Budget en kosten Verenigde Staten

De Verenigde Staten is een reisbestemming die bij veel reizigers tot de verbeelding spreekt. Niet alleen vanwege de bekende steden zoals New York en Las Vegas, waar elke avond iets te doen is, maar ook vanwege de prachtige natuur en de typisch Amerikaanse cultuur die er heerst. Niet alleen de Verenigde Staten kent deze prachtige natuur, maar ook Canada kent die prachtige natuur. De Verenigde Staten trekken jaarlijks veel Nederlanders en Belgen die er voor de eerste keer heen gaan, maar ook veel mensen die terugkeren naar het land waar alles mogelijk is. De Verenigde Staten zijn echter niet heel erg goedkoop en een budget in de Verenigde Staten ligt voor veel mensen vrij hoog, mede vanwege de autohuur en de dure tickets. De kosten die in de Verenigde Staten gemaakt worden, variëren sterk per persoon en een budget voor de Verenigde Staten is dan ook erg persoonlijk. Er zijn veel manieren waarop men geld kan besparen of waar men juist geld aan uit kan geven.

Kosten per dag in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn ook daadwerkelijk een groot aantal staten verenigd en elke staat heeft goedkopere en duurdere gebieden. Florida is bijvoorbeeld goedkoper dan New York. Ook binnen de verschillende staten zijn er veel prijsverschillen te vinden. In Florida is Miami veel duurder dan bijvoorbeeld een landelijk gebied dichtbij de Everglades. Houdt er in de Verenigde Staten dan ook sterk rekening mee dat sommige gebieden nou eenmaal veel duurder zijn dan andere gebieden. Vooral steden zijn vaak anderhalf tot twee keer zo duur als nabijgelegen landelijke gebieden. Ook de kosten voor het huren van een auto verschilt per stad en per aanbieder, waardoor de verschillen hierin enorm kunnen zijn.

De kosten in de Verenigde Staten verschillen vrij sterk en er is geen budget wat een directe richtlijn is, omdat elke reiziger uniek is. Wel zijn er een aantal richtlijnen voor budgetreizigers, voor reizigers die enige luxe willen hebben en voor reizigers die alles willen doen. Voor budgetreizigers is het goed mogelijk om voor slechts 30 tot 40 euro rond te komen, inclusief alle kosten, maar zonder huurauto. Voor mensen die enige luxe willen - zoals een huurauto en een motel - kost elke dag gemiddeld 70 euro en voor mensen die alles willen doen kost elke dag ongeveer 100 euro. Dit is allemaal inclusief, overnachtingen, voedsel, vervoer en overige kosten. Reizigers die altijd uit eten gaan behoren in principe tot de mensen die elke dag alles willen doen en moeten rekenen op een budget van ongeveer 100 euro.
Uiteraard zijn er tal van reizigers die er tussenin proberen te blijven en kiezen om te gaan kamperen met een huurauto. Kamperen met een huurauto scheelt elke dag ongeveer 15 tot 20 euro per persoon en kost zo een 55 euro per persoon per dag.

Zoals reeds even gezegd is uit eten gaan zeer duur. Een goede maaltijd in een restaurant kost tussen de 20 en de 25 euro per persoon. Dit is in verhouding met zelf eten koken zo een 15 tot 20 euro per dag duurder, als het alleen om het diner gaat. Lunch en ontbijt - beiden ongeveer 5 tot 10 euro - zitten hier dan nog niet bij in en worden zelf gemaakt.
De kosten die een reiziger in de Verenigde Staten tegen zal komen zijn:

  • Kosten van voedsel
  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van vervoer
  • Overige kosten

