Budget en kosten Chili

Chili is een land dat zich uitstrekt over een enorme lengte van de Andes en Zuid-Amerika. Chili is in opkomst op zowel toeristisch als economisch vlak, alhoewel het laatste ook deels door het toerisme komt. Chili is tegenwoordig een land met ontzettend veel mogelijkheden voor de toeristen. Men kan hier geweldige wandelingen maken, maar het is ook mogelijk om een luxueuze reis te maken langs de highlights van dit prachtige lange land. De kusten zijn woest en ruig, de gletsjers zijn groot en zijn op ontzettend veel plekken te zien.

Behalve dat het land in opkomst is qua toerisme, wordt het land ook steeds duurder. Waar het land eerst ontzettend goedkoop was maar haast niet te bereizen, biedt het nu enorm veel mogelijkheden om doorheen te reizen en wordt het steeds duurder. Een trip naar Chili staat dan wel weer garant voor veel speciale ontmoetingen met de lokale bevolking en een overweldigende natuur.

Kosten per dag in Chili

De kosten per dag in Chili zijn aan het stijgen, maar sinds 2010 blijven ze wel redelijk op hetzelfde peil, deels om de toeristen wel geïnteresseerd te houden in dit gevarieerde land. Dat Chili voor een groot deel in de bergen ligt is te merken aan de lange reistijden en de relatief hoge kosten voor het openbaar vervoer en voor auto's. Relatief hoog, omdat de prijzen nog steeds vrij laag liggen voor een land dat tegenwoordig amper meer een ontwikkelingsland is. Voor een land dat steeds meer op Europese landen begint te lijken blijven de kosten relatief laag, waardoor het nog steeds aantrekkelijk is voor toeristen.

De gemiddelde backpacker betaalt in Chili niet meer dan ongeveer 30 tot 35 euro per persoon per dag. Uiteraard is dit in verhouding met bijvoorbeeld Bolivia nog steeds een relatief duur grapje. De reizigers - vaak wandelaars - die het goedkoopste rondreizen kunnen in Chili met ongeveer 10 tot 15 euro al uitkomen, alhoewel dit natuurlijk weinig luxe betekend. Aan de andere kant is het budget bijna oneindig. Chili heeft enkele van de meeste luxe hotels en speelt hier uiteraard ook op in. Dit, samen met de sterk variërende geografische ligging, betekend dat er jaarlijks tientallen miljoenen wordt verdient aan alleen al het toerisme.

Reken voor een gemiddelde, vrij normale reis op zo een 30 euro per persoon voor alle uitgaven in Chili, alhoewel dit natuurlijk wel wat kan verschillen. Het is ook sterk afhankelijk van de verschillende kostenposten en hoeveel waarde je aan elk hecht. Hieronder de kostenposten - die voor zichzelf spreken:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten in Chili

In Chili zijn de overnachtingen vrij goedkoop - opvallend goedkoop zelfs - alhoewel het over het algemeen überhaupt niet zo duur is.

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen in Chili liggen verbazingwekkend laag, alhoewel dit vooral relatief gekeken is. Voor slechts 10 euro kan je al slapen in een goed hostel en voor 12,50 euro zit je vaak al in een hostel met een eigen badkamer. Dit zijn natuurlijk slechts richtlijnen en het is ook afhankelijk van het onderhoud, de ligging en andere factoren, maar 10 tot 12,50 euro gemiddeld is vrij normaal.

Uiteraard zijn er in Chili nog veel meer mogelijkheden om te overnachten waarvan de voornaamste in ieder geval zijn: (wild) kamperen, dorms, guesthouses en homestays, en hotels. Dorms en kamperen zijn de goedkoopste optie. Wanneer je in een dorm overnacht ben je zelden meer dan 5 euro per persoon kwijt, alhoewel het uiteraard wel eens voorkomt. Kamperen is dan weer iets goedkoper, omdat campings echt bijna niks kosten. 5 euro per nacht krijg je vaak al vrij goede campings voor. Campings met nauwelijks faciliteiten (vaak zelfs zonder elektriciteit) zijn zeer gebruikelijk en ook ontzettend goedkoop. Ook wild kamperen is gewoon een goede optie in Chili, zeker tijdens langere wandelingen.

