Budget en kosten Ierland

Ierland, het land van de kabouterse, trollen en de witte mensen - maar ook een land met een geheel eigen cultuur en een prachtige natuur. Een land dat zowel enorm uitgestrekt is als enorm veel cultuur biedt in de grotere steden. Ierland is niet voor niets een populair land onder de jonge en de oudere reizigers, omdat het land gewoon ontzettend veel variatie te bieden heeft. Van de super gezellige stad Glasgow tot de prachtige paarden trektochten die er mogelijk zijn.

Ierland is een land dat zowel voor de budgetreiziger als de gewone backpacker goed te doen is, met een budget dat varieert tussen de 15 euro per persoon per dag tot de 50 euro per persoon per dag! Als echte budgetreiziger kan je - wanneer je in dorm kamers slaapt en zelf voor je eten zorgt - voor zo een 15 euro per dag rondkomen. Wanneer je echter een huurauto wilt, wilt slapen in hostels en veel uit eten gaat, dan wordt de vakantie al snel duurder en betaal je al snel ongeveer 40 tot 50 euro per persoon per dag. Al met al is een vakantie in Ierland zo betaalbaar als je het zelf maakt!

Kosten per dag in Ierland

De kosten per dag in Ierland zijn per reiziger erg verschillend. Waar de ene reiziger weinig luxe nodig heeft in zijn reis, vind de ander dit juist belangrijk omdat het tenslotte vakantie is! In Ierland lopen de kosten sterk uiteen, maar over het algemeen is het geen heel erg goedkoop land. Het land is goed ontwikkeld, heeft een economie die het goed doet - zelfs tijdens de economische crisis - en al met al maakt dit Ierland niet goedkoper. Een voordeel dat wel voor Belgen en Nederlanders geldt is dat er geen wisselkoers is tussen Ierland en andere landen met de euro, hierdoor wordt de vakantie iets goedkoper.

In Ierland zijn er vier verschillende kostenposten, te weten:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten in Ierland

In Ierland kan je aan vooral de overnachtingen en het vervoer erg veel geld kwijt zijn, maar uiteindelijk liggen alle kosten toch relatief hoog. Het voedsel kost ongeveer evenveel als in Nederland, alhoewel uit eten gaan wel iets goedkoper is. De overige kosten variëren sterk, omdat dit geheel afhankelijk is van wat je wilt gaan doen. Een lange paardentocht kost uiteraard veel geld, maar bespaart bijvoorbeeld ook weer op de kosten van overnachtingen. Al met al is het wel goed om afwegingen te maken, omdat Ierland anders een ontzettend duur land wordt!

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen verschillen misschien wel het meeste tussen alle reizigers die naar Ierland gaan. Er zijn in Ierland dan ook veel verschillende mogelijkheden om te overnachtingen - van (wild) kamperen tot aan luxe hotels in de drukte van Glasgow. Kamperen en in dorms slapen zijn absoluut de goedkoopste opties in het verder dure Ierland. Vaak betaal je zo rond de 5 euro per persoon per nacht wanneer je in een dorm slaapt of op een camping gaat kamperen. In het wild kamperen is uiteraard gratis, maar biedt ook geen voorzieningen.

Een stap omhoog zijn de hostels, die ook gelijk een stuk duurder zijn! Reken er op dat een hostel zeker 25 euro per kamer kost en gemiddeld zo een 30 euro. Mocht je in je eentje reizen betaal je dus fors, maar met zijn tweeën is het "slechts" 15 euro per persoon gemiddeld genomen. Het kan ook lonen - om kosten te besparen - om via airbnb te gaan zoeken naar een overnachting, zeker voor de dagen die toch al vast staan. Bij airbnb slaap je vaak bij mensen thuis tegen een relatief lage prijs.

Tenslotte zijn er uiteraard nog hotels, wat verreweg de duurste optie is. De goedkoopste - een beetje sjofele - hotels kosten zo een 50 euro per kamer per nacht, terwijl de betere hotels pas beginnen ergens in de prijsklasse tussen de 60 en de 70 euro! Reken er bij de overnachtingen dus op dat de prijsverschillen groot zijn. Mocht je echt moeten letten op je budget kies dan voor een dorm of een camping - anders is een hostel wel een stuk prettiger in verband met de privé badkamers.

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer verschillen in Ierland, alhoewel je in Ierland eigenlijk maar een paar mogelijkheden hebt. Je kan gaan liften, met de eigen auto richting Ierland (via bootovertochten) of een auto huren. Liften gaat in Ierland vaak moeizaam en heel erg traag. Zeker om een beetje ergens te komen waar minder mensen standaard naar toe gaan is erg lastig. Liften is daarentegen wel gratis en dé manier om je als budgetreiziger in Ierland te verplaatsen. Het geeft je daarnaast de mogelijkheid om eens een gewoon gesprek met een Ier te hebben, zomaar over het dagelijkse leven.

