Budget en kosten Spanje

Spanje is een heel erg populair vakantieland bij veel Nederlanders en jaarlijks reizen vele Nederlanders af naar Barcelona, de Costa Brava, Andalusië en andere gebieden en costa's (stranden). Spanje is zelfs zo populair dat het land behoort aan tot de top 3 populairste buitenlandse bestemmingen van Nederlanders. En dat is niet zonder reden, want Spanje is en ontzettend mooi en heel erg goed betaalbaar! Zelf rijden naar Spanje is zelf heel gemakkelijk mogelijk en Spanje is ideaal voor zowel korte als lange vakanties. Spanje biedt enorm veel mogelijkheden voor de mensen die heel erg goedkoop rond willen trekken, maar ook voor de mensen die willen genieten van luxe in een villa. Van simpele kampeerplekken zonder voorzieningen tot luxe hotels en villa's, alles is mogelijk in Spanje. Voor de echte budgetreiziger is het mogelijk om in Spanje minder dan 25 euro per dag kwijt te zijn, terwijl het met een simpel hostel en veel uit eten gaan voor minder dan 50 euro kan. De kosten in Spanje zijn niet enorm en vliegen richting Spanje is gelukkig ook niet zo duur.

Kosten per dag in Spanje

Spanje kent ontzettend veel verschillende budgetten en voor elke reiziger is het zo ongeveer wel mogelijk om met vakantie naar Spanje te gaan. Spanje kent namelijk voldoende kampeerterreinen, campings, hostels, hotels, villa's en luxe resorts om iedereen tevreden te stemmen. De kosten in Spanje variëren sterk per persoon en het is lastig om een bepaald budget ergens gelijk aan vast te binden. Toch is dit wel mogelijk, omdat er in het algemeen ongeveer drie soorten reizigers te vinden zijn in Spanje.

  1. Reizigers die zelfvoorzienend zijn en kamperen (met caravan, camper of tent en rondtrekken of vaste plaats)
  2. Reizigers die rondtrekken door te overnachten in hostels en hotels
  3. Reizigers die op één plek verblijven in een appartement, hotel of villa

Aan elk van de vormen van reizen hangt natuurlijk een kostenplaatje, alhoewel dit ook nog enigszins afhankelijk is van een eventuele huurauto of een eigen auto. In het algemeen geldt het volgende - wanneer de reis zonder huurauto is, maar met eigen auto tenzij nadrukkelijk vermeld.

  1. Reizigers die kamperen besteden tussen de 20 en de 30 euro per persoon per dag
  2. Reizigers die rondtrekken met overnachtingen in hostels besteden tussen de 35 en de 45 euro per persoon per dag
  3. Reizigers die op één plek verblijven zonder auto besteden tussen de 30 en de 40 per persoon per dag - exclusief uitgaan!

Hoogseizoen in Spanje

Het hoogseizoen in Spanje zorgt voor een enorme toename in het aantal toeristen en door deze enorme toename kost alles ook net even iets meer. Tenminste, het meeste kost net even iets meer, gewoon omdat het enorm druk is en men meer kan vragen. Het hoogseizoen verschilt per regio heel sterk, maar de bekende toeristische plekken zitten vol met toeristen en Spanjaarden en voor de populairdere campings, hostels, hotels en appartementen moet je vroegtijdig een reservering maken.

De kosten voor overnachtingen in Spanje liggen ongeveer anderhalf keer zo hoog als hier genoemd, puur omdat ze meer kunnen vragen en dit dus ook doen. Toeristen betalen de prijs en er is genoeg vraag, dus is het mogelijk. Voor de rest is het hoogseizoen vooral druk. Voedsel, vervoer en overige kosten liggen niet veel hoger, alhoewel er in hartje zomer vaak wel wat meer mogelijk is qua activiteiten.

Kosten van overnachtingen

Spanje is een land dat erg veel verschillende soorten overnachtingen kent en het budget voor een overnachting is dan ook sterk afhankelijk van het soort overnachting waar je voor kiest.
De volgende opties zijn er, gerangschikt van goedkoop naar duur:

  • Kamperen
  • Appartement
  • Hostels en hotels
  • Huurvilla's

Kamperen in Spanje is ontzettend goedkoop en de goedkoopste campings zijn er al voor slechts enkele euro's per persoon per nacht. Deze campings liggen meestal echter niet ideaal en bieden niet de beste uitgangsposities. De iets duurdere campings (tot 5 euro per nacht) liggen vaak iets beter, bieden vrijwel niks bijzonders en liggen nog steeds relatief ver van het strand, de stad of het natuurgebied vandaan. De luxere campings zijn vaak ook de campings die het gunstigste liggen, maar deze campings zijn vrij duur. Het is normaal om hier meer dan 10 euro per persoon per nacht te betalen, al helemaal in het hoogseizoen. Voor echt goedkope campings is het handig om te kijken naar municipal campings - dit zijn campings beheerd door de overheid die geen tot nauwelijks winst maken.

