Budget en kosten Colombia

Colombia staat bij veel mensen vooral bekend als een economisch en politiek instabiel land, maar langzamerhand wordt het een steeds populairder land onder reizigers en backpackers. Niet alleen is het land gewoon goed betaalbaar, maar het land is ook nog echt authentiek en de natuur is van enorme schoonheid. Doordat Colombia pas in de laatste tien tot vijftien jaar echt toeristen trekt, is er nog maar weinig "verpest" door het toerisme en is alles nog zoals het vroeger was.

Colombia is volgens veel reizigers dan ook een pareltje in Zuid-Amerika. Colombia beslaat een deel van de Amazone, net zoals het duurdere buurland Brazilië en het ongeveer even dure buurland Ecuador. Een normaal budget in Colombia ligt rond de 25 euro per persoon per dag, maar kan oplopen tot ongeveer 30 euro per persoon per dag - deels afhankelijk van waar je in Colombia bent en hoe snel je rondreist.

Kosten per dag in Colombia

De kosten per dag in Colombia liggen - zoals hierboven vermeld - niet erg hoog met een gemiddeld budget tussen de 25 en de 30 euro per persoon per dag. Uiteraard is dit niet zo goedkoop als je in Zuid-Oost Azië en zelfs in Bolivia tegen zal komen, maar het zijn ook niet de enorme bedragen die men geregeld in een land als Australië, de Verenigde Staten of Spanje tegen komt.

Colombia staat er echter wel om bekend bij backpackers dat het land heel erg ontspannen is en toch beschikbaar is voor iedereen met zijn of haar eigen budget. Wanneer je namelijk graag naar Colombia wilt maar niet meer dan ongeveer 20 euro per dag uit wilt geven is dit ook nog gewoon mogelijk, alhoewel je wat dingen niet kan doen en sommige dingen juist moet doen. Ook kan je natuurlijk met een hoger budget naar Colombia afreizen, maar hiermee wordt het alleen maar gemakkelijker om rond te komen en kan je meer doen dat je misschien zou verwachten!

Al met al is Colombia dus geen duur land, maar het blijft wel opletten in dit land, omdat je soms opeens veel geld kwijt kan zijn aan de vier verschillende kostenposten - te weten:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten in Colombia

In Colombia kan en moet je er in ieder geval op rekenen dat de overnachtingen prijzig tot duur worden, omdat er nog maar relatief weinig aanbod is en er weinig echt goedkope plekken zijn. Vooral overnachtingen in de jungle en in of nabij ongebruikelijke plekken zijn erg duur. Voor de gewone steden heb je uiteraard meer keuze. Vervoer en voedsel zijn meestal niet zo duur, alhoewel je soms het vliegtuig moet nemen om ergens te komen. De overige kosten variëren uiteraard sterk per persoon, maar wanneer je niet al te veel gekke dingen doet wordt dit niet iets wat enorm op je budget voor Colombia gaat drukken.

Kosten van overnachtingen

Zoals hierboven al even gemeld kunnen de kosten van overnachtingen flink de pan uitrijzen, omdat er soms maar erg weinig overnachtingsmogelijkheden zijn. Vanwege de relatief hoge vraag en het relatief lage aanbod worden de prijzen dus een stuk hoger. Je kan in Colombia overnachten in dorms, hostels en hotels, veel meer mogelijkheden zijn er nog niet.

Dorms zijn het goedkoopste, maar bieden ook het minste comfort en het minste privacy - je slaapt namelijk met 6 man of meer op één kamer. Vaak variëren de kamers tussen de 6 en de 24 man, maar ook 4-persoons en 30-persoons kamers kunnen nog voorkomen. Een enorm nadeel is dat je dus nooit echt een eigen bed hebt, een eigen kamer of een eigen toilet, maar hier hoef je dus ook allemaal niet voor te betalen. Gemiddeld genomen betaal je zo een 5 euro per persoon voor een bed in een dorm.

Hostels zijn duurder, maar bieden dan ook natuurlijk wel de privacy en het comfort die een dorm niet biedt. Vaak zijn hostels relatief simpel en betaal je alleen voor een overnachting met eigen badkamer in een eigen kamer. Hier betaal je dan zo een 10 euro voor per persoon op basis van 2 personen. Dit is zonder eigen badkamer - mocht je wel een eigen badkamer willen betaal je hier gemiddeld genomen een meerprijs van 2,50 euro per persoon voor.