De auto is uiteraard een stuk duurder en vooral de huurauto scheelt nogal veel. Openbaar vervoer is in Ierland sterk beperkt, maar biedt je eventueel wel de mogelijkheid om van de ene plaats naar de andere te gaan. Reken er echter op dat dit onregelmatig is en veel tijd kost. De huurauto is dan een stuk sneller en kan je uiteraard mee rijden wanneer je wilt. Brandstof kost in Ierland ongeveer anderhalve euro per liter. Het huren van een kleine auto kost ongeveer 25 euro voor maximaal 4 personen. Een grotere auto die plaats biedt tot 6 of 7 personen (met weinig bagage 7 en anders 6 personen) kost tussen de 40 en de 50 euro.

Reken als je gaat liften ook op kosten, want je zal toch af en toe het openbaar vervoer moeten nemen. Reken daarom op zo een 5 euro per persoon per dag. Voor de auto moet je uiteraard op meer rekenen, omdat je de brandstof, tol en dergelijke kosten voor de (huur)auto zelf moet betalen!

Kosten van voedsel

De kosten van voedsel in Ierland liggen hoog, ongeveer op hetzelfde niveau als in Nederland. Toch zijn restaurants dan weer een stukje goedkoper, alhoewel de drankjes en dergelijk weer net iets duurder zijn. Veel reizigers doen een stedentrip naar Dublin en als ze rond gaan reizen kiezen ze er vaak voor om zelf voor het eten te zorgen. Dit heeft te maken met het feit dat je - wanneer je 3 keer per dag uit eten gaat - je zeker 30 euro per persoon kwijt bent. Mocht je het ontbijt en de lunch zelf verzorgen moet je alsnog rekenen op zeker 15 euro per persoon voor de avondmaaltijd en 5 euro voor het ontbijt en de lunch.

Wanneer je echter voor jezelf (en je reisgenoten) eten klaar gaat maken en je vermijdt dus de restaurants zo veel mogelijk, dan wordt het allemaal een stuk goedkoper. Voor maximaal 10 euro per dag ben je in Ierland makkelijk klaar, zelfs inclusief een riante hoeveelheid vlees.Mocht je dan weer met een groter gezelschap rondreizen dan wordt het zelfs nog een stukje goedkoper, omdat je dan de kosten wat meer kan delen. Vaak ben je met een iets grotere groep (denk aan 4+ personen) al klaar voor een 6 tot 8 euro per persoon per dag.

Overige kosten

De overige kosten in Ierland variëren per activiteit en per persoon. Sommige mensen maken bijvoorbeeld per paard een lange tocht en betalen fors voor de huur van het paard, terwijl andere mensen bijna niks doen bijzondere activiteiten en liever een extra (Iers) biertje pakken. Voor sporten zoals bungeejumpen, parachutespringen en dergelijke betaal je de hoofdprijs en betaal je zeker een 75 tot 100 euro. Beide extreme sporten zijn populair in Ierland en hier parachutespringen schijnt één van de mooiste en veiligste omgevingen ter wereld te zijn.

Ook enkele entreegelden zijn er en soms moet je wat extra's betalen voor bijvoorbeeld de entree van een nationaal park. Reken voor deze kosten op een 3 tot 5 euro per persoon per dag. Alhoewel het natuurlijk ook veel en veel goedkoper kan, zeker wanneer je puur voor de wandeltochten naar Ierland gaat.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Ierland

Een realistisch dagbudget is in sommige landen best moeilijk om goed te bepalen, maar in Ierland is het zeer goed mogelijk om een vooraf bepaald budget ook aan te houden. Probeer voor Ierland alle kosten die je gaat maken op te tellen met betrekking tot overnachtingen, vervoer en voedsel. Zodra je deze kosten hebt tel hier dan ongeveer 10% bij bovenop voor de overige kosten en zo heb je je uiteindelijke budget. Dit is een ruwe schatting en het kan uiteindelijk dus wel iets schelen.

Reken voor een realistisch dagbudget met enige luxe - een huurauto, hostels en soms uit eten - op een 40 euro per dag. Mocht je elke avond uit eten willen moet je hier nog een euro of 10 extra bij optellen. Voor goedkoop rondreizen zonder eigen auto kan je op een euro of 15 tot 20 rekenen. Met eigen auto stijgt dit zeker 10 tot 15 euro!

Probeer ook met je reisgenoten te overleggen wat zij belangrijk vinden op je reis naar Ierland, omdat dit ook deels jouw budget kan bepalen. Wild kamperen kan bijvoorbeeld goed, maar veel mensen vinden dat totaal niet prettig. Overleg daarom goed en neem dit mee in je kostenoverweging.