Budget en kosten Peru

Peru is één van de bekendste bestemmingen in Zuid-Amerika en is ook een goede keuze voor de reiziger met een klein budget, omdat het land zelf niet erg duur is en de vliegreis richting Peru meestal zeer goed betaalbaar is. Peru is een typische bestemming voor backpackers en er is altijd wel wat te beleven in dit land van de Inca's. De kosten in Peru liggen over het algemeen dus niet erg hoog, zo tussen de 25 en de 30 euro per dag, en een vliegticket kost zelfs in het hoogseizoen maximaal 700 euro voor een retourtje. Peru is daarnaast een land wat gemakkelijk te bereizen is, wat natuurlijk gunstig is voor het budget, omdat alles per bus wel goed te bereiken is.
De kosten in Peru zijn niet extreem laag en landen zoals Bolivia, Guatemala en Panama zijn goedkoper. Desondanks is Peru een land dat nog zeer goed te betalen is en in Peru zul je ook veel backpackers tegenkomen. Peru is echt een land voor backpackers, zowel qua kosten als qua mogelijkheden.

Kosten per dag in Peru

De kosten in Peru liggen dus zo rond de 25 tot 30 euro per dag, alhoewel dit slechts een gemiddelde is. Zonder de trail naar de Machu Picchu (die net iets meer dan 50 euro per persoon per dag kost om alleen nog maar te mogen lopen) ligt dit budget eerder rond de 25 euro en met de trail ligt het budget eerder rond de 30 euro. Daarnaast is het budget uiteraard sterk afhankelijk van de persoonlijke wensen, de activiteiten en de gewenste luxe. Aangezien iedere reiziger op een ander tempo reist en andere dingen wilt zien, verschilt het budget ook sterk. Een gemiddelde aanhouden in Peru van zo een 25 tot 30 euro per dag is zeer reëel en is voor de meeste reizigers gemakkelijk te halen. Hiervoor doe je dus alles!
Deze kosten bestaan in Peru uit:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van voedsel
  • Kosten van vervoer
  • Overige kosten

Uiteraard verschillen de verschillende kostenposten per reiziger, maar vaak is er wel een leidraad in te vinden. In Peru zijn de overige kosten die er gemaakt worden meestal niet bizar groot, behalve als het gaat om een tour of activiteit waarbij een gids aanwezig is of moet zijn. De gids maakt het vaak vrij duur. Daarnaast liggen de kosten vooral bij de overnachtingen en bij het voedsel, behalve als er een binnenlandse vlucht wordt genomen, wat soms helaas de enige optie is. Vervoer kost niet veel en zeker niet met de bus of de boot - wat een gebruikelijk vervoersmiddel is in Peru.

Kosten van overnachtingen in Peru

De kosten van overnachtingen in Peru variëren sterk en liggen tussen de 5 euro en de 15 euro per persoon voor een gedeelde tweepersoonskamer. De ene keer kan dit zonder gedeelde badkamer zijn - wat meestal goedkoper is - en de andere keer met, ook enigszins afhankelijk van het aanbod en het seizoen. Kamperen is in Peru op slechts weinig plekken te doen en daar waar het kan wordt het meestal toch afgeraden.

Overnachten bij een lokale familie is meestal ook wel mogelijk en zeker bij verblijf voor een langere tijd in Peru is dit de moeite waard om kosten te besparen. Vaak mag je ook nog eens mee eten als je maar wat extra daarvoor betaalt. In grote steden is het overnachten bij families vaak niet duurder dan maximaal 3 euro per dag, behalve als je echt vlakbij een heel belangrijk gebouw zit - zoals een universiteit - dan kost het tot 5 euro per dag.

Overnachtingen in een hostel kosten dus rond de 5 tot 15 euro per persoon en de prijs is sterk afhankelijk van de luxe en de locatie. Een hostel met gedeelde badkamer, in veel gevallen de standaard, kost gemiddeld zo tussen de 5 en de 10 euro per persoon. Een hostel met privé badkamer kost zo tussen de 10 en de 15 euro per persoon. In de drukke steden liggen de prijzen hoger dan op het platteland, alhoewel het vaak hooguit enkele euro's per kamer scheelt. Let wel op: de prijzen voor overnachtingen zijn voor minimaal 2 personen. Voor slechts één iemand liggen de prijzen vaak ongeveer even hoog als voor twee personen.

