Budget en kosten Laos

Laos is gelegen in het Zuid-Oosten van Azië en is het enige land van Zuid-Oost Azië dat niet aan de zee grenst. Ondanks het feit dat het niet aan de zee grenst is het toch een van de populairste landen bij Nederlandse en Belgische toeristen om te bezoeken. Laos is een goedkoop land en een budget ligt zelden boven de 25 euro per persoon per dag, alhoewel het uiteraard wel goed mogelijk is. Laos is geen strandbestemming of luilekkerland, maar echt een bestemming vol met natuur, cultuur en vele verschillende spannende tochten. De bekende "gibbon tocht" dwars door de jungle toppen in Thailand bestaat ook in Laos en is hier veel goedkoper.

Kosten per dag in Laos

De kosten per dag in Laos lopen - zoals gezegd - zelden op tot meer dan zo een 25 euro per dag. Deze kosten beslaan alles in Laos, van overnachtingen tot vervoer tot voedsel en zelfs de activiteiten en uitjes die er worden ingepland. Er moet echter wel rekening mee worden gehouden dat dit budget slechts beperkt rekening houdt met de overige kosten, omdat een begeleide jungle tour vaak vrij duur uit valt, waardoor het budget flink moet worden opgehoogd.

De kosten in Laos vallen soms ook duurder uit dan verwacht doordat het land heel erg goedkoop lijkt. Alles kost slechts vijftig cent of een euro, maar elke keer vijftig cent tot een euro is gaat uiteindelijk toch in de papieren lopen. De voorname kosten zijn er dan ook voor drankjes, souvenirs en voor de overnachtingen. Ook de vele snacks die op straat te halen zijn kunnen uiteindelijk in de kosten veel schelen.

Kosten van overnachtigen

De kosten van overnachtingen in Laos zijn de kosten die het sterkste op het budget in Laos zullen drukken. De overnachtingen bepalen voor het overgrote deel welk budget je nodig hebt voor Laos. Overnachtingen in Laos zijn over het algemeen vrij prijzig, zeker in de gebieden waar het aanbod beperkt is. Ook steden zijn vaak flink duurder, met uitzondering van de wijken (net) buiten het centrum.

Overnachtingen in simpele hostels kosten gemiddeld zo een 10 euro per persoon, oftewel zo een 20 euro per kamer. Hostels hebben als voordeel dat je een eigen kamer hebt met een bed en een aantal standaard zaken, maar vaak deel je de douche en de wc met een aantal andere mensen. Hostels kosten echter niet veel en voor 20 euro kan je vaak een prima kamer regelen.
Mocht je veel waarde hechten aan een eigen badkamer ben je vaak zo een 5 euro per kamer per nacht meer kwijt.

Hotels zijn duurder en kosten ongeveer 40 tot 50 euro per kamer per nacht voor 2 personen. Wel heb je hier altijd een eigen badkamer en geregeld is ook het ontbijt hierbij inclusief. Het is allemaal iets luxer, wat ook de meerprijs verantwoord.
Kamperen is in Laos nauwelijks tot niet mogelijk. Het is echter wel mogelijk om soms in de tuinen van duurdere hotels te overnachten, op een balkon te slapen of iets dergelijks. Dit zijn vaak goedkope overnachtingen en ze kosten altijd minder dan zo een 5 euro. Soms kosten deze overnachtingen zelfs minder dan 2 euro, wat uiteraard een koopje is. Doe dit echter niet in steden waar (veel) criminaliteit is, omdat je enorm kwetsbaar bent.

Kosten van vervoer in Laos

Vervoer in Laos behoort tot één van de goedkoopste dingen in Laos en in geheel Zuid-Oost Azië. De bussen en treinen in Laos kosten vaak minder dan een tientje, alhoewel enorm lange ritten wel tot ongeveer 25 euro kunnen kosten. Een rit van Luang Prabang naar Vientiane kost zo een 10 euro, wat een zeer schappelijke prijs is. Een rit van Vientiane naar Pakse is wederom zo een 10 euro en de rit van Pakse naar de Cambodjaanse grens (vlakbij 4000 Islands) kost wederom zo een 10 euro.

