Budget en kosten Marokko

Marokko is niet het eerste land waar mensen aan denken als je het hebt over Afrika, maar toch is het gelegen in het continent van de olifanten, luipaarden en leeuwen. Helaas leven er in Marokko al eeuwen geen olifanten meer en zijn de leeuwen ook al eeuwen uitgestorven. Ook luipaarden zijn er slechts nog mondjesmaat. Marokko staat dan ook niet bekend om zijn rijke dierenleven - dat er wel is - maar staat voornamelijk bekend om zijn souqs, zijn markten, zijn rijke cultuur en eindeloze woestijn.

Marokko is gelukkig meer dan dat, want het is ook een bestemming die enorm goed te betalen is. Het budget voor Marokko ligt laag en dit nodigt uit om Marokko eens goed te gaan bekijken. Voor elke reiziger is hier ook iets te doen: voor reizigers die de natuur in willen en trektochten willen maken is er veel te doen, maar ook voor die reizigers die vooral op het strand willen liggen en willen genieten van een cocktail is hier voldoende te doen. Een dag in Marokko is daarnaast ook nog eens niet duur: gemiddeld ben je minder dan 30 euro per persoon per dag kwijt!

Kosten per dag in Marokko

Marokko is absoluut niet het goedkoopste land dat er is, maar is wel een van de goedkoopste landen die relatief dichtbij liggen, maar wel een helemaal andere cultuur hebben. Daarnaast is het land goedkoper dan de landen dichterbij Nederland, met als uitzondering Portugal. Marokko kost gemiddeld minder dan 30 euro per persoon per dag. Dit is voor alle kosten die er gemaakt worden in Marokko, dus inclusief een tour, een trip, de zonnebrand die extra nodig is en dat beetje te snacken.

Globaal vallen er vier kostenposten te benoemen, te weten:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer in Marokko
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten in Marokko

In Marokko verschillen de kosten sterk. De overige kosten liggen over het algemeen enorm laag. De kosten voor voedsel en overnachtingen liggen het hoogste, alhoewel dat sterk afhankelijk is van de periode waarin je door Marokko reist. Het vervoer is goedkoper of duurder afhankelijk van de bestemmingen waar je heen reist.

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen in Marokko verschillen sterk afhankelijk van het seizoen. Zeker in onze winter, wanneer Marokko overspoelt wordt met ouderen, liggen de prijzen hoger dan in de andere seizoenen. De goedkoopste periode is de zomer, waarin de temperaturen hoog kunnen oplopen. Door deze temperaturen staan veel hostels, hotels en campings leeg, waardoor ze vaak wel willen onderhandelen.

Overnachtingen kosten in de zomerperiode in een hostel in Marrakech of een andere grote stad zo een 5 euro per persoon. In de winter is dit ongeveer dubbel zo duur en kost een hostel dus 10 euro per persoon per nacht. Gedurende de herfst en de lente verschilt het enigszins en zit de prijs gebruikelijk tussen die 5 en die 10 euro in. Hostels in landelijk gelegen gebieden zijn meestal duurder en kosten tussen de 10 en de 15 euro.
Hotels zijn een stuk duurder en voor een nacht betaal je voor 2 personen voor een kamer met badkamer rond de 40 tot 50 euro. Dit is in een vrij gewoon hotel, met zwembad, privé badkamer en weinig extra's.

Kamperen is in Marokko ook een goede optie en is onder te verdelen in twee verschillende mogelijkheden: met een eigen tent of met een gehuurde (berber)tent. Kamperen met een eigen tent is de goedkoopste mogelijkheid buiten de steden om. Een eigen tent kost tussen de 3 en de 6 euro per persoon per nacht. Met een berbertent is dit ongeveer anderhalf keer zo duur en betaal je tussen de 5 en de 9 euro per nacht.

Gedurende de zomer kan het allemaal iets goedkoper zijn en gedurende de winter kan het allemaal iets duurder zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met vraag en aanbod. De hotels hebben vaak minder variatie in de prijs, omdat zij goede airco hebben waardoor het ook in de zomer nog goed vol te houden is!