Hotels zijn flink veel duurder, maar je krijgt meer luxe, wordt geholpen bij allerlei dingen en je krijgt vaak ook een ontbijt. Natuurlijk betaal je voor deze service en de vaak wat ruimere kamer. Prijzen voor de simpelste hotels beginnen bij ongeveer 25 euro per persoon en stijgen snel naar de 40 euro per persoon. Rond deze prijs heb je al ontzettend veel aanbieders - veel meer hoef je niet uit te geven wanneer je gewoon een goed en luxe hotel wilt.

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer liggen in Colombia gelukkig relatief laag, alhoewel vliegen wel erg duur is. Busritten en boottochten kosten gelukkig niet al te veel en de "lokale" bussen zijn nog eens een stuk goedkoper dan de toeristische versie. Een eigen auto kan in Colombia wel, maar is aan erg veel voorwaarden gebonden en biedt nauwelijks voordelen voor de backpacker - alhoewel het soms iets sneller kan zijn en meer vrijheid biedt.

De bus en/of de boot zijn vaak de enige mogelijkheden om ergens te komen - alhoewel kleine vliegtuigjes naar steeds meer plekken in Colombia vliegen. Bussen zijn goedkoop en het "uurtarief" - de prijs die je gemiddeld per uur betaalt voor een bus - ligt laag. De lokale bussen rijden al voor iets minder dan een euro per uur, maar de duurdere slaapbussen die in de nacht rijden kosten tot ongeveer drie euro per uur. Voor de langere ritten hoef je eigenlijk nooit meer dan ongeveer 20 euro te betalen, terwijl je tot wel 15 uur onderweg kan zijn. Bussen zijn dus echt niet duur in Colombia en hierdoor is het hele land bereikbaar - ook voor de lokale bevolking. Boten zijn ongeveer twee tot drie keer zo duur, afhankelijk van de capaciteit van de boot en waar de boot heen vaart.

Auto's zijn een stuk duurder, alhoewel een taxi natuurlijk ook altijd goed te doen is. Een gemiddelde taxirit kost ongeveer 5 tot 10 keer zoveel als een busrit en biedt plaats voor 4 personen. Wanneer je met 4 personen bent scheelt het dus amper voor een ritje binnen de stad - maar voor een lange rit is het alsnog flink veel duurder. Taxi's proberen je daarnaast soms te scammen - op te lichten - dus vervoer per taxi is niet altijd even sterk aan te raden!

Vliegen is en blijft een goede mogelijkheid - maar is ontzettend duur in verhouding met de afgelegde afstand. Reken er op dat je voor een binnenlandse vlucht (enkel) zo ongeveer 100 euro kwijt zal zijn! Zeker in de kleinere vliegtuigjes zijn de vluchten al snel duur, maar soms is het wel de enige mogelijkheid om ergens te komen.
Al met al heb je aan ongeveer 5 tot 10 euro meer dan voldoende wanneer je per bus reist. Veel backpackers hebben aan 5 euro wel ongeveer voldoende, maar wanneer je een hoog reistempo aanhoudt dan is het raadzaam om meer aan 10 euro te denken. Ook wanneer je zo nu en dan eens een taxi wilt nemen is een klein beetje ruimer budget wel zo prettig!

Kosten van voedsel

De kosten van voedsel vallen in Colombia heel erg mee en liggen zelf erg laag wanneer je zelfs voor je eten zorgt of alleen op straat eet. De prijzen liggen enorm laag en bieden een enorm handige methode om de Colombiaanse keuken te ontdekken. Colombia heeft een gemixte keuken met Spaanse, Zuid-Amerikaanse en zelfs Portugese invloeden.

De prijzen in supermarkten liggen tussen de 60% en de 80% van wat in Nederland gebruikelijk is. Voor typisch Europese producten betaal je uiteraard meer dan in Nederland en België, maar voor de rest zijn zelfs de merktproducten een flink stuk goedkoper. Waar je in Nederland al snel meer dan anderhalve euro betaalt voor een fles coca cola, betaal je in Colombia vaak minder dan een euro - een enorm prijsverschil dus. Ook rijst en de verkrijgbare soorten pasta zijn goedkoper - en zelfs fruit en groenten zijn goedkoper wanneer ze verkrijgbaar zijn. Vooral met groenten en fruit kan het een flink verschil maken, omdat je dit toch het meeste zelf zal kopen wanneer je vooral op straat eet.

