Budget en kosten Frankrijk

Frankrijk is een land dat gedurende elk jaargetijde veel bezocht wordt door Nederlanders. In de zomer is het vaak zelfs lastig om geen Nederlanders tegen te komen in Frankrijk, mede omdat Frankrijk een van de populairste vakantielanden is onder Nederlanders. Jaarlijks reizen miljoenen Nederlanders naar Frankrijk voor weekenden, weekjes en langere vakanties. Frankrijk is echter niet een heel erg goedkoop land, maar de reis er naartoe kost heel erg weinig. Daarnaast herbergt Frankrijk talloze culturele en natuurlijke schoonheden, waaronder Parijs, de Dune du Pilat en nog veel meer!

Kosten per dag in Frankrijk

De kosten per dag in Frankrijk variëren sterk, totaal afhankelijk van wat je als reiziger wilt en eist qua comfort en luxe. Kamperen is uiteraard goedkoper dan in een hostel of hotel zitten en een stad is duurder dan het platteland. Ook is er uiteraard een verschil tussen uit eten gaan of zelf eten koken, rondtrekken of op één plaats verblijven en kamperen of niet. Er is voor Frankrijk vaak niet één richtlijn te trekken qua kosten, maar er zijn wel voldoende handvaten.
Ga er vanuit dat Frankrijk niet het goedkoopste land is, maar wel goedkoper is dan Nederland. Een goed budget voor iemand die in hostels overnacht, 's avonds uit eten gaat en voor de rest enkele activiteiten doet is ongeveer 40 tot 50 euro per persoon per nacht.

De kosten voor Frankrijk vallen op te delen in vier verschillende categorieën, te weten:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten

Elke categorie vereist ook een bepaald budget, sterk afhankelijk van de luxe die gewenst wordt en wat je wilt doen op vakantie. Deze categorieën zullen nu worden besproken.

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen in Frankrijk verschillen sterk. Zelfs campings verschillen sterk in prijs, aangezien er campings zijn waar ze slechts 3 tot 5 euro rekenen, maar ook campings waar ze 20 euro of meer per persoon rekenen! De kosten van overnachtingen variëren sterk.

De steden en de kustgebieden zijn vaak de duurdere gebieden als het gaat om overnachtingen. Parijs, Nice, de Côte D'Azur en de Atlantische kust zijn allemaal dure gebieden en kamperen kost daar vaak tussen de 5 euro voor gemeentelijke campings zonder iets tot 20 euro voor campings met alles erop en eraan. Voor een gemiddelde camping met wat animatie en gewoon het een en ander te doen betaal je ongeveer 10 euro per persoon. Hostels in deze gebieden zijn duurder dan in andere gebieden en kosten rond de 20 euro per persoon per nacht. De duurdere hotels en dergelijke kosten 50 euro of meer voor een tweepersoonskamer. Vaak stijgen de kosten hard wanneer je erg dicht bij de kust zit of helemaal in het centrum van een stad.

De overige gebieden zijn vaak iets goedkoper, omdat het weer er slechter is of gewoon omdat er minder toeristen komen. De campings kosten hier tussen de 3 en de 5 euro voor een gemeentelijke camping en rond de 8 tot 12 euro voor een camping met alles erop en eraan. Hostels zijn iets goedkoper, maar dit scheelt vaak nauwelijks. Vooral de hotels zijn vaak goedkoper en meestal ben je hier minimaal een tientje goedkoper uit dan in de stad of aan de bekende kusten.

Kosten van vervoer in Frankrijk

Vervoer in Frankrijk kan met het openbaar vervoer, per vliegtuig en met elk gemotoriseerd voertuig welke je tot je beschikking hebt. Zelf op een scooter of brommer door Frankrijk rijden is goed mogelijk! Het openbaar vervoer in Frankrijk varieert in kosten naar wat je wilt. Het is mogelijk om voor Frankrijk een interrail pas aan te schaffen voor de trein, zodat je bijvoorbeeld een maand lang onbeperkt (soms na reservering) met de trein kan reizen. Een treinkaartje kost van Parijs naar Nice ongeveer 40 en de 200 euro, afhankelijk van hoe lang je vooruit boekt, welke dag je reist en op welk tijdstip. Veel treinreizen in Frankrijk over grote afstanden zijn best wel duur, reken in ieder geval op zo een 50 euro!
De bus is een andere goede optie en vaak goedkoper, maar deze doet er ook (veel) langer over. Reken op ongeveer de helft van de prijs voor dezelfde afstand (ongeveer 25 euro voor een enkeltje Parijs - Nice).