Kosten van voedsel in de Verenigde Staten

Voedsel in de Verenigde Staten verschilt sterk in prijs en kwaliteit. Zelf koken in de Verenigde Staten is zeer goed mogelijk en de supermarkt is goed betaalbaar. Een stuk vlees, wat brood en wat melk kost in de Verenigde Staten een stuk minder dan in Nederland, terwijl groenten en fruit een stuk duurder is dan in Nederland. Voor een grote lap vlees (~250 gram) betaal je in Amerika ongeveer evenveel als voor een kleine biefstuk (~100 gram) in Nederland. Ook brood, rijst, macaroni en dergelijke kost niet veel, ongeveer evenveel als in Nederland. Wat voornamelijk de boodschappen duur kan maken is fruit en groente. In Amerika is het niet of minder gebruikelijk om erg veel fruit en groente te kopen, mede doordat het vrij duur is. Een gemiddeld budget voor goed eten in Amerika, inclusief voldoende groente en fruit, ligt rond de 10 euro per persoon per dag, als alles zelf bereid wordt.

Ook uit eten gaan is in de Verenigde Staten van Amerika niet goedkoop, behalve als dit bij fastfood ketens is, dan is het wel goedkoop tot zeer goedkoop. Fastfoodketens kosten ongeveer hetzelfde als in Nederland en serveren hetzelfde. Pizza's of friet met hamburgers is goed te halen voor zo een 5 tot 6 euro en zelfs de duurdere en luxere fastfoodketens kosten niet meer dan 10 euro voor een maaltijd inclusief onbeperkt frisdrank. In Amerika is het zeer gebruikelijk dat er onbeperkt frisdrank bij het eten zit, maar men betaald meestal alsnog voor de grootte van een beker.

Uit eten gaan bij echte restaurants kost in de Verenigde Staten zo een 20 tot 25 euro per avondmaaltijd en zo een 5 tot 10 euro per ontbijt en lunch. Ontbijten en lunchen kan echter op veel verschillende manieren en vaak bieden supermarkten of stalletjes ook mogelijkheden om voor slechts twee euro een lekker broodje te halen met wat te drinken!

Kosten van overnachtingen in de Verenigde Staten

Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten, zeker omdat het over het algemeen zeer veilig is in de Verenigde Staten. Kamperen is één van die mogelijkheden en is absoluut de goedkoopste. Kamperen kan met een tent, een caravan of met een camper. Een kampeerplek betaal je ofwel per plek ofwel per persoon, of je betaald een combinatie van beide. Gemiddeld kost een kampeerplek buiten de nationale parken zo een 5 tot 8 euro per persoon en in de nationale parken kan dit oplopen tot wel 10 of 12 euro in het hoogseizoen. (Juli-Augustus).

Een andere mogelijkheid is het overnachten in een dormkamer (een kamer met veel bedden, met reizigers die je niet kent). Deze kamers zijn over het algemeen geschikt voor mensen die weinig om privacy en hygiëne geven, omdat veel van deze kamers druk bezet zijn en niet grondig worden schoongemaakt, omdat er altijd wel spullen op de grond liggen. Toch is dit wel een van de goedkoopste mogelijkheden, zeker in een grote stad. Een dormkamer kost tussen de 5 en de 15 euro, afhankelijk van de stad. New York en Las Vegas zijn bijvoorbeeld ontzettend duur, terwijl een stad als San Diego of Miami vaak een stuk goedkoper is.

Tenslotte is er nog de mogelijkheid om een privé kamer te huren voor een aantal nachten. Een gemiddelde kamer in een motel, hostel of hotel kost minimaal 50 euro, maar sommige kamers zijn nog veel duurder en kosten tot wel 100 euro per nacht. Veel kamers zijn geschikt voor slechts 2 personen. Deze privé kamers bieden wel ontzettend veel privacy, comfort en hygiëne, wat het allemaal wel een stuk schoner maakt. Een goede kamer zonder eigen badkamer kost gemiddeld zo een 50 tot 70 euro en een kamer met eigen badkamer kost gemiddeld zo een 70 tot 100 euro per nacht.

