Budget en kosten Italië

Italië is een land dat bekend staat om zijn rijke keuken, zijn prachtige natuur, rijke cultuur en het feit dat het land enorm duur is. Italië is één van de duurste landen ter wereld, zeker wanneer er gekeken wordt naar accommodatie. Italië is dus een duur land en een budget voor Italië ligt - zeker in de populaire zomermaanden - ongekend hoog. Van Rome tot Venetië, vrijwel alle steden en plekken aan het strand rekenen hoofdprijzen.

Ook de Italiaanse keuken is niet goedkoop te noemen, maar valt gelukkig wel bij veel mensen in de smaak. Italië is al met al een leuk land, maar wel ontzettend prijzig om het op zijn zachtst te zeggen. Reken zeker op een budget van 50 euro per persoon per dag, alhoewel je dit soms al aan alleen de overnachtingen kwijt bent! Het is ook mogelijk om voor minder rond te komen in Italië, mits je je beperkt tot kamperen, reizen buiten het hoogseizoen en/of niet (of weinig) buiten de deur eten!

In verhouding met andere Zuid-Europese landen zoals Spanje en Portugal is het opvallend dat Italië zo duur is. Aan de andere kant biedt Italië ook bezienswaardigheden die bijna nergens anders te zien zijn. Het colloseum in Rome dat nog nagenoeg helemaal intact is, de vele riviertjes van Venetië en meer!

Kosten per dag in Italië

De kosten per dag in Italië kunnen dus vrij hoog liggen, zelfs voor Nederlandse begrippen! In Italië is een budget van 50 euro of meer per persoon per dag zeer gebruikelijk en zeker in en rondom de steden en kustgebieden kan het nog wel eens voorkomen dat de kosten nog hoger liggen. In Italië gelden er - net zoals in alle andere landen - een aantal kostenposten. De kostenposten zijn:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten

In Italië zijn voornamelijk de kosten van overnachtingen en de kosten van voedsel ontzettend hoog. De overige kosten kunnen echter ook nog eens flink oplopen. Het vervoer in Italië is daarentegen wel gewoon betaalbaar tot zelfs goedkoop, enigszins afhankelijk van waar je heen gaat.
Overnachtingen en voedsel zijn in het hoogseizoen vaak anderhalf tot twee keer zo duur als in het laagseizoen. De genoemde prijzen zullen voor het laagseizoen gelden, met een vermelding van hoe veel duurder het is in het hoogseizoen, tenzij nadrukkelijk anders vermeld.

Kosten van overnachtingen

Zoals reeds een paar keer aangehaald zijn de overnachtingen in Italië ontzettend duur. In het hoogseizoen liggen de prijzen tot wel drie keer zo hoog als in het laagseizoen. Campings zijn normaal gesproken in het hoogseizoen ongeveer twee tot drie keer zo duur, hostels en hotels ongeveer anderhalf tot twee keer. Ook is er in Italië hier en daar de mogelijkheid om op een speciale camperplek te overnachten of in een dorm te slapen, maar dit is zeer beperkt. In Italië zijn er daarnaast ook nog eens talloze bungalows, op campings of op het land van boeren.

Een camping kost in het laagseizoen gemiddeld genomen zo een 5 tot 10 euro per persoon per nacht, dit is dan voor een camping waar je met eigen tent, caravan of camper mag staan. Daarnaast zijn er vaak voorzieningen zoals een zwembad, een wasmachine (wel betaald) en meer! Een hele simpele camping of een camperplek (niet op een officiële camping) is vaak een stuk goedkoper en je betaald dan hooguit een paar euro per persoon per nacht. Het grote nadeel van deze plekken is, dat ze vaak ver van alle bezienswaardigheden liggen en dat je uiteindelijk het geld dat je hiermee bespaart weer kwijt bent aan vervoerskosten.

Slapen in een hostel of hotel is in Italië aan de prijzige kant, met kamers die in het hoogseizoen gemakkelijk over de 100 euro per nacht heen gaan. In het laagseizoen is het echter gebruikelijk om rond de 25 euro per persoon per nacht te betalen. Dit is voor een simpel hostel, maar wel dicht bij allerlei bezienswaardigheden. Een hotel kost grofweg het dubbele van een hostel, maar biedt uiteraard ook meer luxe.

Tenslotte is er de mogelijkheid om in Italië een bungalow te huren. Veel bungalows staan op campings en bieden plaats aan vier tot acht personen. Deze bungalows zijn vaak ontzettend goedkoop in het laagseizoen - voor 25 euro per nacht heb je dan al een bungalow voor vier personen - maar zijn tegelijkertijd onbetaalbaar in het hoogseizoen. In het hoogseizoen mag je rekenen op een verviervoudiging van de kosten per nacht!

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer in Italië verschillen sterk en zijn mede afhankelijk van de reis richting Italië. Grofweg genomen zijn er een aantal mogelijkheden van vervoer in Italië, te weten: huurauto, eigen auto, taxi, bus, trein en in grote steden in het algemeen het openbaar vervoer. Van al deze opties is het openbaar vervoer uiteraard het goedkoopste op de korte afstanden (vaak is er een dagticket te koop) en is een huurauto of taxi het duurste.

