Budget en kosten Brazilië

Brazilië is het land van de Amazone, carnaval en het Jezus Christus beeld vlakbij Rio de Janeiro. Ook is Brazilië het land van de samba, de dansende voetballers en nog veel meer. Brazilië is daarom ook een zeer geliefde vakantiebestemming en steeds meer Nederlanders en Belgen weten hun weg te vinden richting dit land dat zo veel diversiteit biedt. Uiteraard gaan de verschillende toeristen uit Nederland en België wel voor andere bijzondere dingen. Waar de ene toerist komt om stranden en steden te bekijken, komt de andere naar Brazilië om de prachtige Amazone of de zuidelijke gelegen Iguazu watervallen te bekijken.

Brazilië is tegenwoordig voor toeristen ook niet meer het goedkoopste land in Zuid-Amerika en behoort ondertussen zelfs tot één van de duurdere. Het goedkoopste land in Zuid-Amerika Bolivia kost slechts de helft van Brazilië. Brazilië kost tegenwoordig zo rond de 40 euro per persoon per dag wanneer je niet al te erg gesteld bent op je luxe. Dit tegenover het kleine budget van Bolivia dat zo rond de 20 euro per dag zit.

Kosten per dag in Brazilië

De kosten per dag liggen in Brazilië dus niet zo laag als misschien verwacht wordt wanneer je denkt aan een ontwikkelingsland. Brazilië is tegenwoordig dan ook steeds meer een "land in ontwikkeling" dan een echt ontwikkelingsland. Toch is er nog veel armoede in Brazilië en is het zeker geen land dat behoort tot de rijkste landen ter wereld. Maar ondanks dit alles is de economie dus wel in ontwikkeling en dit is te merken voor de toeristen, omdat Brazilië steeds duurder aan het worden is.

Hotels en hostels rekenen hogere prijzen zodat ze zelf nog rond kunnen komen, supermarkten en restaurants worden duurder vanwege de stijgende prijzen van het voedsel en de huur en tenslotte zijn er nog veel meer merkbare prijsstijgingen. Mede door dit alles liggen de kosten in Brazilië op zo een 40 euro per dag voor de gemiddelde reiziger of backpacker. Alhoewel het natuurlijk mogelijk is om een stuk goedkoper uit te komen, is 40 euro per dag wel prettig wanneer je zo nu en dan eens iets bijzonders wil doen of bekijken.

Net zoals in andere landen overal ter wereld heb je vier verschillende kostenposten in Brazilië die uiteindelijk je budget bepalen dat je absoluut nodig hebt. Deze kostenposten zijn:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten

In Brazilië liggen de uitschieters qua kosten vooral bij de overnachtingen, alhoewel de rest ook zeker niet goedkoop is te noemen. Een trip het regenwoud in - wat voor velen wel een hoogtepunt is - kost bijvoorbeeld veel geld en kan heel sterk op het budget voor Brazilië drukken. Een eigen auto huren, een chauffeur huren inclusief auto of veel in luxe hotels slapen kan bijvoorbeeld ook nog veel uitmaken. Al met al is Brazilië met een budget van zo een 40 euro per persoon per dag geen heel erg goedkoop land.

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen in Brazilië vallen zowel mee als tegen. Waar je in veel landen tegenkomt dat de overnachtingen toch vrij duur zijn naar verhouding, is dit in Brazilië niet anders met als kleine uitzondering dat het verschil iets kleiner is. In Brazilië moet je voor een overnachting rekenen op zo een 15 tot 20 euro per persoon per nacht. Dit geld betaal je voor een simpel hostel inclusief eigen badkamer.

Toch zijn er in Brazilië nog veel meer mogelijkheden om te overnachten, zowel goedkopere mogelijkheden als duurdere. Op sommige plekken is het mogelijk om te kamperen of in dorms te slapen, wat eigenlijk altijd de goedkoopste keuze is. Beiden hebben dan ook hun nadelen en voordelen, alhoewel voor veel mensen de nadelen veel sterker wegen. Kamperen biedt uiteraard de mogelijkheid om alleen te slapen, maar met regen (wat veel voorkomt in een tropisch land) is het uiteraard minder prettig en je deelt altijd de badkamer met andere kampeerders. Daarnaast zijn er maar weinig campings en is het dus vrij lastig om overal te kamperen. Dorms zijn dan een stukje comfortabeler, maar dan slaap je weer met veel mensen op één kamer en een deel van deze mensen ken je (misschien) helemaal niet. Wel zijn dit de goedkoopste opties en vaak kost dit zo een 5 euro per persoon.

