Budget en kosten Ecuador

Ecuador is een land dat vooral bekend staat om de wereldberoemde Galapagoseilanden en de beroemde ontdekkingsreis van Charles Darwin. Toch is Ecuador veel meer dan dat en biedt het veel meer aan de reiziger. Het land herbergt veel culturele en natuurlijke schoonheden, en dit alles terwijl de keuken nog steeds veel geheimen herbergt. Ecuador is dus niet alleen het land van de Galapagos, maar ook het land van de vele schoonheden. Toch is Ecuador niet de eerste bestemming waar aan wordt gedacht zodra de vakantie enigszins betaalbaar moet zijn. Het is echter zo dat zelfs de Galapagoseilanden niet duur hoeven te zijn, terwijl je wel ontzettend veel kan zien!

Gelegen ten noorden van Peru is het qua kosten niet vergelijkbaar met Peru. Peru is duidelijk goedkoper, alhoewel Ecuador niet gelijk schrikbarend veel duurder hoeft te zijn. Het is absoluut geen land zoals Bolivia qua kosten maar ondanks alles is Ecuador nog steeds goed betaalbaar. De kosten in Ecuador verschillen sterk, afhankelijk van de plek waar je verblijft en de regio waar je zit. De Galapagoseilanden zijn duurder dan het vasteland. Het vasteland kent dan weer veel goedkope en minder goedkope gebieden. Een gemiddeld budget in Ecuador varieert dan ook sterk en is totaal afhankelijk van de gespendeerde tijd op de verschillen plekken. Als voorbeeld: een 8-daagse cruise richting de Galapagos kost al gauw 100 euro per persoon per nacht voor alleen de boottrip met het eten, drinken, de overnachtingen en de landingen. Hier komen dan vaak ook nog korte tours bij mocht je die willen doen, wat extra's en de kosten om het nationale park te mogen bezoeken.
Voor die 1000 euro die het dan in totaal kost is het in het binnenland vaak goed mogelijk om voor ruim een maand te verblijven, wanneer je 30 euro per dag uitgeeft - wat een prima budget is voor Ecuador.

Kosten per dag in Ecuador

Ecuador is een land met ontzettend veel verschillen in de prijs. Van de Galapagoseilanden tot Quito (de hoofdstad) tot het binnenland, overal geldt een ander budget. Qua kosten kan Ecuador daarom ook verwarrend zijn. Een gemiddeld budget in Ecuador kan lager dan 30 euro zijn, maar kan ook gerust richting de 100 euro per persoon per dag gaan. In Ecuador is er wel een richtlijn die ongeveer bepaald hoe duur je uit gaat zijn:

 • Amazone: 40 tot 60 euro per dag (Cuyabeno - inclusief alles)
 • Galapagoseilanden per cruise: 125 euro per dag (inclusief alles)
 • Galapagoseilanden eigen initiatief: 50 euro per dag (inclusief alles)
 • Ecuador vasteland: 25 tot 35 euro per dag.

Al met al is Ecuador dus niet ontzettend goedkoop, maar blijft het wel enigszins betaalbaar. Reken tijdens een lange trip door Ecuador er op dat een gemiddelde dag zo een 35 tot 40 euro zal kosten, als je de galapagoseilanden niet bezoekt of op eigen initiatief bezoekt. Hier zitten dan de vluchten, de busritten en alle andere kosten bij, die bestaan uit:

 • Kosten van vervoer
 • Kosten van overnachtingen
 • Kosten van voedsel
 • Overige kosten.

De kosten van de Galapagoseilanden zullen in een apart hoofdstuk aan het einde worden uitgeschreven. Dit omdat de Galapagoseilanden een totaal ander budget vereisen. De eilanden zijn bijna niet vergelijkbaar met het vasteland, waardoor het beter is de kosten op de Galapagoseilanden apart te vermelden.

