Budget voor Oceanië

Reizen naar Oceanië kost meestal een hand vol met geld. Niet alleen de vliegtickets die richting op zijn vrij duur, maar ook het verblijf ter plekke kost relatief erg veel. Een budget voor Oceanië ligt over het algemeen vrij hoog - boven de vijftig euro per dag - alleen maar om daar rond te reizen, te eten, te slapen op campings of in goedkope hostels en een auto of camper te kunnen huren. Vaak komen hier nog kosten bovenop voor kortere en langere trips en uitstapjes, waardoor een realistisch budget tussen de zestig en de vijfenzeventig euro ligt op de meeste plekken in Oceanië. Een duidelijk budget samenstellen is voor de meeste landen in Oceanië vrij gemakkelijk, echter ligt dit budget wel vrij hoog in verhouding met andere landen. Tel bij dit budget ook de kosten voor vliegtickets op en je zal al snel begrijpen dat Oceanië geen goedkoop continent is.

Budget voor Oceanië

Een budget voor Oceanië opstellen is in het algemeen niet erg moeilijk. Oceanië telt zesentwintig verschillende gebieden en eilanden, waaronder bekende landen en gebieden als Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji en Frans Polynesië, maar ook minder bekende landen en gebieden zoals vanuatu of tuvalu. Elk land heeft echter iets speciaals te bieden, qua natuur en cultuur, en vereist ook een eigen budget. Een belangrijk onderdeel om een juist budget voor Oceanië op te stellen zijn de vliegtickets. Een vliegticket richting Australië kost minimaal 1000 euro en een vliegticket richting een afgelegen eiland kost minimaal 1500 euro. Behalve het vliegticket moeten ook de kosten ter plekke worden meegerekend om een totaal budget op te stellen voor Oceanië.

budget per dag in Oceanië

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat een goed budget per dag is in Oceanië, is het belangrijk om te bepalen welk vervoer je neemt. In Oceanië is het namelijk gebruikelijk - en erg gemakkelijk - om een auto of camper te huren of te kopen. Een auto of camper huren of kopen is op de korte termijn echter veel duurder dan met de bus gaan. Verder is het belangrijk om te weten hoe je gaat overnachten, is dit door te kamperen of slaap je in hostels of hotels? Overnachtingen drukken in Oceanië zwaar op het budget, omdat een simpele campingplaats al vijf euro per persoon kan kosten en hostels of hotels kosten soms vijftig euro of meer per kamer. Verder maakt ook het eten veel uit, want zelf koken is in Oceanië goed te doen en vele malen goedkoper dan uit eten gaan. Een budget per dag begint ondanks al deze punten waar je op kan besparen vaak wel bij vijftig euro per dag per persoon, al met al een behoorlijk bedrag, want voor hetzelfde geld kan je twee dagen in Thailand zitten.

Goedkoopste land van Oceanië

Er is niet één land dat duidelijk het goedkoopste is in Oceanië, maar het is wel duidelijk dat Australië en Nieuw-Zeeland op een gedeelde eerste plek staan qua kosten. Ondanks het feit dat er in deze landen een budget nodig is van 50 euro per dag per persoon (op basis van twee personen) zijn het toch de goedkoopste landen van Oceanië. Voordelen van deze twee landen zijn dat je, als Nederlander of Belg van 30 jaar of jonger, er bij kunt verdienen tijdens je vakantie. Je kan dan met een working holiday visa naar Australië of Nieuw-Zeeland voor een jaar en mag daar dan vrij rondreizen en werken. Op het werken zitten wel enkele restricties, omdat het bijvoorbeeld in de gezondheidszorg wel belangrijk is dat je geen gevaarlijke ziektes hebt en dat je de Engelse taal voldoende machtig bent. Als je tijdens het opstellen van je budget voor Oceanië enigszins rekening wilt houden met de kosten, is het dus handig om te bedenken dat Australië en Nieuw-Zeeland het goedkoopste zijn. Ook de reis naar één van deze twee landen toe is het goedkoopste, want er vliegen nou eenmaal veel vliegtuigen op deze twee landen.

Goedkoop leven in Oceanië

Goedkoop leven en vakantie vieren in Oceanië kan een uitdaging zijn. Een aantal tips om het toch gemakkelijk te maken:

  • Reis per bus of ga liften
  • Wees flexibel en pas je aan
  • Ga werken in Australië of Nieuw-Zeeland!
  • Reis met een (grote) groep, dit drukt bijvoorbeeld de kosten van autohuur en benzine
  • Doe zo veel mogelijk zelf - van koken tot tours maken
  • Ga kamperen op een camping of in de vrije natuur