Budget en kosten Indonesië

Indonesië ligt in een van de goedkoopste gebieden ter wereld: Zuid-Oost Azië. Doordat Indonesië een derde wereld land is, is het land zeer goedkoop en goed met het openbaar vervoer te bereizen. Mocht je een beetje bij de les blijven en de kosten in Indonesië enigszins drukken, dan is een goed budget voor Indonesië rond de 25 euro per persoon per dag. Indonesië is hiermee niet het goedkoopste land in Zuid-Oost Azië, maar is alsnog vele malen goedkoper dan Nederland. Het budget en de kosten in Indonesië liggen in verhouding met Nederland dus redelijk laag, maar in verhouding met (veel) andere gebieden in Zuid-Oost Azië relatief hoog.
Doordat Indonesië vroeger een Nederlandse kolonie is geweest, verstaat een gedeelte van de mensen nog steeds Nederlands. Dit is nadelige als Nederlandse toerist, omdat ze je dan kunnen verstaan en begrijpen wanneer jij wilt onderhandelen. Het is daarom verstandig om één iemand te laten onderhandelen en de ander alleen in te laten grijpen, wanneer de prijs echt te hoog is en blijft. Dankzij gunstige of ongunstige wisselkoersen kan de vakantie goedkoper of duurder uitvallen, alhoewel Indonesië altijd een goedkoop land zal blijven voor Nederlanders en Belgen. Een maand verblijven in Indonesië kost ongeveer 750 euro per persoon.

Kosten per dag in Indonesië

De kosten per dag in Indonesië zijn belangrijk voor het budget voor Indonesië en voor de gehele reis. De kosten in Indonesië die gemaakt worden liggen rond de 25 euro per dag en zijn op te delen in de volgende vier categorieën:

 • Kosten voor vervoer
 • Kosten voor overnachtingen
 • Kosten voor voedsel
 • Overige kosten

In Indonesië verschilt het van eiland tot eiland en van gebied tot gebied wat de grootste kosten zijn en hoe duur het eiland zelf eigenlijk is. De 25 euro per dag is een gemiddelde, maar sommige eilanden zijn (veel) goedkoper dan anderen. Een bezoek aan Flores, Gili of Bali is duurder dan een bezoek aan Java, Borneo of Sulawesi. In het algemeen zijn voedsel - eten en drinken - overnachtingen en vervoer erg goedkoop en liggen de overige kosten ook laag. Alles is wel enigszins afhankelijk van een bestedingspatroon en de gewenste luxe, maar er kan met gemak met een kleine budget in Indonesië rondgereisd worden.

Kosten van vervoer in Indonesië

Een deel van het budget in Indonesië zal bestaan uit het vervoer ter plekke. In Indonesië zijn er grofweg vijf verschillende gebruikelijke mogelijkheden om je te verplaatsen:

 • De bus
 • De trein
 • Een (huur)auto - eventueel met chauffeur
 • Het vliegtuig
 • De boot

Elke manier van verplaatsen heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Een eigen auto met of zonder chauffeur heeft als voordeel dat je overal snel ter plekke bent, maar dat het in het algemeen relatief duur is. Een eigen auto met chauffeur kost - afhankelijk van de reisduur en de auto - ongeveer 60 tot 100 euro per dag voor de gehele auto. Dit is inclusief alle kosten voor brandstof, maar vaak wordt er wel nog verwacht dat jij - als rijke toerist - het eten koopt voor de chauffeur. Een duurdere, maar veel snellere, optie is om met het vliegtuig te gaan. Veel touroperators zijn bereid om dit voor je te regelen en dit eventueel zelfs met een chauffeur af te stemmen. Zo kan jij tijd besparen terwijl de chauffeur de auto naar het vliegveld rijdt.

