Budget en kosten Portugal

Portugal is een populair vakantieland, zowel onder jongeren als onder ouderen. Dit is niet voor niets, want het land biedt enorm veel en is een van de goedkoopste landen van Europa en het goedkoopste land van Zuid-Europa! Een normale dag in Portugal kost (buiten juli-augustus) slechts 25 euro per persoon en dit is inclusief alles, zelfs uit eten gaan. De enige tijd dat het echt fors duurder is, is in de zomer wanneer de toeristen massaal naar Portugal gaan. Portugal is beduidend goedkoper dan Spanje en mede daarom is Portugal een vakantieland dat steeds meer toeristen trekt.

Kosten per dag in Portugal

De kosten per dag in Portugal liggen enorm laag, zeker voor een land binnen Europa. De reis naar Portugal is ook niet duur, waardoor het een zeer aantrekkelijk vakantieland is. De kosten per dag liggen rond de 20 tot 25 euro per persoon per dag, enigszins afhankelijk van de gewenste luxe. Met een huurauto ben je wellicht iets duurder uit, terwijl je zonder auto weer net iets goedkoper uit kan zijn. Ook de luxe is van groot belang, maar voor 20-25 euro is het goed haalbaar om relatief luxe te leven in Portugal.

De kosten per dag in Portugal bepalen het budget vrij sterk en de uiteindelijke kosten in Portugal zijn uiteraard afhankelijk van het aantal dagen verbleven in Portugal. Lissabon, Porto en de Algarve zijn iets duurder dan de rest van het land, maar dit scheelt op de basis van een dag hooguit enkele euro's. Wel zijn de toegangsprijzen in Lissabon en Porto voor enkele musea en bezienswaardigheden redelijk aan de prijs, dus met deze kosten moet wel apart rekening worden gehouden!

Kosten van vervoer

Vervoer in Portugal is niet erg duur en het kan per (huur)auto, trein, bus en zelfs per boot. Huurauto's zijn absoluut de duurste vervoersmiddelen, omdat een huurauto minimaal zo een 15 euro per dag kost - voor 2 personen dus ieder 7,50 euro per dag! Daarnaast komt dan nog de extra benzine die er bij opgeteld moet worden en zodoende blijkt een huurauto de duurste keuze te zijn. Een auto is vaak ook vrij duur, zeker omdat deze helemaal naar Portugal moet worden gereden, wat richting de 3000 kilometer is - om nog maar te zwijgen van de extra tijd die het kost.

Het openbaar vervoer is in Portugal zeer goed betaalbaar. Buskaartjes kosten één tot anderhalve euro binnen de stad en een dagkaart kost ongeveer 5 euro. Buskaartjes van Lissabon naar Porto kosten slechts 10 tot 15 euro en een buskaartje van de Algarve richting Lissabon kost zo een 20 euro. De trein is vaak ongeveer even duur, soms net iets duurder omdat deze iets sneller is. De boot is de duurste en minst snelle vorm van vervoer binnen Portugal, maar soms wel de enige mogelijke. Er zijn veel eilanden voor de kust van Portugal en iets verder en soms is een boot de enige manier om deze te bereiken. De prijzen variëren sterk en lopen op tot soms wel 100 euro voor een boottocht.

Kosten van voedsel

Eten kopen en uit eten gaan is in Portugal goedkoop, zeker wanneer we dit vergelijken met Nederland en België. De kosten in Portugal liggen in de supermarkten op zo een 75% van de kosten in Nederland en de restaurants zijn meer dan de helft goedkoper - met uitzondering van het drinken en de drank. Voor een goede maaltijd inclusief een aantal keer drinken ben je rond de 10 euro kwijt. Voor een luxer restaurant betaal je vaak wel gewoon de volle prijs.
Ontbijt en lunch is ook goed betaalbaar en voor minder dan 5 euro kan je in een restaurant zitten en genieten van wat er geboden wordt.