Kosten van vervoer

Ecuador kent - in tegenstelling tot een aantal andere landen in Zuid-Amerika - een aantal relatief goedkope vluchten, onder andere richting de Galapagoseilanden. Ook vluchten van Quito richting de jungle zijn er voldoende voor een redelijke prijs. Daarnaast biedt Ecuador tal van mogelijkheden qua vervoer in de vorm van bussen, boten en zelfs treinen.
Over het algemeen is het vervoer in Ecuador heel erg goedkoop, wat er voor zorgt dat de kosten in Ecuador niet te sterk stijgen wanneer je veel en snel rondreist.

Vliegen is in Ecuador vrij betaalbaar en kost nagenoeg nooit meer dan 200 dollar. Alleen vluchten naar de Galapagoseilanden zijn soms duurder en die kosten maximaal zo een 300 dollar vanuit Quito. Vluchten met veel tussenstops of die veel tijd in beslag nemen en internationale vluchten zijn uiteraard wel flink duurder. Een retourtje vanuit Nederland naar Ecuador kost zo een 800 tot 900 euro. Een retourtje op Lima en dan met de bus naar Ecuador kan flink goedkoper zijn, omdat een retourtje Lima er al is voor minder dan 700 euro.

Busritten zijn er in Ecuador heel erg veel en zijn een ideale manier van transporteren. De kosten in Ecuador voor de busritten liggen meestal erg laag en voor slechts tien tot twintig euro is het al mogelijk om vanaf Quito overal te geraken. Zelfs de jungle - Cuyabeno - is per bus te bereiken, wat bijna nergens anders ter wereld kan! Busritten nemen geregeld wel erg veel tijd in beslag, maar gelukkig rijden er veel nachtbussen die niks extra kosten.

Boten varen er in Ecuador ook genoeg, vooral rond de Galapagoseilanden - waarover later meer - en in de dichte jungle. In de jungle is het zelfs een heel gebruikelijk manier van vervoer en het kost in Ecuador niet eens zo heel erg veel. Gemiddeld betaal je voor een boottocht van een 2 tot 4 uur niet meer dan 5 tot 10 euro! Voor boottochten is dit vrij goedkoop.

Kosten van overnachtingen

Overnachtingen in Ecuador zijn vrij prijzig en hakken dan ook stevig in het budget. Een vrij normale, simpele tweepersoonskamer is prijzig en kost meestal meer dan 20 euro. Een dorm is veel goedkoper en op sommige plekken is het zelfs mogelijk om te kamperen. Ook het verschil tussen lodges en hostels zijn enorm. Een privélodge kost gemakkelijk 40 tot 50 euro of meer voor 2 personen, terwijl een hostel dan net iets minder dan 25 euro kost.

Een dormkamer in Ecuador is vaak de goedkoopste oplossing, omdat je met een groot aantal mensen op 1 kamer slaapt. Gemiddeld kost een dorm zo een 4 tot 7 euro, terwijl een eigen kamer (op basis van 2 personen) zo een 10 tot 12,50 euro per persoon kost. Overnachtingen in de grote steden zijn vaak goed betaalbaar in Ecuador, terwijl de overnachtingen in de jungle - alhoewel inclusief alles - vrij prijzig zijn. Overnachtingen in de jungle zijn sowieso al duurder en gaan gemakkelijk richting de 20 euro per persoon - wanneer er alleen voor de overnachting wordt betaald. Het enige voordeel in de jungle is dat er soms ook gekampeerd kan worden, wat enorm veel geld bespaard. Een overnachting in de jungle waarbij gekampeerd wordt kan tot de helft schelen, waardoor het "slechts" 10 euro per persoon per nacht kost. Deze kampeerplekken zijn gewoon veilig!

