Budget en kosten Thailand

Thailand is een zeer populaire toeristische bestemming vanwege zijn betaalbaarheid. Het budget en de kosten voor Thailand liggen over het algemeen zeer laag. Als je een beetje op blijft letten kan je in Thailand gemakkelijk minder dan twintig euro per dag besteden. Om een juist budget voor Thailand te bepalen is het belangrijk om te weten wat voor reiziger jij zelf bent en hoeveel je wilt letten op hygiëne. Om minder dan twintig euro per dag te besteden is het namelijk belangrijk om geen hoge eisen te hebben en voornamelijk op straat te eten. Thailand is hier uitstekend geschikt voor en de mogelijkheden om goed rond te komen van twintig euro per dag zijn er dan ook meer dan voldoende.

Belangrijk om te weten is de huidige wisselkoers. Deze wisselkoers bepaalt over de lange termijn gekeken hoe duur de gehele vakantie wordt en wat je daadwerkelijk kwijt bent.
Aangezien de meesten hier komen om een nummer te zien: Thailand kost ongeveer vijfentwintig euro per dag!

Kosten per dag in thailand

De kosten per dag in Thailand liggen zeer laag in verhouding met Nederland. Het eten, de overnachtingen en het vervoer zijn zeer goedkoop. De uitstapjes en activiteiten zijn echter maar iets goedkoper dan in Nederland en West-Europa. Om een budget per dag voor Thailand op te stellen is het belangrijk om te bedenken welke kosten je verwacht te maken in Thailand en hoe vaak je die kosten verwacht te maken. Deze kosten zijn dan onder te verdelen in vier categorieën, om het jezelf gemakkelijker te maken:

  • Overnachtingen in Thailand
  • Vervoer in Thailand
  • Kosten voor voedsel
  • Overige kosten in Thailand

Kosten van overnachtingen in Thailand

De kosten in Thailand voor overnachtingen liggen vrij laag. Bij goedkope dorms - buiten Bangkok - betaal je tussen de 80 en de 100 baht voor een slaapplek. In Bangkok ligt dit bedrag hoger, omdat Bangkok een hele populaire plaats is bij toeristen. In Bangkok betaal je vaak minimaal 100 baht en maximaal 120 baht per persoon per nacht. Dit is vaak zonder enige luxe, waardoor het ook zo goedkoop kan blijven. 80 tot 120 Baht is ongeveer twee tot drie euro per persoon per nacht. Nu zijn dit wel echt de bodemprijzen - vaak betaal je toch wel ongeveer 5 euro per persoon per dag (180-200 baht).

Voor een tweepersoons kamer met een eigen badkamer betaal je rond de 300 baht per persoon per nacht. Dit kan van plaats tot plaats variëren, maar 300 baht is een gemiddelde. In Bangkok bijvoorbeeld betaal je vaak anderhalf tot twee keer zo veel, zeker wanneer je in het centrum zelf wilt zitten. In de landelijke gebieden betaal je soms echter maar 125 baht of 150 baht. Een eenduidig antwoord welk budget er nodig is, is er niet. Dit verschilt namelijk heel veel per persoon. Voor 300 baht kan je echter altijd wel een goed hostel vinden - meestal kan het wel iets goedkoper, zeker buiten het hoogseizoen. Vergeet niet te onderhandelen, zelfs voor je overnachting. Vaak krijg je er toch nog 20 tot 30% afgepraat buiten het hoogseizoen. Hoe veel korting je krijgt hangt af van hoe groot de groep is.

Kosten van vervoer in Thailand.

De kosten in Thailand om je te verplaatsen liggen over het algemeen zeer laag, zeker wanneer vliegtuigen in Thailand vermeden worden. Het budget voor vervoer in Thailand kan dan ook erg laag gehouden worden, omdat de bus en de trein bijna niks kosten. Daarnaast is er geen noodzaak om je elke dag te verplaatsen. Om van het noorden van het land - Chiang Mai of Chiang Rai - naar het zuiden te komen - Phuket - kost ongeveer veertig tot vijftig euro. Dit kan dan met de trein en de bus met enige luxe. Om van Bangkok naar het noorden te reizen kost dus ongeveer twintig tot vijfentwintig euro en naar het zuiden kost het ongeveer hetzelfde. Je zit dan in de luxe slaapbussen, maar deze heb je ook absoluut nodig! De wegen zijn hobbelig en anders kan je amper zitten - laat staan slapen. Met goedkopere bussen kan dit echter nog vele malen goedkoper en hoeft het minder dan vijftien euro te kosten. Een ticket van Chiang Mai naar Bangkok in een simpele slaapbus is ongeveer 15 euro, maar een "lokale" bus waarbij je opgepropt tussen de Thai zit, kost ongeveer 5 tot 7 euro per persoon.

