Budget en kosten Mexico

Mexico ligt net ten zuiden van de Verenigde Staten en is voornamelijk bekend om zijn stranden en de woestijn. Toch is Mexico veel meer dan dat en is er nog veel meer te doen. Ondanks dat het net ten zuiden ligt van de Verenigde Staten, is het niet net zo duur als de Verenigde Staten. Waar de Verenigde Staten duur zijn en het gemakkelijk is om meer dan 50 euro per dag uit te geven, is Mexico een stuk goedkoper en is het zelfs moeilijk om meer dan 50 euro per dag uit te geven wanneer je een beetje op blijft letten.

Mexico is dus niet extreem duur, maar ook niet extreem goedkoop. Toch is de populariteit van dit land steeds verder aan het groeien. Mensen zien de potentie van Mexico in. De stranden zijn mooi en hagelwit en ook de woestijnen zijn prachtig te noemen. Mexico biedt nog veel meer met tropische regenwouden, veel extreem oude gebouwen en oude culturen.

Kosten per dag in Mexico

De kosten per dag in Mexico verschillen per reiziger. Waar de ene reiziger in dorms en goedkope hostels slaapt, zelf voor eten zorgt of op straat eet, verblijft de andere reiziger in goede hostels aan het strand en gaat hij elke dag uit eten. Dit maakt uiteraard een groot verschil in de kosten in Mexico, want een budgetreiziger kan voor slechts 25 euro per dag rondkomen, terwijl de reiziger aan het strand eerder per dag 40 euro uit geeft.

De kosten per dag zijn te verdelen in vier categorieën, te weten:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten in Mexico

Deze kosten zijn in Mexico ook aan de orde van de dag en dagelijks gaat er vanuit de toeristen dan ook veel geld in de industrie. Hotels en hostels worden steeds gevarieerder (en er komen dus ook steeds goedkopere hostels) en Mexico is een land in opkomst qua toeristen. Ook het voedsel en het vervoer wordt steeds goedkoper doordat steeds meer toeristen zich melden in Mexico. Het enige dat tegenwoordig nog stijgt zijn de overige kosten, omdat er steeds vaker betaalt moet worden om bijzondere plekken te zien. Ook gidsen zijn steeds vaker verplicht. Tenslotte zijn er ook nog eens steeds meer musea en historische monumenten waarvoor betaalt moet worden.

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen in Mexico zijn steeds goedkoper aan het worden, ondanks het feit dat het land dus steeds populairder wordt bij toeristen. De dalende kosten van overnachtingen hebben voornamelijk te maken met het feit dat er steeds meer hostels en hotels komen. Deze hostels en hotels schieten vooral als paddenstoelen uit de grond in de omgeving van de populaire stranden, omdat het hier erg druk is en de huidige hotels en hostels de vraag niet meer aan kunnen.

Reken bij een overnachting in een hostel op zo een 10 tot 20 euro per persoon per nacht. Daarbij krijg je dan een goede kamer, vaak zelfs met een eigen badkamer. Hotels zijn vaak een stuk duurder en kosten rond de 40 euro per persoon per nacht.

Kamperen is in Mexico eigenlijk geen optie, behalve in de nationale parken. Het is buiten de nationale parken ontzettend gevaarlijk om te kamperen en het wordt dan ook ten strengste afgeraden om dit te doen. Kamperen in de nationale parken is echter wel heel erg goedkoop en biedt meer mogelijkheden qua overnachtingen. Reken op een 3 tot 6 euro per persoon per nacht. Het normale bedrag ligt rond de 5 euro, maar met een beetje onderhandelen valt het vaak iets goedkoper uit.

Kosten van vervoer

Het vervoer in Mexico kan per bus, trein, boot en taxi. De bus is de goedkoopste en langzaamste optie, terwijl de taxi de snelste maar duurste optie is. De boot is er eigenlijk vooral om naar eilanden te gaan of langs de kust af te zakken, maar voor de rest is de boot nauwelijks aanwezig als vervoersmiddel. Bekijk daarom de prijzen van de boottocht van te voren, omdat deze sterk variëren!

De bus is zoals reeds genoemd de goedkoopste optie om in Mexico rond te reizen. In eigenlijk alle bussen zijn vooral Mexicanen te vinden, omdat toeristen zich vaak beperken tot een strandvakantie. De bus rijdt door heel het land en kan je naar alle streken brengen. Van het toeristische Yucatan tot het onbekende Baja California. De bus is de goedkoopste optie en kost gemiddeld genomen zo een twee euro per 100 kilometer, alhoewel dit puur een gemiddelde is en het uiteraard af kan wijken. Reken op twee euro per 100 kilometer en dan zit je in ieder geval meestal wel goed!