Een appartement huren in Spanje is qua kosten goed betaalbaar. Een appartement is wel een stuk duurder dan een camping, maar wel veel goedkoper dan een hostel, hotel of een huurvilla. Een appartement is geschikt voor 2 tot 6 personen en kost per persoon zo een 100 tot 200 euro per week. In het laagseizoen is dit rond de 100 euro en in het hoogseizoen (hartje zomer) is dit eerder 200 euro per week. Meer over deze sterke prijsverandering later.

Hostels en hotels zijn voor het budget in Spanje best wel bepalend. Hostels en hotels kosten minimaal 25 euro per persoon per nacht en in steden kan dit oplopen tot wel 35 of 40 euro per nacht, zeker wanneer je niet tijdig reserveert. In Andalusië, rondom Barcelona en in Madrid is het eigenlijk altijd wel druk met toeristen en is tijdig reserveren vaak handig. Zeker wanneer je een bepaalde voorkeur hebt voor een hostel. Hostels en hotels zijn dus best wel duur. Een eigen badkamer is meestal inclusief in Spanje, behalve bij de goedkope hostels speciaal voor jongeren. Deze hostels kosten ongeveer evenveel als een appartement, maar zijn ook voor een aantal dagen te huren. Vaak kost dit zo een 15 tot 30 euro per nacht.

Een huurvilla wordt meestal gehuurd per week en de prijzen verschillen sterk. De goedkoopste villa's (voor maximaal 4 personen) kosten bijvoorbeeld zo een 100 euro per dag. De duurdere villa's, voor meerdere personen, kosten tot wel 2500 euro per week, maar hier kunnen dan ook 12 tot 16 mensen in. In het hoogseizoen liggen de prijzen vaak wel nog wat hoger, tot wel anderhalf keer zo hoog. Zoek goed rond en kijk ook naar de algemene voorwaarden bij de huur, omdat deze de kosten sterk kunnen beïnvloeden - zeker wanneer je schade veroorzaakt.

Een kleine notitie: het is mogelijk om kampeerplaatsen te regelen voor zo een 8 euro per dag, maar vaak wel met de voorwaarde dat je minimaal een maand of zelfs langer blijft!

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer in Spanje zijn sterk verschillend en hangen af van het doel van het bezoek. Een citytrip naar een mooie stad naar Spanje is qua vervoer goedkoper dan een rondreis door Andalusië. Een auto zelf er naartoe rijden en er dan gedurende een periode met meerdere personen er gebruik van te maken is goedkoper dan vliegen en dan een auto huren - zeker wanneer het gaat om meerdere personen. Een citytrip is vaak goedkoper omdat er veel gelopen kan worden en de rest met het openbaar vervoer bereikt kan worden, wat in Spanje vrij goedkoop is.
Brandstof is in Spanje gemiddeld zo een 20 tot 30 eurocent per liter goedkoper, wat op de lange afstanden wel iets bespaard, maar niet heel erg veel uitmaakt.

Rijden naar Barcelona vanuit Utrecht is zo een 1500 kilometer en de kosten verschillen per auto. Bij een verbruik van 1 op 13 en een gemiddelde brandstofprijs van 1,55 per liter kost de rit zo een 180 euro. Bij een brandstofprijs van 1,40 is dit zo een 160 euro. Vliegen richting Barcelona kost per persoon al snel zo een 100 euro. Naar Malaga ligt dit bedrag eerder rond de 125 tot 150 euro. Een auto huren kost minimaal 150 euro per week en dan moet er nog voor brandstof worden betaald. De kosten in Spanje voor vervoer liggen niet erg laag, omdat de afstanden die overbrugd moeten worden vrij groot zijn.

Een dagkaart voor het openbaar vervoer in Barcelona kost ongeveer 7 euro per dag, met een minimum van 2 dagen. Een 5-daagse pas is iets goedkoper, aangezien je dan ongeveer 6,50 euro betaald per dag. Het openbaar vervoer naar een andere stad nemen kan vrij lastig zijn, omdat het bureau hiervoor vaak vrij goed verstopt is. Toch zijn er voldoende opties. Je kan met de bus, het vliegtuig, de trein en in uitzonderlijke gevallen zelfs met de boot gaan.

De goedkoopste treintickets van Madrid naar Barcelona beginnen bij zo een 30 euro en dit is op de minst gunstige tijden. Tijdens de gunstigere tijden (overdag) beginnen tickets bij zo een 50 euro. Met de bus is het allemaal iets goedkoper en beginnen de prijzen bij de 20 euro en is het minder afhankelijk van de tijd, omdat de bus er veel langer over doet en elk tijdstip zo zijn eigen voordelen heeft.

