Budget en kosten IJsland

IJsland is een land dat voornamelijk bekend is bij de natuurliefhebbers. Veel natuurliefhebbers uit Nederland, België en de rest van de wereld reizen jaarlijks af richting IJsland om daar de mooiste en bijzonderste foto's van het landschap te maken. Toch is een reis richting IJsland vaak niet goedkoop en veel mensen moeten dan ook jaren sparen voor die ultieme droomreis richting IJsland. Dit alles terwijl IJsland toch relatief dichtbij ligt. Dit eiland is echter afhankelijk van andere landen en veel eten moeten worden ingevoerd. De overnachtingen zijn duur en om het eiland goed te kunnen zien is een dure (huur)auto nodig met vierwielaandrijving.

Eigenlijk is niets op IJsland dus echt goedkoop te noemen, alhoewel het natuurlijk wel mogelijk is om goedkoop op IJsland rond te komen. (wild) Kamperen, veel voedsel meenemen en beperken tot de wegen die toegankelijk zijn voor gewone auto's zijn mogelijkheden. In IJsland is het mogelijk om voor slechts 20 euro per persoon per dag rond te komen, maar een gebruikelijker budget ligt rond de 75 euro per persoon per dag exclusief autohuur! IJsland is dus absoluut niet goedkoop en de kosten liggen zeer hoog.

Kosten per dag in IJsland

De kosten per dag in IJsland zijn dus sterk verschillend per persoon en een normaal budget kan variëren tussen de 20 en de 75 euro zoals al reeds aangegeven. Veel mensen vinden een goede camera belangrijk in IJsland met een goede lens voor landschapsfotografie. wat uiteraard veel geld kost. Deze kosten zullen per dag niet meegerekend worden, want slechts de kosten in IJsland en het geld wat daar wordt uitgegeven zal worden meegerekend.

De kosten in IJsland zijn dus niet mals, maar toch zijn er jaarlijks weer reizigers die voor een spreekwoordelijke appel en een ei op de eerste rang zitten of proberen te zitten. Wanneer je al in het bezit bent van een vierwielaangedreven auto en alle tijd van de wereld hebt is het een mogelijk om per boot naar IJsland te gaan en de eigen auto te gebruiken (dit is wel duur). Hierdoor kunnen de kosten van de autohuur weggestreept worden.

De kosten per dag zijn op te delen in vier onderdelen, alhoewel autohuur misschien ook nog onder een apart kopje geplaatst kan worden, rekenen we deze voor het gemak onder "vervoer". Deze vier onderdelen zijn:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten in IJsland

Uiteindelijk zorgen deze kosten er voor dat een gemiddeld budget van zo een 60 euro per persoon vrij normaal is. Schrik echter niet wanneer je verwacht meer of minder uit te geven, want IJsland kan zowel relatief goedkoop als relatief duur zijn!

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen in IJsland liggen ofwel extreem hoog ofwel zijn ze nihil. Er is de mogelijkheid om in hostels, guesthouses, hotels of homestays te verblijven of er is de mogelijkheid om te gaan kamperen. Kamperen in IJsland is gratis, want je mag wild kamperen, maar er zijn dan ook (bijna) geen campings. Dit betekend uiteraard ook dat er geen voorzieningen zijn en dat je bent aangewezen op alles wat je zelf hebt meegenomen. Mocht je iets willen koelen dan moet dat via je auto of (nood)accu, want er is geen elektriciteit.

Overnachten in een hostel is daarom een goede keuze, maar de keuze aan hostels is beperkt en beperkt je tot de stedelijke gebieden. Zelfs in de stedelijke gebieden kosten de goedkoopste hostels alsnog 30 tot 40 euro per persoon. En dan nog moet je op tijd boeken, omdat anders alle goede, goedkopere hostels al vol zitten. Andere mogelijkheden zijn het boeken van een kamer via airbnb zodat je in een huis terecht komt. Vaak kan je tegen een vergoeding dan ook nog eens mee eten. Een nadeel is, is dat je waarschijnlijk weinig tot geen vrijheid hebt en er alleen slaapt. Het kan wel schelen qua kosten, omdat een kamer via airbnb slechts zelden duurder is dan 20 euro per persoon!

Tenslotte zijn er ook nog de luxere opties, zoals guesthouses, hotels en homestays. Deze opties zijn allemaal duur en kosten meer dan 50 euro per persoon per nacht, maar bieden soms wel mogelijkheden om midden in het bijzondere landschap van IJsland te zitten. Sommige guesthouses liggen bijvoorbeeld vlak bij een grote waterval ver verwijderd van elke stad, waardoor het er prachtig kijken is naar het noorderlicht. Reken zeker op 50 euro per persoon en vaak nog veel meer. Bedenk ook dat het eten vaak nog een stuk duurder is bij dit soort hotels!

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer verschillen zeer, zeer sterk. Waar de ene persoon met zijn eigen auto over komt varen vanuit Nederland en slechts betaalt voor de brandstof, huurt de andere persoon een luxe vierwielaangedreven auto met daktent of iets dergelijks wat zeker(!) honderd euro per dag kost alleen al aan de huur. Openbaar vervoer in IJsland is er nauwelijks en is eveneens vrij prijzig. De kosten van vervoer zullen in ieder geval niet mee vallen, want ook de auto naar IJsland krijgen is prijzig. Hierop zal verder niet worden ingegaan, omdat er geen redelijke schatting van te maken is. Informeer daarom altijd bij de veerboot die deze dienst uitvoert voor de actuele prijs!

