Budget en kosten Sri Lanka

Sri Lanka is samen met India en Nepal een van de goedkoopste landen ter wereld. Met een budget van slechts 17 euro is het goed mogelijk om in Sri Lanka rond te reizen en te genieten van alle schoonheid die het land biedt. Sri Lanka is een ontzettend goedkoop land en is een land dat ideaal is voor de Nederlandse of Belgische reiziger die sterk wil letten op het budget. De vlucht richting Sri Lanka is vaak goed betaalbaar (tot €700,-) terwijl het dagelijkse leven dus bijna niks kost, zeker niet wanneer dit wordt vergeleken met Nederland!

Sri Lanka is dus een ideaal land om rond te reizen voor weinig geld, maar is - in verhouding met India en Nepal - ook nog eens ontzettend schoon en toegankelijk. Er is zelden spraken van een natuurramp, ernstige vervuiling of wat dan ook. Hierdoor is Sri Lanka één van de leukste landen ter wereld waar voor een appel en een ei rondgereisd kan worden.

Dagbudget in Sri Lanka

Sri Lanka vereist, zoals reeds vermeld, een budget van zo een 17 euro per persoon per dag, wanneer je redelijk goed oplet wanneer en waaraan je geld uitgeeft. Sri Lanka is met recht een land voor de budgetreiziger en zelfs wanneer je minder zuinig bent op je geld dan is het mogelijk om voor slechts 25 euro per persoon per dag rond te komen. Sri Lanka is dan ook een land dat steeds sterker in populariteit stijgt. Steeds meer toeristen ontdekken Sri Lanka, de prachtige natuur en de bijzondere cultuur en daardoor stijgen de prijzen sinds 2010 steeds verder omhoog. Waar het in 2010 nog mogelijk was om voor minder dan 15 euro rond te komen, lag dit in 2013 rond de 15 euro en is dit in 2015 gestegen tot ongeveer 17 euro er dag.

Voornaamste redenen van het duurder worden van Sri Lanka is de exploitatie van het toerisme. Door het toerisme komt er meer welvaart en meer geld binnen, waardoor er meer ontwikkeling is. Als de lijn zo door blijft gaan, dan is er de verwachting dat Sri Lanka in 2020 ongeveer 20 euro per persoon per dag kost en dat dit in 2025 gestegen is tot ongeveer 25 euro per persoon. Deze lijn van verwachtingen is mede vanwege de verschillende kostenposten en een zo accuraat mogelijk schatting. Het budget in Sri Lanka zal vooral omhoog gaan omdat excursies, gidsen en overnachtingen duurder worden. Toch zijn er nog meer kostenposten, te weten:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Kosten van voedsel
  • Overige kosten

Kosten van overnachtingen

De kosten van overnachtingen in Sri Lanka liggen erg laag. In verhouding met de overige kosten zijn dit echter vaak de hoogste kosten, samen met overige kosten voor excursies, gidsen en andere activiteiten. Overnachtingen in Sri Lanka kosten in het laagste segment ongeveer 5 euro per persoon per nacht, oplopend tot een 7,50 euro per persoon per nacht. Dit zijn de minimale kosten voor een hostel, gemiddeld genomen, alhoewel er altijd uitzonderingen zijn in positieve en negatieve zin.

Overnachtingen in betere hostels of hotels zijn in Sri Lanka wel een stukje duurder en gemiddeld genomen betaal je dan voor een middenklasse hostel tussen de 15 en de 20 euro per persoon en voor een middenklasse hotel een 25 tot 30 euro per persoon. Dit is eigenlijk altijd inclusief ontbijt, privé badkamer en wat luxe zoals handdoeken en een strandbed of iets dergelijks.

