Budget en kosten Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt maar liefst 18.000 kilometer van Nederland vandaan. Een vliegreis naar Nieuw-Zeeland zal dan ook niet snel voorbij zijn, maar toch gaan er jaarlijks duizenden Nederlanders richting Nieuw-Zeeland om daar rond te reizen en te genieten van hun vakantie. Doordat Nieuw-Zeeland opgedeeld is in het Noordereiland en het Zuidereiland zijn er enkele verschillen in Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland ligt in Oceanië, relatief dichtbij Australië, en is een van de duurste landen ter wereld.
Nieuw-Zeeland is dus een van de duurste landen ter wereld, ook om er te komen vanuit Nederland. Een vliegticket kost tussen de 1200 en de 1500 euro, enigszins afhankelijk van het seizoen. Ook rondkomen in Nieuw-Zeeland is erg duur en kost tussen de 50 en de 70 euro per dag. Er zijn gelukkig tal van dingen waar goed op bespaard kan worden in Nieuw-Zeeland, alhoewel het land voor Nederlanders en Belgen nooit echt goedkoop zal worden.

Kosten en budget per dag in Nieuw-Zeeland

Zoals hierboven net werd vermeld kost Nieuw-Zeeland elke dag ongeveer 50 tot 70 euro. Dit is inclusief alle kosten ter plekke gemaakt, waaronder ook tours, excursies en entreegelden. Eigenlijk bevat dit budget vier punten:

 • Kosten van voedsel
 • Kosten van overnachtingen
 • Kosten van vervoer
 • Overige kosten

 • In Nieuw-Zeeland is eigenlijk maar heel erg weinig echt goedkoop, alhoewel er op veel kosten wel veel bespaard kan worden. Voedsel kan bijvoorbeeld zelf gekocht worden in de supermarkt en daarna zelf worden gemaakt. Overnachtingen kunnen in een tent op een camping of in de natuur en vervoer kan bijvoorbeeld per bus. Daarnaast kunnen de overige kosten erg laag liggen. Toch heeft geen eigen vervoer hebben wel nadelen en continu alles zelf koken kan ook vervelend zijn op vakantie. Om het budget in Nieuw-Zeeland goed in de gaten te houden is het belangrijk om van te voren enigszins te bepalen hoe veel luxe je wilt. De kosten in Nieuw-Zeeland kunnen op die manier enigszins beperkt worden.

  Kosten van voedsel in Nieuw-Zeeland

  Het is in Nieuw-Zeeland lastig om van een klein budget rond te komen, maar toch komen er jaarlijks veel backpackers. Bijna al deze backpackers maken standaard hun eigen maaltijd klaar. In Nieuw-Zeeland is dit dan ook erg goed mogelijk en is het de goedkoopste manier om toch lekker te eten. Zelf eten koken voor alle maaltijden kost in Nieuw-Zeeland zo een 10 tot 15 euro per persoon per dag, enigszins afhankelijk van de luxe. In Nieuw-Zeeland zijn bijna alle algemene producten wel te halen, waaronder aardappels, rijst, couscous, pasta en veel verschillende soort vlees en groente. Er hoeft dus zeker niet op een houtje gebeten te worden in Nieuw-Zeeland.

  Uit eten gaan in restaurants is in Nieuw-Zeeland een stuk duurder en kan in de kosten flink oplopen. De kosten in Nieuw-Zeeland en het budget voor Nieuw-Zeeland zijn dan ook sterk afhankelijk van het eetgedrag van een reiziger. Iemand die elke dag 's avonds uit eten gaat betaalt gemiddeld tussen de 30 en de 35 euro per dag aan eten, terwijl iemand die zelf veel kookt slechts 10 tot 15 euro uitgeeft. Uit eten gaan is dan ook vrij prijzig en kost voor het diner ongeveer 25 euro.

  Kosten van overnachtingen in Nieuw-Zeeland

  Overnachten in Nieuw-Zeeland kan op een aantal manieren, ook enigszins afhankelijk van het seizoen. In de lente, zomer en de herfst kan er in Nieuw-Zeeland op veel plaatsen gekampeerd worden of kan er op een speciaal camper kampeerplaats verbleven worden. In de winter is Nieuw-Zeeland vaak koud en nat, waardoor de lodges, hostels en hotels dan een perfecte uitkomst bieden. Ook speciale dorm rooms voor backpackers zijn erg geliefd, omdat je met 6 tot 18 man op een kamer slaapt voor een aantal euro's per persoon.
  Kamperen in Nieuw-Zeeland kost gemiddeld tussen de 5 en de 10 euro per persoon, enigszins afhankelijk van het soort camping. Ook kamperen in de vrije natuur gebeurd in Nieuw-Zeeland vaak en dat kost helemaal niks maar biedt ook geen voorzieningen.