Ook is er de mogelijkheid om in guesthouses of homestays te verblijven en - afhankelijk van de luxe - zijn deze net zo duur als hostels tot net zo duur als een hotel. Een hotel kost gemiddeld genomen zo een 30 tot 40 euro per persoon per nacht, dus verwacht dat je wel flink wat geld kwijt zal zijn!

Al met al valt er niet direct te zeggen hoe duur de overnachtingen uiteindelijk zullen worden. Veel reizigers kiezen echter voor de hostels omdat die het beste te vinden zijn en kwalitatief gewoon goed zijn. Reken voor hostels dus op een 15 tot 20 euro per persoon per nacht. Je zal soms goedkopere tegenkomen, maar voor 20 euro moet het zeker mogelijk zijn om een goed hostel te vinden in Brazilië.

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer hangen af van de vervoersmethode. Brazilië kent verschillende manieren om je te verplaatsen waaronder in ieder geval de bus, de trein, de taxi, de (huur)auto, het vliegtuig en de boot. Uiteraard zijn dit niet de enige manieren, maar wel de meeste gebruikelijke onder toeristen. De bus en de boot zijn de goedkoopste mogelijkheden in veel gebieden, alhoewel het vliegtuig soms ook overwegend goedkoop is. Helaas ontbreekt het Zuid-Amerika aan een echte budgetmaatschappij die zich in het vliegverkeer mengt.

De bus en de boot zijn dus de goedkoopste en beste mogelijkheden op veel trajecten, alhoewel het niet echt goedkoop is. De goedkoopste busritten zijn vaak niet erg comfortabel, maar zijn dus wel goedkoop. Voor een lange rit betaal je dan een tientje en soms zelfs minder. Voor de boot betaal je uiteraard wat meer, omdat het meer kost om een boot drijvende te houden en te laten varen. Reken bij de bus er op dat je gemiddeld zo een euro tot drie euro per uur betaalt (afhankelijk van de luxe van de bus) en bij de boot moet je rekenen op een 3 tot 6 euro per uur, afhankelijk van het traject en hoeveel plaatsen de boot heeft.

Een andere goede mogelijkheid om je te (laten) vervoeren is de auto. In Brazilië is het goed mogelijk om met de auto op veel bestemmingen te komen. Voor slechts 25 euro per dag huur je al een auto die tot vier personen kan vervoeren. Met deze auto kan je dan gewoon Brazilië rondrijden en genieten van al het moois van het land te bieden heeft. Uiteraard komt hier nog de brandstofprijs bij - maar die ligt erg laag. Voor slechts een halve euro per liter kan je al tanken. Reken daarom voor een auto er op dat je ongeveer 40 euro per dag kwijt bent. Wanneer je dus met een kleine groep bent kan het lonen om een auto te huren - omdat het goedkoper is dan een bus en meer vrijheid biedt.

Een andere goede mogelijkheid is om een chauffeur te huren met een klein busje. Dit busje biedt dan plek voor een 8 tot 12 man en geeft dus ruim de mogelijkheid om op een rustige manier Brazilië te ontdekken. De chauffeur rekent vaak een vast bedrag dat afhankelijk is van het aantal rij-uren en het aantal kilometers. Hoe meer kilometers je rijdt hoe duurder het wordt. Een gemiddeld startbedrag ligt zo rond de 75 euro per dag, maar je kan ze altijd goedkoper vinden buiten het hoogseizoen om. Bedenk wel dat die 75 euro een startbedrag is en dat je vaak de brandstof zelf nog moet betalen als je meer rijdt dan afgesproken.

Tenslotte kan je uiteraard ook binnen Brazilië vliegen. Echt goedkope lijnvluchten zijn er nauwelijks, maar de goedkoopste korte vluchten beginnen al rond de 15 euro. Langere vluchten kosten voor een enkele reis tussen de 100 en de 250 euro.

Het budget dat je uiteindelijk hebt voor vervoer hangt heel erg sterk af van hoe je je verplaatst binnen Brazilië en met hoe veel luxe je je wilt verplaatsen. Een auto is natuurlijk luxer, maar kost dus ook wat meer. Reken voor de bus op zo een 7 tot 8 euro per persoon per dag! Met de auto is dit 40 euro per 4 personen en met een chauffeur is het zo een 100 euro (maximaal) voor 8 tot 12 personen - maar dan hoef je niet zelf te rijden.

Kosten van voedsel

De kosten van voedsel in Brazilië zijn sterk aan het stijgen, maar liggen nog steeds veel lager dan in Nederland. De supermarkten en markten zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en uit eten gaan kost in verhouding niks. Toch is het in Brazilië niet allemaal veel goedkoper, want bier is slechts iets goedkoper met anderhalve euro per glas en luxeproducten zoals wijn en chocolade zijn vaak zelfs iets duurder dan in Nederland.

