budget voor Azië

Azië is het continent voor de budgetreiziger en biedt volop mogelijkheden om voor twintig euro of minder per dag rond te komen en een goede vakantie te hebben. Landen zoals Sri Lanka, India en Nepal zijn de echte juweeltjes met betrekking tot goedkoop rondkomen. Toch herbergt Azië niet alleen maar goedkope landen, want er zijn ook landen en gebieden - zoals Tibet en Bhutan - waar men richting de honderd euro per dag kwijt is. Voor een gemiddeld land in Zuid-Oost Azië ben je tussen de vijftien en de vijfentwintig euro per dag kwijt. Voor landen buiten deze regio verschillen de kosten tussen de twintig en de honderd euro per dag. De Stan-landen vereisen een budget van vijfentwintig euro per dag. Landen in het Midden-Oosten kosten tussen de vijftig euro (Jordanië, Israël) en de honderd euro (Dubai, Verenigde Arabische Emiraten) per dag.

Budget voor Azië

Een juist budget opstellen voor Azië kan vrij gemakkelijk door te kijken naar de standaard uitgaven per dag en de grote - eenmalige - uitgaven. Om op een rijtje te zetten wat die standaard uitgaven zijn is het handig om eens te kijken naar ervaringen van reizigers, de lonely planet raad te plegen en deze website goed door te kijken. In Azië zijn over het algemeen de kosten voor vervoer, overnachtingen en voedsel erg laag, maar halen voornamelijk de overige kosten het dagbudget omhoog. Verwacht in de meeste landen ongeveer twintig tot vijfentwintig euro uit te geven.

Dagbudget in Azië

Een juist dagbudget opstellen in Azië is afhankelijk van vier factoren:

 • Kosten voor overnachtingen
 • Kosten voor vervoer
 • Kosten voor voedsel
 • Overige kosten

In (Zuid-Oost) Azië liggen de kosten voor de eerste drie punten vaak erg laag en het budget in Azië hoeft hier dan ook niet erg hoog voor te liggen. De overige kosten kunnen echter zeer snel oplopen in Azië, omdat er heel erg veel te doen is en alles vrij goedkoop is. Hierdoor lijkt het alsof het in totaal niet erg veel kost, maar alle kleine kosten bij elkaar opgeteld komen meestal toch vrij hoog uit. Landen als Thailand, Indonesië, Cambodja en Sri Lanka staan er enigszins om bekend dat ze toch sterker op het budget kunnen drukken dan verwacht. Dit komt door de vele mogelijkheden die er zijn in deze landen en alle kleine aankopen en activiteiten die er worden gedaan. Een drankje kost bijvoorbeeld slechts vijftig eurocent, maar een aantal drankjes per dag plus nog wat andere kleine uitgaven kunnen toch meer dan vijf euro per persoon per dag kosten. Tel hier dan nog een aantal grote (eenmalige) uitgaven bovenop en het gemiddelde dagbudget moet uiteindelijk naar boven worden bijgesteld.

Goedkope en dure landen in Azië

In Azië is er een duidelijk onderscheid te maken tussen de goedkope landen en de dure landen. Hieronder zal een lijst volgen met de duurdere landen. De goedkopere landen kosten maximaal - met alle kosten ter plekke meegerekend - dertig euro per dag. De duurdere landen beginnen hier juist en sommigen landen kosten zelfs honderd euro of meer voor nodig. Houdt hier dan ook rekening mee als je je budget voor Azië opstelt.

  Duurdere landen en gebieden
 • Het Arabische schiereiland
 • Tibet
 • Myanmar of Birma
 • Papoea
 • Bhutan
 • Israël
 • Jordanië