De laatste mogelijkheid is om gebruik te maken van dormkamers, kamers met ontzettend veel bedden op 1 kamer die je deelt met tal van andere - voor jou onbekende reiziger. Deze bedden zijn vaak het goedkoopste en kosten overal tussen de 4 en de 8 euro per persoon. Soms is het goedkoper om met een groot reisgezelschap een gehele dormkamer af te huren, zelfs al bezet je niet alle bedden. Dormkamers hebben vaak gedeelde badkamers en delen deze met een aantal andere kamers.

Kosten van voedsel in Peru

Eten en drinken in Peru is ontzettend goedkoop en het uit eten gaan is zelfs in de betere restaurants nog steeds niet echt duur - zo een 10 tot 15 euro. Een keer iets gaan eten bij een stalletje op straat kost in Peru altijd minder dan 5 euro, terwijl het wel heel degelijk is. Ceviche - een typisch Peruaans gerecht - kost gemiddeld genomen zo een 5 euro, terwijl er ook voldoende te halen is voor veel minder geld. Alcoholische dranken kosten in Peru ongeveer evenveel als in Nederland en België, zo tussen de anderhalve en de drie euro per biertje of wijntje.

Ontbijten en lunchen in Peru is zeer goed zelf te regelen, alhoewel het dan vaak zal bestaan uit boodschappen gehaald uit de supermarkt. Voor sommigen is dit goed genoeg voor anderen niet. Gemiddeld kost ontbijt en lunch bij het zelf klaarmaken, inclusief wat fruit en een lekker broodje zo een 2 euro per maaltijd. Als je iets op straat gaat halen in de ochtend en middag, meestal alleen een broodje en soms met wat te drinken, dan kost dit zo een 3 tot 4 euro per maaltijd. Het is daarom goed om er rekening mee te houden dat eten zelf voorbereiden vaak wel goedkoper is!

Al met al liggen de kosten voor eten en drinken in Peru niet zo hoog, zo rond de 10 euro per persoon per dag, alhoewel je het bijna zo duur en zo goedkoop kan maken als je zelf wilt. Bij het zelf voorbereiden van ontbijt en lunch en eten op straat liggen de kosten eerder rond de 8 euro per dag, terwijl dit eerder rond de 10 tot 12 euro per dag ligt wanneer je altijd gebruikt maakt van de stalletjes op straat! Mocht je veel meer gebruik maken van restaurants dan lopen de kosten op tot wel 25 euro per persoon per dag, terwijl het voedsel kwalitatief even goed is!

Kosten van vervoer in Peru

Vervoer in Peru is in de meeste gevallen heel erg goedkoop, maar de afstanden zijn soms erg groot en de bus kan niet overal komen waardoor het soms toch nog flink duurder wordt. In peru zijn er over het algemeen maar drie goede mogelijkheden om je te vervoeren: met de bus, met de boot en met het vliegtuig. Elk van deze mogelijkheden heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen.
De bus en de boot zijn bijvoorbeeld relatief erg goedkoop, maar kosten veel tijd. Wel rijden ze regelmatig (richting de toeristische plekken zelfs elke dag) en bieden ze je enorm veel mogelijkheden om het land te ontdekken. Sommige bussen gaan zelfs de grens over van Bolivia en Ecuador, waardoor internationaal reizen geen enkel probleem vormt. Een lange busrit van bijvoorbeeld Cusco naar Lima kost zo een 35 Amerikaanse dollar, wanneer je er op tijd bij bent. Dit is dan voor een redelijk luxe plaats in een goede bus. Goedkopere bussen, die uiteraard ook minder luxe bieden waardoor slapen lastiger wordt, rijden daar rond voor slechts 20 Amerikaanse dollar.
Ook de boot is dus niet erg duur en voor een lange tocht betaal je vaak slechts net iets meer als voor een bus. In sommige gebieden is het zelfs normaal dat je standaard een boot pakt, bijvoorbeeld richting Iquitos. Houdt er wel rekening mee dat je voordat je in die boot zit waarschijnlijk ook al een gedeelte per bus hebt afgelegd en dat je soms dus alsnog flink betaald voor een reis.

