Budget en kosten Bolivia

Bolivia, het land van de Pampas, de jungle en het goedkope leven. Veel reizigers kennen Bolivia desondanks niet, terwijl dit land een van de goedkoopste landen ter wereld is! Een echte budgetreiziger kan hier voor minder dan 20 euro al rondreizen, terwijl de meeste toeristen de 25 euro per dag absoluut niet halen. Naast het feit dat Bolivia goedkoop is om te reizen, is vliegen op dit prachtige land in Zuid-Amerika ook niet eens zo bizar duur - een retourtje is er al voor ongeveer 700 euro. Zeker voor een vakantie van drie weken of langer is Bolivia een prachtig land en vrijwel alles is goed betaalbaar.

Bolivia ligt ten zuiden van Peru maar is veel goedkoper dan Peru. De gemiddelde daguitgaven in Bolivia gaan vrijwel nooit over de 25 euro heen, zeker niet wanneer je gewoon in simpele hostels verblijft, regelmatig uitstapjes doet en lekker op straat eet. Bij veel luxe wil het nog wel eens gebeuren dat een dag iets duurder is, maar zelfs een meerdaagse excursie over de pampas kost nagenoeg nooit meer dan 40 euro per dag! Bolivia is dus een ideaal land voor de echte budgetreiziger!

Kosten per dag in Bolivia

Het feit dat Bolivia zo goedkoop is, is te wijten aan de economie die in Bolivia niet zo ver ontwikkeld is. Het land kent wel veel toeristen die jaarlijks het land bezoeken, maar is qua cultuur en natuur niet het allermooiste land van Zuid-Amerika. Veel toeristen kiezen er voor om Bolivia te bezoeken, juist omdat het zo goedkoop is en er alsnog ontzettend veel te doen is. Mocht Bolivia zich gaan ontwikkelen, dan zullen de prijzen fors omhoog schieten, dus profiteren van de lage kosten in Bolivia is absoluut aan te raden!

In Bolivia zijn er vier verschillende kostenposten te onderscheiden:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten

Eigenlijk alle kostenposten liggen niet erg hoog, maar gezamenlijk tellen ze toch op tot die 20 tot 25 euro per dag. Overnachtingen kosten tussen de 5 en de 10 euro per persoon, onder voorbehoud dat het minstens 2 personen zijn. Vervoer kost gedurende de gehele reis gemiddeld genomen zo een 5 euro per dag en voedsel kost in Bolivia een euro of 5 per dag per persoon ook weer. De overige kosten bepalen meestal hoe duur de uiteindelijk vakantie wordt: rond de 20 euro of juist iets meer? Gelukkig zijn de overige kosten in Bolivia niet schrikbarend duur. Een tocht over de pampas kost - zoals reeds gezegd - nagenoeg nooit meer dan 40 euro per dag, inclusief alles! Dus feitelijk gezien kost het dan slechts 20 euro per dag extra, een bedrag dat niet te verwaarlozen is, maar wel heel erg mee zal vallen uiteindelijk!

Een reis in Bolivia gaat ook nooit echt over enorme afstanden, alhoewel de busritten nog wel eens lang kan duren vanwege de slechte staat van het wegdek. Doordat de afstanden niet enorm zijn en de bussen niet erg luxe zijn, vallen de kosten voor vervoer ook sterk mee. Deze 5 euro die genomen is, is ruim genomen! Veel reizigers kunnen ook voor minder dan die 5 euro voor vervoer zorgen, maar met een keer een extra busrit of iets meer luxe tijdens een busrit is deze 5 euro gemiddeld per dag wel prettig.

Kosten van overnachtingen in Bolivia

Overnachten in Bolivia is vrij beperkt. Je kan overnachten in hostels, dorms, in homestays of bij lokale families - wat zeker prettig is bij langdurig verblijf op één plek. Een tweepersoons kamer kost gemiddeld tussen de 5 en de 10 euro per persoon, dus zo een 10 tot 20 euro per kamer. Dit is afhankelijk van de luxe, de locatie en een aantal andere factoren, maar een goede richtlijn is echt om maximaal 20 euro voor een kamer uit te geven in Bolivia en minder als dit eventjes kan. Een hostel in de officieuze hoofdstad van Bolivia - La Paz - kost vaak meer dan een hostel ergens in de Andes of vlak bij de pampas. Ga je echter iets buiten het centrum zitten en ben je bereid om te reizen, wat uiteraard ook wat geld kost, dan is een hostel in La Paz amper duurder en kost een gemiddeld hostel zo een 12 euro per kamer.

