Budget en kosten Costa Rica

Costa Rica is het land waar alles om de natuur draait en alles draait om het zijn van de beste bestemming ter wereld wat betreft natuurbehoud en zorgen voor de natuur. Daarin is Costa Rica dan ook tegenwoordig geslaagd, omdat het land meer goed doet aan de natuur dan kwaad en de meeste hostels, hotels en andere overnachtingsmogelijkheden nog amper koolstofdioxide uitstoten. Het enige nadeel van al deze natuurpracht en het feit dat Costa Rica dé natuurbestemming is van de wereld, is dat de prijzen tegenwoordig ook flink hoog zijn. Costa Rica is met afstand het duurste land van Midden-Amerika.

Dat Costa Rica het duurste land is van Midden-Amerika is duidelijk te merken aan de levensstandaard die veel mensen hier hebben. Het land is enorm in opkomst als ideale vakantiebestemming en ook steeds meer bedrijven weten dit land te vinden. Slechts weinig mensen leven in Costa Rica nog in armoede. Dit heeft enerzijds te maken met de bijzondere keuzes die de regering maakt (zo heeft Costa Rica geen leger) maar anderzijds heeft het ook te maken met het feit dat de economie in Costa Rica steeds sterker wordt. Naast het toerisme krijgt Costa Rica namelijk steeds meer inkomsten, waardoor het land dus duurder wordt. Er zijn mensen die slechts 30 euro per dag uitgeven, maar er zijn ook mensen die meer dan 60 euro per dag uitgeven! Er is dus erg veel afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren, naar luxe en dergelijke.

Kosten per dag in Costa Rica

Zoals al vermeld variëren de kosten in Costa Rica fors. Wanneer iemand echt probeert om vol te besparen is het mogelijk om voor net iets minder dan 30 euro per dag (gemiddeld) rond te komen, veel mensen komen echter uiteindelijk uit op een 40 tot 50 euro. Wanneer reizigers dan ook nog een auto huren komen ze vaak nog eerder richting de 60 euro per persoon per dag uit! Costa Rica is dus geen goedkoop land.

Nu valt er natuurlijk nog te kijken naar waar de uiteindelijke kosten nou echt liggen, en om dat te doen, wordt er gekeken naar vier verschillende categorieën. Te weten:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten

De kosten van overnachtingen zijn over het algemeen hoog, omdat er in alles rekening wordt gehouden met de natuur. Energie is groen, maar ook alles wat gebouwd wordt is groen. Daarnaast moet er flink worden betaald voor elke vervuiling die er is, wat uiteraard wordt doorgerekend naar de toerist. De kosten van vervoer variëren het sterkste tussen de verschillende reizigers, omdat sommige reizigers wel een auto huren en andere reizigers zich beperken tot de bus. Dit verschil is enorm en zal dan ook flink moeten worden doorgerekend uiteindelijk. De kosten van voedsel en de overige kosten liggen over het algemeen niet bijzonder hoog, maar ook niet bijzonder laag. Beiden zijn echter wel een stuk goedkoper dan Nederland.

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen liggen in Costa Rica hoog en zeker in verhouding met de kosten van overnachtingen in omliggende landen. In Costa Rica is het mogelijk om te overnachten in een tent op een camping of in een nationaal park, in een hostel, een slaapzaal of een hotel. Uiteraard variëren ook de kosten, want sommige accommodatie is luxer of groener (qua energie) dan een andere accommodatie en uiteindelijk bepaalt dit volledig de prijs.

Kamperen is in Costa Rica, samen met een slaapzaal, de goedkoopste oplossing om te slapen. Campings zijn er vooral te vinden in de nationale parken, in de rest van het land is kamperen beperkt tot de enkele campings die er zijn. Desondanks kan het tijdens een natuurrondreis wel lonen om veel te gaan kamperen, omdat dit goedkoper is en je altijd midden in de natuur zit! Daarnaast is ook vooral de kans dat je in het nationale park kan en mag overnachten veel groter, omdat de slaapzaal vaak al lang van tevoren vol zit.

Slaapzalen zijn buiten de nationale parken vaak wel erg goed te doen, maar uiteraard deel je dan het toilet en zelfs je kamer. Bedden zijn dan wel goedkoop, maar deze kamers zijn dan ook vooral bedoeld om in te slapen en niet meer. Een bed in een slaapzaal kost gemiddeld zo rond de 5 euro per persoon. Een stap omhoog qua comfort maar ook qua prijs zijn de hostels en de guesthouses. Deze bieden vaak meer luxe, comfort en vaak een privé badkamer, maar de prijs hiervan ligt gemiddeld tussen de 20 en de 25 euro voor een eenvoudige tweepersoons kamer.

Nog een stap omhoog is een hotel, vaak heel erg luxe en inclusief ontbijt. Hotels bieden rust, comfort en hebben altijd een eigen badkamer, maar een kamer kost al snel 50 euro voor twee personen. Zoals in elk land ter wereld zijn er ook in Costa Rica enorm dure hotels te vinden. Wat wel opvallend is in Costa Rica, is dat de meeste hotels (met uitzondering van de grote ketens) hun best doen om zo groen mogelijk door het leven te gaan. Dit betekent feitelijk gezien dat ze vervuiling zo veel mogelijk proberen tegen te gaan.

