Budget en kosten Griekenland

Griekenland is een land dat - ondanks de economische crisis - een land is in opkomst. Zeker wanneer er gekeken wordt naar het toerisme, is Griekenland een land dat steeds vaker bezocht wordt. Waar Griekenland in 2005 nog nauwelijks bezocht wordt door hordes toeristen, is Griekenland nu een land dat ongekend populair is. Ook de vele eilanden worden in de zomer overspoeld met toeristen en dat is niet voor niks, want Griekenland kent ontzettend veel mooie cultuur, natuur en is een ideale bestemming voor zon, zee en strand!

Daar komt bij dat Griekenland in verhouding niet erg duur is, wanneer we dit vergelijken met andere populaire Zuid-Europese landen. Italië en Spanje zijn bijvoorbeeld beduidend duurder. Portugal is dan weer net iets goedkoper, maar al met al is Griekenland een land dat bij de echte budgetreiziger en bij de luxe reiziger aansluit.

Kosten per dag in Griekenland

Griekenland is een land dat sterk in kosten kan verschillen, sterk afhankelijk van het doel van de reis en de keuze qua overnachtingen en vervoer. Tijdens een vakantie op een eiland zoals Kos, ben je weinig geld kwijt aan vervoer, maar meer aan overnachtingen. Verblijf je echter op het vaste land en/of de peloponnesos, dan ben je meer kwijt aan vervoer, maar minder aan overnachtingen. Ook is het seizoen in Griekenland van groot belang, omdat de zomers warm en duur zijn, terwijl de rest van het jaar relatief goedkoop is en qua temperatuur gewoon aangenaam.

Reken in Griekenland op een budget tussen de 30 en de 40 euro, exclusief van andere - bijzondere, grote - uitgaven zoals autohuur. Dit is dan inclusief alle gemaakte kosten in Griekenland, waaronder in ieder geval vallen:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten

In Griekenland zijn de grootste kosten vaak de kosten van overnachtingen en de kosten van voedsel, alhoewel ook het vervoer vrij prijzig kan zijn. Gelukkig liggen de overige kosten ontzettend laag, want musea zijn vaak nagenoeg kostenloos (voor studenten, docenten en 65 plussers vaak zelfs kostenloos) en er is voor de rest niet erg veel waaraan er geld uitgegeven kan worden.

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen in Griekenland verschillen sterk in zoverre dat het op eilanden in het hoogseizoen ontzettend duur is en op het vaste land in het laagseizoen ontzettend goedkoop is. Het vaste land is goedkoper en die prijzen zullen hier ook gehanteerd worden, reken op 20 tot 25 procent extra wanneer je op een eiland verblijft qua overnachtingen. De overnachtingskosten die hier vermeld staan zullen dan ook gelden voor het vaste land!

Er zijn meerdere opties qua overnachtingen, waarvan kamperen het goedkoopste is. Kamperen is in Griekenland niet ongebruikelijk op het vaste land, maar uit den boze op de eilanden. Reken voor een overnachting op een camping op zo een 5 euro per persoon. Kamperen is absoluut het goedkoopste, maar biedt uiteraard ook het minste comfort.
Daarna zijn appartementen en hostels het goedkoopste. Hostels zijn eigenlijk door heel Griekenland te vinden, van strand tot het diepe binnenland en van Athene tot aan Patras. Appartementen zijn minder wijdverspreid en beperken zich vaak tot de kustgebieden en de eilanden, waar je ze dan vaak per week kan huren. Een appartement is meestal net iets goedkoper voor een groep, omdat je relatief minder kamers en dus oppervlakte hebt. Reken voor een appartement op zo een 200 tot 300 euro in het laagseizoen en op zo een 500 euro minimaal in het hoogseizoen. Reken bij een hostel op een 25 euro per persoon per nacht. Dit is dus 175 euro per persoon per week, waaruit al snel blijkt dat bij meer dan 3 personen een appartement inderdaad goedkoper is.

Een hotel is in Griekenland een prima mogelijkheid, maar is vaak wel vrij duur. De goedkoopste hotels kosten alsnog 50 tot 60 euro per persoon per nacht en dit loopt nog sterk op. Een goede mogelijkheid is om een pakketreis te boeken, vaak betaal je dan relatief minder voor een hotel per nacht en heb je nog een gratis vliegreis ook!

Kosten van vervoer

Vervoer in Griekenland is niet goedkoop, zelfs niet in verhouding met Nederland. Het openbaar vervoer binnen de steden is wel weer ontzettend goedkoop, maar vooral over de lange afstanden is het vervoer toch vrij duur. Benzine en diesel kost evenveel als in Nederland en er rijden slechts beperkt bussen en treinen.

