Budget en kosten India

India is één van de goedkoopste landen ter wereld met een budget van slechts 15 euro per persoon per dag! Een budget dat slechts in Nepal en Sri Lanka enigszins vergelijkbaar is, maar eigenlijk steekt India er alsnog met kop en schouders boven uit! Dit land, dat ontzettend veel natuurlijke en menselijke schatten herbergt, is behalve een goedkoop land ook een prachtig vakantieland! De bevolking is over het algemeen zeer vriendelijk, maar het is in India erg druk en ontzettend vies. Het is daarom ook gebruikelijk dat hostels goedkoop zijn, juist omdat ze vies zijn. Ook het eten is qua hygiëne niet onovertroffen, dus dat India zo goedkoop is heeft wel een goede reden!

India is goedkoop en de kosten liggen over het algemeen laag. Zelfs de iets betere hostels en hotels zijn goedkoop. Eten kan op straat (wat heel gebruikelijk is) of in restaurants waar je ook even kan zitten. De enige kosten in India die echt aan kunnen tikken zijn de kosten voor alcohol, omdat een glas bier of een flesje bier vaak al 2 euro kost.

Kosten per dag in India

De kosten per dag in India liggen laag, dit komt omdat alle vier de kostenposten die er zijn (die zo benoemd zullen worden) laag liggen en er vrijwel geen extreme kosten zijn. Toch is het zelfs in India mogelijk om per dag vrij veel geld te besteden. Er zijn namelijk wel een aantal dure kostenposten en die zorgen er dan ook direct voor dat je budget voor India enorm omhoog moet worden bijgesteld. Toch zijn deze "dure" kostenposten in verhouding met andere landen nog steeds laag. Een volledige dag op safari kost bijvoorbeeld ongeveer 50 euro per persoon, waar dit in veel andere landen minimaal 100 euro kost. De Taj Mahal is wel vrij prijzig met zo een 30 euro, maar dit is dan ook een van de weinige monumenten waarvoor betaald moet worden!

De kosten per dag in India zijn te verdelen in vier kostenposten, te weten:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten

Deze kosten zijn dus bij elkaar samen zo een 15 euro per persoon per dag! Zeker wanneer je niet al te veel gekke dingen doet en in goedkope hostels slaapt is dit zeer gemakkelijk te halen. India is met recht een land voor de echte budgetreiziger en bijna iedere backpacker kan hier goed rondkomen!

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen in India liggen laag, erg laag. Een goede overnachtingsplek is er al te boeken voor slechts 10 euro per kamer, in welke omgeving je ook bent. Dit zijn dan niet overnachtingsplekken met heel erg veel luxe, maar wel hostels waar je gewoon goed kan slapen zonder dat het extreem vies is. India is geen schoon land, maar deze hostels van 10 euro per kamer zijn vaak prima tot goed.

Er zijn wel (veel) duurdere hostels en hotels die uiteraard veel meer luxe bieden. Voor ongeveer 15 euro is het goed mogelijk om in een hostel te slapen met een privé badkamer. Daarnaast zijn deze kamers vaak een stuk schoner en beter onderhouden, maar hier betaal je uiteraard ook wat voor. Luxe, hygiëne en een privé badkamer zijn (voor de lokale mensen in ieder geval) erg duur en zijn in verhouding ook duur. Iedereen is gewend aan de vieze straten, weinig luxe en relatief weinig privé gebied, dus reken voor elke van deze dingen ongeveer 5 euro toeslag per kamer. Voor 25 euro is het dus goed mogelijk om een relatief luxe, hygiënische en private kamer te hebben.

Hotels zijn vaak een stuk duurder, ook omdat hotels slechts in enkele gebieden liggen. Hotels zijn vooral te vinden rondom de grote wildparken, aan het strand en in de grote steden. In de landelijke gebieden zijn er nagenoeg geen hotels en ben je aangewezen op hostels. Hotels zijn relatief duur en voor een goede kamer betaal je ongeveer 50 euro. Dit is wel vaak inclusief ontbijt, maar een ontbijt in India kost bijna niks.

Kosten van vervoer

Vervoer in India is goedkoop, ontzettend goedkoop zelfs. In India kan je per bus, per trein, per (privé)auto, per taxi, per riksja en per vliegtuig gaan. Op sommige plekken is de boot zelfs een optie, maar het is niet gebruikelijk. De bus is de goedkoopste vervoermethode, maar is niet de meest comfortabele of de snelste vervoermethode. Wel krijg je ook echt waar je voor betaald. Een goedkope bus kost meestal zo een 5 tot 10 euro voor een goede rit, maar dan zit je soms wel tien(tallen) uren in de bus!

De trein is een stuk sneller, maar hier betaal je ook naar. Voor dezelfde rit als de bus betaal je 2 tot 3 maal zo veel. Als de bus dus ongeveer 10 euro vraagt betaal je voor de trein vaak al 25 euro! Daarentegen staat dan weer wel dat je rustig kan zitten, een stuk sneller op je bestemming bent en vaak kan je ook nog eens een nachttrein nemen, wat je de kosten van overnachtingen bespaart.

