Budget en kosten Canada

Canada ligt in het uiterste noorden van Noord-Amerika en is vooral bekend om zijn prachtige natuur en de enorme vrijheid in de natuur. Behalve zijn prachtige natuur is Canada ook enigszins bekend als één van de duurste landen ter wereld. In Canada liggen de kosten voor een gemiddelde dag gemakkelijk op zo een 75 euro per persoon, al is het maar omdat er ongelooflijk veel gereden moet worden en de overnachtingen vrij prijzig zijn. Canada is een gigantisch land, maar is ook een land waar ontzettend veel mogelijkheden zijn en waar de mensen bekend staan als ontzettend vriendelijk.

Een gemiddelde dag in Canada kost dus ongeveer 75 euro per persoon, maar dit kan altijd goedkoper en duurder. Veel reizigers kiezen er in Canada voor om te overnachten in hotels en hostels, in plaats van te gaan kamperen. Ook veel uit eten gaan is normaal, terwijl dit bijvoorbeeld iets is waar gemakkelijk op bespaard kan worden. Budgetreiziger gaat er vanuit dat een budget voor Canada dan ook tussen de 40 (minimaal) en de 100 (maximaal) euro ligt, alhoewel er altijd enige mogelijkheden zijn om goedkoper of duurder uit te komen. De kosten in Canada variëren nou eenmaal sterk per persoon.

Kosten per dag in Canada

Zoals hier boven al beschreven kost Canada ongeveer 75 euro per persoon per dag voor een gemiddelde vakantie zonder veel luxe, maar wel met een bed en een goede auto of met een camper en kampeerplaatsen. Canada kan echter ook veel goedkoper en de kosten in Canada die gemaakt worden bepalen dan ook de hoogte van het benodigde budget voor Canada. Een aantal belangrijke punten om te bepalen hoe duur Canada gaat worden zijn:

  • Kosten voor vervoer
  • Kosten voor overnachtingen
  • Kosten voor voedsel
  • Overige kosten

Bij alle punten zijn er namelijk een aantal mogelijkheden waarmee er ofwel veel geld bespaard kan worden ofwel er een stukje luxe gekocht kan worden. Alle punten zullen hieronder nog ruim aan bod komen.

Kosten voor vervoer in Canada

Canada kent een aantal opties qua vervoer binnen het land. Voor de lange afstanden kan er gelift worden, met een eigen auto of camper gereden worden, kan er gevlogen worden of kan je met de bus gaan. Al deze mogelijkheden hebben uiteraard voor en nadelen. Liften in Canada is erg goedkoop en een goede mogelijkheid, het enige probleem is dat sommige plekken erg lastig bereikbaar zijn en er geen goede planning te maken valt, omdat je nooit weet hoe lang je over een paar honderd kilometer doet.
Een eigen auto of camper huren is beduidend duurder, maar biedt ook veel meer vrijheid. Een auto huren kost tussen de 20 en de 50 euro per dag (afhankelijk van het soort auto) en een camper kost tussen de 50 en en de 100 euro per dag. Een auto van 20 euro per dag is vrij klein en kent weinig extra's, terwijl een auto van 50 euro per dag meestal een SUV of een luxe auto betreft en soms ook bijvoorbeeld offroad mag. Hetzelfde gaat eigenlijk op voor een camper: een camper van 50 euro per dag is voor 2 personen, terwijl een camper van 100 euro per dag soms zelfs geschikt is voor 6 personen!

Vliegen gaat uiteraard heel snel, maar is ook vrij duur. Een vlucht binnen Canada kost meestal tussen de 150 en de 200 euro per persoon. Soms zijn er wel aanbiedingen, maar helaas is vliegen in Noord-Amerika nou eenmaal erg duur. Ook vliegen richting de Verenigde Staten kost minimaal 150 euro en dit kan zelf oplopen naar enkele honderden euro's, afhankelijk van hoe ver je vliegt.
Het openbaar vervoer - dat voornamelijk bestaat uit de bus - is matig en biedt geen goede mogelijkheden om alle gebieden te bereiken, maar is wel voldoende voor de veel gereisde wegen. Bussen zijn in Canada ook vrij prijzig, maar kosten wel minder dan een auto. Het openbaar vervoer is echter slechts voor de steden echt goed, waardoor een bus in Canada eigenlijk weinig meerwaarde heeft.
Al met al is het in Canada dus bijna verplicht om een auto te huren of om te gaan liften. Een eigen auto of camper huren kost dus tussen de 20 en de 100 euro per dag. Liften is vaak gratis, maar beperkt wel erg de mogelijkheden.

Kosten voor overnachtingen in Canada

Overnachten in Canada kan door te gaan kamperen in de natuur of op campings en door te gaan slapen in motels, hostels en hotels. Kamperen is eigenlijk alleen in de warmere maanden mogelijk in Canada, omdat het - zodra het echt winter wordt - vaak erg koud wordt en kamperen dan geen optie meer is. Kamperen in Canada is goed betaalbaar en kost gemiddeld zo een 5 tot 7 euro per nacht per persoon. Hiervoor sta je met je eigen spullen en eigen voorzieningen op een camping, maar kan je wel gebruik maken van het toilet, de douche en andere faciliteiten zoals een receptie en folders.