Openbaar vervoer kost in Athene - de enige stad met een degelijke dagkaart - ongeveer 3 tot 5 euro, afhankelijk van waar je allemaal gebruik van wilt maken. Het openbaar vervoer in Athene bestaat uit de trein, metro en bus, wat allemaal goed rijdt en goed te gebruiken valt. Bussen en treinen rijden ook op de langere afstanden, denk aan ongeveer dezelfde prijzen als in Nederland.

Een huurauto kost in Griekenland minimaal 15 euro per dag voor 2 personen, alhoewel grotere groepen vaak wel iets goedkoper uit kunnen komen. Een huurauto is vaak exclusief verzekeringen en mocht er schade worden gereden, dan moet je hier veel voor betalen. Reken er bij een huurauto wel op dat je ook nog eens de benzine/diesel moet betalen, wat het allemaal nog een stuk duurder maakt. Een eigen auto is goedkoper, maar het rijden van die auto richting Griekenland kan wel vrij prijzig zijn. Huurauto's zijn niet op elk eiland te huren, maar vaak zijn er dan wel mogelijkheden om scooters, quads of fietsen te huren!

Afhankelijk van het vervoer wat je neemt en waar je verblijft ben je vrijwel niets (bijvoorbeeld op Kos) tot een 15 euro per persoon per dag (huurauto inclusief brandstof) kwijt! Reken dit bedrag altijd mee, maar deel het wel door het aantal personen waarmee je reist, omdat dit een reëler beeld geeft van wat het daadwerkelijk kost!

Kosten van voedsel

Eten en uit eten gaan is in Griekenland goed te betalen. De Griekse keuken is uiteraard ontzettend bekend met tal van lekkernijen, waaronder gyros en moussaka. De supermarkten in Griekenland zijn iets goedkoper dan in Nederland, vooral qua vlees en zuivelproducten. Ook is fruit overal heel erg goedkoop en goed te verkrijgen, omdat Griekenland een vrij grote producent is van allerlei heerlijk fruit. Reken er op dat je ongeveer 80% uitgeeft in een supermarkt wanneer je gewoon de dagelijkse boodschappen zou doen.

Uit eten gaan is in Griekenland ook een stuk goedkoper en kan al voor minder dan een tientje per persoon! Uit eten gaan kan door een rijk belegd broodje gyros te halen, wat moussaka te eten in een restaurant of gewoon te genieten van de rijke keuken. Drinken in restaurants kost maximaal 2 euro en zelfs bier is vaak niet duurder.

Mocht je zelf eten gaan koken en maken: reken op zo een 80% van de normale uitgaven in Nederland. Bij het eten in een restaurant in de avond is het normaal om ongeveer 10 tot 15 euro per persoon kwijt te zijn. Daarnaast moet er dan nog in de ochtend en middag gegeten worden, reken hiervoor op zo een 4 euro per persoon. Let bij het uit eten gaan er wel op dat de wijn niet extreem duur is of je hele kleine porties krijgt. Deze beide trucjes worden veel gebruikt om onbekende toeristen hard op te lichten!

Overige kosten in Griekenland

De overige kosten in Griekenland beperken zich tot een minimum en zijn er nagenoeg niet. Er zijn wel enkele kosten zoals de kosten tot een toegang tot een museum of het huren van een jetski of een banaan op het water. Een museum kost eigenlijk altijd minder dan 10 euro en is voor studenten gratis en voor docenten of 65 plussers is het vaak te betreden met een forse korting. Hierdoor betaal je zo min mogelijk en vaak is één ticket ook nog eens een combinatieticket, waardoor je meerdere plekken kan bezoeken voor een beperkte prijs.

Een jetski, banaan of andere watersportactiviteit is vaak wel wat prijziger, maar in Griekenland nog steeds goed betaalbaar. Reken er op dat je betaald voor een korte periode, rond het kwartier en dat de kosten daardoor dus wel meevallen, maar dat de activiteit ook niet erg lang duurt. Reken op zo een 20 euro per persoon!

Een realistisch dagbudget opstellen

Een realistisch dagbudget opstellen voor Griekenland is niet altijd even gemakkelijk, omdat het sterk afhankelijk is van de overnachtingen en het eten. Wanneer je kampeert, zelf eten klaarmaakt en met een eigen auto rondreist (in het hoogseizoen) is het normaal om zo een 20 tot 25 euro per persoon uit te geven. Hierbij zijn dan dus alle kosten in Griekenland gedekt! Uiteraard is dit slechts het geval wanneer er zo min mogelijk wordt uitgegeven, maar bij overnachtingen in hostels en uit eten gaan 's avonds, is het gebruikelijk om ongeveer 30 tot 40 euro per persoon per dag uit te geven.

Uiteindelijk is een realistisch dagbudget natuurlijk afhankelijk van een groot aantal factoren, waaronder luxe en lengte van het verblijf. Probeer daarom ook altijd te bekijken wat de verwachte kosten zijn zodat het budget voor Griekenland enigszins duidelijk is.