Dorms zijn grote kamers met ontzettend veel andere reizigers, die ook in hun geheel afgehuurd kunnen worden. Een bed in een dormkamer kost meestal niet meer dan 3 euro, maar kan op de populaire plekken oplopen tot zo een 5 euro per bed. Het is vaak niet ontzettend hygiënisch, maar daar wordt dan ook niet voor betaald.

In homestays kan het wat duurder zijn, zeker omdat je vaak een (aantal) eigen kamers tot je beschikking hebt of zelfs een eigen gebouwtje. Een overnachting in een homestay is vaak bedoeld voor slechts 2 personen, alhoewel er uiteraard ook meerdere kamers, hutjes of huisjes gehuurd kunnen worden. Een homestay kost tot het dubbele van een hostel, maar biedt meer privacy en eigenlijk altijd een eigen badkamer!

De laatste optie is het overnachtingen bij een lokale familie, wat zeker prettig is bij een lang verblijf op één plek. In bijvoorbeeld La Paz kan je cursussen Spaans volgen, waardoor het prettig is om goedkoop te kunnen overnachten. Dan kan je dus voor slechts enkele euro's per dag overnachten bij een lokale familie. Vaak is er ook de mogelijkheid om mee te eten, maar dit is geen garantie en dit moet ten alle tijden ook overlegd worden met de familie. Hier betaal je uiteraard wel wat extra voor, maar vaak kost het per dag dan alsnog maar 5 euro inclusief eten!

Kosten van vervoer in Bolivia

Vervoer binnen Bolivia kan per bus, per boot en per vliegtuig. In Bolivia rijden er nauwelijks treinen, maar ze zijn er wel. Soms is de trein dus wel een optie, de prijs is ongeveer gelijk aan de bus! Taxi's rijden wel rond in de grote steden, maar rijden nauwelijks over grote afstanden. Het is uiteraard wel mogelijk om je per taxi te laten vervoeren over grote afstanden, maar dit kost dan vaak veel meer dan de bus, waardoor het eigenlijk niet loont. Daarnaast is het vaak ook nog eens niet veel sneller, hooguit wat comfortabeler! De bus is in Bolivia gelukkig heel erg goedkoop en de kosten in Bolivia zitten hem dan ook niet in het vervoer. Een lange busrit binnen Bolivia kost nagenoeg nooit meer dan een 15 tot 20 euro. Een busrit in een grote stad kost meestal maar een fractie van een euro. De lange busrit van La Paz naar Salar de Uyuni (de zoutvlakte) kost bijvoorbeeld zo een 20 tot 25 Amerikaanse dollar, wat betekend dat de busrit zo een 15 tot 20 euro is, alhoewel dit afhankelijk blijft van de wisselkoers! Deze busrit neemt zo een 10 tot 12 uur in beslag.

De boot in Bolivia is een ander gebruikelijk vervoersmiddel, maar alleen waar de wegen nauwelijks lopen en waar het geen mogelijkheid is om per bus te gaan. De boot is vaak net iets duurder dan de bus, alhoewel dit natuurlijk lastig vergelijken is. Een boottocht van zo een 10 uur kost gemiddeld 25 tot 30 euro, alhoewel er altijd goedkopere en duurdere opties zijn. Voor een beetje comfort, een goede, veilige boot en een rustige boottocht is dit echter een zeer redelijke prijs. Veel boottochten duren echter veel korter, dus de uiteindelijk prijs zal meestal meevallen.

Tenslotte is er nog het vliegtuig. Het vliegtuig is uiteraard veel duurder, maar ook veel sneller! Qua budget voor Bolivia is het misschien niet ideaal, maar bij beperkte tijd in Bolivia is het wel zeer nuttig om je per vliegtuig een stuk te verplaatsen. Een vliegtuig in Zuid-Amerika is echter wel heel erg duur en erg veel vliegtuigen vliegen er ook niet binnen Bolivia. Reken bij een vlucht er op dat het zeker zo een 100 tot 200 euro per persoon kost, met uitschieters richting de 300 tot 400 euro voor een vliegticket.