Kosten van voedsel

Eten in Ecuador is net zoals de overnachtingen niet erg goedkoop en kan de kosten in Ecuador flink veel hoger maken. Eten kost gemiddeld genomen over de gehele dag tussen de 10 en de 12,50 euro per persoon, alhoewel dit gerust op kan lopen tot wel 15 euro per persoon wanneer je echt er voor gaat zitten. Dit is inclusief al het drinken en alle extra's als het gaat om zitten op terrasjes, dus nog steeds stukken goedkoper dan in bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal.

Eten in Ecuador is in het algemeen vrij duur wanneer je het vergelijkt met Zuid-Oost Azië en grote delen van Midden- en Zuid-Amerika. Eten op straat is goed mogelijk, maar is niet extreem goedkoop. Eten kost gemiddeld voor het ontbijt en de lunch zo een 2 tot 3 euro en voor het avondeten zo een 6 tot 7 euro. Toch is het goed mogelijk om flink te besparen, omdat er op veel plekken wel simpele bonen of rijst te eten is (met een eitje) en dit nagenoeg nooit meer dan 2 euro kost inclusief drinken. 's Ochtends en in de middag is het ook mogelijk om in de supermarkt wat te halen.

Een drankje op een terras kost bijna altijd minder dan 1 euro en is bijna overal wel mogelijk. In de supermarkt kost een biertje zo een 50 eurocent en kost een fles frisdrank ongeveer 1 euro voor een fles. Fruit is op de markt heel goedkoop en in de supermarkt redelijk goedkoop. Vaak is er een variëteit te halen qua fruit, waaronder ananassen, appels, sinaasappelen, papaya's, bananen en nog meer!

Overige kosten

De overige kosten in Ecuador op het vasteland hoeven niet erg hoog te liggen, maar kunnen wel vrij hoog liggen wanneer er een junglebezoek wordt ingelast of andere bijzondere activiteiten. Ecuador kent een aantal mooie stranden, maar hier zijn verder weinig extra kosten aan gebonden. Ecuador kent verder ook maar weinig tours en begeleide activiteiten, waardoor het land heel erg toegankelijk is en toch nog enigszins goedkoop blijft.

De jungle kan wel een grote kostenpost zijn, aangezien een verblijf inclusief alles zo een 40 tot 60 euro kost per persoon per nacht. Mocht hier dan de overige kosten (à ongeveer 25 euro per persoon per dag) worden afgehaald, dan kost het nog steeds zo een 15 tot 35 euro per dag extra. Ecuador kent geen pampas, maar wel kent Ecuador de Andes, met enorm hoge pieken. De kosten om in de Andes te verblijven zijn ook vrij hoog en vrij duur omdat het lastig bereikbaar is. Een dag in de Andes kost - inclusief de normale kosten - zo een 40 euro per persoon per nacht. Dat is zo een 15 euro per persoon extra. Soms wordt er van je verwacht dat je het eten voor je gids (die hier en daar verplicht is) ook nog betaald!

Kosten van de Galapagoseilanden

De Galapagoseilanden zijn een klasse apart en zijn vrij duur. Veel mensen gaan echter toch naar Ecuador om deze prachtige bestemming te bezoeken en te genieten van alles wat de Galapagoseilanden bieden. Er zijn twee mogelijkheden om de Galapagoseilanden te bezoeken: Per cruiseboot en door zelf te gaan eilandhoppen. Beiden mogelijkheden hebben zo hun voordelen en hun eigen budget en wat ideaal is hangt af van de beschikbare tijd en het beschikbare budget.

De Galapagoseilanden per cruise

De Galapagoseilanden per cruiseschip vereisen een fors budget. Niet alleen het cruiseschip kost al gauw zo een 100 dollar (tussen de 60 en de 100 euro) per dag, maar ook de andere kosten tikken nog eens flink aan. Een vlucht richting de Galapagoseilanden kost zo een 300 dollar (tussen de 180 en de 300 euro) en de entree kost ook nog eens 100 dollar (60 tot 100 euro). Al met al lopen de kosten gemiddeld op tot zo een 125 euro per persoon per dag voor een cruise. Dit is inclusief eten, overnachtingen en vervoer op en rond de Galapagoseilanden en bij de meeste cruiseschepen (of gewone schepen) ook inclusief landingen per zodiac en snorkeltochten. De 125 euro gemiddeld per dag is ook inclusief de vlucht en de toegang tot de Galapagoseilanden.