Guesthouses en homestays zijn vaak net iets duurder dan hostels, maar kosten alsnog 15 tot 20 euro per persoon en dan heb je vaak een apart (klein) huisje met een privé badkamer en soms is het zelfs inclusief ontbijt. Hier betaal je dan ook dus voor, maar vaak krijg je wel redelijk wat luxe. Hotels zijn dan weer een stap omhoog - maar zijn ook fors duurder. Een heel simpel hotel - vaak inclusief ontbijt - kost al snel 25 tot 30 euro per persoon per nacht.

Reken voor een simpel hostel op 10 euro en voor iets luxere op 12,50 euro. Om zeker te zijn dat het in het budget goed past kan het handig zijn om 12,50 euro te rekenen, omdat het dan eigenlijk alleen nog maar mee kan vallen. Kamperen en dorms zijn stukken goedkoper, dus mocht je hier voor kiezen is het goed om dat te beseffen! Met 5 euro of minder zijn dit dan ook de goedkoopste overnachtingsmogelijkheden.

Kosten van vervoer

In Chili is het vervoer te betalen, maar niet ontzettend goedkoop of ontzettend duur. In Chili kan je je verplaatsen per bus, (huur)auto, auto met chauffeur, boot en vliegtuig. Uiteraard zitten er ook verschillende prijskaartjes aan de verschillende manieren van vervoer. Zo is een vliegticket een stuk duurder dan een busticket, maar neemt het ook veel minder tijd in beslag.

De bus is met afstand de goedkoopste manier van vervoer in Chili. Ondanks de enorme afstanden die overbrugt moeten worden doordat het land zo langgerekt is, is de bus absoluut de goedkoopte vervoersmethode. Voor elk uur betaal je meestal een prijs, alhoewel dit puur een richtbedrag is. Een "uurtarief" van een 1 tot 3 euro is vrij normaal voor Chili, afhankelijk van hoe luxe de bus is. De simpelste bussen kosten eerder rond de euro per uur, terwijl de meer luxe bussen en slaapbussen eerder 3 euro per uur kosten gemiddeld genomen. Reken er op dat de duurste ritten dus duurder kunnen zijn dan 20 of 30 euro (7-10 uur in de bus) wanneer je een luxe slaapbus wilt. Gemiddeld genomen moet je met 7 euro per dag goed uitkomen voor het vervoer wanneer je alles met het openbaar vervoer doet.

Niet de goedkoopste optie, maar wel de snelste, is die van de huurauto - eventueel met chauffeur. Een gewone, simpele auto huren kost 25 euro per dag en biedt plaats voor 4 personen inclusief bagage. Natuurlijk zijn hierbij de kosten van tolwegen en brandstof nog niet meegenomen, maar voor 40 euro in totaal per dag kan je goed uit de voeten komen, want brandstof kost slechts 50 tot 65 cent per liter.

Een auto met chauffeur is duurder, omdat je ook de chauffeur moet betalen en volledig zijn salaris moet betalen. Reken voor zijn salaris op een 50 tot 75 euro per dag, afhankelijk van de ervaring van de chauffeur en het vervoer. Veel chauffeur hebben een eigen busje dat ze gebruiken om toeristen te vervoeren, reken er dan nog eens op dat je ook hier nog eens 50 euro per dag extra voor betaalt.

Kosten van voedsel

De kosten van voedsel liggen in Chili lager dan in Nederland, maar stijgen al heel erg lang - alhoewel het zeer langzaam lijkt te gaan. In supermarkten liggen de prijzen op ongeveer 80% van de prijzen in België en Nederland. Uiteraard hebben ze niet precies dezelfde producten en zijn sommige producten relatief een stuk goedkoper dan anderen, maar 80% geldt in ieder geval voor de merkproducten. Dit is dan met uitzondering van fris en kaas, omdat fris een flink stuk goedkoper is en kaas juist ontzettend duur is. Ook alcoholische versnaperingen vallen hier niet onder, omdat Nederland en België relatief goedkoop zijn qua alcohol. Het is mogelijk om voor een 4 tot 7 euro goed te eten.

Alcohol op het terras of bij een restaurant is echter weer goedkoper dan in Europa, je betaald een anderhalve tot twee euro voor een glas of flesje alcohol, afhankelijk van wat je bestelt. Sowieso zijn restaurants in Chili een stuk goedkoper - je betaalt voor een goede maaltijd niet meer dan een vijf tot acht euro. In Nederland betaal je voor hetzelfde al snel twintig tot dertig euro - een enorm verschil dus.

