Budget en kosten Vietnam

Vietnam ligt in Zuid-Oost Azië en is onderdeel van een groot aantal budgetlanden. Deze landen, waaronder Thailand, Laos en Cambodja, zijn landen waar je over het algemeen voor 25 euro of minder goed rond kan komen. Voor die 25 euro per persoon per dag is het in deze landen, waaronder dus Vietnam, zelfs goed mogelijk om rond te reizen en te genieten.

Vietnam is met recht een echt budgetland. Het land zelf kost weinig en de bevolking biedt heel veel aan voor ontzettend kleine prijzen. Overnachtingen kosten in Vietnam nog het meeste, maar zelfs deze blijven nagenoeg altijd onder de 15 euro per persoon. Eten en drinken - en voedsel in het algemeen - is erg goedkoop in Vietnam. Overal kan er op straat gegeten worden en zelfs restaurants kosten minder dan 5 euro per persoon inclusief een drankje. Vervoer is goedkoop, alhoewel Vietnam wel een erg langgerekt land is. De afstanden tussen mooie of bijzondere gebieden zijn klein en zodoende blijft het erg goedkoop. De overige kosten zijn wel aanwezig, maar zijn sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. Over alle kosten later in dit artikel meer!

Kosten per dag in Vietnam

De kosten per dag in Vietnam liggen dus onder de 25 euro per persoon per dag, een schijntje in verhouding met Europa en andere delen van de wereld, maar bij lange na nog niet het goedkoopste land in deze regio. Vietnam kost vaak richting de 25 euro per dag dus, een richtlijn, maar voor iedere reiziger wel sterk verschillend. De kosten per dag in Vietnam bestaan uit de volgende vier categorieën:

  • Kosten van overnachtingen
  • Kosten van voedsel
  • Kosten van vervoer
  • Overige kosten

Deze vier categorieën bepalen uiteindelijk het dagbudget, alhoewel de kosten in Vietnam vaak best wel meevallen. Overnachtingen zijn wel vrij prijzig en absoluut de duurste categorie, alhoewel hier ook het sterkste op bezuinigd kan worden. Door veel in dorms te slapen in plaats van in hostels kan je tot wel 10 euro per persoon per nacht besparen. Waar je dan normaal gemiddeld zo een 15 euro uitgeeft, betaal je dan slechts 5 euro voor een overnachting per persoon. Het enige nadeel is, is dat je wel met veel mensen op één kamer slaapt, ook met mensen die je niet kent.

Verder vallen de kosten over het algemeen best wel mee. Er zijn veel kosten, maar vaak is dit per keer slechts een euro of een aantal cent, waardoor het goed betaalbaar blijft. Vietnam blijft gelukkig een goedkoop land, waardoor er voor elke reiziger wel iets te beleven is.

Kosten van overnachtingen

Zoals net al even aangehaald zijn de overnachtingen in Vietnam met afstand het duurste. Overnachtingen in Vietnam kosten gemiddeld genomen zo een 15 euro per persoon per nacht. Dit is in verhouding met Europese landen nog steeds ontzettend goedkoop, maar in verhouding met Thailand of Laos is dit een stukje duurder. Vooral privékamers voor twee personen zijn vaak relatief vrij prijzig.

Reken voor een goede kamer (vaak zonder eigen badkamer) voor twee personen op zo een 30 euro in totaal. Die 30 euro is voor de gehele kamer, dus dit betaal je doorgaans ook als je in je eentje bent. Mocht het heel erg rustig zijn, dan valt er misschien nog wat af te dingen, maar als ze dit niet doen - wat hun goed recht is - moet je het aannemen of laten schieten.

Een goedkopere optie is dan om in dorms te gaan slapen. Deze slaapkamers met 6 tot 18 bedden normaal gesproken zijn een stuk goedkoper per bed, maar je ligt dan wel met een (groot) aantal vreemden op de kamer waarvan je niet weet wie het zijn. Ook weet je niet of het gewoon toeristen zijn of echt mensen zijn die uit zijn op je spullen. Dorms kosten daarentegen wel weer heel erg weinig en je hebt voor 5 euro vaak al een bed!

Kamperen is in Vietnam geen doen in verband met criminaliteit, het weer en het ontbreken van goede kampeerplaatsen. Het is misschien wel mogelijk om bij een (goedkoop) hotel te vragen of je daar de tent op mag zetten, maar vaak is dit alsnog niet echt veilig. Het is echter wel goedkoop, maar je zal er over moeten onderhandelen met de hoteleigenaar. Reken op zo een 5 tot 10 euro per nacht voor een tent.

Tenslotte zijn er in Vietnam ook nog hotels, waarvan er gelukkig genoeg zijn. Doordat Vietnam enkele ontzettend mooie stranden herbergt en een aantal ontzettend mooie baaien kent, zijn er veel hotels te vinden langs de kust. Ook zijn er in de grote steden en rondom de bijzondere plekken veel hotels te vinden. Reken voor een goedkoop hotel op zo een 25 euro per persoon per dag, alhoewel dit aan de kust op kan lopen tot wel 50 euro per persoon per dag als minimum voor een goed hotel.

Kosten van voedsel

De kosten van voedsel liggen gelukkig laag, zoals in alle landen in Zuid-Oost Azië het geval is. Voedsel, vooral rijst, saté en drinken (exclusief drank) zijn erg goedkoop en je kan een fles fris halen voor minder dan een euro. Ook rijst met saté is voor minder dan een euro te halen, waardoor de kosten van voedsel echt extreem laag kunnen blijven. Op straat eten kost gemiddeld genomen tussen de 1 en 3 euro, afhankelijk van wat je neemt. Hiervoor krijg je een volwaardige maaltijd met vaak wat rijst, een stuk vlees en soms wat salade, aardappels of iets anders "bijzonders".

