Budget en kosten Nepal

Nepal is een land dat - samen met India en Sri Lanka erg goedkoop is. Nepal ligt in het zuiden van Azië en bestaat voornamelijk uit berggebieden, maar herbergt ook enkele ontzettend mooie plekken die in het laagland liggen. Daarnaast is Nepal ontzettend goedkoop en is Nepal het meest bezochte land door reizigers die graag veel wandelen. Nepal is dan ook een land van veel natuurschoon, hoge bergtoppen en veel rust.

Nepal is vooral ook een goedkoop land en doordat het vlakbij India ligt, wordt het nog wel eens met India gecombineerd voor een bezoek. In Nepal ligt een gemiddeld budget tussen de 15 en de 20 euro, wat het tot één van de goedkoopste landen ter wereld maakt. Dit budget is ideaal voor mensen die niet veel te spenderen hebben, maar biedt ook mogelijkheden om voor relatief weinig geld vrij luxe op vakantie te gaan.

Dagbudget in Nepal

Een dagbudget in Nepal is sterk verschillend voor elke reiziger, dit ligt voornamelijk aan de verschillende interesses. Waar de ene persoon gaat hiken in zijn eentje in de bergen, wilt de andere persoon meer luxe en comfort, waardoor de verschillende budgetten uiteindelijk sterk uiteenlopen. Het is in Nepal gebruikelijk om een laag budget te hebben, ook omdat het er heel goed mogelijk is. Mensen die gaan hiken of gewoon op vakantie gaan, komen er vaak met een budget tussen de 15 en de 20 euro, waarmee het goed mogelijk is om een leuke vakantie te hebben.

Een dagbudget in Nepal kan echter ook sterk oplopen, bij bijvoorbeeld een bezoek aan Chitwan nationaal park. Dit nationale park kost al snel 25 euro per persoon voor een paar uurtjes, waardoor het uiteindelijk budget al snel kan stijgen. Ook een gids tijdens een trekking of wat duurdere hotels en wat meer luxe qua eten zorgen voor een sterke stijging in de kosten.
De kostenposten van Nepal zijn als volgt:

  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Kosten van overnachtingen
  • Overige kosten in Nepal

Deze kostenposten verschillen uiteraard sterk per reiziger normaal gesproken, maar in Nepal liggen de verschillen vaak nog een stuk verder uit elkaar. Een budgetreiziger kan voor een 15 tot 20 euro goed rondkomen, maar iemand die enige luxe wilt die zit eerder richting de 100 of zelfs 200 euro per dag. Hieronder zal een uitgebreide beschrijving staan voor de budgetreiziger op welke kosten hij of zij moet rekenen bij elke kostenpost.

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer in Nepal liggen relatief erg laag, maar er zijn ook duurdere opties. Vervoer in Nepal kan per bus, riksja, taxi of auto. Treinen, vliegtuigen en boten zijn er niet tot nauwelijks en zijn in ieder hoogst ongebruikelijk! Bussen zijn de meest voorkomende vervoersmiddelen voor toeristen. Gevolgd door riksja's, auto's en taxi's. De bus is ook het goedkoopste vervoersmiddel en rijdt door nagenoeg heel Nepal.

De bus is in het algemeen dus zeer goedkoop en een busticket van het ene uiteinde van het land naar het andere uiteinde kost ongeveer twintig euro. Dit komt doordat bijna alle busreizen langs de hoofdstad gaan en een ticket van de hoofdstad naar een uiteinde van het land kost ongeveer een tientje. Over het algemeen is de bus echter niet de snelste vervoersmethode, maar het is wel een zeer betrouwbare methode. Reken bij vervoer per bus op een gemiddeld budget van maximaal 4 euro per dag, alhoewel dit vaak al vrij ruim genomen is.

De taxi en de auto zijn veel sneller, maar zijn ook veel duurder. Gemiddeld genomen is de auto goedkoper wanneer je vaak reist en veel verplaatst over gemiddelde tot langere afstanden, terwijl de taxi een stuk goedkoper is wanneer je je niet al te vaak verplaatst over lange afstanden. Een auto kan je in Nepal huren en zelf besturen of je kan er een chauffeur bij huren, voor rond de 30 euro per dag. Reken bij de taxi of auto (zonder chauffeur) zeker op 50 euro (voor de gehele taxi/auto) per dag, maar dit kan nog sterk oplopen wanneer je vaker verplaatst of een chauffeur er bij huurt.

Tenslotte is er ook nog de riksja, die vooral gebruikt wordt in de steden. Riksja's zijn goedkoop, traag, maar bieden wel enorm veel rust. Doordat je met maar twee personen gewoon in de buitenlucht kan zitten is een riksja vaak vrij rustgevend. Het is daarnaast goedkoop, omdat er geen brandstof wordt gebruikt. Voor een normaal ritje in een stad of dorp betaal je eigenlijk altijd minder dan 1 euro voor de hele riksja, maar voor langere ritten van meer dan 5 kilometer betaal je soms wel wat extra. Ook is de prijs afhankelijk van hoe goed je kan onderhandelen. Beschouw de riksja als een luxe vervoer, want alleen de rijken (naar Nepalese normen) kunnen riksja's betalen!