Tenslotte kan je ook prima eten op straat, wat goedkoper is dan in restaurants eten, maar duurder dan zelf je eten koken. Wel is dit de beste en goedkoopste manier om de lokale keuken echt te proeven. Veel typische gerechten uit Chili en omstreken zijn overal op markten te vinden. Voor een tientje per dag kan je de hele dag - ontbijt, lunch en diner - op de markt eten. Helaas komen markten en kraampjes niet overal voor, maar het is wel de beste manier om de Chileense keuken eens echt goed te ontdekken.

Uiteindelijk is het budget dat je nodig hebt afhankelijk van wat je doet qua eten. Uit eten gaan in restaurants 's avonds en overdag zelf voor het eten zorgen of bij kraampjes eten kost zo een 10 tot 15 euro per dag. De hele dag iets eten op markten kost minder dan 10 euro en voor ongeveer 5 euro kan je al je eigen kostje bij elkaar koken.

Overige kosten in Chili

De overige kosten in Chili zijn voornamelijk door uitstapjes en een paar entreegelden voor voornamelijk musea, kunstschatten en bijzondere kerken. Er zijn ontzettend veel verschillende uitstapjes die je kan ondernemen en uiteraard verschillen de kosten ook per uitstapje. Zo kan je bijvoorbeeld een (extreme) sport gaan doen zoals mountainbiken, kanoën of raften, maar je kan ook een dag een natuurpark ingaan met gids.

Wat je dus doet en niet doet bepaalt enorm welk budget je nodig hebt in Chili wanneer je kijkt naar de overige kosten. Ook souvenirs kunnen uiteindelijk flink op het budget drukken als je een prachtig beeldje per se wilt hebben. Kanoën is een van de goedkoopste activiteiten die je kan ondernemen en voor een tien tot twintig euro kan je al een dagje kanoën. Raften is duurder, maar voor ongeveer veertig euro maak je een prachtige tocht van minimaal 2 uur lang. Mountainbiken verschilt erg qua prijs. Waar de ene aanbieder slechte mountainbikes verhuurt voor 5 euro of 10 euro per dag, vraagt de ander gerust 30 of 40 euro per dag voor dezelfde slechte mountainbikes. Aan de andere kant kan het ook zomaar zijn dat je slechts 10 euro voor een goede mountainbike hoeft te betalen, dus blijf altijd opletten!

Ook extreme sporten zijn goed mogelijk in Chili, van bergbeklimmen tot parachutespringen en bungeejumpen. Alle extreme sporten zijn duur en reken er op in ieder geval een 75 tot 100 euro te moeten betalen voor iets dergelijks.

Ook kan het zijn dat je voor entreegelden moet betalen. Vaak zijn dit lage kosten, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden. Gemiddeld genomen is een musea of kerk niet duurder dan een 5 euro per persoon met korting voor grote groepen, ouderen en studenten.

Reken voor de overige kosten in ieder geval op 2 euro wanneer je echt een low-budget vakantie houdt en vooral wandelingen gaat maken. Al is het maar voor de souvenirs. Wanneer je wat meer luxe wilt en af en toe iets bijzonders wilt doen is het handig om rekening te houden met een 5 euro per dag zodat je geregeld nog iets leuks kan doen.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Chili

Een realistisch dagbudget opstellen voor Chili is niet erg moeilijk, omdat de prijzen overal ongeveer gelijk zijn en de prijzen vrij constant zijn sinds 2010. Probeer voornamelijk te kijken naar wat voor vakantie je normaal hebt en hoeveel je daarom verwacht nu uit te geven. Een realistisch budget voor een backpacker ligt overal tussen de 25 en de 35 euro, afhankelijk van hoe luxe je wilt reizen. Wanneer je een hoog reistempo hebt wordt de reis duurder dan wanneer je rustig aan reist.

Probeer dit allemaal te bedenken en kijk dan naar hoe veel je denkt te spenderen. Globaal gezien zijn dit de richtlijnen voor Chili:

  • Budgetreizigers kunnen voor 10 tot 15 euro al in Chili verblijven, maar dan kamperen ze en doen ze geen uitstapjes. Ook beperken ze het reizen
  • Backpackers kunnen voor een 25 tot 35 euro goed uitkomen en hebben hiermee een fijne en rustige vakantie, maar zonder al te veel gekkigheden - overnachtingen in voornamelijk hostels - passen zich aan waar nodig en mogelijk aan minder luxe
  • Luxe reizigers kunnen voor 45 tot 60 euro goed uitkomen en met meer zelfs ruim - overnachtingen in hotels, met eigen auto en veel eten in restaurants