Vliegen in Peru is een zeer snelle, maar ook vrij dure optie. In Zuid-Amerika is er geen extreem goedkoop luchtvaartmaatschappij, zoals die bekend is in Europa en Azië. De goedkope tickets die er dan te boeken zijn, zijn meestal speciaal gereserveerd voor de Peruanen, waardoor Europeanen en andere toeristen de hoofdprijs moeten betalen. Waar een vlucht van bijvoorbeeld Cusco naar Lima (retour) voor een Peruaan 100 euro kost, kost dit voor toeristen zo 300 tot 400 euro!

Ondanks het feit dat vliegen vrij duur is, is het algemene vervoer in Peru dus niet zo duur. Bussen in steden kosten bijna niks en lange busritten kunnen ook enorm goedkoop zijn, zeker wanneer je weinig geeft om luxe of ver van tevoren reserveert. Vervoer in Peru kost zo een 5 euro per dag, wanneer je je niet al te veel blijft verplaatsen, wat het land ook geen recht zou doen!

Overige kosten

De overige kosten in Peru zijn meestal niet heel erg laag, helaas! Gelukkig betaal je niet vaak iets aan overige kosten, alhoewel Peru wel veel ontzettend mooie en bijzondere gebieden, trails en plekken kent die slechts met een gids bereikbaar zijn. En een gids is - ook in Peru - duur! Een bezoek naar het Manu nationaal park kost bijvoorbeeld minimaal 100 euro per dag en het lopen van de incatrail richting Machu Picchu kost net iets meer dan 200 euro voor vier dagen. Een voordeel van deze tours is echter wel dat de gids, de entree, het eten en de overnachtingen inclusief zijn, maar alsnog is het natuurlijk een stuk duurder dan een gewone dag in Peru.

De overige kosten in Peru kunnen dan ook flink oplopen en natuurlijk zijn de kosten per dag afhankelijk van wat je wilt gaan doen en hoe lang je in Peru bent. Bij een verblijf in Peru van ongeveer een maand liggen de overige kosten - met aftrek van de kosten die je normaal ook zou maken - zo rond de 5 tot 10 euro per dag, zonder verblijf in Manu nationaal park. Inclusief een verblijf in Manu nationaal park liggen deze kosten extreem veel hoger, het is daarom goed om te weten of je dit wel of niet wilt gaan doen.

Een realistisch dagbudget opstellen

Een realistisch dagbudget samenstellen voor Peru is lastig, omdat de overige kosten een groot gedeelte van het budget in Peru kunnen bepalen. Ook de luxe die gewenst wordt is bepalend voor de uiteindelijke kosten in Peru die gemaakt zullen worden! Een realistisch budget is in Peru nauwelijks afhankelijk van het seizoen, behalve bij feestdagen, want feestdagen zijn in de grote steden een stuk duurder.

Voor veel reizigers is het normaal om tussen de 25 en de 30 euro gemiddeld per dag uit te geven, inclusief de incatrail richting Machu Picchu. Wel slaat een groot gedeelte van deze reizigers Manu nationaal park over, omdat tours richting dit gebied enorm duur zijn en enorm op het budget drukken. Een mogelijkheid om eventueel toch nog de natuur te zien, is om naar Bolivia te gaan, ten zuiden van Peru. Dit land is stukken goedkoper en de pampas (niet vergelijkbaar met het regenwoud, maar wel ontzettend mooi) zijn relatief goedkoop om te bezoeken (maximaal 50 euro per dag) en bieden een prachtige ervaring in de natuur.

Een realistisch dagbudget is dus - voor reizigers die niet al te veel luxe willen - 25 tot 30 euro. Door veel extra te doen, sneller te reizen of een keer het vliegtuig te nemen kan dit budget echter snel stijgen. Houdt er daarom rekening mee dat het budget altijd persoonlijk is en totaal afhankelijk per persoon. De ene persoon kan zich redden met 20 euro, terwijl de andere aan 40 euro per dag nog niet genoeg heeft.