Eten in een restaurant is een stukje duurder, maar voor Nederlanders nog steeds erg goedkoop. Eten in een restaurant kost gemiddeld genomen tussen de 5 en de 8 euro per persoon voor een volwaardige maaltijd. Hierbij krijg je dan wat te drinken, vaak wat patat, wat rijst en een goed stuk vlees. Bij de iets betere restaurants zit er vaak ook nog wat (gekookte) groente bij, waardoor het echt een volledige maaltijd is.

Reken voor het voedsel op zo een 5 euro per dag wanneer je op straat eet. Als je 's avonds in een restaurant eet moet je eerder op 10 euro per persoon per dag rekenen, alhoewel dit uiteraard nog veel duurder uit kan vallen wanneer je heel erg luxe gaat eten. Luxe eten is echter wel goedkoop in verhouding met Nederland en je krijgt voor 20 tot 25 euro vaak al een goede, luxe maaltijd.

Kosten van vervoer

Vervoer in Vietnam gaat per bus, per trein, per boot, per taxi en riksja en zelfs per fiets! Elke vorm van vervoer heeft zijn eigen snelheid, zijn eigen mate van comfort en zijn eigen kosten. De Bus, de trein en de taxi gaan vaak het snelste, maar de fiets of de riksja kan dan weer een stuk leuker zijn. Daarnaast heb je luxe bussen en luxe treinen, maar ook echte budget bussen en treinen.

De goedkoopste vervoermethode over de lange afstanden op het vaste land is absoluut de bus. De bus is het meeste gebruikte vervoersmiddel door zowel de lokale bevolking als toeristen. Het is vaak (met uitzondering van taxi's) de snelste methode om van A naar B te komen en daarnaast is het ook nog eens de goedkoopste. Een lange busrit van het ene einde van het land naar het andere einde kost zo een 25 euro. Mocht je tussendoor een aantal keer uitstappen en instappen reken dan op gemiddeld zo een 50 tot 60 euro in totaal voor de gehele rit.

De trein rijdt slechts in beperkte delen van het land. Daardoor is het een vervoersmiddel dat minder populair is, alhoewel het vaak wel door afgelegen gebieden loopt waardoor het een totaal ander gezicht biedt. De trein is daarnaast ook nog eens een stuk duurder dan de bus, reken zeker op het dubbele, als dit niet meer is op het traject. De trein heeft als voordeel dat het (wanneer de trein goed rijdt) een stuk sneller is dan de bus, maar helaas zijn er vaak vertragingen.

De taxi is de snelste, maar de duurste methode. Bij de taxi betaal je vaak vier keer zoveel als voor de bus, dus reken zeker op 100 euro als je dwars door Vietnam wilt, alhoewel dit vaak nog stukken hoger ligt. Het is soms mogelijk om hier over te onderhandelen, maar voor de lange ritten is dit altijd maar de vraag, omdat de meeste taxichauffeurs niet te lang van huis weg willen zijn.

Tenslotte zijn er in de steden nog riksja's en fietsen die verbazingwekkend goedkoper en sneller zijn de taxi's, bussen en andere mogelijke vervoersmiddelen. Doordat je overal tussendoor kan rijden en er geen brandstof wordt gebruikt is het in de stad het ideale vervoersmiddel. Reken wel op een bedrag van iets meer dan een euro tot twee of drie euro wanneer je ver moet. Een fooi hoort er wel bij wanneer je met de riksja gaat. Fietsen zijn te huur vanaf 10 euro per dag.
Reken over het algemeen voor je vervoer op zo een 5 euro per dag, alhoewel dit sterk afhankelijk is van de snelheid van reizen.

Overige kosten in Vietnam

De overige kosten in Vietnam vallen over het algemeen erg mee. Er hoeft voor veel dingen geen of nauwelijks entree te worden betaald. Nationale parken zijn vaak gratis of vereisen slechts een zeer kleine entreeprijs van maximaal een 10 US dollar. Musea en paleizen zijn niet gratis, maar de meeste kosten minder dan zo een 5 US dollar.

Qua extra kosten is het verstandig - inclusief souvenirs - om zo een 2 tot 3 euro per dag opzij te leggen. Hiervan kan je een keer een leuke activiteit doen, een aantal tempels bezoeken en wat souvenirtjes kopen. Op deze manier wordt het ook vooral niet te duur!

Een realistisch dagbudget opstellen voor Vietnam

Een realistisch dagbudget opstellen voor Vietnam vereist dat er met elke kostenpost rekening wordt gehouden. Vietnam is niet het goedkoopste land van Zuid-Oost Azië en zal dit voorlopig ook niet worden. Gelukkig is het wel goed mogelijk om voor minder dan 25 euro rond te komen in Vietnam, maar dit houdt niet gigantisch veel over voor veel luxe.
Wanneer je tevreden bent met een aantal rustige dagen en veel zelf doet en goedkoop slaapt is het mogelijk om voor 20 euro rond te komen. Wanneer je wat luxer slaapt en af en toe iets meer doet zit je net onder de 25 euro per dag.

Ga bij veel luxe er vanuit dat je minimaal 50 tot wel 75 euro per dag kwijt bent! Alles is uiteindelijk afhankelijk van je vereiste luxe en je reissnelheid.