Farmwork in Bundaberg

Deze keer iets over Bundaberg, het farmwork dat hier gaande is en wat je hier zeker moet doen en moet vermijden. Bundaberg is in het algemeen zeker geen stad om heen te gaan als het je gaat om een leuke vakantie, rustig genieten van alles en gewoon echt Australië te zien. Onder backpackers op een working holiday visa is het echter een zeer populaire bestemming met één simpele reden: je hebt hier farmwork dat (royaal) wordt betaald per uur. Normaal gesproken verdienen we hier als backpackers een 22.13 dollar per uur met lange werkweken - iets wat zeer populair is omdat je dan sneller geld spaart om door te kunnen reizen.

Working hostels

In bundaberg zijn er een groot aantal working hostels. Sommigen zijn beduidend beter dan anderen. Gemiddeld betaal je in een week rond de 200 dollar voor een hostel inclusief vervoer. In het dorp zijn er veel slechte hostels met matig werk. Limoen plukken, cherry tomaten of iets anders waarbij je per emmer of iets dergelijks wordt betaald. In Bundaberg en er vlak buiten zijn echter ook een aantal betere of in ieder geval minder slechte hostels te vinden waaronder in ieder geval: Tomato backpackers, city centre en east bundy. Deze drie hebben als enige drie hostels altijd goed betaald uurwerk. Tomato staat er om bekend om schoon te zijn, maar heeft geen hangplek. City centre is duurder, maar heeft een centrale hangplek, maar is ook weer overvol. East Bundy is vooral populair onder mensen die niet zo nodig hoeven te drinken, omdat het erg ver buiten de stad ligt. Zelf zou ik bij een volgende keer city centre vermijden - de plek waar ik momenteel zit - vanwege de overvolle keuken en het feit dat we onvoldoende toiletten en douches hebben.

Werk in Bundaberg

Bundaberg is de hoofdstad in Australië van de sweet potatoes. Overal kan je dan ook sweet potato farms vinden en veelal zal je hier als man ook op worden gezet als je enigszins fit bent. Werk is dan bijvoorbeeld het opgraven van zoete aardappelen (met of zonder machine) het verpakken, het schoonmaken van machines en het planten van stekjes. Ander werk hier is op ananasfarms, bananenfarms, mango's en chilifarms. Het grote voordeel hiervan is dat je vaak dingen mee kan nemen en kan ruilen met andere backpackers. Zoete aardappelen voor ananassen of iets heel anders.

Slecht werk en slechte hostels

Helaas heb je in Bundaberg ook erg veel slechte hostels die proberen voor een slaatje te slaan uit backpackers. Bekend voorbeelden zijn dingo blue, cherri backpackers, federal backpackers, north bundy en nog een heel aantal. Werk dat je dan doet is iets als cherri tomaten plukken, limoenen plukken of iets dergelijks. Je wordt per emmer, stuk, gewicht of iets dergelijks betaald en gemiddeld verdien je misschien 10 dollar per uur. Als je geluk hebt in ieder geval.

Leuke dingen rondom Bundaberg

In Bundaberg is er niet zo heel erg veel te doen. Je hebt hier een strand, Mon Repos, waar de schildpadden aan land komen om eieren te leggen en waar de kleine schildpadden vandaan naar zee lopen in de nacht. Naast dat heb je dichtbij Lady Elliot en Lady Musgrave eiland. Beide eilanden liggen op het GBR - het Great Barrier Reef - en staan bekend om hun goede snorkelmogelijkheden. Verder heb je anderhalf uur ten noorden van Bundaberg "Town of 1770" een leuk plaatsje. Anderhalf uur rijden ten zuiden van Bundaberg heb je het prachtige Fraser eiland, waarover morgen meer!