Budget voor Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is een continent in ontwikkeling. Een groot deel van de mensen leeft onder de grens van armoede en verdient niet meer dan enkele euro's per dag, maar toch is de economie aan het groeien en wordt Zuid-Amerika steeds duurder. Een budget voor Zuid-Amerika bepalen is vrij gemakkelijk, omdat de prijzen niet sterk fluctueren en de wisselkoers weinig verandert. Toch kan het ook lastig zijn om te bepalen, omdat elk land zijn eigen budget nodig heeft en er dure landen te vinden zijn en erg goedkope landen te vinden zijn. Brazilië of Argentinië kost je minimaal 40 euro per dag om daar rond te reizen, terwijl Bolivia slechts een budget nodig heeft van 20 euro per dag en het daarmee een van de goedkoopste landen is ter wereld! Al met al is Zuid-Amerika een continent van uitersten, ook qua budget.

Budget voor Zuid-Amerika

Zoals eerder aangegeven zijn de prijsverschillen tussen de verschillende landen in Zuid-Amerika hoog! Bolivia is absoluut het goedkoopste land en de duurste landen zijn Brazilië, Argentinië en Suriname. Er zijn vier belangrijke factoren die in Zuid-Amerika en overal ter wereld bepalen welk budget je nodig hebt: kosten voor vervoer, voedsel en overnachtingen en overige kosten. Variërend van land tot land zijn verschillende factoren duurder en goedkoper. In Bolivia zijn vooral de kosten voor vervoer, voedsel en overnachtingen goedkoop, terwijl de overige kosten wel vrij hoog kunnen liggen. In de duurdere landen liggen eigenlijk alle kosten wel vrij hoog, maar zijn de overige kosten verhoudingsgewijs lager. Een gemiddeld budget als je in elk land even lang zou blijven zou ongeveer 35 euro per persoon per dag zijn. Hiervan kan je dan goed rondreizen en gewoon activiteiten ondernemen.

Dagbudget in Zuid-Amerika

Zoals hier vlak boven al even aangehaald is een gemiddeld budget voor alle landen in Zuid-Amerika ongeveer 35 euro per persoon per dag. Toch verschillen de kosten ter plekke per dag heel veel. Voor Brazilië, Argentinië en Suriname ben je ongeveer 40 euro per dag kwijt om goed rond te reizen en voor Bolivia - zoals gezegd - slechts 20 euro per dag. Een land als Chili, Uruguay, Peru, Ecuador of Colombia kost je tussen de 25 en de 30 euro per dag gemiddeld om ruim rond te kunnen reizen. De overige landen - Guyana, Paraguay, Frans Guyana en Venezuela - is maar weinig over bekend, omdat dit relatief gevaarlijke landen zijn om rond te reizen. Een dagbudget ligt daar echter tussen de 20 en de 30 euro. Reizen in die landen wordt echter afgeraden, vanwege de veiligheid. Mocht je toch overwegen om een reis te ondernemen in één van die landen, bespreek je plan dan goed met een reisspecialist en meldt het aan personen om je heen.

Beperken van het budget

Om een juist budget voor Zuid-Amerika samen te stellen kijk je vaak naar het vliegticket en naar de dagelijkse kosten. Op de dagelijkse kosten kan er echter flink bespaard worden in Zuid-Amerika, omdat de "overige kosten" vaak erg hoog liggen en de activiteiten voor een groot deel zelf ondernomen kunnen worden of er een goedkopere maar (bijna) gelijkwaardige activiteit tegenovergesteld kan worden. Bijvoorbeeld de Inca trail naar Machu Picchu in Peru. Deze trail kost 211 euro voor vier dagen. Een andere trail van vier dagen kost je echter slechts rond de 100 euro en is vaak veel rustiger. Je loopt dan niet naar Machu Picchu, maar daar kan je alsnog komen door met een bus(je) mee te rijden.

In Zuid-Amerika is het dus mogelijk om je budget te beperken tot een minimum door de overige kosten laag of lager te houden. Verder is het nuttig om op straat te eten. Op straat eten kost relatief veel minder dan in een restaurant eten en biedt een gezellige sfeer. Je zal op zo een moment niet altijd op de mooiste plaats staan, maar vaak komen ook de Peruanen op straat eten als ze een keer niet zelf koken.
Tenslotte is het nuttig om de toeristische cafeetjes en restaurants te vermijden. Deze toeristische plekken kijken vaak uit op een toeristische trekpleister en kunnen daarom hoofdprijzen vragen. Als je echter twee straten verder loopt en een cafeetje of restaurant pakt dat een iets minder uitzicht heeft of enigszins verstopt zit, dan betaal je misschien nog wel iets meer dan gebruikelijk, maar betaal je niet meer de hoofdprijs.