Uit eten gaan kan door op straat te eten of echt in restaurants te gaan genieten van de Portugees/Braziliaanse keuken. Uit eten op straat kan gedurende de gehele dag en kost erg weinig. Mocht je de hele dag op straat eten ben je voor minder dan 10 euro echt wel klaar. Het kan zelfs voor minder dan 5 euro, wat veel backpackers dan ook doen. Wanneer je in een echt restaurant gaat eten moet je voor de gehele dag op een 15 euro rekenen. Ontbijt en lunch je echter op straat, maar wil je 's avonds wat luxe; reken dan op een tientje per persoon.

Supermarkten kosten tussen de 60 en de 80 procent van wat het in Nederland en België kost. Zeker de bekende merken zijn een stuk goedkoper en voor een fles frisdrank van een merk betaal je vaak een euro. Ook andere merken zijn goedkoper, met uitzondering van het snoepgoed wat op veel plekken vooral een luxeartikel is en daarom dus duurder.

Overige kosten in Brazilië

De overige kosten in Brazilië omvatten alle gemaakte kosten die niet onder één van de eerder genoemde kopjes vallen. Van souvenirs tot extreme sporten en van entreegelden voor kerken tot gidsen. Uiteraard is het dan ook lastig om te zeggen dat er bepaalde kosten aan verbonden zijn, wanneer de voorkeuren voor dergelijke activiteiten zo verschillen per reiziger.

Toch zijn er kosten die door veel reizigers gemaakt worden en daarom worden in ieder die kosten hieronder benoemd.
Qua extreme sporten gaan veel mensen raften, kanoën of iets dergelijks. Kanoën is heel goedkoop en voor slechts tien tot twintig euro kan je al een dag kanoën. Raften is iets duurder en voor een leuke tocht van minimaal twee uur betaal je ongeveer 30 tot 50 euro per persoon, afhankelijk van de kwaliteit van je gids, de boten en het bedrijf. Bezuinig niet te veel wanneer je gaat raften, omdat het dan serieus gevaarlijk kan zijn!

Ook entreegelden zijn vrij normaal, maar gelukkig betaal je in Brazilië maar beperkt voor bijzondere monumenten. Wanneer je dan iets moet betalen moet je op een 5 tot 10 euro rekenen, geen astronomische bedragen dus! Toch kan het wel duurder worden wanneer je verplicht een gids moet huren om iets te bezichtigen. Een gids kost een 40 euro per dag of 5 tot 10 euro per uur.

In de jungle is het mogelijk om jungletochten te maken over de rivier waarmee je dan enkele dagen tot een week of twee weken middenin de jungle zit om dieren en natuur te bekijken. Dit zijn vaak dure tochten en om een boot te huren betaal je - inclusief alle onkosten - vaak 100 tot 200 euro per persoon per dag. Hierbij is dan wel alles inclusief. Wanneer je het allemaal zelf regelt kom je eerder rond de 100 euro uit en wanneer je het allemaal laat regelen kom je eerder rond de 200 euro uit. Deze tochten zijn ontzettend duur en goede alternatieven zijn ook te vinden in de omliggende landen.

Reken in ieder geval op een 3 tot 5 euro per persoon per dag voor de meeste basale dingen zoals souvenirtjes en een keer een entree tot iets bijzonders. Mocht je echt op de planning hebben staan dat je iets bijzonders wilt doen moet je dit absoluut meenemen, omdat het het budget enorm kan opdrijven. Bedenk daarom in ieder geval wat je zo ongeveer wilt gaan doen en hang daar het (vermoedelijke) prijskaartje aan vast.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Brazilië

Een realistisch dagbudget opstellen voor Brazilië is dus afhankelijk van alle voorkeuren. Veel reizigers naar Brazilië kiezen ervoor om niet al te veel luxe te hebben, maar wel gewoon in hostels te slapen en uit eten te gaan. Veel reizigers kiezen voor de bus of rijden zelf met een huurauto en al met al is dit ook gewoon goed mogelijk met een budget van 40 euro. Mocht je per se zelf willen rijden kan het zijn dat je iets hoger uit komt wanneer je met weinig mensen samen reist, maar dit scheelt hooguit een tientje wanneer je het normaal houdt.

Al met al is het veilig om te zeggen dat een gemiddeld budget in Brazilië rond de 40 euro ligt met uitschieters naar boven en beneden, maar waarschijnlijk meer naar boven. Bedenk daarom goed hoe veel luxe jij wilt tijdens je reis naar Brazilië, omdat dit je uiteindelijke budget bepaalt - of in ieder geval sterk beïnvloedt.