Per cruise verplaats je je meestal in zo een 8 dagen dwars door de eilanden heen en zie je zo een 4 tot 6 eilanden en maak je enkele snorkeltochten. Daarnaast maak je elke dag 1 tot 3 landingen op een eiland en wordt alles volledig voor je verzorgd. Het enige dat je zelf hoeft te doen is te genieten en af en toe eens iets extra's lekkers halen. Daarnaast is alcohol helaas niet gratis, dus hier moet dan nog extra voor worden betaald. Alcohol is op de Galapagoseilanden vrij duur en kost zo een 2 tot 3 euro per drankje.

De Galapagoseilanden op eigen gelegenheid

De Galapagoseilanden bezoeken op eigen gelegenheid is een stuk lastiger en alles zien kost veel tijd. Ondanks dat alles is het vaak wel stukken goedkoper en lokale vissers zijn meestal wel bereid om je snel even ergens af te zetten en op te halen als je er een paar euro voor neerlegt. Een normale dag op de Galapagoseilanden is helaas niet heel erg goedkoop, omdat alles naar de eilanden toe moet worden verscheept of gevlogen.

Overnachtingen op de Galapagoseilanden zijn vaak snel volgeboekt en/of zijn gelimiteerd. Hierdoor worden er prijzen gevraagd voor een kamer tot wel 50 euro. Dit betekend dus dat een kamer voor 2 personen zo een 25 euro per persoon kost. Eten en drinken is allemaal net iets duurder dan op het vasteland en kost tot zo een 15 euro per persoon per dag. Daarnaast komen dan nog de vlucht, de kosten voor de entree en de kosten voor vervoer. Vervoer kost meestal niet meer dan 10 euro op een dag, als je dit al haalt. Dit komt doordat vissers er geen moeite mee hebben om je even op te halen en ergens heen te brengen, omdat het vaak nauwelijks omvaren is en het ze veel geld oplevert (relatief).

Een dag op de Galapagoseilanden kost op eigen gelegenheid zo een 50 euro. Tel hierbij wel op de extra kosten die gemaakt moeten worden voor de vlucht en voor de entree in dit nationale park - zo een 300 tot 400 dollar per persoon! (180 tot 400 euro - geheel afhankelijk van de wisselkoers)

Een realistisch dagbudget opstellen

Een realistisch dagbudget in Ecuador is afhankelijk van veel verschillende factoren. De duur van het verblijf op de verschillende plekken is enorm belangrijk.
Een redelijk budget voor het vasteland is zo een 30 euro per persoon per dag, daarmee kan je het makkelijk redden. Tel hier wel wat extra bij op wanneer je lang verblijft in de jungle, omdat dit flink wat duurder is. Mocht je daarnaast ook nog eens een cruise doen of zelf de Galapagos bezoeken kan het budget flink stijgen en is het niet gek als je budget opeens veel en veel hoger ligt.

Belangrijk om uiteindelijk een goed budget op te stellen voor Ecuador zijn de volgende punten:

 • Hoe lang verblijf je in Ecuador?
 • Waar verblijf je in Ecuador?
 • Ga je naar de Galapagoseilanden
 • Hoe bezoek je de Galapagoseilanden?

Door dit een beetje in te vullen en terug te lezen hoe duur alles ongeveer is, is het mogelijk om een vrij realistische schatting te maken. Veel reizigers komen zonder de Galapagoseilanden uit op zo een 30 tot 35 euro per dag (inclusief een jungletour). Inclusief de Galapagoseilanden stijgt dit budget dus flink.