Vliegen vanaf Bangkok is ook niet duur, zeker niet wanneer de vluchten vooraf geboekt worden. Een vlucht van Bangkok naar Chiang Rai kost bijvoorbeeld slechts 35 euro inclusief tien kilogram bagage. Toch is dit vaak nog minimaal anderhalf keer tot twee keer zo duur als de bus. Reken ook de kosten van vervoer in een stad mee, variërend tussen de één tot vijf euro per dag. Een dagticket is duurder maar scheelt je weer ellendig lang wachten totdat je een kaartje of muntje kan kopen. Een goed gemiddelde om aan te houden voor de kosten van vervoer zijn maximaal vijf euro per dag.

Kosten van eten in Thailand

Eten in Thailand en uit eten in Thailand kost in verhouding met Nederland bijna niks. Eten op straat en je buik helemaal vullen kan voor minder dan twee euro en eten in een goed restaurant kost - inclusief een aantal drankjes - ruim minder dan tien euro per persoon. Toch besteed je elke dag wel redelijk wat geld aan voedsel, ook omdat er drinken gekocht moet worden in supermarkten of op terrasjes. Voor het eten is geen bepaald richtbedrag wat normaal is. Het hangt heel erg af van de manier van leven en of iemand op straat eet of niet. Allerlei kleine dingen spelen hier een rol in. Een terrasje bij een toeristische bezienswaardigheid is namelijk duurder dan een aantal straten verderop, soms wel twee of drie keer zo duur.

Ga voor een minimum bedrag uit van ongeveer vijf euro per persoon per dag, en alhoewel het ook goedkoper kan, halen voornamelijk de eilanden de minimumkosten vrij fors omhoog. Bij echt bezuinigen op eten, wat jammer is in Thailand vanwege de lekkere keuken, is het ook mogelijk om nog net iets goedkoper uit te komen. Je eet dan altijd op straat en zorgt zelf voor ontbijt en lunch. Verder drink je dan voornamelijk water.

Eten op straat kost gemiddeld genomen 1 tot 2 euro, eten in een restaurant (geen straatrestaurant) kost iets meer en je betaald dan 2 tot 4 euro, afhankelijk van je gerecht. Europees eten is duurder dan Thais eten, maar kan na weer een portie rijst wel lekker zijn. Een typisch goedkoop Thais gerecht is Phad Thai - vaak te koop voor maximaal 2 euro!

Overige kosten in Thailand

De overige kosten in Thailand kunnen erg hoog liggen. Er zijn tal van toeristische plaatsen en attracties waar hoofdprijzen worden gerekend voor entertainment, drank of een activiteit. Bijvoorbeeld de populaire "gibbon experience". Deze gibbon experience, waarbij je twee dagen lang door de hoge boomtoppen suist, kost 150 euro. Andere dure kosten kunnen boottochtjes zijn, die wel twintig of dertig euro kunnen kosten bij dagtochten, en souvenirs. Probeer altijd te onderhandelen, omdat dit je heel veel kosten bespaart en daarnaast is het een verplichting, want het hoort bij de cultuur van Thailand. Als jij niet onderhandelt dan proberen ze alles duurder te verkopen, waardoor het voor de plaatselijke Thai niet meer mogelijk is iets te kopen. Voor een richtbedrag voor overige kosten moet je bekijken wat je allemaal wilt doen. De ene persoon is klaar met minder dan vijf euro per dag, de andere heeft hier tien euro of zelfs meer voor nodig. Grote uitgaven, zoals de "gibbon experience" drukken dan ook zwaarder op de overige kosten dan een kort boottochtje in Bangkok richting een aantal markten.

Daarnaast zijn er in het noorden rond Chiang Mai nog tal van leuke dingen te bezoeken en te doen. Van tempels en raft tochten tot lange hikes. Raften kost bij een goede broker tussen de 40 en de 50 euro, hiken kan voor veel minder: 20 tot 25 euro is mogelijk. Tempels variëren qua prijs en hoe goed je kan onderhandelen, maar probeer hierin de lonely planet of rough guide aan te houden. Ook nationale parken zijn vrij duur. In 2015 zijn de parken in prijs fors gestegen: van 200 baht naar 300 baht. Omgerekend is dit op het moment van schrijven een goede 8 euro.

Een realistisch dagbudget opstellen

Om een realistisch dagbudget voor Thailand op te stellen en hiermee rekening te houden met het budget en de kosten in Thailand kan erg lastig zijn. De kosten in Thailand zijn namelijk altijd afhankelijk van persoon tot persoon, waardoor het budget ook per persoon bij moet worden gesteld. Als je een echte budgetreiziger bent dan is het mogelijk om voor ongeveer twintig euro per dag door Thailand te reizen. Je doet dan enkele uitstapjes, maar probeert zo veel mogelijk zelf te regelen. Als je van iets meer luxe houdt en iets meer uitstapjes wilt doen dan is vijfentwintig euro al een beter budget. Veel reizigers die door Thailand reizen zijn ongeveer vijfentwintig euro per dag kwijt.

Wanneer je echt luxe wilt kan dit al voor een relatief klein bedrag, maar hiervoor is Maleisië beter geschikt getuige alle mensen uit het Midden-Oosten die er tijdens juli en augustus heen gaan.