Kosten van voedsel

Eten en drinken is in Spanje niet erg goedkoop, maar de Spaanse keuken is wel ontzettend lekker! Tapas, paella, tortilla, chorizo, patatas bravas en meer! Het is allemaal onderdeel van de Spaanse keuken en eten in een restaurant is dan ook ontzettend lekker. De Spaanse keuken is gelukkig geen dure keuken, alhoewel de tapas in Spanje niet altijd even goedkoop zijn en de luxe restaurants zijn zeker niet goedkoop te noemen.
Tapas eten is overigens in sommige gebieden goedkoper dan in andere gebieden, alhoewel een goede tapas altijd wel tussen de 3 en de 7 euro kost - uitzonderingen daar gelaten. In grote delen van Andalusië is het gebruikelijk om tapas te eten en is het veel goedkoper. Als je daar iets drinkt krijg je een kleine tapas erbij - zoals het oorspronkelijk ook was. In bekende en grote steden zoals Barcelona en Madrid betaal je echter de hoofdprijs voor een lekkere tapas, zeker wanneer je aan de populaire toeristische gebieden zit. Een tapas kost dan al snel 5 tot 10 euro en dan moet je nog apart drinken er bij bestellen ook!

Eten in restaurants in Spanje is niet duur, vaak kan het voor zo een tien euro, exclusief drinken en drank. In restaurants worden vaak een aantal typisch Spaanse dingen gepresenteerd, zoals paella en tapas, maar ook pizza, pasta en verschillende aardappelgerechten zijn vaak aanwezig op de menulijst. Drinken kost tussen de één en de twee euro per glas en drank kost zo een twee euro per glas.

Zelf eten koken is in Spanje goed mogelijk en vaak ook vrij goedkoop. Vlees kost veel minder dan in Nederland en ook groente, fruit en brood is veel goedkoper. Een gemiddelde dag zelf zorgen voor het eten kost zo een 10 euro per persoon, inclusief drinken en een biertje of wijntje. Iets drinken op een terras is hierbij niet inclusief en zou hierbij nog opgeteld moeten worden!

Overige kosten

De overige kosten in Spanje kunnen sterk variëren en zullen ook sterk variëren. Bungeejumpen, paragliden, canyoning, eenhelikoptervlucht, raften, kanoën: vrijwel alle extreme sporten zijn aanwezig. Voor de mensen die echter meer houden van rondkijken in musea en steden is er echter ook genoeg te doen. En ook voor de mensen die vooral naar Spanje gaan om aan het strand te zitten is er genoeg te doen: een jetski huren, op een opblaasbare banaan achter een boot hangen, het is allemaal mogelijk. Deze overige kosten verschillen echter heel sterk. Extreme sporten zijn - met uitzondering van kanoën - vaak vrij duur en de kosten liggen zo tussen de 50 en de 75 euro gemiddeld genomen - dit is per persoon. Rustigere dingen zoals musea en de sagrada familie kosten nagenoeg nooit meer dan ongeveer 10 alhoewel de sagrada familia richting de 15 euro gaat.
Een jetski huren of een bootje huren of op een opblaasbare banaan gaan zitten is ongeveer even duur als de meeste actieve sporten. Dit kost zo een 75 euro per uur, maar dan wel voor het gehele gezelschap.

De vele waterpretparken, attractieparken, dierentuinen en andere plekken speciaal voor toeristen kosten tussen de 25 en de 35 euro normaal gesproken.
Al met al is het overige budget sterk afhankelijk van de persoonlijk keuzes. Het is goed mogelijk nauwelijks (of zelfs geen) geld uit te geven aan souvenirs en activiteiten, maar ook om dit continu en volop te doen.

Een realistisch dagbudget opstellen

Een realistisch dagbudget opstellen voor Spanje is extreem afhankelijk van persoonlijke keuzes. Dit artikel geeft wat richtlijnen en wat ideeën, maar de kosten in Spanje en het budget voor Spanje verschillen sterk per persoon. Ook vliegtickets, autohuur en andere factoren moeten worden meegenomen in de keuze voor een dagbudget. De overige kosten kunnen een groot deel van het budget bepalen, maar soms is het wel erg jammer om bepaalde dingen niet te doen en te laten, alleen maar omdat je hier het budget niet voor hebt wanneer je dan in Spanje bent.

Ga uit van minimaal 25 euro per persoon wanneer je met een eigen auto gaat kamperen en zelf je eten bereid, van 40 euro per dag (exclusief drank) wanneer je in aan appartement gaat en van 50 tot zelfs wel 60 euro per dag wanneer je met een huurauto rond gaat reizen en overnacht in hostels en hotels.