Budget en kosten Panama

Panama, uiteraard gelegen aan het wereldberoemde Panamakanaal, is een land dat in het uiterste zuiden van Noord-Amerika ligt, in een gebied dat vaak Midden-Amerika wordt genoemd. Panama ligt vlakbij een aantal bekende toeristische landen waaronder het dure Costa Rica en het goedkopere maar moeilijker begaanbare Colombia. Panama is een land dat vrij goedkoop is, maar dat (net) niet kan concurreren met de prijzen die je in Zuid-Oost Azië tegen komt. Reken in Panama op zo een 25 tot 30 euro per persoon per dag wanneer je het goedkoop houdt en ongeveer op 50 euro wanneer je graag een huurauto in dit land wil.

Panama is voor de rest een land waar het toerisme nog erg op gang aan het komen is en waar het nog erg rustig is relatief qua toeristen. Op de plekken die redelijk goed tot goed bereikbaar zijn per openbaar vervoer kan je er op rekenen dat je veel toeristen tegen komt, maar voor de rest is het land erg rustig en stil en is de cultuur van het land zelf nog overal aanwezig. Panama is een goed betaalbaar land met een rijke cultuur en een prachtige natuur, reden genoeg dus om naar Panama te gaan!

Kosten per dag in Panama

De kosten per dag in Panama liggen tussen de 25 en de 30 euro, alhoewel het geregeld wat kan verschillen door de economische en toeristische ontwikkelingen die Panama door aan het maken is. De kosten variëren dan ook sterk en het is afhankelijk van de luxe en het comfort dat je wilt op je reis. Reken voor een reis door Panama dus zeker op 25 tot 30 euro, maar het kan uiteraard wel iets goedkoper.

Panama is overigens geen heel erg duur land, zeker niet wanneer we kijken naar de ligging van het land. Sterker nog, Panama is één van de goedkoopste landen van Noord-Amerika waar je nog goed rond kan reizen. In Panama heb je vier kostenposten, waarvan de overnachtingen het meeste kosten. De vier kostenposten op een rij zijn:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten in Panama

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen in Panama variëren sterk, omdat er veel goedkope, maar ook veel duurdere en zelfs dure opties zijn. In Panama heb je de mogelijk om te gaan kamperen of in een dorm te slapen. Dit zijn absoluut de goedkoopste methodes, maar ze bieden ook het minste privacy en het minste comfort. Kamperen biedt nog wel enigszins privacy, omdat je je eigen tent mag gebruiken, vaak alleen staat, maar je hebt wel gedeelde badkamers en moet zelf voor alles zorgen. Dorm kamers bieden dan weer een matras (vaak hard) en moet je geregeld delen met anderen, maar je zit in ieder geval wel droog. Reken op zo een 5 euro per persoon per dag om op een camping of in een dorm te verblijven.

Een goede stap omhoog zijn de hostels, guesthouses en homestays, die sterk variëren in prijs, vaak naar gelang de kwaliteit. Vaak, omdat niet alle duurdere hostels ook gelijk beter zijn. Daarnaast bepaalt locatie ook nog eens de prijs. Het is mogelijk om voor slechts 10 euro in een hostel te zitten, alhoewel het ook geregeld zal gebeuren dat het een stuk duurder uit zal vallen in verband met weinig aanbod of doordat je er gedurende het hoogseizoen bent. Reken voor een overnachting op 15 euro per persoon per dag en je zit zeker goed.

De laatste stap omhoog is de stap richting hotels en met deze enorme sprong, springen de prijzen ook mee. Hotels bieden luxe en comfort en vaak zelfs een ontbijt, maar hier betaal je dan ook zeker 25 euro per persoon per nacht voor!

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer in Panama kunnen zowel meevallen als tegenvallen, iets wat sterk afhangt van hoe je je verplaatst. Er zijn in Panama eigenlijk drie opties: het openbaar vervoer, een huurauto en een auto met chauffeur. De goedkoopste optie is - mits je niet met een enorme groep bent - het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in Panama is goedkoop, mede omdat de afstanden beperkt zijn. Een lange rit vanuit de hoofdstad kost maximaal zo een 10 euro tot 15 euro wanneer je voor een slaapbus gaat. Met bussen kan je op bijna elke toeristische plek komen! Wanneer je op elke plek ongeveer 3 dagen verblijft kan je al rond komen met een budget van zo een 5 tot 7 euro per persoon per dag.

Dan komt daarna de huurauto als goedkoopste optie, alhoewel dit al niet echt goedkoop meer te noemen is. Een simpele auto huren die slechts op de verharde wegen kan komen kost zo een 25 euro per dag exclusief brandstof, tol en een garmin of tomtom. Dit is slechts voor een simpele auto en wanneer je een auto wilt die op de onverharde wegen mag kost dit zo rond de 50 euro per dag voor maximaal vier personen. Hiervoor krijg je dan een simpele Suzuki Jimny. Reken bij een eigen auto er op dat je ook nog een zo 20 tot 30 euro brandstof per dag koopt - iets wat je bij het openbaar vervoer niet hebt.