Op straat eten is dan ook goedkoop, dus eigenlijk is er geen echte reden om zelf te gaan koken. Je kan de hele dag op straat eten en flink minder dan een tientje kwijt zijn. Ontbijt en lunch is niet per se heel erg goedkoop, maar je kan al voor één euro gewoon goed gegeten hebben. Voor twee tot drie euro eet je dan weer heel erg riant. In de avond eten kost een paar euro tot een maximum van ongeveer 5 euro per persoon. Dit is wanneer je dan op straat eet, want restaurants zijn wel een flink stuk duurder. Alhoewel restaurants zeker nog niet duur te noemen zijn - veel restaurants kosten maximaal 10 euro per persoon inclusief één of twee keer wat te drinken.

Al met al is het dus mogelijk om voor minder dan 5 euro de hele dag te eten, maar wanneer je op straat eet moet je eerder denken aan een budget van 7 euro per persoon. Zeker wanneer je eens wat extra haalt wordt het uiteraard wat duurder, maar alsnog moet het gemakkelijk lukken om ver beneden de 10 euro per persoon uit te komen.

Overige kosten in Colombia

De overige kosten in Colombia variëren sterk per persoon en het kan dus ook bepalen hoe duur Colombia nou echt is. Praktisch gezien kan je ontzettend veel activiteiten ondernemen, gidsen huren en dingen bezoeken, maar die noodzaak is er helemaal niet. Er is namelijk al genoeg te doen in Colombia zonder dat je je geld over de balk hoeft te smijten. Het meeste kan je zelf regelen, alhoewel sommige dingen uiteraard verplicht blijven. Souvenirs zal je op moeten afdingen, entreegelden blijven staan en voor bijvoorbeeld raften blijf je altijd een flinke smak geld betalen. Toch moet je het makkelijk redden met 5 euro per persoon - dit is zelfs een vrij ruim bedrag voor Colombia.

Entreegelden zijn er maar heel erg weinig en anders zijn ze sowieso niet al te duur. De paar kerken in het land kosten hooguit 5 euro per persoon, alhoewel studenten, ouderen en groepen vaak korting krijgen. Een trekking door een jungle hoeft ook niet veel te kosten, dit kan je allemaal zelf regelen! Je kan gewoon met een eigen tent en hangmat door de jungle trekken zonder dat je goud geld uit hoeft te geven aan een gids die vaak amper wat bijdraagt. Wel kan het zo zijn dat je voor een boottocht de jungle in flink moet betalen, maar dit is vrij normaal. Houdt hier daarom ook rekening mee wanneer je je budget voor Colombia op gaat stellen.

Extreme sporten zijn wat duurder. Kanoën kost voor een dag 10 tot 20 euro, raften kost 40 euro voor een twee uur durende tocht. Duurdere extreme sporten zijn bijvoorbeeld bungeejumpen, parachutespringen en parasaillen. Deze duurdere extreme sporten kosten ieder minimaal 75 euro per persoon en variëren sterk in duur.
Al met al is het dus mogelijk om voor minder dan 5 euro per dag de overige kosten te dekken.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Colombia

Een realistisch dagbudget opstellen voor Colombia is niet al te moeilijk, omdat de standaarden overal min of meer gelijk zijn. Vrij doorsnee is dus het budget van 25 tot 30 euro per persoon per dag - een budget dat veel backpackers ook aanhouden.

Bedenk voor jezelf hoe veel luxe je wilt hebben en hoe je normaal reist en probeer op hand van deze gegevens op te stellen hoe veel geld je verwacht in Colombia uit te gaan geven. Houdt hierbij in je hoofd dat vooral meerdaagse trips erg op het budget kunnen drukken en zelfs ervoor kunnen zorgen dat het budget drastisch bijgesteld moet worden.

Tenslotte is het ook prettig om niet te hoeven besparen op kleine uitgaven zoals souvenirs en dergelijke, dus probeer altijd een buffer in te bouwen wanneer je op reis gaat. In Colombia zijn er tal van typische souvenirs te vinden en het zou jammer zijn als je er geen meer kan kopen omdat je iets te weinig geld hebt. Ook zou het vervelend zijn als je vast komt te zitten omdat je had verwacht minder uit te geven, dus probeer daarom altijd er op te rekenen dat je iets meer geld nodig hebt.

Houdt in ieder geval in gedachte dat Colombia net zo duur is als je het zelf wilt maken! Wil jij Colombia goedkoop beleven, dan is dit zeer goed mogelijk!