De trein is een stuk duurder, sneller, maar rijdt ook minder constant. Reken er op dat de trein anderhalf tot twee keer zo duur is voor dezelfde afstand als de bus, maar dat de trein ook een stukje sneller is (anderhalf tot twee keer zo snel). Wees echter niet verbaasd wanneer de trein niet of nauwelijks rijdt!

Tenslotte is er ook nog de taxi. De taxi is niet zo duur als in Nederland, maar is ook absoluut niet goedkoop. Reken voor een een rit van een 10 (ongeveer 20 tot 25 minuten in het Mexicaanse verkeer) er echter wel op dat het alsnog een 10 tot 15 euro kost. Dit is dan wel voor de gehele taxi, maar het is niet goedkoop wanneer je in je eentje of met slechts twee personen reist.
Reken voor vervoer in Mexico op een budget dat tussen de 5 en de 8 euro per persoon per dag ligt. Hiervoor kan je dan geregeld een bus pakken, maar niet een taxi of een trein. Wil je echter ook per trein of taxi kunnen reizen, tel dan zeker nog een 5 euro per persoon per dag er bij op!

Kosten van voedsel

De kosten van voedsel in Mexico vallen over het algemeen best wel mee! In Mexico is het mogelijk om op straat te eten, in een restaurant te eten of gewoon zelf voor je eten te zorgen door naar de supermarkt te gaan. Uit eten gaan is absoluut het duurste en een maaltijd in een restaurant kost tussen de 10 en de 15 euro inclusief een drankje. Voor dit geld kan je dan prima eten en genieten van de Mexicaanse en Spaanse keuken. Ook de Amerikaanse keuken is sterk vertegenwoordigd in Mexico.

Eten op straat is vaak een stuk goedkoper, maar is alleen mogelijk in en rond de grote steden. Reken voor een lekkere, goede maaltijd op straat op een euro of 5, alhoewel dit in de ene stad goedkoper is dan in de andere stad. Eten op straat is dus vrij normaal en probeer uit te zoeken waar de Mexicanen zelf eten, want hier is het eten vaak smakelijker en betaal je geen "toeristentax" op je eten.

Tenslotte is het ook mogelijk om je eigen eten klaar te maken, maar verbazingwekkend genoeg is dit niet veel goedkoper dan in Nederland. Vooral vlees, groenten en fruit zijn ontzettend duur, maar ook zuivelproducten zijn niet goedkoop te noemen. Reken er op dat een week zelf boodschappen doen in Mexico ongeveer 70 euro per persoon kost, alhoewel dit uiteraard een stuk minder kan zijn wanneer je enigszins oplet.

Overige kosten in Mexico

De overige kosten in Mexico stijgen nog steeds, omdat gidsen op meer plekken verplicht worden, musea duurder worden en er entree wordt gevraagd voor natuurparken. Ook toegang tot monumenten wordt steeds duurder!

Voor musea, monumenten en dergelijke betaal je ongeveer een 5 tot 10 euro per persoon per toegangsbewijs. Vaak mag je hiermee wel meerdere dingen in, alhoewel het wel verschilt. Bijzondere monumenten en musea zijn vaak iets duurder of hebben geen combinatietickets.

Natuurparken stellen steeds vaker (dure) gidsen als verplichting bij betreding van het park. Ook de entreegelden voor natuurparken zijn tegenwoordig aan het stijgen, alhoewel de entree op het moment nog altijd pas rond de 5 euro per persoon ligt voor een jaar toegang. Gidsen zijn echter een stuk duurder en kost ongeveer 30 tot 50 euro per dag, afhankelijk van de kwalificaties van de gids. Reken er altijd op dat je een gids nodig hebt, behalve als je zeker weet dat dit niet zo is. Er lopen in Mexico een aantal gevaarlijke dieren rond, waaronder de panter, beer en poema!

Ook extreme sporten en watersporten worden langzamerhand steeds duurder in Mexico. Kanoën en raften kost rond de 40 tot 50 euro per persoon voor een halve dag of dag. Bungeejumpen, paragliden, parachutespringen en dergelijke kost ongeveer 75 euro per persoon!
Reken voor de overige kosten op een 5 euro per persoon per dag, vaak kom je hier in Mexico nog ruim mee uit! Wanneer je een extreme sport in wilt bouwen, houdt hier dan extra rekening mee.