Budget en kosten Maleisië

Maleisië ligt in het uiterste zuiden van Zuid-Oost Azië en bestrijkt twee verschillende gebieden. Deels bestrijkt Maleisië het vaste land van Zuid-Oost Azië, maar het andere gedeelte van Maleisië ligt op het eiland Borneo. In Maleisië wordt er met de Ringgit betaald, de munt van Maleisië. Vier ringgit is ongeveer 1 euro waard, alhoewel dit dankzij de wisselkoersen nog wel enigszins kan verschillen. Maleisië is niet het goedkoopste land van Zuid-Oost Azië, omdat het over het algemeen iets verder ontwikkeld is. Dankzij de ontwikkeling en de redelijk stabiele munt is Maleisië een land in ontwikkeling.
Het budget in Maleisië ligt tussen de 20 en de 30 euro. Dit is enigszins afhankelijk van het bestedingspatroon, de wisselkoers en hoe goed je bent in onderhandelen. Onderhandelen over de prijs mag in Maleisië namelijk bijna overal, wat de kosten in Maleisië flink kan drukken. Als Nederlander in Maleisië moet je er op elk moment op bedacht zijn dat je moet onderhandelen, of dit nou gaat om een kort ritje met een tuktuk of om een overnachting. Onderhandelen zit hier in de cultuur en als Nederlander kan je hier mooi een graantje van mee pikken, om de kosten zo laag mogelijk te houden.
De enige plekken waar het leven echt duidelijk duurder is, zijn de vele eilanden die Maleisië kent. Zeker de beroemde perhentians zijn in verhouding ontzettend duur, maar ook de minder bekende eilanden zijn vaak zeer prijzig. Houdt er in het opstellen van een budget rekening mee dat je één of meerder eilanden aan zult doen. Mocht je besluiten dat het te duur is, kan je eventueel altijd nog uitwijken naar Thailand met zijn vele eilanden!

Kosten per dag in Maleisië

Alhoewel Maleisië opgedeeld is in twee verschillende grote gebieden, variëren de kosten in geheel Maleisië nauwelijks. Het is wel zo dat de bountyeilanden met de prachtige witte zandstranden iets zwaarder op het budget drukken dan bijvoorbeeld Kuala Lumpur, maar over het algemeen ben je overal tussen de 20 en de 30 euro kwijt per dag. Het kan zijn dat dit in Kuala Lumpur bijvoorbeeld 22 euro is en op de perhentians eerder 28 euro.
De kosten in Maleisië zijn op te delen in vier categorieën:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van voedsel
  • Kosten van vervoer
  • Overige kosten

In Maleisië verschilt het wel per regio waar je de meeste kosten aan kwijt bent. Zo kan het zijn dat je op Borneo sneller je geld kwijt bent aan "overige kosten" en "kosten van vervoer" terwijl het op het vasteland juist eerder bij overnachtingen en voedsel is. Desondanks klopt het gemiddelde budget alsnog redelijk, dus hoef je het niet specifiek mee te laten wegen om je budget voor Maleisië op te stellen. De kosten in Maleisië verschillen nauwelijks per regio, waardoor het erg gemakkelijk is om enigszins te letten op het budget. Elke dag "moet" namelijk ongeveer even duur zijn. Vanwege kosten voor excursies, souvenirs en een keer een luxe hotel kan dit anders uitvallen, maar dit soort dagen moeten dan minimaal zijn.

Kosten van overnachtingen

Overnachten in Maleisië kan voor slechts enkele euro's voor een simpel bed tot tientallen euro's voor een (tweepersoons) privékamer met eigen badkamer. Overnachtingen in Maleisië zijn niet zo goedkoop te maken als je zelf wilt, maar wel zo duur als je zelf wilt. Een gemiddelde tweepersoons privékamer kost tussen de 15 en de 20 euro. Een bed in een dorm kamer kost gemiddeld ongeveer 5 euro, alhoewel dit wel enigszins kan verschillen. Op bijvoorbeeld de perhentians is het vrijwel onmogelijk om een dorm te vinden, waardoor je al snel aangewezen bent op een tweepersoonskamer. Deze zijn hier niet heel erg goedkoop en kosten ongeveer 20 euro per dag. Het bezoeken van een eiland kan dan ook sterk drukken op het budget in Maleisië.

De gemiddelde kosten per overnachting is enigszins afhankelijk van de plaats waar je verblijft en de gewenste luxe. Voor een goed gemiddelde is het handig om 15 tot 20 euro aan te houden voor een fatsoenlijk tweepersoonskamer en ongeveer 5 euro per bed in een dorm. Voor meer luxe wordt ook meer betaald, maar hoeveel meer is sterk afhankelijk van alles wat er wordt aangeboden. In Maleisië zijn er voldoende vier- of vijfsterren hotels die per nacht "slechts" 50 euro per tweepersoons kamer kosten.

