Budget en kosten Zuid Afrika

Een budget voor Zuid Afrika bepalen kan van veel verschillende factoren af hangen. De kosten die er in Zuid Afrika worden gemaakt spelen een belangrijke rol om het juiste budget te bepalen. Zuid Afrika is een groot een gevarieerd land, met zeer veel toeristische attracties. Doordat het toerisme in Zuid Afrika zo groot is en belangrijk is voor de economie, is het juist ook betaalbaar. Vrijwel overal valt wel een hostel, hotel of camping te vinden en voor elk budget is er wel accomodatie. Ook restaurants, belangrijke bezienswaardigheden en overige toeristische dingen zijn er voldoende. Hierdoor heeft iedereen de mogelijkheid om iets te vinden wat bij zijn of haar budget past.
Zuid Afrika kost (minimaal) rond de vijfendertig euro per dag. Voor een verdere specificatie is het handig om verder te lezen. In verhouding met landen zoals Kenia en Tanzania is dit zeer goedkoop.

Kosten en budget per dag in Zuid Afrika

Om door Zuid Afrika te reizen kost in verhouding met Aziatische landen een stuk meer. Belangrijk in Zuid Afrika zijn de bijkomende kosten van een huurauto, aangezien deze vrij snel boven de twintig tot dertig euro per dag liggen - voor de hele auto. Niet alleen de kosten van het huren spelen hierin een rol, maar ook de benzine of diesel en de afkoop van schade of de schade zelf. Daarnaast zijn er meerdere tolwegen in het land. Verder is Zuid Afrika geen heel erg goedkoop land qua kosten zelf wanneer je naar Afrikaanse landen kijkt. Dit komt doordat het land vrij ontwikkeld is (wat wel enige mate van comfort biedt) en de toeristische plekken vrij duur zijn.

Je zal in Zuid-Afrika geld kwijt zijn aan in ieder geval de vier volgende kostenposten:

 • Kosten van overnachtingen
 • Kosten van vervoer
 • Kosten van voedsel
 • Overige kosten

Kosten van vervoer in Zuid Afrika

Zoals reeds gezegd is Zuid Afrika vrij duur qua kosten voor het vervoer ter plekke. Er zijn eigenlijk twee opties om je te verplaatsen, per bus en per auto. Kleine stukken kunnen ook per vliegtuig gedaan worden, bijvoorbeeld tussen Durban en Port Elizabeth. Dit kosten rond de honderd euro per persoon, maar biedt wel een winst van enkele dagen aan reistijd. Verder zijn dus eigenlijk alleen de bus en de auto goede opties. In Zuid Afrika is er geen 4WD auto nodig, wat weer enigszins kosten bespaart.

Reizen per bus

Reizen per bus is het goedkoopste voor de meeste gebieden, behalve voor de safariparken. Op safari gaan kan namelijk niet per bus en zodoende is het op die momenten vaak goedkoper om zelf te rijden. Reizen per bus kan bijvoorbeeld met de bazbus, de vervoerder die naar de meeste plekken gaat en de meeste mogelijkheden biedt. Bazbus rekent ongeveer 4500 Rand (de Zuid Afrikaanse munteenheid) voor een enkeltje Kaapstad-Johannesburg of andersom. Dit gaat dan om een hop-on hop-off bus, waardoor je overal continu mag stoppen. Aangezien de rand en de euro enigszins fluctueren kost dit tussen de 300 en de 400 euro. Ook biedt de Baz bus nog een aantal extra opties, zoals een enkeltje Kaapstad-Johannesburg met een safari in het Kruger nationaal park. De site van baz bus biedt heel veel informatie. Kijk rustig eens rond en vergelijk de prijzen. Bedenk dat een safari normaal gesproken ook heel veel kost en dat de bazbus dus geen absurde bedragen vraagt voor een safari naar Kruger, Chobe of de victoria watervallen.

Reizen per auto

Reizen per auto is in Zuid Afrika waarschijnlijk de beste methode, maar ook wellicht de duurste. Huurauto's kosten per week minimaal 150 euro (voor een heel kleine auto) inclusief afkoop van de kosten voor schade. Daarnaast moet je ook nog brandstof kopen voor de auto, die rond de euro per liter schommelt, en betaal je vaak ook een toegangsprijs voor auto's. Verder biedt de auto wel enorm veel mogelijkheden. Reken qua totale kosten per dag voor een auto op ongeveer 40 tot 50 euro voor twee personen. Bij meer personen ligt dit bedrag meestal iets lager per persoon, alhoewel de totale kosten wel hoger liggen.. Dit lijkt mogelijk vrij veel, maar met de grote afstanden die gereden moeten worden in Zuid Afrika is dit wel een minimum. Een goede plek om je huurauto te boeken is bijvoorbeeld sunnycars omdat deze een onbeperkt aantal kilometers biedt, alles is verzekerd en er een tweede bestuurder standaard inbegrepen is in de prijs.

Kosten van voedsel in Zuid Afrika

Eten in Zuid Afrika hoeft niet duur te zijn. Restaurants bieden al fatsoenlijke maaltijden voor ongeveer vijf euro en een hapje op straat of een lekker broodje kost minder dan een euro. Als je zelf kookt en zelf alles regelt wat betreft eten, dan lukt het gemakkelijk om goedkoper uit te komen dan in Nederland. Alleen in de parken kost het voedsel veel meer, soms wel tot het dubbele. Zeker vlees, groenten en fruit in de parken zijn erg duur, waardoor het slim is om van tevoren wat eten in te slaan. Uit eten gaan in de parken is ook wat duurder en kost meestal anderhalf keer zoveel als buiten de parken. Dus denk aan een prijs van ongeveer acht euro voor een fatsoenlijke maaltijd.