Kosten van vervoer

Vervoer in Marokko kan per (huur)auto per taxi en per bus. Fietsen en brommers zijn niet gebruikelijk behalve voor vervoer van goederen. Openbaar vervoer rijdt er buiten de bussen om nagenoeg niet. Wel rijden er enkele treinen en varen er enkele boten, maar dit is eerder sporadisch en is in verhouding veel te duur om mee te nemen in een vergelijking.

De snelste manier van vervoer is waarschijnlijk de auto of de taxi. Een auto naar Marokko rijden is goed mogelijk en het kost zo een 2 tot 3 dagen om in Marokko aan te komen, alhoewel je dan in het uiterste noorden zit. Om uiteindelijk de eindeloze woestijnen te kunnen bezichtigen moet je dan nog 2 dagen rijden. Het kost echter relatief veel om een auto heen en weer te rijden naar Marokko en het kost ook ontzettend veel tijd, vandaar dat veel mensen er voor kiezen om een auto te huren.

Autohuur start in Marokko vanaf zo een €15,- per dag. Dit is dan een auto waar meestal 2 personen in passen en voor elke 2 personen er bij betaal je zo een 15 euro per dag. Brandstof is in Marokko gelukkig niet zo duur en kost een euro per liter. Uiteindelijk ben je met een eigen auto op basis van 2 personen ieder 15 euro per dag kwijt inclusief brandstof en autohuur. Bij een lange rondrit of lange route is dit mogelijk de moeite waard, maar vaak is het - raar genoeg - goedkoper om je per taxi te laten vervoeren op de dagen dat dit nodig is, alhoewel het minder vrijheid geeft. Ook de bus is op veel trajecten mogelijk, waardoor het goed mogelijk is om veel goedkoper uit te zijn zonder auto, terwijl je nog steeds grote afstanden af kan leggen. Het grootste voordeel van een auto is dat je kan stoppen waar je wilt.

Taxi's rijden af en aan en zeker in de grote steden kost het amper moeite om een taxi te zoeken die je voor een korte rit rond brengt. De langere ritten wagen veel taxichauffeurs zich echter niet aan, omdat dit ze vaak ook een overnachting en eten kost. Daarnaast krijgen ze een kleinere fooi, dus proberen ze langere ritten te vermijden. Om toch die lange ritten voor elkaar te krijgen is het handig om naar een centraal plein voor taxi's te gaan en hier iemand aan te spreken die dit - voor een kleine subsidie - regelt. Deze persoon gaat dan onderhandelen voor de taxichauffeurs en zoekt dan iemand die - voor het bedrag dat jij wilt betalen - rijdt. Probeer je niet wijs te laten maken dat het allemaal te goedkoop is, want vaak valt dit wel mee. Een lang rit zoals Marrakech naar Merzouga kost per taxi tussen de 1800 en de 2000 Dirham. Een andere langere rit, die van Marrakech naar Agadir of omgekeerd kost ook zo een 700 Dirham.

Taxi's proberen je altijd op te lichten wanneer dit kan en verwachten dan ook nog een goede fooi. Geef die fooi niet en zorg ervoor dat je meerdere opties achter de hand hebt, want anders zullen ze je zeker oplichten!

De laatste vervoersmogelijkheid in Marokko is de bus. De bus rijdt naar ontzettend veel plaatsen, maar helaas ook naar ontzettend veel plaatsen niet. De grote steden zijn gemakkelijk te bereiken, maar vanaf die grote steden is het daarna een stuk lastiger om in de afgelegen gebieden te komen. Er rijden echter genoeg bussen, dus laat je goed informeren door de politie of neem een boek mee zoals de lonely planet, die de busverbindingen nagenoeg allemaal vermeldt. De bus is in verhouding veel goedkoper. Waar bijvoorbeeld Marrakech naar Agadir met de taxi 700 Dirham kost (voor de hele taxi - maximaal 6 personen) kost dit met de bus slechts 100 Dirham per persoon.