Kosten van voedsel in Bolivia

Bolivia is een enorm goedkoop land, maar het eten kost al helemaal bijna niks. Eten in Bolivia is mogelijk voor zo weinig als 5 euro per dag, mocht je hier heel erg sterk op gaan letten! Over het algemeen is het echter net iets duurder, zeker bij verblijf in landelijke gebieden, omdat hier nou eenmaal minder aanbod is. In Bolivia is een gebruikelijk budget zo een 5 tot 10 euro per dag per persoon voor het eten en drinken, alhoewel dit enigszins afhankelijk is van het gewenste eten en de luxe qua terrasjes en dergelijke.

In Bolivia is het in de landelijke gebieden duurder om te eten, omdat hier weinig supermarkten zijn en je sterker afhankelijk bent van de mensen die eten aanbieden. Hierdoor is het alleen mogelijk om zowel in de ochtend, middag als avond gebruik te maken van een restaurant. In de steden kan je in de ochtend en middag ook gebruik maken van een supermarkt. Een ontbijt kost, inclusief drinken, ongeveer 2 euro, net zoals een lunch. Avondeten kost tussen de 3 en de 5 euro. Ontbijt en lunch in een supermarkt halen kost minder dan 1 euro. Een fles frisdrank kost iets minder dan 1 euro.

Al met al is het in Bolivia goed mogelijk om voor maximaal 10 euro per dag aan eten en drinken te kopen. Een fles frisdrank kost minder dan een euro en het eten verspreid over de dag kost duidelijk minder dan 10 euro per dag. Tel daar nog eens wat extra's bij op en 10 euro per dag is nog steeds goed mogelijk.

Overige kosten

Overige kosten in Bolivia vallen over het algemeen heel erg mee, alhoewel er natuurlijk altijd kosten zijn die er bij komen. De gidsen in Bolivia worden gelukkig niet heel erg goed betaald en de overheid van Bolivia rekent nog geen extreme extra kosten voor de nationale parken en natuurgebieden. Ook de kosten in Bolivia voor entreegelden liggen niet erg hoog. De overige kosten kunnen wel enigszins drukken op het budget voor Bolivia, maar meestal is dit goed op te vangen.

Overige kosten zijn er echter wel geregeld, zoals voor een bezoek aan de jungle of aan de pampas. De pampas kosten, alles inclusief, maximaal 40 euro per persoon per nacht. De jungle is vaak een stuk duurder en kost tot wel 80 of 100 Dollar per persoon per nacht - wat overigens nog steeds stukken goedkoper is dan in de andere landen. Die 80 tot 100 dollar per nacht is zo een 50 tot 100 euro per nacht, sterk afhankelijk van de wisselkoers. Reken er wel bij mee, in de kosten, dat zo een tour inclusief alles is, dus er hoeft nergens meer voor worden gezorgd, waardoor de overige extra kosten vaak best wel meevallen.

Verder zijn er vaak wel enkele kleine overige kosten in Bolivia, maar meestal vallen deze al met al best wel mee en ben je hier slechts iets meer geld aan kwijt. Reken gedurende de vakantie op zo een 5 euro maximaal per dag en je zit heel erg ruim. Het kan ook met beduidend minder, alhoewel je afhankelijk blijft van de wisselkoers van de euro en de dollar, omdat veel in dollars betaald moet worden.

Een realistisch dagbudget opstellen

Een realistisch dagbudget opstellen voor Bolivia kan enigszins verwarrend en lastig zijn. Er zijn heel erg veel prijzen genoemd, maar Bolivia is een groot land en de prijzen wijken geregeld af van wat hier is gezegd, ondanks dat dit prima richtlijnen zijn. Een realistisch dagbudget in Bolivia kan overal tussen de 20 en de 25 euro liggen. Voor mensen die graag in de natuur zitten en hier tours naar toe boeken ligt het budget eerder rond de 25 euro en voor mensen die meer van de cultuur genieten ligt het budget eerder rond de 20 euro. Mocht je beiden willen zien zit het budget hier ergens tussenin.

Het budget in Bolivia is wel enigszins afhankelijk van de gewenste luxe. Een eigen kamer, met eigen badkamer is uiteraard duurder. Voor de echte budgetreiziger, wel met een eigen kamer, is 15 euro op een normale dag voldoende, waarna er nog extra kosten bij komen.
Reken er al met al op dat 25 euro per dag heel erg ruim is, 20 euro per dag goed te doen is en minder 20 euro per dag vrij krap is qua budget.