Tenslotte is er nog de optie om per auto met chauffeur rond te reizen. Hierbij betaal je niet alleen de kosten van een auto (of een busje) maar ook het salaris van de chauffeur. Hoe veel dit kost is afhankelijk van hoe goed je kan onderhandelen, maar reken op een 75 euro per dag minimaal! Uiteindelijk betaal je dan dus gewoon de kosten van de chauffeur er bij op. Een voordeel is wel dat je vaak wat goedkoper uit kan zijn door te vragen aan de chauffeur of hij je kan helpen met onderhandelen. Daarnaast kan je gewoon stoppen wanneer je wilt.

Kosten van voedsel

De kosten van voedsel liggen in Panama lager dan in Nederland en zeker de restaurants en vele straatstalletjes zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. De prijzen in de supermarkten liggen tussen de 75% en de 80%. Restaurants kosten zo een 5 euro per persoon en dat scheelt uiteraard een slok op een borrel.

Alcohol - en vooral bier - is niet goedkoper en hier betaal je de volle prijs voor en soms zelfs meer. In grotere steden is het aanbod nog redelijk en betaal je voor een biertje 2 tot 3 euro, in gebieden die landelijker zijn betaal je al snel een 4 tot 5 euro, voor slechts één biertje.

Ook het ontbijt en de lunch in Panama zijn vrij goedkoop en als je het wilt eet je voor 2 tot 3 euro al heel erg goed in de ochtend. Hierbij krijg je dan een kop thee of koffie, vaak iets van een sapje en een gebakken eitje met wat brood, jam en margarine of boter.

De grootste, onverwachtse kosten die je tegen kan komen voor voedsel liggen rondom het drinken. Zoals reeds gezegd kan een biertje vrij duur zijn, maar ook elke keer een drankje doen op een terras à 1 euro per persoon kan uiteindelijk flink in de papieren lopen. Een stuk goedkoper is het dan om zelf geregeld in de supermarkt wat te drinken te halen, waar je voor 1 euro al een hele fles coca cola hebt van anderhalve tot twee liter.

Reken in Panama qua kosten voor het eten en drinken op zo een 10 euro per persoon per dag, alhoewel het uiteraard een stuk goedkoper kan wanneer je goed op blijft letten. Wanneer je zelf eten gaat koken (omdat je gaat kamperen of een trektocht gaat maken) zal het nog een stuk goedkoper kunnen. Reken dan op een 5 euro per persoon per dag, wat dus een flink besparing betekent.

Overige kosten

De overige kosten in Panama heb je helemaal zelf in de hand en deze kosten variëren dan ook het meeste wanneer je kijkt onder backpackers. Waar de ene backpacker het noodzakelijk vindt om die ene keer raften te doen, maar voor de rest niks hoeft, vindt de andere backpacker het belangrijk om zo veel mogelijk te hebben gedaan. Dit bepaalt dan ook uiteindelijk het budget dat je nodig hebt.

Het bezoek van een nationaal park kost tussen de 10 en de 15 Amerikaanse dollars, omgerekend zo een 7 tot 12 euro - deels afhankelijk van de wisselkoers. Een extreme sport - met uitzondering van raften en kanoën - is duur, ontzettend duur. Bungeejumpen, parachutespringen of iets dergelijks kost al snel 75 tot 100 euro. Raften kost meestal een 30 tot 50 euro en kanoën is nog een stukje goedkoper en kan soms al (op rustige meren) voor slechts 10 euro voor een hele dag.

Tenslotte heb je ook nog te maken met souvenirs en andere entreegelden, reken daarom zeker op een euro of 5 per persoon per dag, zodat je ruim zit voor de overige kosten. Vaak zijn er meer "onverwachtse kosten" dan je vooraf had verwacht.

Een realistisch dagbudget opstellen voor Panama

Een realistisch dagbudget opstellen voor Panama hangt uiteraard van jouw voorkeuren af en wat je belangrijk vindt. Veel backpackers komen uiteindelijk uit op ongeveer 25 tot 30 euro, wat een heel realistisch bedrag blijkt te zijn. Voor mensen die het goedkoop willen doen en dus zelf voor hun eten zorgen, kamperen en zich heel erg beperken qua activiteiten is het mogelijk om voor zo een 15 tot 20 euro rond te komen. Voor de mensen die graag een eigen auto willen en slechts in de betere hostels willen slapen ligt het budget zeker op 40 euro en vermoedelijk zelfs nog wel wat hoger.

Al met al is een realistisch dagbudget ook afhankelijk van de geldende wisselkoers. Waar op het ene moment de wisselkoers misschien heel gunstig is, is die dat op het andere moment totaal niet. Bekijk daarom altijd van tevoren even wat de huidige wisselkoers is en probeer die enigszins bij te houden. Probeer ook niet alleen naar het geld te kijken, want genieten is tenslotte ook belangrijk!