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer in Costa Rica hangt sterk af van wat je kiest. Er zijn namelijk twee keuzes: een huurauto of vervoer per bus, trein en taxi. Het eerste, de huurauto, is beduidend duurder dan het openbaar vervoer. Een huurauto die toegang biedt tot alle wegen is de Suzuki Jimny, via een aantal verschillende maatschappijen te boeken is. Reken op een 50 euro per dag voor deze kleine vierwielaangedreven auto die geschikt is voor vier personen. Dit is dan inclusief een alles dekkende verzekering, twee chauffeurs en een contactnummer. Echter is het nog exclusief alle brandstof, tolwegen, toegangskosten en dergelijke, waarvoor je in Costa Rica zeker nog moet rekenen op een 30 tot 50 euro per dag extra in verband met de relatief grote afstanden.

Het openbaar vervoer is dan weer een stuk goedkoper dan een huurauto, omdat je hierbij alle kosten deelt. Het openbaar vervoer is erg goedkoop en de busrit van bijvoorbeeld San José naar Manuel Antonio nationaal park kost slechts 8 dollar - omgerekend ongeveer 6 euro. Reken voor een gemiddeld budget qua vervoer op een 5 euro per persoon per dag wanneer je per openbaar vervoer reist en veel loopt, 10 euro per persoon per dag wanneer je wel met het openbaar vervoer reist maar iets meer luxe wilt en op zo een 20 tot 25 euro per dag (minimaal) wanneer je met een simpele vierwielaangedreven auto gaat rijden.

Kosten van voedsel

De kosten van voedsel in Costa Rica liggen een stuk lager dan in Nederland en zeker eten in een restaurant is een stuk goedkoper. Ook is het mogelijk om op straat te eten. De supermarkten en markten in Costa Rica hebben prijzen die op ongeveer 75% tot 80% van de Nederlandse prijzen liggen. Ook A-merken zijn een stuk goedkoper in de supermarkten, wat uiteindelijk flink in de kosten kan besparen.

Uit eten gaan kost ongeveer 5 euro per persoon voor het diner en 5 euro voor ontbijt en lunch bij elkaar. Dit is wanneer je sterk let op de kosten voor eten, want het kan ook een stuk duurder zijn wanneer je de iets minder goedkope restaurants op gaat zoeken. Eten op straat is een tikkeltje goedkoper, maar is erg beperkt tot de grotere steden. Aangezien veel mensen naar Costa Rica gaan voor de natuurgebieden en relatief weinig mensen lang in de grote steden verblijven, scheelt het uiteindelijk erg weinig qua kosten die in Costa Rica gemaakt worden en hoeft het budget hierop ook niet te worden aangepast.

Reken voor eten zeker op ongeveer 10 euro per dag, alhoewel je met 12,50 waarschijnlijk een stuk ruimer zit.

Overige kosten in Costa Rica

De overige kosten in Costa Rica liggen hem vooral in de entreekosten voor natuurparken, historische gebouwen, gidsen en dagtrips of meerdaagse trips. Ook kunnen er overige kosten zitten in activiteiten waaronder extreme sporten, snorkeltrips of duiken. Tenslotte is het in Costa Rica ook nog eens mogelijk bijvoorbeeld je duikbrevet te halen of een lange(re) boottocht te doen van meerdere dagen.

Voor natuurparken betaal je gemiddeld genomen zo een 15 dollar - een 12 euro - per park. Deze entreekosten betaal je eenmalig gedurende je bezoek aan het park en zijn geldig voor je gehele bezoek. Wanneer je echter dieper de natuur in wilt gaan moet je ook nog eens een gids betalen, omdat je niet zo diep er in mag in je eentje. Deze gids betaal je dan ongeveer 25 tot 50 euro per dag, afhankelijk van wat zijn taken zijn en hoe goed zijn opleiding is geweest.

Trips kosten gemiddeld zo een 50 euro per dag inclusief gids. Ook krijg je vaak de maaltijden erbij inclusief, alhoewel de trip dan soms wel iets duurder wordt. Het lijkt een stuk goedkoper dan het huren van een gids, maar bedenk je wel dat het vaak alsnog iets duurder is, omdat je feitelijk gezien ook gewoon het salaris van de gids betaalt. Een eigen tocht organiseren met een privé-gids kan daarom alsnog flink lonen qua besparing op kosten.

Reken voor extreme activiteiten op een 50 tot 100 euro per activiteit, afhankelijk van wat je gaat doen. Raften en kanoën zijn waarschijnlijk dan weer iets tot flink goedkoper en bungeejumpen is één van de duurste activiteiten. Reken voor de overige kosten zeker op een 5 euro per dag tot misschien wel 10 of 15, totaal afhankelijk van wat je gaat doen. Een minimum is wel echt 5 euro per dag, alleen al om de entreegelden van de parken te betalen!

Een realistisch dagbudget opstellen

Een realistisch dagbudget opstellen voor Costa Rica kan erg moeilijk zijn, omdat het land een enorme ontwikkeling doormaakt en de prijzen de hele tijd stijgen en dalen. Daarnaast is de wisselkoers gebonden aan de dollar en doordat de euro en de dollar sterk schommelen van tijd tot tijd kan de prijs stijgen en dalen. Reken zeker op 25 euro per persoon per dag wanneer je het extreem op een budget doet. Costa Rica is nou eenmaal duur en daardoor is 25 euro als echte budgetreiziger echt wel een minimum.

Gemiddeld genomen is een budget van 40 euro voldoende voor een reiziger die niet gesteld is op enorm veel luxe, maar wel in hostels verblijft, uit eten gaat en met het openbaar vervoer reist. Mocht je meer luxe willen, dan moet die prijs hier nog van bovenop komen. Met een eigen auto is het handig om op zo een 55 tot 60 euro te rekenen per persoon per dag.