Kosten van voedsel

Eten in Nepal is extreem goedkoop en op een dag is het al bijna lastig om voor meer dan 5 euro uit te geven, wanneer je op straat eet. In Nepal is het mogelijk om zelf voor je eten te zorgen, op straat te eten of in restaurants te eten. Zelf eten maken is voor toeristen vaak relatief duur, omdat ze dan alles moeten kopen en mee moeten sjouwen. Hierdoor moeten kleine porties rijst en dergelijke gekocht worden, wat vaak relatief veel duurder is. Op straat eten wordt hierdoor relatief al snel veel goedkoper en is geregeld zelfs goedkoper, omdat je voor de rest geen andere kosten hebt.

Ontbijt, lunch en avondeten op straat kost in totaal ongeveer een 4 euro, zonder iets te drinken. Een fles frisdrank per dag kost je nog ongeveer een euro er bij, waardoor 5 euro een goed en ruim budget is. Dit geldt echter niet wanneer je voornamelijk restaurants bezoekt, omdat alles in restaurants duurder is. Van een simpel flesje drinken tot een maaltijd, het is allemaal duurder. Eten in een restaurant is vooral in de avond gebruikelijk en kost gemiddeld tussen de 5 en de 10 euro in een simpel restaurant. Duurdere restaurants zijn er voldoende in de grote steden. Tijdens een trekking is het eten overigens vaak goedkoop, ondanks dat je wel min of meer in een restaurant zit.

Kosten van overnachtingen

Overnachten in Nepal is ontzettend goedkoop, maar de kwaliteit van de hostels en guesthouses laat vaak wat te wensen over. Voor een hotel naar Nederlandse standaarden - zoals wij die in Nederland of België ook tegen kunnen komen - betaal je al snel meer dan 20 euro per persoon! Daarnaast zijn er ook maar een beperkt aantal hotels die dit bieden, dus reserveren is dan vaak gewenst!

De goedkope overnachtingen zijn er enorm veel, in tegenstelling tot de luxere hotels, en op bijna iedere straathoek is er wel een hostel of guesthouse te vinden voor de vele toeristen die naar Nepal gaan. Wanneer je goed zoekt en weinig eisen stelt aan je verblijf behalve een matras en een eigen kamer, betaal je gemiddeld genomen tussen de 3 en de 5 euro per persoon per nacht. Tijdens een trekking is dit in het voorseizoen iets goedkoper en in het hoogseizoen een flink stuk duurder.
Wanneer je een hostel of guesthouse wilt met eigen badkamer, dan betaal je eerder 5 tot 7 euro per nacht, omdat dit wordt gezien als een vorm van luxe waarvoor serieus extra betaalt moet worden.

Overige kosten in Nepal

De overige kosten in Nepal liggen over het algemeen heel laag, maar er zijn wel een aantal dingen die desondanks flink wat geld kunnen kosten. De voornaamste overige kosten zijn gidsen en entreegelden voor trekkings of nationale parken. Ook safari's (in Chitwan nationaal park) of entreegelden voor bijzondere musea en tempels kunnen uiteindelijk flink in de papieren lopen, alhoewel ze niet gelijk sterk op het budget in Nepal hoeven te drukken.

Safari's kosten ongeveer 25 euro per persoon per rit, waarbij er maximaal 2 ritten ('s ochtends en 's avonds) gemaakt kunnen worden. Een gids voor een trekking kost zo een 5 tot 7 euro voor maximaal 2 personen per dag. Tempels en bijzondere musea waarvoor betaalt moet worden zijn er maar weinig en kosten vaak slechts enkele euro's. Een bepaald bedrag voor de overige kosten is niet te stellen, maar vaak wordt een 3 euro per persoon per dag wel als minimum aangeraden.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Nepal

Een budget in Nepal is sterk verschillend en per reiziger is het dan ook belangrijk om een uiteindelijk budget op te stellen om een goed plaatje te krijgen van de kosten in Nepal. Niet alleen luxe speelt hierin een rol, maar ook de dingen die je wilt zien. Een gemiddelde reiziger zal zo tussen de 15 en de 20 euro uitgeven wanneer hij of zij sterk op het budget let. Een reiziger die wat meer luxe wilt qua eten en overnachtingen is zo een 30 tot 40 euro kwijt.

Wanneer je veel gebruik maakt van diensten die onder "overige kosten" vallen, dan moeten de gemaakte kosten omgerekend worden naar de kosten per dag. Een rit in een jeep op safari kan dan opeens al een euro per dag kosten wanneer je voor 25 dagen naar Nepal gaat. Wanneer je dan in totaal vier ritten maakt, dan geef je in feite al 4 euro per dag uit aan overige kosten. Probeer daarom - om een goed beeld te krijgen van de daadwerkelijke kosten - ook goed uit te rekenen hoeveel overige kosten je gaat maken.

Een realistisch dagbudget begint bij 15 euro per persoon per dag en loopt op naarmate je meer luxe wilt, je meer overige kosten hebt of je sneller reist.