Een eigen auto is vaak goedkoop in Italië, want je betaalt alleen voor de brandstof die je gebruikt. Aan de andere kant is het voor één of twee personen vaak wel duur om met de auto die richting op te gaan, omdat het anderhalf tot twee dagen rijden is en er veel brandstof wordt verbruikt. Ook moet er vaak een overnachting worden gemaakt. In Italië is dit echter de goedkoopste vorm van vervoer wanneer je niet afhankelijk wilt zijn van het openbaar vervoer. Een liter diesel kost ongeveer €1,35 en een liter benzine ongeveer €1,65.

Met een huurauto betaal je dagelijks ook nog de huur er bij, maar verder verschillen de kosten niet erg veel. Een simpele en goedkope auto is al te huur voor iets minder dan 15 euro per dag! Hierbij zijn dan vaak geen verzekeringen afgesloten, dus die moeten dan eventueel nog wel worden afgesloten wanneer je geen schade wilt vergoeden.
Een taxi is een stuk duurder en een goedkope rit van het vliegveld van Rome naar een willekeurige plek in Rome kost tussen de 40 en de 50 euro voor de hele taxi. Wanneer je meer mensen kan vinden die richting die plek gaan, dan is het mogelijk om de kosten te splitsen.

Tenslotte is er dus het openbaar vervoer, dat voor de lange afstand bestaat uit de bus en de trein en voor de korte afstand bestaat uit allerlei vormen.
Op de lange afstand is de bus vaak goedkoper, maar is de trein meestal sneller, alhoewel er genoeg uitzonderingen zijn. Reken op een vrij forse prijs alsnog voor het openbaar vervoer: een busrit van 5 uur kost al snel 20 euro. Een treinrit van 5 uur kost dan weer 30 euro. De trein kan echter veel goedkoper, zonder dat veel mensen dit weten. Wanneer je per interrail op pad gaat kan het handig zijn om een meerdaagse pas aan te schaffen, eventueel alleen voor Italië. Op die manier kan je gewoon rondreizen en genieten van alles, terwijl het veel geld bespaart. Kijk voor de actuele prijzen op de website.

Kosten van voedsel

Italië is natuurlijk bekend om zijn typisch Italiaanse keuken met de beroemde gerechten en de smakelijke soorten ijs! Uit eten gaan is daarom een zeer populaire bezigheid in Italië, maar het kan er wel voor zorgen dat het uiteindelijk budget flink omhoog moet worden gebracht, omdat uit eten gaan in Italië niet erg goedkoop is. Pizza's, pasta en dergelijke is overal wel voor 10 euro of minder te halen, zelfs bij restaurants vlakbij bijzondere plekken, het is echter het drinken dat het zo duur maakt. In de grote steden wordt er vaak drie tot vier euro voor een glas non-alcoholisch drinken gerekend en alcoholische drankjes kosten 5 tot 7 euro per stuk! Wanneer je dus twee drankjes besteld ben je al evenveel of meer kwijt dan aan de pizza.

Het is ook goed mogelijk om zelf voor het eten te zorgen. De prijzen in de supermarkt liggen ongeveer op dezelfde hoogte als de prijzen in de supermarkt van Nederland. Reken daarom op een bedraag van zeker 5 euro per persoon, licht afhankelijk van wat je haalt kan het oplopen tot zo een 10 euro per persoon per dag.

Overige kosten in Italië

De overige kosten in Italië zijn gelukkig enigszins beperkt, alhoewel het altijd mogelijk is om alsnog flink wat geld uit te geven. In de grote steden zoals Rome en Venetië ben je vaak alsnog geld kwijt aan een museum, het colosseum of een tochtje per gondel. Reken hiervoor op zeker 5 euro per dag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ook is het in Italië heel erg goed mogelijk om extreme sporten te doen, waaronder kanoën, kayakken, canyoning, raften en nog veel meer! Deze activiteiten zijn vrij prijzig en het is daarom handig om van te voren via internet op te zoeken hoeveel de geplande activiteit ongeveer gaat kosten. De kosten verschillen erg per plek en activiteit waardoor er niet echt iets over te zeggen is. Deze kosten kunnen oplopen tot wel 100 euro voor een extreme sport!

Een realistisch dagbudget opstellen

Italië is al met al geen goedkoop land, zeker niet in het hoogseizoen of in Italiaanse vakanties. Reken in het laagseizoen er op dat je - wanneer je in hostels slaapt, één keer per dag uit eten gaat (met een drankje) en met eigen auto reist - zeker 40 euro per persoon per dag kwijt bent. Mocht je echter ook nog eens geregeld grotere afstanden afleggen of ga je eens wat luxer uit eten, dan klimt dit bedrag al snel naar 50 euro!

In het hoogseizoen is alles nog een flink stukje duurder, waardoor een budget van 60 euro dan zeker nodig is! Wanneer je echter in het hoogseizoen op de mooiste locaties verblijft ligt het budget al eerder richting de 80 euro per persoon per dag.

Alle overige kosten zullen overigens hier nog bij opgeteld moeten worden, omdat er geen realistische schatting van te maken is in Italië. Allerlei musea en architectonisch bijzondere plaatsen kosten geld, evenals bepaalde (extreme) sporten. Doordat iedereen een aparte voorkeur heeft is het lastig om hier een plaatje van te maken. Reken voor musea en dergelijke op gemiddeld zo een 5 euro per dag. Voor sporten is het handig dit allemaal apart op te zoeken.