Met de auto is vaak vele malen goedkoper dan de trein wanneer je met meerdere personen reist en biedt vaak ook veel meer mogelijkheden en vrijheid. De brandstof in Frankrijk is zo een 10 cent per liter goedkoper dan in Nederland, maar je betaalt wel veel tol op de tolwegen - alhoewel die te vermijden zijn. Een ritje naar Spanje vanuit Nederland kost aan tol vaak al meer dan 100 euro! Het voordeel van met de auto gaan is dat er meerdere personen mee kunnen en dat je niet dubbel betaald. Daarnaast hoeft er voor Frankrijk eigenlijk geen auto gehuurd te worden, omdat het niet ver van Nederland ligt. Reken uiteindelijk op ongeveer dezelfde kostprijs per kilometer als in Nederland.

Kosten van voedsel

Voedsel is in Frankrijk vaak iets goedkoper dan in Nederland, alhoewel het brood en de vele verschillende kazen en kaasjes wel duurder zijn. Het vlees, groenten en fruit zijn echter goedkoper en daardoor is Frankrijk goed betaalbaar qua boodschappen. Zelf eten koken en voor het ontbijt en de lunch zorgen kost dus ongeveer evenveel in Nederland. Het is mogelijk om voor maximaal 5 tot 7 euro per persoon goed rond te komen qua eten.

Uit eten gaan is in Frankrijk ook een stuk goedkoper dan in Nederland en voor zo een 15 euro inclusief drinken is het mogelijk om goed uit eten te gaan met lekker eten. Ontbijt en lunch kost zo een 5 euro per persoon in een simpel restaurant.

Fris, koffie en bier kost ongeveer evenveel als in Nederland en is vaak zelfs iets goedkoper in de restaurants. Behalve wanneer een restaurant uitzicht heeft op een groot monument, zoals de Eiffeltoren, want dan rekenen ze vaak wat extra, omdat mensen dit er voor over hebben.

Overige kosten

De overige kosten in Frankrijk variëren sterk van persoon tot persoon. In Frankrijk zijn de overige kosten voornamelijk te wijten aan de vele verschillende monumenten, paleizen, musea en extreme sporten. Musea, monumenten en paleizen kosten allemaal maximaal zo een 10 tot 15 euro, met uitzondering van de grote musea en monumenten. De wereldberoemde Eiffeltoren kost echter slechts 14 euro voor een bezoek aan de top. Het versailles kost echter bijvoorbeeld al 25 euro en zo zijn er nog een aantal bekende plekken die richting de 25 euro kosten.

Ook attractieparken of waterparken zijn er in Frankrijk genoeg. Er zijn dure attractieparken - waaronder Disneyland - maar ook goedkopere. Voor veel mensen hoeft dit niet, maar mocht je naar Disneyland willen houdt hier dan goed rekening mee qua budget, omdat een dag inclusief eten en drinken in het park en een simpele souvenir soms op kan lopen tot wel 100 euro per persoon!

Extreme sporten zijn in Frankrijk relatief betaalbaar. Kanoën, raften, canyoning, parasaillen, er kan van alles in Frankrijk. De goedkoopste activiteiten - kanoën en dergelijke - kosten zo een 20 tot 30 euro voor een halve of een hele dag. Hiervoor ben je dan de hele dag zoet, maar moet je wel zelf voor alles zorgen behalve de kano en een waterdichte ton. De gemiddeld geprijsde activiteiten - canyoning, raften en dergelijke - kosten rond de 50 euro per persoon. Hiervoor ben je soms slechts 2 uur bezig, maar soms ook wel een hele dag, totaal afhankelijk van de aanbieder. De duurste activiteiten - parasaillen, bungeejumpen en dergelijke - zijn veel duurder en kosten tot wel 100 euro per persoon. Soms ben je slechts enkele minuten bezig (zoals bij bungeejumpen) en soms ben je een aantal uur in de lucht inclusief voorbereidingen.

Al met al kunnen de overige kosten in Frankrijk relatief hoog komen te liggen wanneer je veel gebruik maakt van musea en dergelijke, maar het hoeft niet. Reken op zo een 5 euro per dag. Wanneer je een attractiepark bezoekt of een extreme sport erbij wil doen (niet kanoën) reken dan dit bedrag er bij op.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Frankrijk

Een realistisch dagbudget opstellen voor Frankrijk varieert van een aantal dingen. Mocht je zelf zorgen voor je eten, met eigen auto gaan, weinig extra's doen en kamperen dan is het goed mogelijk om voor gemiddeld zo een 20 tot 25 euro per persoon klaar te zijn. Bij overnachtingen in een hostel en uit eten elke avond moet je hier zo een 25 euro per persoon extra bij optellen.

Een realistisch dagbudget kan overal tussen de 20 euro en de 100 euro liggen, totaal afhankelijk van wat je plant te gaan doen. Dit is puur voor in Frankrijk, dus exclusief de rit naar Frankrijk toe. Als voorbeeld: een aantal dagen Disneyland Parijs met eten in het hotel en onbeperkt toegang tot de beide parken ben je per persoon vaak al zo een 100 euro of meer per dag kwijt. Wanneer we dit vergelijken met een simpele gemeentelijke camping in de Alpen of ergens anders op basis van alleen kamperen, dan ben je minimaal 4 keer zo veel kwijt.