Kosten van vervoer in de Verenigde Staten

De kosten van vervoer in de Verenigde Staten liggen voor de meeste mensen vrij hoog, omdat ze een auto of camper huren. Weinig reizigers kiezen er voor om met het openbaar vervoer te reizen in de Verenigde Staten, omdat dit niet altijd even goed werkt en erg lang doet over de afstanden. Een auto huren in de Verenigde Staten kan voor slechts 20 euro per dag inclusief de afkoopsom van het eigen risico, maar deze auto is dan geschikt voor maximaal 2 personen. Een grotere auto voor 4 personen kost ongeveer 30 euro per dag en voor de echte SUV's en luxe auto's betaal je tot wel 75 euro per dag. Grote vierwielaangedreven auto's kosten soms wel 80 of 90 euro per dag! De kosten voor autohuur zijn dus sterk afhankelijk van het type auto waarin je graag rond rijdt. Een camper kost gemiddeld zo een 25 euro per slaapplek per dag, alhoewel tweepersoonscampers vaak net iets meer kosten en de 60 euro aantikken.
Brandstof in de Verenigde Staten is gelukkig zeer goedkoop. Een liter brandstof kost ongeveer 75 eurocent, alhoewel het ook geregeld nog goedkoper is. Doordat de Amerikanen in "gallons" rekenen kan het enigszins verwarrend zijn, maar de brandstof is vele malen goedkoper dan in Europa.

Het openbaar vervoer in de Verenigde Staten is in de steden voldoende en daar buiten matig, maar is wel heel erg goedkoop. Het openbaar vervoer kost - gerekend over een gehele vakantie - ongeveer 10 tot 15 euro per persoon per dag, maar beperkt wel sterk in de mogelijkheden. Naar de Grand Canyon gaan kan soms een dag of langer duren vanuit Las Vegas en een ritje richting Miami vanaf Orlando kost soms een hele dag, terwijl het "slechts" 5 uur rijden is.

Overige kosten

De overige kosten in de Verenigde Staten zijn er best wel veel, alhoewel de meeste kosten niet zo hoog liggen zijn alle overige kosten bij elkaar opgeteld toch fors. Een aantal voorbeelden zijn:

  • gokken (geen specifiek budget - alles tussen de 50 en de vele duizenden dollars
  • Nationale parken pas (80$)
  • Half dagje kanoën (40$ tot 50$)
  • Toegang tot attractie (tot 25$)

Toch zijn alle kleine kosten bij elkaar opgeteld vaak wel enkele euro's per dag en al met al besteed een gemiddelde reiziger - tijdens een reis van een maand ongeveer - een 5 tot 10 euro per dag aan overige kosten. Voor mensen die veel dingen ondernemen komen deze kosten geregeld hoger uit.

Een realistisch budget opstellen

Een realistisch budget opstellen voor een vakantie in de Verenigde Staten is uiteraard afhankelijk van een groot aantal verschillende factoren. De gewenste luxe is een belangrijk punt hierin, maar ook het reistempo, de te bezoeken dingen en de te bezoeken staten spelen hierin een belangrijk rol. Hawaii of Alaska bezoeken is altijd veel duurder, omdat het afgelegen ligt en de vliegtickets ook nog eens veel duurder zijn. De goedkoopste staat vanuit Europa is waarschijnlijk Florida, omdat de vliegtickets hierheen vrij goedkoop zijn en het leven niet extreem duur is - wat wel het geval is in het noordoosten.

Reken voor vliegtickets op zo een 500 tot 800 euro, afhankelijk van waar je heen wilt. De oostkust kost ongeveer 500 tot 600 euro en de westkust kost ongeveer 700 tot 800 euro. Een gemiddeld dagbudget voor mensen met een eigen auto die kamperen ligt al met al op ongeveer 50 tot 55 euro per dag en voor mensen die liever met een camper rondtrekken of in motels of iets dergelijks overnachten op zo een 70 euro per dag. Dit zijn allemaal kosten per persoon.