Tenslotte zijn er de taxi's, de riksja's en de auto's met privé chauffeur. Riksja's zijn bedoelt voor korte ritten in de grote steden. Je kan riksja's voor een dag "huren" inclusief iemand die trapt of voor een rit. Riksja's zijn relatief vrij goedkoop, want ze werken niet op brandstof maar slechts op spierkracht. Doordat ze relatief goedkoop, het niet stinkt en ze snel door het verkeer manoeuvreren zijn riksja's de ideale vervoersmiddelen in de stad. Riksja's kosten voor een dag rond de 15 euro en voor een rit kosten ze 1 tot 3 euro.
Taxi's zijn bedoelt voor ritten van korte en lange afstand. Ze worden voornamelijk gebruikt voor ritten in en tussen steden, maar het is ook mogelijk een taxi te huren helemaal voor jezelf. Taxi's zijn duur, want je betaald de chauffeur, maar ook voor de (gehele) taxi. Reken op een fors bedrag. Het loont in ieder geval om met de riksja, de bus of de trein te gaan. En bij regelmatig gebruik is zelfs een privé-chauffeur nog goedkoper!

Als laatste zijn er dus de privé chauffeurs. Afhankelijk van de auto en de chauffeur die je wilt (ze variëren sterk in prijs) kost het je tussen de 30 en de 100 euro per dag! Mocht je een volledige bus willen huren kost dit tussen de 200 en de 300 euro per dag. De prijs is afhankelijk van de chauffeur, het gebied, de soort auto en vaak ook van hoeveel kilometers je wilt gaan maken. Je betaalt voor een auto met chauffeur relatief gezien niet veel meer als je met een grote groep reist dan wanneer je per bus reist. Voor kleinere groepen loont het wel om met de bus of trein te gaan.

Kosten van voedsel

Eten in India is bekend over de gehele wereld. De curry, het hete eten en alle kruiden zijn wereldwijd bekend en het mooiste van India is, is dat het in India allemaal erg goedkoop is. Curry en andere typische gerechten van India kosten gemiddeld tussen de 2 en de 4 euro. Een "duur" restaurant kost een tientje exclusief drank en de top is voor Europese toeristen nog steeds betaalbaar.

Het is in India gebruikelijk om op straat te eten. Het is dan ook de goedkoopste mogelijkheid, voor toeristen vaak zelfs goedkoper dan zelf koken. Eten op straat kost voor ontbijt en lunch vaak minder dan een euro. Voor het avondeten ben je - als je niets bijzonder koopt - tussen de 2 en de 4 euro kwijt. Op straat eten is behalve goedkoop ook nog eens heel erg lekker! Veel van de Indiase gerechten komen oorspronkelijk van de straat af, dus probeer het ook vooral een keer uit als ervaring. Zorg er wel voor dat je ziet hoe het bereidt wordt, omdat India nou eenmaal niet echt bekend staat als hygiënisch!

Drank is in India overigens vrij duur. Je betaalt ongeveer dezelfde prijzen als in Nederland. Dat is niet hetzelfde bij non-alcoholische drankjes. Frisdrank, koffie en thee is veel goedkoper dan in Nederland en zelfs bij een restaurant betaal je vaak slechts vijftig cent tot een euro om er te zitten en te ontspannen. Bij toeristische attracties of in en rondom natuurparken liggen de prijzen voor drankjes, drank en eten wat hoger.

Overige kosten in India

De overige kosten in India kunnen verschillen tussen bijna niks en heel erg veel! De overige kosten vallen vaker wel dan niet uit als de duurste kostenpost, omdat safari's, natuurparken, tempels en de taj mahal veel kosten. Ook actieve sporten, een rondtocht op de backwaters of een keer een bijzonder monument bezoeken kost erg veel geld!
De taj mahal kost ongeveer 30 euro per persoon voor entree. Kinderen zijn goedkoper of zelfs gratis. Het is mogelijk om de taj mahal van een afstand te bekijken, maar het is aan te raden om de taj mahal echt te bezoeken.

Natuurparken en safari's kosten ongeveer 25 euro per persoon per safari van 3 tot 4 uur. Wandelsafari's zijn vaak overwegend iets goedkoper en bootsafari's overwegend iets duurder. In bijna alle bekende parken is het goed mogelijk om een jeepsafari te doen in het droge seizoen. In het natte seizoen is dit niet mogelijk of is het een stuk duurder!
Tenslotte zijn er nog tal van andere mogelijke kosten die onder het kopje "overig" vallen. Deze kosten zijn wel enigszins te voorspellen, maar variëren te sterk om een goed en realistisch beeld te geven.

Een realistisch dagbudget opstellen voor India

Een realistisch dagbudget voor India verschilt sterk per persoon. Als je vooral voor de prachtige natuur gaat dan kom je uiteindelijk een stuk duurder uit dan wanneer je puur voor het rondreizen en de cultuur komt! Wanneer je rond gaat reizen en voornamelijk de overige kosten tot een minimum beperkt is het goed mogelijk om voor 15 euro per persoon per dag rond te komen en lekker rond te reizen.

De overige kosten bepalen een groot deel van het uiteindelijk dagbudget. Wanneer je veel safari's maakt is het handig om tot wel 50 euro per dag er extra bij op te tellen ten opzichte van wanneer je wat rondloopt in de natuur, wat aan het strand hangt en wat steden bekijkt.
Het uiteindelijk budget voor India is vooral afhankelijk van de overige kosten. Verreken deze dan ook goed in het dagbudget - wanneer je deze opstelt - want het is een bepalende factor!

Reken zonder veel luxe op zo een 15 euro per persoon per dag! Alle luxe of extra's die er bij komen moeten verrekend worden!