Zelf eten klaarmaken scheelt zo een 25% alhoewel de vele lekkernijen er voor zouden kunnen zorgen dat je alsnog meer geld kwijt bent dan in Nederland. Bekende worsten zoals chorizo en fuet variëren sterk in prijs, afhankelijk van de kwaliteit. Het is in Portugal goedkoper om eten te kopen in kleine (specialistische) winkels, dan in de grote ketens.
Een drankje doen op een terras kost zo een 2 euro per glas en voor drank ongeveer 3 euro per glas.

Kosten van overnachtingen

Overnachten in Portugal kost zo een 10 euro per persoon per nacht voor een appartement, huisje of bungalow. Kamperen is een stuk goedkoper en kost maximaal zo een 5 euro per persoon. Niet overal is het echter even goedkoop en veel is ook afhankelijk van de luxe, de locatie en de ligging. Een hostel of hotel in Lissabon of Porto is relatief duur en kost soms wel 20 euro per persoon per nacht! Zeker de centrale plekken zijn vrij duur en de overnachtingen bepalen sterk de kosten in Portugal.

Kamperen is in Portugal erg goedkoop. Een goede kampeerplek met stroom op een fatsoenlijke camping kost maximaal 5 euro. Slechts de zeer luxe campings zijn duurder, met een maximum van ongeveer 10 euro per persoon! Een hele simpele kampeerplek is een stuk goedkoper en kost soms slechts 2 of 3 euro per persoon, maar hiervoor krijg je dan ook weinig. De camping heeft dan een douche, toilet en een aantal staanplaatsen, maar ligt vaak minder en biedt minder dan de net iets duurdere campings.

Appartementen zijn voornamelijk in de zomermaanden erg duur, maar in de rest van het jaar zijn de appartementen gewoon goed betaalbaar tot goedkoop. De meeste appartementen bevinden zich in en rond de Algarve, in het zuiden van Portugal. Voor een appartement betaal je per week in het laagseizoen tussen de 200 en de 400 euro (op basis van 4 personen) en in het hoogseizoen tussen de 400-600 per appartement. Dit betekend dus een prijs van tussen de 50 euro en de 150 euro per week, sterk afhankelijk van het seizoen. De winter is absoluut het goedkoopste en de zomer het duurste.

Overige kosten in Portugal

De overige kosten in Portugal bestaan uit bezoeken aan musea, extreme sporten, gidsen en enkele activiteiten. Musea zijn niet duur, met enkele uitzonderingen. Musea zijn vaak gratis en de rest kost maximaal 5 euro per persoon. Een kasteel in is wel iets duurder en kost richting de 10 euro.

In Portugal is het goed mogelijk om te mountainbiken, te kanoën of te raften. Kanoën en mountainbiken kost zo een 25 euro voor een dag of halve dag, terwijl raften ongeveer 50 tot 75 euro kost, enigszins afhankelijk van de duur. Andere extreme sporten of sporten met een gids kosten zo een 75 tot 100 euro.
Op pad met een gids door een stad kost ook flink wat en - totaal afhankelijk van de duur en de hoeveelheid deelnemers - kost dit tussen de 10 en de 25 euro per persoon!

Al met al zijn de overige kosten in Portugal niet enorm en het budget voor Portugal wordt er vaak nauwelijks door opgehoogd. Reken op slechts enkele euro's en vaak zit je dan wel goed wanneer je vooral alles zelf regelt.

Een realistisch dagbudget opstellen

Een realistisch dagbudget opstellen voor Portugal kan enigszins lastig zijn. In het algemeen is het dus goed mogelijk in Portugal te verblijven voor minder dan 25 euro, maar bij veel luxe kan dit wel oplopen. Bedenk vooral hoeveel luxe je graag wilt en hoe veel geld je bereid bent hier aan uit te geven en dan is een budget voor Portugal samenstellen vrij gemakkelijk.

Reken gemiddeld op zo een 20 euro wanneer je gaat kamperen, zelf eten kookt en met je eigen auto rijdt. Tel hier 15 euro per 2 personen per dag bij op wanneer je per huurauto gaat. Voor een hostel en uit eten gaan betaal je gemiddeld tussen de 25 en de 30 euro per dag, exclusief auto. Voor een auto moet je er zo een 15 euro (eigen auto) of 30 euro (huurauto) bij optellen per 2 personen.