor je toch veel extra moet betalen. Voor elk uur dat je in de bus zit moet je rekenen op ongeveer 1 tot 5 euro - wat in verhouding met andere landen in de omgeving enorm duur is. De duurdere "uurprijzen" zijn voor de luxere bussen. Er zijn dus bussen die meer dan 40 of 50 euro kosten voor een rit die de goedkopere bussen voor slechts 10 euro uitvoeren.

De auto is een bijna ideaal vervoersmiddel in Argentinië - zeker wanneer je een vierwielaangedreven auto hebt. Met de auto kan je bijna overal in Argentinië komen wat er gewoon voor zorgt dat je echt je eigen plannen kan volgen. De auto is wel een stuk duurder weer dan de bus en het kost je voor een simpele auto zeker 25 euro per dag - maar er passen wel 4 personen in de auto. Voor een redelijke vierwielaangedreven auto zoals een Suzuki Jimny betaal je ongeveer het dubbele: zo een 50 euro per dag. Dit is uiteraard zonder brandstof en de kosten voor tol en dergelijke, iets wat in Argentinië zeker niet vergeten mag worden. Brandstof kost in en rond de steden ongeveer 50 tot 60 cent per liter en in de afgelegen gebieden maximaal een euro per liter.

Een auto met chauffeur is weer een flink stuk duurder, zeker omdat je het salaris van de chauffeur ook nog eens moet betalen. De chauffeur verdient zelf tussen de 50 en de 75 euro per dag en daarnaast betaal je dus ook nog eens alle onkosten die er worden gemaakt en betaal je deels voor het busje of de auto. Je betaald meestal maar een deel, omdat het gaat om gammele busjes en auto's die erg simpel zijn en weinig onderhoud hebben gehad. Hierdoor is het een stuk goedkoper dan de goed onderhouden huurauto's.

Al met al is het goed om rekening te houden met een toch wel redelijk fors budget, omdat vervoer nooit goedkoop is in Argentinië. Wanneer je je echter weinig verplaatst kan je met een paar euro per dag genoeg hebben. Mocht je een auto willen huren met of zonder chauffeur is het natuurlijk een stuk duurder! Bedenk van tevoren wat je wilt, omdat dit allemaal moeilijk te regelen is in Argentinië en ook gelijk een stuk duurder is.

Kosten van voedsel

De kosten van voedsel in Argentinië liggen niet veel hoger dan in de omliggende landen. Voor 15 euro kan je bijvoorbeeld drie goede maaltijden hebben, voor 10 euro kan je op straat eten en 's avonds in een restaurant en voor 5 euro kan je 's avonds op straat eten en de rest van de dag genieten van je eigen eten. Dit is dan wel heel erg beknopt, maar de prijzen zijn niet extreem hoog in verhouding met de omliggende landen.

Eten kan in Argentinië op verschillende plekken: met je eigen pannetje op het vuur, op straat of in een restaurant. Uiteraard is zelf koken het goedkoopste, maar het zorgt er ook voor dat je minder goed mee krijgt hoe de keuken is van het land zelf. Veel mensen kiezen er daarom voor om toch op straat te eten en zo nu en dan in een restaurant om de fijne Argentijnse keuken te proeven.

Argentinië is uiteraard bekend om zijn vlees en vlees is dan ook ontzettend goedkoop in verhouding met andere producten. Op straat is het normaal om veel of vaak vlees te eten en meestal bevatten de maaltijden of hapjes die je kan krijgen dan ook vlees. Reken voor op straat eten op ongeveer 10 euro per dag. Dit is ruim voldoende voor een hele dag (inclusief wat te drinken zo nu en dan) wanneer je op straat eet. Mocht je 's avonds in een restaurant willen eten kan dat ook nog voor 10 euro. Wanneer je echter de gehele dag in een restaurant wilt eten kost het ongeveer 15 euro.

Een eigen pannetje op het vuur en 's ochtends zelf ontbijten en 's middags zelf lunchen kost erg weinig. Voor 5 euro kan je al klaar zijn en voor 7 euro kan je zelfs erg goed eten. Veel backpackers kiezen er voor om dit niet te doen, maar mensen die lange afstanden wandelen nemen wel vaak kookgerei mee.
Reken er op dat je - als je niet zelf kookt - ongeveer 10 euro per dag kwijt bent aan eten.

Overige kosten in Argentinië

De overige kosten in Argentinië verschillen sterk, omdat er namelijk ontzettend veel te doen is, maar je eigenlijk alles ook wel zelf kan organiseren. Natuurlijk kan je diverse boottochtjes, uitstapjes en dergelijke niet zelf organiseren en blijven bepaalde entreegelden verplicht, maar deze dingen hoeven niet gedaan te worden. In Argentinië kan je zelf deze dingen allemaal bekijken zonder dat dit erg veel moeite kost.

Toch zijn er dus die verplichte kosten die altijd wel terug blijven komen. Niet alleen souvenirs, maar ook bijvoorbeeld de kosten om een bijzondere kerk of kathedraal te bekijken. Reken daarom altijd op minimaal 2 euro per dag. Met 5 euro per dag kan je vaak al een boottochtje en iets anders bijzonders doen!

Extreme sporten zijn duur en in Argentinië van een bijzonder goede kwaliteit. Je kan in Argentinië onder andere kanoën, raften, bungeejumpen en parachutespringen. Kanoën kost weinig - zo een 10 tot 20 euro voor een hele dag huur. Hierbij kano je dan over een meer, vijver of rivier, vaak zonder gids. Ook kan je dus geweldig raften in Argentinië, maar dit kost uiteraard wat meer. Met een gids en 3 tot 5 anderen ga je van een enorm snelle rivier af met gigantische watervallen! Reken voor het raften op een 40 euro. Voor de "heftigere" extreme sporten betaal je uiteraard meer: reken gemiddeld op 75 euro per persoon!

Al met al is het handig om in ieder geval op 5 euro per persoon per dag (gemiddeld) te rekenen, maar het kan uiteraard goedkoper en duurder. Wanneer je een trekking gaat doen is het prima te doen om met 2 euro goed uit te komen, wanneer je echter graag veel wilt doen dan wordt het wat lastig.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Argentinië

Alles bij elkaar meegerekend is het nog best wel lastig om een goed budget voor Argentinië op te stellen. Uiteraard is het afhankelijk van je reisschema, hoeveel reisgenoten je hebt en hoe luxe je wilt reizen. Een realistisch dagbudget voor wandelaars die puur komen om in de ruigste gebieden te wandelen ligt laag - extreem laag. Zoals reeds eerder vermeld is het dus mogelijk om voor slechts 10 tot 15 euro per dag rond te komen in Argentinië. Je hebt dan weliswaar weinig luxe, maar het kost ook extreem weinig.

Wanneer je niet zelf wilt koken en in hostels wilt slapen is het gelijk een stuk duurder. Je zou dan uit moeten kunnen komen voor ongeveer 45 euro, alhoewel sommigen rond de 40 euro uit zullen komen en anderen eerder rond de 50 euro. De verschillen zijn per dag niet per se groot, maar gerekend over een hele maand is dit natuurlijk een fors verschil. Bedenk je wel: met dit budget kan je ook rondkomen in dure landen zoals Spanje en Frankrijk.

Bekijk voor een realistisch budget altijd naar hoe je normaal reist en haal dan de prijzen erbij die eerder genoemd zijn. Veel reizigers zullen gemakkelijk voor 45 euro kunnen reizen, dus budgetreiziger houdt dit ook als leidraad aan.