Tenslotte is er vaak ook nog de mogelijkheid om te overnachtingen in een dorm, een kamer waar veel mensen - die elkaar niet kennen - bij elkaar slapen terwijl ze de badkamer dan delen. Deze kamers zijn ontzettend goedkoop, maar hebben als nadeel dat er weinig privé ruimte is en dat alle spullen in feite mee te nemen zijn door andere reizigers. Deze kamers zijn dermate goedkoop dat ze vaak slechts 2 tot 3 euro per persoon per dag kosten. Dit heeft als voordeel dat - wanneer je met een grote groep reist - je vaak goedkoop een hele kamer af kan huren, wat de reis nog goedkoper maakt.

Kosten van vervoer

De kosten van vervoer in Sri Lanka zijn enigszins afhankelijk van de manier van vervoer, maar liggen over het algemeen vrij laag. In Sri Lanka is het mogelijk om je te verplaatsen per trein, bus, riksja, taxi of auto. Het is ook nog eens mogelijk om een scooter of motor te huren, alhoewel dit niet aan te raden is met het bizarre verkeer van Azië.

De goedkoopste manier om je te verplaatsen is het openbaar vervoer en dan met name de bus. Er rijden door geheel Sri Lanka tal van bussen en het is mogelijk om bijna overal te komen per bus. Een busticket van Colombo naar Kandy in een bus met air conditioning kost rond de 5 tot 8 euro per persoon, enigszins afhankelijk van de periode waarin je op Sri Lanka bent. Een busticket naar de uithoeken van het eiland vanaf Colombo kost ongeveer 10 euro en dan zit je goed en veilig in de bus.

De op-één-na goedkoopste manier om je te verplaatsen is de trein, alhoewel het op sommige trajecten een stuk goedkoper is dan de bus of in ieder geval een stuk sneller. Een treinticket van Colombo naar Kandy kost rond de 8 tot 10 euro, afhankelijk van de periode en het tijdstip waarop je reist. Een trein is echter een stuk sneller dan een bus en doet er gemiddeld genomen ongeveer de helft van de tijd over. Daarnaast rijdt de trein door veel mooiere gebieden en dat is de reden dat veel mensen kiezen voor een treinreis wanneer ze in Sri Lanka zijn.

Tenslotte zijn er ook nog de vervoersmiddelen die geschikt zijn voor minder personen, zoals riksja's, auto's en taxi's. Veelal zijn deze vervoersmiddelen een stuk duurder, alhoewel het soms niet veel scheelt.
Taxi's en auto's zijn eigenlijk altijd duurder, omdat ze voor minder personen rijden en veel brandstof gebruiken. Reken voor een auto inclusief chauffeur op ongeveer 75 euro per dag inclusief alles. Vaak zit er echter wel een minimale periode aan vast dat je een auto moet huren van een week, dus dan ligt het totale bedrag al rond de 500 euro!

Een taxi is wat dat betreft vaak goedkoper, maar biedt ook relatief minder vrijheid. Het is namelijk soms niet mogelijk om een taxi (voor een goede prijs) te vinden die je naar alle uithoeken brengt of gelijk klaar staat wanneer jij dat wilt. Een taxirit van Colombo naar Kandy kost (afhankelijk van hoe goed je bent in onderhandelen) tussen de 65 en de 130 euro. Veel mensen die met een groep van 4 tot 6 personen reizen geven de voorkeur ook aan de taxi of een auto, omdat dit relatief niet veel meer kost, maar vaak wel sneller is en meer vrijheid biedt.

Reken voor de totale kosten voor het vervoer op een 3 euro per persoon per dag!

Kosten van voedsel

De kosten van voedsel in Sri Lanka liggen uitzonderlijk laag. Dit komt doordat de rijst door de overheid gesubsidieerd is en rijst - bijna - gratis is. Hierdoor kan iedereen gewoon rijst betalen en doordat rijst vrij goedkoop is, kost de gemiddelde maaltijd niet zo enorm veel. Rijst is dan ook vaak het hoofdbestandsdeel van het eten, vaak aangevuld met wat vlees (kip) en wat groenten en/of curry.

