Eindelijk een nieuwe reispartner!

Man, de afgelopen (bijna) twee maanden waren regelmatig zwaar. Naast de lange werkdagen leerde ik ook mijn reispartner kennen - ik zou bijna zeggen helaas. Hier in Australië kom je veel mensen tegen die veel drugs gebruiken, alcohol drinken en dergelijke en hij was daar helaas geen uitzondering op. Regelmatig zat hij op werk weer eens te roken, dronk hij iets en deed vooral weinig goed. Boos worden op mij, andere mensen met wie hij samen moest werken, nee dat was niet geweldig.

Gelukkig is het voorbij, gelukkig is dat allemaal klaar en kan ik nu op zoek naar een nieuwe reispartner. Tenminste, dat was mijn plan toch enigszins om met iemand anders eens rond te gaan reizen en iemand te zoeken. Ik heb echter de leuke mazzel dat mijn broer hier over een week is en wij zullen negen maanden rond gaan reizen en werken vooraleer we weer terug huiswaarts keren. Mijn broer die ik al een tijdje niet heb gesproken (via telefoon ook niet) en waar ik verder wel veel contact mee heb komt hierheen, Australië, om te beginnen aan zijn working holiday! Hoe gaaf is dat?

Het probleem met reispartners

Eigenlijk is het vooral leuk een reisgenoot te hebben. Ervaringen delen, verhalen delen en gezelligheid. Tenminste, dat is hoe het toch zou moeten werken. Helaas bleek voor mij het tegengestelde waar. Regelmatig werd hij uit het niets boos op iemand, zorgde hij voor problemen of was er weer eens iets mis met iets wat ik deed. Op een gegeven moment was ik bijna weggegaan, maar.. Ik had het geld nodig van de plek waar we werkten. Achteraf gezien had ik gewoon in een hostel moeten gaan zitten en daar mijn ding moeten doen. Lekker rustig chillen, genieten van het werk en de plek waar ik zit in plaats van samen op één plek te verblijven. Mijn fout dus zeker.

Reisgenoten zijn meestal wel leuk, maar het probleem dat ik er mee heb is dat je nooit honderd procent op één lijn zit. Normaal zou ik dat nog niet zo erg vinden, maar met sommigen zit je zo ongeveer nul procent op één lijn. Ik, als backpacker die niet rookt en niet veel drinkt, met iemand die aan de wiet, alcohol en weet ik veel wat nog meer zit - dat klikte gewoon wat minder. Het probleem is: de meeste backpackers hier pakken regelmatig een joint, drinken teveel alcohol of zitten aan iets anders.

Voordelen zijn er echter genoeg

Gelukkig (en af en toe helaas) zijn er ook veel voordelen aan het hebben van een reisgenoot. Niet alleen kan je de kosten delen, maar zoals ik eerder al aanhaalde: het is normaal gesproken stukken gezelliger! Ik raad echter iedereen aan om je eigen plek te hebben. Zit niet de hele dag op elkaars lip, neem je eigen tijd (zelfs als je zoals mij 12-14 uur per dag werkte) en zorg ervoor dat je ook regelmatig even niet samen werkt. Ik heb dat een aantal keer geprobeerd, maar helaas is het uiteindelijk flink uit de hand gelopen en stond ik gisteren zelfs vast op mijn werk te hopen dat iemand mij misschien genadig wilde zijn en een lift wilde geven. Mijn reisgenoot had me dus laten staan op werk, zo een drie uur met de trein en bus! Met de auto een goede driekwartier tot een uur overigens.

De voordelen wegen voor mij echter wel op tegen de nadelen en ik ga zeker een nieuwe reisgenoot hebben. Mijn broer is misschien dan ook wel de ideale reisgenoot: we hebben dezelfde interesses, vinden het heerlijk om gewoon tijd te spenderen met elkaar, maar kunnen ook prima zonder elkaar iets doen wat we beiden leuk vinden. Hij gaat misschien dan een stuk autorijden terwijl ik aan het fotograferen ben of ik ben bezig met rijden terwijl hij het kampvuur klaar maakt, enzovoort.

Een goede reisgenoot vinden

Uiteindelijk is de truc vooral om iemand te vinden die jou respecteert, de ruimte geeft en heel belangrijk (zeker na mijn aanvaringen) kies iemand die qua normen en waarden hetzelfde denkt. Ik vind het bij een eventuele reisgenoot voor ooit heel belangrijk dat diegene niet steelt, niet verslaafd is/aan de drugs zit en vooral ook niet de buitensporige hoeveelheden alcohol drinkt die je sommige backpackers ziet drinken.

Hoe je zo iemand vindt kan op allerlei manieren. Vaak ontmoet je gewoon iemand in een hostel, op een campground, tijdens het werken of zelfs via een forum. Spendeer wat tijd met die persoon als dat mogelijk is voordat je gaat reizen of samen werken. Zeker als je afhankelijk bent van elkaar kan dat erg prettig zijn.

Voor mij is het uiteindelijk allemaal met een sisser afgelopen: ik heb er geen echte schade aan geleden behalve dat ik zwaar beledigd was en niet meer met hem spreek vanwege zijn buitensporige gedrag. We staan namelijk nog op een caravanpark deze nacht, naast elkaar. Alleen deze nacht gelukkig, morgen is dit allemaal een zwarte droom die ik snel zal vergeten!