Behalve de bus is het in Laos ook goed mogelijk om met de boot te gaan, alhoewel dit wel iets duurder is, is dit nog steeds niet schrikbarend duur. De tweedaagse boottocht vanaf de Thaise grens naar Luang Prabang - wat overigens een geweldige boottocht is - kost zo een 25 tot 30 euro. Tijdens deze boottocht moet je nog wel de overnachting betalen. Ook andere boottochten kosten zo tussen de 10 en de 15 euro per dag, enigszins afhankelijk van hoe toeristisch de boottocht is. Meestal is de boottocht duurder als er veel toeristen mee willen varen.

Kosten van voedsel

Eten en drinken in Laos is iets wat wel sterk op het budget kan drukken, maar dit in principe niet doet, behalve als je continu in (duurdere) restaurants eet en geen rekening houdt met wat je koopt. Eten op straat is in Laos goedkoop. Een simpele saté met rijst kost minder dan 1 euro op straat. Noedels kosten gemiddeld zo een euro per portie. Frisdrank kost zo een euro per fles, ongeacht de hoeveelheid die er in zit.

Eten op straat is in Laos heel gebruikelijk en absoluut de goedkoopste manier, maar zitten is er vaak niet bij. Toch kost het slechts enkele euro's om een goede maaltijd te hebben op straat en is het wel mogelijk om op een bankje ergens in een parkje of aan de rivier te eten.

Eten in restaurants is duurder, zeker omdat je flink betaald voor elk glas drinken. Er wordt op gerekend dat je minimaal eenmaal wat drinkt en vandaar dat de kosten hiervoor vaak rond de anderhalve euro liggen. Het eten is ook duurder, waardoor een prijs van zo een 5 tot 8 euro per persoon vrij gebruikelijk.

Overige kosten in Laos

De overige kosten in Laos kunnen sterk variëren, omdat dit heel erg persoonsafhankelijk is. Wanneer je gaat tuben in Vang Vieng, een boottocht maakt om de rivierdolfijnen te zien en een jungle tour doet is het logisch dat je gemiddeld meer kwijt bent dan iemand die dit niet doet. De overige kosten liggen in Laos over het algemeen echter niet hoog, voor slechts 10 euro kan je al een halve dag zoet zijn met iets en voor 20 tot 25 euro zelfs een hele dag. Dit is dan wel zonder officieel opgeleide gids, want deze kosten vaak toch nog wel wat extra, zo een 25 tot 50 euro per dag, afhankelijk van hun professionaliteit.

Reken voor de overige kosten in ieder geval op zo een 5 euro per dag, alhoewel dit met alle activiteiten wel op kan lopen tot zo een 10 euro per persoon per dag.

Een realistisch dagbudget

Een realistisch dagbudget in Laos varieert, maar komt eigenlijk nooit boven de 25 euro uit per persoon wanneer je een beetje op je budget let. Laos is een land voor de echte backpackers en vandaar dat de gemiddelde prijzen voor allerlei dingen niet hoog liggen. Bij echt budgetreizen - goedkoop slapen, weinig bijzonders eten en weinig snacks, weinig extra activiteiten en langer verblijf op één plaats - is het mogelijk om voor ongeveer 15 tot 20 euro per dag rond te komen. Bij sneller verplaatsen zit je rond de 20 euro per dag.

Voor reizigers die geregeld eens iets extra's willen, maar geen bizarre dingen doen zoals een jungle tour is het vrij gemakkelijk om met veel reizen, normaal eten en normaal slapen onder de 25 euro per dag uit te komen. Reken dan ook op zo een 25 euro per persoon per dag en dan blijft het budget voor Laos wel goed.