Kosten van voedsel

Eten en drinken in Maleisië is ontzettend goedkoop, soms zelfs - voor Nederlanders en Belgen - bespottelijk goedkoop. Een saté op straat met een portie rijst kost zelden meer dan anderhalf tot twee euro. Een drankje op een terras dat non-alcoholisch is, kost bijna nooit meer dan anderhalve euro en zo zijn er nog tal van voorbeelden. Ook in een restaurant eten kost niet meer dan 5 euro. De enige uitzonderingen zijn weer de eilanden, waar het eten al gauw 5 euro per maaltijd kost. Elke maaltijd kost 5 euro en er moet soms erg lang op gewacht worden, zeker op het backpackerseiland van de perhentians: Kecil. Wel belangrijk is om te weten dat het op de perhentians redelijk gebruikelijk is slechts 2 keer te eten bij restaurants en tussen de middag zelf voor eten te zorgen. Op de perhentians valt er bij het vissersdorpje op Kecil overigens wel goedkoper te eten en je kan er zeer gemakkelijk naar toe lopen of met een watertaxi naar toe gaan.

Voor een gemiddeld dagbudget voor eten moet je aan ongeveer 5 tot 8 euro denken, enigszins afhankelijk van de reisplanning. Bij een langer verblijf op afgelegen plekken zal het iets meer kosten, terwijl het veel goedkoper uit kan vallen als je elke avond op straat eet in Kuala Lumpur. Ga er van uit dat je met 5 euro enigszins krap aan uit komt en met 8 euro waarschijnlijk iets van het budget over houdt, wat natuurlijk altijd prettig is.

Kosten van vervoer in Maleisië

Vervoer dwars door Maleisië is niet duur, maar de kosten zitten vooral in de vlucht van Kuala Lumpur naar Kota Kinabalu, die vaak honderd tot tweehonderd euro kost. Vervoer door Maleisië heen gaat meestal met de bus en kost ongeveer 10 tot 15 euro om vanaf welke plek dan ook naar Kuala Lumpur te komen. De busreizen duren gemiddeld wel vrij lang, omdat er regelmatig gestopt moet worden om te bidden, maar hier betaal je dan ook weinig voor. Ook met een boot een stuk reizen kost vrij weinig, maar is wel iets duurder dan een bus. Voor de bootreis richting de perhentians betaal je ongeveer 15 tot 20 euro voor een retourtje.

Ook taxiritjes, ritjes met een tuktuk en allerlei andere vervoersmiddelen zijn niet erg duur, zolang je ze maar op een meter laat rijden of een scherpe prijs afspreekt. Het is heel gebruikelijk om bij taxi's, tuktuks en andere vervoersmiddelen - met uitzondering van de eerder genoemden - te onderhandelen. Vaak beginnen ze ongeveer op 2 tot 3 keer de prijs die het daadwerkelijk moet kosten, maar er zijn ook chauffeurs die wel het tienvoudige vragen.
Al met al is een strikt budget bepalen voor vervoer niet mogelijk, maar een gemiddelde van ongeveer 5 tot 7 euro per dag is goed te doen en soms zelf ruim genomen. Het daadwerkelijke dagbudget hangt af van hoe vaak je gebruik maakt van taxi's, tuktuks en bussen en hoe lang je in Maleisië verblijft en of je naar Borneo gaat.

Overige kosten

De overige kosten in Maleisië kunnen fors verschillen, maar er zijn relatief maar weinig plekken waar je erg veel geld extra kwijt kan zijn. Qua souvenirs zijn de meeste dingen niet zo duur en bijvoorbeeld een shirt, een mooi beeldje of een ander souvenir kost maximaal 5 euro. Een souvenir uit een natuurpark of iets dergelijks kan wel ongeveer een tientje kosten. Ook andere kosten zoals een tocht met een gids, een keer raften of een geheel andere excursie is vaak redelijk betaalbaar. Veel excursies kosten - inclusief entreegelden - niet meer dan ongeveer 25 tot 30 euro per persoon voor een volle dag. Het bezoeken van tempels, musea en andere bezienswaardige plaatsen zijn vaak gratis. Doordat de overige kosten in Maleisië laag liggen, hoeft het budget voor Maleisië ook niet hoog uit te vallen vanwege deze kosten.

Een goed gemiddeld dagbudget voor de overige kosten in Maleisië ligt rond de 5 euro per dag. Dit is voor enkele tourtjes, een keer wat meer luxe, een excursie en enkele entreegelden. Als je alles zelf regelt kan het echter nog goedkoper, maar 5 euro is een mooi gemiddelde.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Maleisië

Een realistisch dagbudget opstellen voor Maleisië is vaak niet heel erg lastig, omdat overal de gemiddelde kosten wel min of meer gelijk zijn. Het is belangrijk om de kosten en het budget in Maleisië goed in de gaten te houden, omdat deze erg gemakkelijk stijgen door eens een keer wat luxer te gaan leven. Voor de echte budgetreiziger is het mogelijk om voor ongeveer 20 euro in Maleisië te zitten, voor de reiziger die graag iets meer luxe wilt is ongeveer 25 tot 30 euro een goed budget.

Al met al is het voor een realistisch dagbudget voornamelijk belangrijk hoe veel luxe je wilt en of je alles zelf regelt qua excursies. Als je bereidt bent je luxe op te offeren en veel tijd te investeren, dan is die 20 euro perfect. Voor veel reizigers, die iets meer luxe en privacy willen is 25 tot 30 euro een goed budget. Mocht je niet naar Maleisisch Borneo gaan, dan scheelt dit een aardige kostenpost: het vliegticket naar Borneo. Als je dit doorrekent is dit soms wel 5 euro per dag!