Kosten van voedsel

Eten in Marokko is heel erg lekker, soms wat eenzijdig, maar vooral ook erg goedkoop. Het is gebruikelijk om Tajine - een soort stoofschotel - te eten. Tajine is nagenoeg overal wel goed te verkrijgen en is het nationale eten van Marokko. Voor minder dan 5 euro is het bijna overal wel mogelijk om een goede Tajine te krijgen, zelfs in de afgelegen gebieden. Ontbijt en lunch zijn ook vaak in restaurants verkrijgbaar en kosten tussen de 2 en de 5 euro. Het is echter ook mogelijk om gewoon wat brood of wat simpel te kopen en vaak ben je dan minder dan 2 euro kwijt voor een goed ontbijt.

Restaurants zijn er in Marokko voldoende. Niet alleen toeristen gaan veel uit eten in Marokko, ook de Marokkanen zelf gaan veel uit eten. In de grote steden is het raadzaam om te kijken waar de Marokkanen gaan eten, omdat je hier vaak veel krijgt voor weinig geld. Aan het beroemde Djemaa el Fna plein liggen bijvoorbeeld talloze eettentjes waar Marokkanen eten en waar nauwelijks toeristen komen. Ga hier eens kijken en bereidt jezelf voor op een overdadige maaltijd voor minder dan 5 euro!

Reken voor voedsel op een budget van minder dan 10 euro per persoon per dag, inclusief zo nu en dan een terrasje, een ijsje, wat lekkers en voldoende frisdrank! Frisdrank kost ongeveer 1 tot anderhalve euro per fles. Drank is in Marokko - met uitzonderingen van de badplaatsen - moeilijk verkrijgbaar en wanneer het verkrijgbaar is reken dan op hoofdprijzen. Zo rond de 3 euro per glas is normaal!

Overige kosten in Marokko

De overige kosten in Marokko liggen gelukkig erg laag, omdat er simpelweg niet veel overige kosten zijn. Gidsen zijn in Marokko alles behalve duur, voor 30 euro per dag kan je een gids huren, zeker wanneer je dit van tevoren even afspreekt. Zelfs voor de bergen is dit mogelijk, dus doe hier je voordeel mee. Dit is dan inclusief 1 ezel. Als je overigens goed bent in onderhandelen krijg je soms ook een gids met ezel mee voor slechts 20 euro voor een gehele dag.

Entree voor nationale parken en bijzondere gebieden is vrijwel altijd gratis en veel steden kennen nauwelijks musea en de musea die er zijn, zijn ook gratis.
Tenslotte zijn er dan nog wel vele uitstapjes de woestijn in en deze kunnen in kosten sterk oplopen. Een kamelentocht kost (inclusief overnachting en avondeten) zo een 30 euro per persoon. Een korte kamelentocht voor zonsopgang kost rond de 10 euro per persoon.

Quads en auto's de duinen in kosten ongeveer 25 euro per persoon per uur. Alhoewel dit afhankelijk is van de plaats waar je dit wilt ondernemen en welke aanbieder je hebt. Er zijn aanbieders die het voor veel minder doen en er zijn aanbieders die het voor 25 euro per uur absoluut niet zullen doen.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Marokko

Om heen realistisch dagbudget op te stellen voor Marokko is het goed om te kijken naar de kosten in Marokko. Deze bepalen namelijk sterk het budget voor Marokko. Gemiddeld genomen is het mogelijk om voor minder dan 30 euro per persoon goed rond te komen. In de zomer ligt dit soms eerder onder de 25 euro per persoon per dag, maar dit is hooguit gunstig.

Realistisch gezien is het belangrijk om te kijken naar de verschillende factoren. Bij normale hostels, gewoon uit eten gaan en gewoon dingen doen, maar wel overal eventjes verblijven moet je rekenen op 25 tot 30 euro per persoon per dag. Mocht je gaan kamperen en zelf voor eten zorgen dan is het iets goedkoper en mocht je in een hotel gaan en in echte restaurants gaan eten dan moet je eerder rekenen op 50 euro per persoon per dag.

Verder is veel ook afhankelijk van de uitstapjes die je maakt en de luxe die je wilt. Souvenirs kunnen erg duur zijn, maar soms is het wel de moeite waard. Bekijk daarom goed voor jezelf wat je ongeveer wilt en stem dan je budget voor Marokko juist af.