De kosten van een huurauto die vierwielaangedreven is met daktent liggen zeker rond de honderd euro per dag. Hiervoor heb je dan een goede, degelijke, landrover defender. Wil je echter meer of een auto met meer opties, dan lopen de kosten ook flink op. Brandstof is op IJsland redelijk prijzig, maar niet schrikbarend duur. Voor een liter benzine betaal je ongeveer 1,55 en voor een liter diesel ongeveer 1,45. Andere soorten brandstof zijn niet verkrijgbaar, dus houdt hier goed rekening mee mocht je met een eigen auto komen!

Afhankelijk van de afstanden die je rijdt variëren de kosten ook. Reken zeker op een tien euro gemiddeld per dag voor een auto, daarmee rijdt je namelijk bij een verbruik van 1:8 (wat niet uitzonderlijk is) slechts 50 kilometer per dag. Wil je echter serieus je gaan verplaatsen, reken dan op zeker 30 tot 40 euro per dag per auto. Deze kosten zijn uiteraard wel door het aantal personen te delen! Ook scheelt het wanneer je veel op het asfalt blijft, dus een heel gericht budget geven is lastig.

Kosten van voedsel

Eten is op IJsland duur, ontzettend duur. Restaurants rekenen vaak 20 tot 30 euro voor een simpele maaltijd en de supermarkten zijn ongeveer anderhalf keer zo duur als in Nederland. In IJsland zijn vlees, zuivelproducten, groenten en fruit ongeveer anderhalf tot twee keer zo duur terwijl de rest van de "wekelijkse" boodschappen ongeveer een tot anderhalf keer zo duur is. Verwacht daarom in IJsland zeker een 10 euro per persoon per dag kwijt te zijn aan boodschappen voor ontbijt, lunch en diner. In de praktijk kan dit wel wat lager uitvallen, zeker wanneer je de dure producten enigszins beperkt.

Uit eten gaan is op IJsland dus duur en met bedragen van 20 tot 30 euro voor een gewone, simpele maaltijd lijkt het alsof er om de hoofdprijs wordt gevraagd. Een goede 3-gangen maaltijd kost echter nog een stukje meer en verwacht dan zeker 40 euro uit te geven. Ook een drankje doen op een terras kost - net zoals in Nederland en België - rond de twee tot drie euro per glas. Bier zoals Heineken en Grolsch is er vaak te halen en kost zo een 3 euro per glas.

Tenslotte is er ook de mogelijkheid om - wanneer je per boot arriveert - veel eten mee te nemen richting IJsland. Hier zitten echter wel officiële beperkingen aan, maar dit is vaak geen probleem wanneer je niet extreem lang gaat. Deze kosten worden verder niet behandeld, omdat het niet in IJsland is, maar reken anderhalf keer zo goedkoop uit te zijn en dus elke dag voor 7 euro ongeveer te kunnen eten - iets wat ook in Nederland goed mogelijk is.

Reken voor het eten zeker op 10 euro wanneer je het zelf bereid. Wanneer je echter elke avond simpel uit eten gaat en in de ochtend en middag ook gewoon goed eet, ben je zeker 30 euro per dag kwijt. Houdt hier goed rekening mee wanneer je een budget op stelt!

Overige kosten in IJsland

De overige kosten in IJsland zijn miniem. Misschien dat er nog wat kosten worden gemaakt door een extreme sport te doen, maar musea zijn er bijna niet en voor de rest hoef je nergens voor te betalen. Extreme sporten zoals paragliden, parachutespringen, raften en kanoën zijn echter wel mogelijk. Reken op een 50 euro per persoon voor een activiteit, alhoewel kanoën vaak goedkoper is en rond de 25 tot 30 euro per persoon kost.

Uiteraard is het ook mogelijk om een walvis kijk toer te doen, vaak kost dit zo een 60 tot 75 euro per persoon en krijg je 40% tot 100% terug als je ze niet hebt gezien in het hoogseizoen voor walviskijken. De kans is echter groot dat je ze gewoon zult zien! Er zijn verder nog tal van activiteiten die met de natuur te maken hebben, maar vaak zijn deze net zo gemakkelijk zelf te regelen en bespaar je daar ontzettend veel kosten mee.

Een realistisch dagbudget opstellen

Een realistisch dagbudget voor IJsland kan variëren tussen de 20 tot 25 euro en de 60 tot 75 euro. Het is uiteindelijk allemaal afhankelijk van wat je zelf wilt en hoe luxe je het wilt hebben. Voor mensen die het erg budget willen hebben en als echte budgetreizigers willen leven is 20 tot 25 euro per dag genoeg. Wil je echter graag in hostels verblijven dan is een realistischer dagbudget zo een 60 tot 75 euro.

Let wel op: geen van deze budgetten houdt er rekening mee dat er mogelijk een auto gehuurd moet worden, maar het houdt wel rekening met de brandstofkosten. Dit komt namelijk doordat er geen maatstaf te geven is voor autohuur. Sommige auto's zijn al te huur voor 15 euro per dag, terwijl de vierwielaangedreven auto's met daktent bijvoorbeeld al 100 euro kosten, minimaal, per dag!

Al met al is het veilig om te zeggen dat het met 75 euro in ieder geval goed mogelijk is om goed in IJsland rond te reizen, wanneer je met een eigen auto bent. Probeer in IJsland ook vooral een ruim budget te hebben, want juist dat ene dure uitstapje kan bijzonder of memorabel zijn. IJsland is een land van natuurschoon en voor een ontspannen rondreis is daarom een fors budget nodig!