  Een goede andere optie is om in hostels te slapen, wat wel het Budget in Nieuw-Zeeland wat hoger laat liggen. Het is daarentegen ook comfortabeler, omdat er een echt bed is. Hostels zijn meestal tweepersoonskamers en veel hostels bieden een eigen badkamer. De kosten voor een hostel liggen tussen de 20 en de 40 euro per kamer, alhoewel het vaak ongeveer 30 euro per kamer is. Ook hotels en lodges zijn volop aanwezig in Nieuw-Zeeland maar zijn vaak nog veel duurder. Prijzen voor een goed hotel inclusief ontbijt liggen rond de 50 tot 80 euro per kamer.
  Een gemiddeld budget per dag voor overnachting varieert dan ook sterk, maar het varieert van ongeveer 5 tot 50 euro per persoon.

  Kosten van vervoer in Nieuw-Zeeland

  Om Nieuw-Zeeland te bereizen zijn er een aantal mogelijkheden. Zo kan je met de bus zowel het Noordereiland als het Zuidereiland bezoeken, maar met een auto of camper kan dit ook. Tenslotte biedt het vliegtuig soms ook een aantal mogelijkheden en soms moet er een stuk per boot afgelegd worden om ergens goed te komen. Voor veel mensen bieden vooral campers de oplossing, omdat je met campers bijna overal kan slapen, waardoor de overnachtingen goedkoper zijn en je heel erg veel vrijheid hebt. Een camper huren in Nieuw-Zeeland is echter wel vrij prijzig en kost tussen de 50 en de 100 euro per dag, afhankelijk van hoeveel mensen de camper moet kunnen vervoeren. Een auto kost de helft van een camper: tussen de 25 en de 50 euro per dag is vrij gangbaar. Alleen vierwielaangedreven auto's kosten gemiddeld meer per dag, maar daarmee mag er dan ook op onverharde wegen gereden worden, die er in Nieuw-Zeeland veel te vinden zijn (alhoewel de meeste wegen gewoon goede wegen zijn).

  Reizen per bus in Nieuw-Zeeland is een andere goede mogelijkheid. Meestal betaal je voor een hop-on hop-off bus. Dit betekend dat je op elke plek waar de bus stopt uit mag stappen of op mag stappen voor een onbeperkt aantal keer, maar je mag maar in één richting reizen. Een gemiddeld hop-on hop-off ticket voor de beide eilanden is geldig voor 12 maanden, alhoewel er altijd uitzonderingen zijn. De kosten van een dergelijk ticket variëren sterk, afhankelijk van de te bezoeken gebieden. Kijk ook op de kiwi experience voor actuele informatie. Er zijn meerdere maatschappijen die dit aanbieden, dus laat je ook ten alle tijden goed inlichten! Een buspas regelen kan ook nog als je al in Nieuw-Zeeland bent!

  Overige kosten

  De overige kosten in Nieuw-Zeeland variëren sterk per reiziger. Musea, bibliotheken en dergelijke zijn vaak heel goedkoop of gratis, terwijl de actieve en avontuurlijke dingen vaak vrij prijzig zijn. Voor de nationale parken hoeft in Nieuw-Zeeland niet betaald te worden, wat het land iets minder duur maakt. Voor de actieve dingen, zoals raften, bungeejumpen, kanoën en skydiven moet wel vrij veel betaald worden. Ook dagtochten, gidsen en toeristenbussen zijn vrij prijzig.
  Voor een dagje of moment een extreme activiteit doen betaal je tussen de 60 en de 100 euro, alhoewel dit ook enigszins afhankelijk is van de organisatie. Bungeejumpen en skydiven zijn ongeveer even duur als raften en kanoën.

  Ondanks het feit dat Nieuw-Zeeland op het eerste gezicht weinig extra kosten kent, zijn er vaak wel dingen die toch eens wat extra kosten. Ook de gloeiende wormen bekijken, die in Nieuw-Zeeland leven, kost geld en zo zijn er nog tal van andere dingen. Daarom is het goed hier ongeveer 5 tot 10 euro per dag voor uit te trekken, ook al zou je dit misschien niet uitgeven.

  Een realistisch dagbudget opstellen

  Een realistisch dagbudget opstellen voor Nieuw-Zeeland is goed mogelijk door enigszins te kijken hoeveel luxe je graag zou willen hebben. Vervoer per bus, slapen op campings of in de wilde natuur, zelf eten koken en weinig tours doen maakt een vakantie in Nieuw-Zeeland erg goed betaalbaar. Mocht je dit zo helemaal doen en nooit eens iets extra's uitgeven is het goed mogelijk om voor slechts 40 euro per dag rond te komen. Bij enige vorm van luxe, zoals een eigen auto en/of het slapen in hostels wordt het allemaal al een stuk duurder. Het is goed om een gemiddeld budget van 50 tot 70 euro aan te houden, enigszins afhankelijk van de gewenste luxe.
  Slapen in hostels en een eigen auto hebben zorgt er voor dat je al snel rond de 70 euro per persoon per dag kwijt bent.