In Indonesië is het echter ook goed mogelijk om gebruik te maken van het openbare vervoer: de bussen, treinen en boten. Als er gekeken wordt naar de kosten die gemaakt worden met het openbaar vervoer en met een auto, dan is het qua budget handiger om in Indonesië gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is in Indonesië goedkoop tot zeer goedkoop te noemen. Een ritje van enkele kilometers met een tuktuk of bemo (speciaal soort busje voor kort vervoer) kost tussen de 20 en de 30 eurocent en een langere rit per bus of trein kost meestal niet meer dan ongeveer een tientje. De rit van Jogjakarta naar Jakarta (of andersom) kost in totaal ongeveer 20 tot 25 euro. Bij deze prijzen zit je niet in de slechtste treinen en bussen, want dat is soms te gevaarlijk omdat ze niet hebben leren rijden. Dit is enigszins afhankelijk van de wisselkoers en of je hebt kunnen en mogen afdingen of niet. Daarnaast verzinnen ze vaak wel een toeslag of iets dergelijks of veranderen ze (al dan niet té) plotseling de prijzen. De kans dat je een keer wordt opgelicht (op hele kleine schaal) als het om vervoer gaat is al met al groot. Desondanks blijft vervoer erg goedkoop. Gemiddeld hoef je niet meer dan 5 tot 7 euro kwijt te zijn aan vervoer per dag, alhoewel vliegtickets in het budget kunnen hakken maar wel noodzakelijk kunnen zijn. Er zijn namelijk geen andere opties om naar Borneo en sommige andere eilanden te komen, dit gaat allemaal per vliegtuig.

Kosten van overnachtingen in Indonesië

Indonesië is een ontzettend goedkoop land qua overnachtingen, maar kent helaas ook heel veel plaatsen waar het relatief vrij duur is. Overnachtingen zijn er voor slechts één tot enkele euro's te vinden, maar een gemiddelde overnachting in een eigen (twee)persoonskamer met eigen badkamer kost tussen de 10 en de 15 euro, met uitschieters richting de 25 euro. Dit is wel voor twee personen, wat het geheel een stuk goedkoper maakt. Overnachten in Indonesië kan in homestays, guesthouses, hostel en hotels, maar kamperen is absoluut niet mogelijk op de meeste eilanden in Indonesië in verband met veiligheid.
Ook is het in veel gebieden mogelijk om op een dorm te slapen - een kamer met veel bedden voor echte budgetreizigers. De kosten voor een bed ligt tussen de 2 en de 3 euro gemiddeld in Indonesië. Het kan dus, met een grote groep, gunstig zijn om alle bedden af te kopen van één kamer, omdat dit geld scheelt.
Reken voor een gemiddeld budget op zo een 2 tot 3 euro per bed in het geval van een dorm of op ongeveer 10 tot 15 euro per kamer voor twee personen. Hotels zijn duurder en vrijstaande huisjes ook. Probeer met de eigenaar tot een goede afspraak te maken, want er is bijna altijd wel op af te dingen.

Via bekende bookingsites zijn er geregeld ook hotels te vinden voor minder dan 25 euro voor 2 personen! Vaak krijg je het ter plekke ook voor elkaar om voor ongeveer deze prijs in een mooie kamer te zitten. Bedenk wel dat de luxere hotels duurder zijn en vaak beter liggen, maar 25 euro voor 2 personen is een heel behoorlijke prijs!

Kosten van voedsel in Indonesië

Uit eten gaan en eten op straat in Indonesië is zeer goedkoop. Een portie saté van tien stokjes en een paar klonten rijst in bananenblad kost ongeveer 80 eurocent tot 1 euro. Een fles cola kost tussen 75 eurocent en de euro en een drankje doen kost tussen de 50 eurocent en de anderhalve euro, alhoewel alcoholische drankjes wel duurder zijn. Toch is het eten in Indonesië niet alleen maar goedkoop en is het ook niet overal even goed mogelijk om goed te eten. Door de hoge temperaturen en de hoge luchtvochtigheid is het belangrijk om veel te drinken en daardoor is de verleiding zeer groot om op een terrasje wat te drinken of te genieten van een verse kokosnoot. Dit kost - per drankje - vaak al een euro, als je niet wordt opgelicht. Ook de talloze - ogenschijnlijk goedkope - exotische drankjes, sappen en milkshakes tikken uiteindelijk flink door. Tel daarnaast nog eens er bij op dat het gaat vervelen om alleen maar saté te eten en de kosten voor voedsel lopen al flink op. Een gemiddeld budget kan daarom tussen de 5 euro en de 15 euro uitvallen, afhankelijk van welke eisen je aan het eten stelt. De kosten in Indonesië kunnen flink beperkt worden door het budget in Indonesië voor voedsel enigszins te beperken.