Hotels, motels en hostels zijn vaak een stuk duurder en een groot aantal zit niet in de natuurgebieden, maar zit vooral in en rond de steden. Hostels zijn het goedkoopste en kosten tussen de 20 en de 40 euro per kamer.. Hotels - die voornamelijk in de steden zitten - kosten tussen de 40 en de 100 euro per kamer voor een normale goede kamer, terwijl de echt goede hotelkamers nog veel duurder kunnen zijn. Motels zitten voornamelijk langs de wegen en zijn overnachtingsplekken of een goedkope vorm van een hotel. Een motelkamer kost meestal tussen de 25 en de 50 euro per kamer.
Bij de overnachtingen is het budget in Canada geheel afhankelijk van de gewenste luxe. De kosten liggen tussen de 5 euro (kamperen) en de 50 euro (hotel) per persoon per nacht.

Kosten voor voedsel in Canada

Canada kent veel "normale" Europese producten die gewoon te koop zijn in de supermarkt en waar mee wordt gekookt in restaurants. Zelf eten kopen in de supermarkt is in Canada niet heel erg goedkoop, omdat er veel relatief dunbevolkte gebieden zijn waar de boodschappen tot wel anderhalf keer zo veel kosten als in de stad. Daarnaast is het voor reizigers vaak lastig om veel diepvries spullen mee te nemen, waardoor vlees en ander ingevroren voedsel ter plekke moet worden gekocht wat een stuk duurder is. Voor een dag zelf koken is een gemiddelde reiziger in Canada voor alleen het eten en drinken zo een 15 tot 20 euro per dag kwijt. Dit is voor een ontbijt, lunch, diner en voldoende te drinken.

Uit eten gaan in Canada is vrij prijzig en kan de kosten in Canada sterk doen stijgen. Een keer uit eten gaan in een goed restaurant - van een gemiddelde kwailiteit - kost tussen de 25 en de 35 euro, enigszins afhankelijk van hoeveel drankjes je er bij neemt. Drankjes kosten in Canada tussen de anderhalve en de drie euro, waarbij fris ongeveer anderhalve tot twee euro kost en alcohol zo een twee tot drie euro kost. Uit eten gaan bij een fastfood restaurant kost tussen de 10 en de 15 euro per persoon, inclusief drankjes.

Al met al is eten en drinken in Canada in ieder geval niet goedkoop. Bij het volledig zelf zorgen voor eten kost het zo een 15 tot 20 euro per persoon per dag. Mocht er gebruik worden gemaakt in Canada van restaurants of fastfood ketens, dan kom je minimaal 10 tot zelfs wel 30 euro per dag duurder uit. Het budget in Canada kan sterk stijgen door veel gebruik te maken van restaurants en fastfood ketens.

Overige kosten

De overige kosten in Canada variëren sterk per reiziger, omdat voornamelijk de actieve dingen en de vooraf georganiseerde tours duur zijn. Actieve dingen, waaronder mountainbiken, kanoën, raften, paardrijden, skydiven, duiken en nog veel meer zijn vaak erg duur omdat er een gids bij moet zijn en het materiaal goedkoop is. Een activiteit die ondernomen wordt kost meestal tussen de 25 en de 100 euro. De activiteiten die zonder gids kunnen - zoals mountainbiken en paardrijden - kosten meestal zo een 25 tot 35 euro voor een gehele dag. Een activiteit die verplicht met een gids moet of iemand die kennis heeft van de gevaren en hoe die te voorkomen kost meestal een stuk meer en kost vaak minimaal 50 tot 75 euro. Skydiven en bungeejumpen zijn het duurste en kosten tot ongeveer 100 euro.

Ook andere dingen kosten geld, zoals een keer een entreekaartje voor een museum of een gids die je de stad laat zien. Vaak zijn dit bedragen die niet veel hoger uitvallen dan ongeveer 5 tot 10 euro per persoon. Georganiseerde tours zijn wel stukken duurder en de kosten variëren sterk. Een speciale ijsberentour - vaak rond de winter - kost zo een 100 tot 200 euro per dag, inclusief alle onkosten. Een georganiseerde tour boeken is goedkoper als dit pas in Canada gebeurd.

Reken voor alle overige kosten in Canada op zo een 10 tot 15 euro per persoon per dag, alhoewel dit slechts een richtlijn is. De overige kosten variëren nou eenmaal sterk per reiziger en het reisprogramma. Het is in Canada goed mogelijk om de overige kosten tot een minimum te beperken, waardoor deze kosten beperkt worden tot zo een 5 euro per persoon per dag.

Wat is een realistisch dagbudget?

Een realistisch dagbudget opstellen voor Canada is zeer lastig, omdat Canada enorm veel kosten kent en het een enorm duur land is. Een reiziger die op alle fronten bespaard, zelf zijn eten kookt, probeert te liften en vrijwel geen gebruik maakt van enige luxe is alsnog zo een 40 euro per dag kwijt. Een reiziger die een simpele auto huurt, gaat kamperen en voor de rest zelf overal voor zorgt, maar wel eens gebruik maakt van luxe is tussen de 60 en de 70 euro per dag kwijt.
Reizigers die een camper huren, wat luxe willen en eens iets willen laten organiseren zijn tussen de 65 en de 85 euro per dag kwijt. Voor mensen die gebruik maken van hostels moet er overal zo een 10 tot 20 euro per persoon bij op worden geteld. Ook voor mensen die elke avond uit eten gaan moet er nog zo een 20 euro bij op worden geteld.

Al met al blijft het lastig om een realistisch budget voor Canada op te stellen, vanwege de vele kosten die er zijn. Dit zijn slechts richtlijnen, die echter sterk af kunnen wijken bij een eigen bezoek. Canada is een duur land en zal dat ook blijven voor Nederlanders en Belgen. Reken op een gemiddeld budget van 75 euro per persoon per dag en je zit in ieder geval veilig.