Eten en drinken in Sri Lanka loopt niet erg in de papieren, omdat het mogelijk en gebruikelijk is om op straat te eten. Op straat eten is goedkoop en erg lekker in Sri Lanka. Reken voor het ontbijt en de lunch op 1 euro exclusief wat te drinken, wat maximaal 50 cent extra kost. Ontbijt en lunch is dus heel goedkoop, maar het avondeten is vaak iets duurder. Het is geen echt diner, maar vaak kan je wel een goede maaltijd kopen voor 3 tot 5 euro. Op straat is het eerder 3 euro en wanneer je naar een "echt" restaurant gaat, dan ligt het eerder rond de 5 euro. Het voordeel van een restaurant is dat je ook kan zitten.

Drinken is in Sri Lanka niet veel goedkoper dan in Nederland en alcohol is zelfs redelijk aan de prijs. Frisdrank kost ongeveer een euro per fles van anderhalve liter. Een biertje of een fles wijn kost ongeveer even veel als in Nederland, dus hou hier vooral rekening mee wanneer je op reis gaat!

Reken uiteindelijk voor de kosten van voedsel op een bedrag dat per dag tussen de 5 en de 8 euro ligt en dan zit je altijd goed, hooguit wat te ruim. Eten en drinken is gelukkig erg goedkoop, wat er voor zorgt dat Sri Lanka qua kosten een ideaal land blijft.

Overige kosten

De overige kosten in Sri Lanka variëren tussen "bijna niets" en "hoog". Dit klinkt mogelijk enigszins bizar, maar de kosten van sommige attracties zijn enorm hoog en daardoor verschillen de kosten enorm. Vooral toeristische trekpleisters, waaronder sigiriya, zijn duur en kosten tot wel 30 euro per persoon om te mogen bezoeken! Doordat er vaak 3 van dit soort attracties worden bezocht stijgen de overige kosten vrij sterk. Ondanks het feit dat deze plekken duur zijn, zijn ze alsnog ontzettend populair bij toeristen. Hetzelfde geldt overigens voor safari's, voornamelijk in Yala nationaal park. Safari's zijn ontzettend duur, maar het is ook ontzettend populair. Het bedrag voor een safari ligt rond de 30 euro per persoon!

Verder kunnen de overige kosten ook flink stijgen door extreme sporten, waaronder raften en bungeejumpen. Reken voor een extreme sport op een bedrag van zo een 35 tot 100 euro per persoon, afhankelijk van wat je wilt gaan doen. Raften is de goedkoopste optie en duurt vaak ook nog eens het langste. Je gaat dan over één van de vele rivieren van Sri Lanka en raft dwars door de natuur heen. Bungeejumpen is het duurste en kost ongeveer 100 euro voor de gehele instructies en de sprong.

Er is voor de overige kosten geen richtlijn te noemen, dus probeer van tevoren te bekijken welk budget je in gedachten hebt voor Sri Lanka qua overige kosten. Reken minimaal op een 3 euro per persoon per dag, puur voor die echte toeristische trekpleisters.

Een realistisch dagbudget opstellen

Er is geen dagbudget op te stellen waarbij met iedere persoonlijke voorkeur rekening wordt gehouden en - zeker in Sri Lanka - is het uiteindelijk budget ook sterk afhankelijk van wat je wilt gaan doen in het land. Wanneer het er vooral om gaat om rustig aan rond te reizen, af en toe wat bijzonders te bekijken en lekker op straat te eten, dan komt het budget rond de 17 euro per persoon per dag uit. Wanneer je echter veel meer wilt en vooral ook veel meer luxe, dan zal het uiteindelijke budget een stuk hoger uitvallen.

Het uiteindelijk budget in Sri Lanka is vooral afhankelijk van de luxe en de overige kosten die je maakt. De overige kosten spelen overigens een grote rol, zeker wanneer je erg veel activiteiten in een kortere periode probeert te stoppen. Reken minimaal op 17 euro per dag en tel daarbij op wat je graag extra wilt uitgeven aan de dingen die jij leuk vindt!