Overige kosten

Qua overige kosten kent Indonesië flink wat kosten. Van extreme dingen zoals raften op Bali tot enorm rustgevende dingen zoals een klotok-tour op Borneo. Ook paleisbezoeken, musea's en nationale parken kosten flink wat geld, zonder daarbij rekening te houden met de vele tempels, watervallen, zwembaden, boottochtjes en souvenirs die er gedaan en gekocht kunnen worden. Om te besparen op de overige kosten zijn er talloze dingen te verzinnen. Het budget in Indonesië beperken is dan ook op heel veel manieren mogelijk. Zo is het mogelijk om eens langer te blijven hangen bij die ene tempel, minder (extreem) dure dingen te doen of een musea overslaan. Wat echter wel zo is, is dat de kosten die gemaakt worden ook iets bijzonders bieden en een onvergetelijke ervaring met zich mee kunnen brengen.

De overige kosten kunnen tussen de 5 en de 20 euro per dag zitten, enigszins afhankelijk van wat je wilt doen en hoe goed je bent in onderhandelen. Onderhandelen is namelijk een belangrijk gegeven om de overige kosten tot een minimum te beperken. Bijvoorbeeld: een klotok tour op Borneo (een tour waarbij je de jungle in gaat en naar onder andere Orang Oetangs gaat kijken) kost zo een 1000 euro per boot in het begin. Door goed te onderhandelen en scherp te blijven, kan je dit beperken tot bijvoorbeeld 300 tot 400 euro voor 3 tot 4 dagen. Hiermee bespaar je dus per dag al zo een 150 euro, een bedrag wat enorm doortikt op het totale bedrag. Informeer daarom bij grote uitgaven ook goed bij verschillende organisatoren.

Een realistisch budget opstellen voor Indonesië

Een realistisch budget opstellen voor Indonesië kan enigszins lastig zijn, maar is zeker niet onmogelijk om te doen. Een realistisch plaatje maken van de kosten en de eventuele benodigde buffer is daarvoor zeer belangrijk! Een realistisch budget is afhankelijk van de verschillende eisen die er gesteld worden. Als de kosten voor eten, slapen en reizen erg laag worden gehouden, maar de overige kosten sterk omhoog lopen kan het totaal budget alsnog zeer hoog komen te liggen.

Een goede richtlijn is om het volgende aan te houden:

 • Budgetreizigers: 20 tot 25 euro - altijd zelf tours regelen en alles zelf doen, goedkoop eten, overige kosten beperken tot een minimum. Weinig luxe
 • Medium klasse: 25 tot 40 euro - Veel laten regelen, wel met lokaal vervoer. Goed eten, niet altijd op straat, maar wel soms, overige kosten niet sterk beperkt. Enige vorm van luxe
 • Luxe: 40 tot 100 euro - Van tevoren geboekte tours, alles laten regelen en veel luxe. Krijgt goed te eten, slaapt in luxe(re) hotels.

Een realistisch budget voor de meeste backpackers ligt rond de 20 tot 30 euro, enigszins afhankelijk van de kamers waarin ze slapen en hoe ze willen eten. Backpackers zijn over het algemeen erg goed om de overige kosten sterk te beperken. Om een realistisch dagbudget op te stellen is het handig om gebruik te maken van de ervaring van anderen.