Voor de rest is Zuid Afrika heel goed betaalbaar. Vlees is in de Zuid Afrikaanse supermarkten heel erg goedkoop en goed en in de gemiddelde supermarkt zijn er ook voldoende andere - lekkere - dingen te vinden. Als je boodschappen doet in een supermarkt kom je gemiddeld op ongeveer 75% van de prijs van Nederland uit. Een budget waar je dan al snel aan moet denken is wel ongeveer 7 tot 10 euro per persoon wanneer je alles zelf regelt. Wanneer je dit niet doet kom je hoger uit - op een 12 tot 13 euro toch wel minimaal.

Overnachtingen

Overnachtingen spelen een belangrijke rol in het budget en de kosten voor Zuid Afrika. Overnachtingen kunnen heel erg goedkoop zijn, wanneer er wordt gekozen om op een camping te staan bijvoorbeeld, maar ze kunnen ook zwaar drukken op het budget. Een overnachting op een camping in Zuid Afrika kost gemiddeld zo een 60 tot 100 rand per persoon. Een simpele overnachtingsplek in een dormbed (een gedeelde kamer) kost tussen de 100 en de 200 rand per persoon en een eigen plek kost minimaal 250 rand per persoon (op basis van twee personen) op de meeste plekken. Hierbij een kleine notitie te plaatsen dat een eigen plek ook veel en veel duurder kan zijn. De duurdere eigen plekken kosten honderd(en) euro's per nacht!

Campings en overnachtingsplekken in parken zijn vaak iets duurder. Campings in de parken kosten rond de 75 rand per persoon per nacht en overnachtingsplekken variëren tussen de 150 rand en de 250 rand voor de goedkoopste accommodatie. Zeker in het Krugerpark liggen de kosten voor overnachtingen vaak hoger dan op andere plekken. Houdt hier rekening mee bij het uitkiezen van een overnachtingsplek. In het Krugerpark kost het bijvoorbeeld een 275 rand (hoogseizoen) voor een kampeerplek voor 2 personen en betaal je voor elke persoon meer (tot 6 personen) 76 rand extra!

Vooral ook de overnachtingskosten voor een privé kamer of een privé huisje kunnen sterk stijgen - zeker in de nationale parken. De prijzen stijgen elk jaar, maar de goedkoopste hutten voor 2 personen in Lower Sabie (het populairste kamp van Zuid-Afrika) kosten in 2015-2016 550 rand! Wanneer je een hut wilt voor 4 personen moet je eerder denken aan ongeveer 2000 rand! De goedkoopste hutten zijn dan misschien wel 550 rand in totaal, maar de duurdere hutten kosten tot wel 1500 Rand. Dat is op het moment van schrijven een goede 100 euro.

Overige kosten

De overige kosten in Zuid Afrika liggen vaak vrij hoog. Dit is te wijten aan de hoge kosten voor kleine uitstapjes, toegang tot parken en safaritochten. Veel mensen hebben te maken met veel extra kosten. Op elke plek valt namelijk wel iets te doen, zoals bungeejumpen, een nachtrit (bijvoorbeeld door het Krugerpark) en een walvistocht bij St Lucia.
Een aantal grote en kleine, veel voor komende kosten op een rij:

 • Nachtrit - tussen de R150 en de R250
 • Wandelsafari - tussen de R300 en de R450
 • Rit met een ranger - tussen de R150 en de R250
 • Bushbraai (braai in een safaripark in het wild) - rond de R400
 • Walvistocht St Lucia - R900
 • Hippo & Croc tour St lucia - R180-R220
 • Dagtocht safari - R750 tot R1200 - afhankelijk van wat inbegrepen is
 • Kabelbaan tafelberg Kaapstad - R130 (retour) of R65 (enkele reis)
 • Boulders Beach (pinguïns kijken) - R60
 • Wild Card Zuid Afrika voor een koppel - R2610 (2015) - prijs stijgt elk jaar met R100 tot R200 voor buitenlandse bezoekers, de kaart is een jaar geldig en staat op naam.

Nu zijn dit niet gigantische bedragen, maar uiteindelijk zorgt dit er toch nog voor dat het wel flink op je budget kan drukken. Zelfs wanneer je "slechts" 1 keer een nachtrit maakt, 1 keer een wandelsafari en 1 keer dit en 1 keer dat, dan nog betaal je al snel fors veel geld. Daarnaast moet je uiteraard betalen voor de Wild Card of voor toegang voor een park en die kosten liggen nou eenmaal erg hoog!

Een realistisch dagbudget voor Zuid-Afrika

Een realistisch dagbudget bepalen voor Zuid-Afrika ligt aan de gewenste luxe en aan wat je prettig vindt qua activiteiten en eten. Een grote groep is in Zuid-Afrika beduidend goedkoper dan een kleiner gezelschap, omdat je de kosten van vervoer deelt. Daarentegen kan het weer wat duurder uitvallen omdat de goedkoopste overnachtingsplekken vaak maar plaats hebben voor enkele mensen.

Probeer daarom vooral te kijken naar wat je wilt doen en houdt sterk rekening met de overige kosten. Een keer een walvistour doen bij St. Lucia en een Wild Card kopen is al heel erg snel 150 euro en dan heb je voor de rest nog niks "geks" gedaan. Wanneer je dan ook nog een paar keer een nachtsafari doet of gewoon een rit met een ranger, dan lopen de kosten al snel op!