Budget voor Afrika

een budget bepalen voor een reis door Afrika kan soms erg verwarrend zijn. De verschillende landen verschillen sterk in kosten en safari's en begeleide trips maken Afrika al snel veel duurder. Verder verschilt het prijsniveau in de landen enorm. Waar men in Ethiopië voor minder dan vijftien euro per persoon per dag kan rondkomen, ligt dit in Zuid-Afrika al eerder rond de dertig euro per persoon per dag! Om er achter te komen wat het juiste budget is voor een land in Afrika is het daarom belangrijk om goed te kijken naar de standaard kosten per dag en de eventuele extra kosten voor dure bezienswaardigheden.

Budget per dag

Belangrijk in alle landen ter wereld is om een gemiddeld budget per dag te kunnen bepalen. Dit zijn alle(!) kosten die ter plekke worden gemaakt, van vervoer tot voeding en souvenirs. Vaak valt dit op te splitsen in vier categorieën: overnachtingen, vervoer, voedsel en overig. Overig bevat alle overige kosten die er gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld een trekking, een permit of een snorkeltrip. In Afrika is het budget per dag sterk afhankelijk van de activiteiten die ondernomen worden. De meeste safari's kosten namelijk vrij veel en hoe meer safaridagen, hoe duurder de vakantie vaak wordt. Zeker wanneer er een privé safari wordt gedaan of iets exclusief stijgen de gemiddelde kosten per dag heel hard. Bij elk land valt er verder te lezen wat de kosten ongeveer zijn, vaak afhankelijk van de overige kosten.

Waarom is Afrika zo duur?

Afrika is in verhouding met andere gebieden relatief duur. Dit heeft er vooral mee te maken dat de regeringen van landen in Afrika vaak de toeristische attracties duur maken om meer inkomen te genereren. Westerse toeristen willen alsnog graag naar Afrika, voor de beroemde culturen en de adembenemende natuur, waardoor deze woekerprijzen ook gevraagd kunnen worden. Daar staat dan wel weer vaak tegenover dat de natuur beschermd wordt, dat de plaatselijke culturen gerespecteerd worden en dat men kan genieten van een ultiem gevoel van vrijheid.

Heeft Afrika ook goedkope landen

Afrika heeft absoluut goedkope landen, zelfs enkele van de goedkoopste landen ter wereld. Ethiopië is een van de goedkoopste landen, zo niet het goedkoopste land, ter wereld. Reizen, eten, slapen en toeristische dingen doen kan hier voor minder dan vijftien euro per persoon per dag! Ook Gambia is bijvoorbeeld een erg goedkoop land, waar de gemiddelde kosten gemakkelijk beneden de twintig euro per persoon per dag kunnen liggen. Zelfs Kenia en Tanzania zijn goed te betalen, zolang je er maar voor kiest om geen safari te maken zijn beide landen bereisbaar met een budget van minder dan twintig euro per dag.