Highlights of Tasmanië

Tasmanië is een gebied in Australië waar veel mensen in principe niet heen gaan, omdat ze dan eerder voor Nieuw-Zeeland kiezen of een standaard rondreis door Australië. Tasmanië is echter het gebied in Australië waar natuur overheerst, het nog echt wild is en je diep de bergen in kan en zelfs bijna kan verdwalen zonder ook maar iemand tegen te komen. De wandelingen zijn prachtig, wildlife heerst hier nog en de stranden zijn wit. Zelf spendeerde ik een goede twee weken op Tasmanië: twee weken die ik nooit meer zal vergeten!

Bay of Fires

Een van de mooiste gebieden in Tasmanië moet de bay of fires zijn. Ongelooflijk mooi, met glashelder water, rode rotsen en een wit strand. Als dit gebied ergens in een warm gebied had gelegen was het al lang niet meer hetzelfde geweest. De bay of fires is mooi qua natuur, maar helaas ook erg druk bezocht. Toch is het zeker één van de hoogtepunten van Tasmanië!

Cradle Mountain

Cradle mountain moet één van de mooiste plekken op Tasmanië zijn. Wildlife is hier wild, maar kan je tot aan een paar meter (soms minder) benaderen! Hier leven de Tasmaanse duivels nog in het wild, is er nog ongelooflijk veel te zien en de bergen hier zijn zo wild en zo hoog als je voor mogelijk houdt. Vooral de wandeling naar de top van de berg en de wandeling rondom Dove Lake zijn de moeite waard! Reken voor de wandeling naar de top (~15 kilometer) op een volle dag wandelen als je het rustig aan wilt doen, voor een wandeling rondom Dove Lake (6 kilometer) moet je rekenen op twee uur. Een speciale tip: rondom Ronny Creek zitten er ontzettend veel wombats!

Maria Island

In het vervolg van wombats eigenlijk: Maria Island. Maria Island is een eiland van de oostkust van Tasmanië. Wildlife is hier de baas en auto's zijn hier niet toegestaan, dus alles moet te voet of per fiets. Maria Island is een eiland waar je veel wombats en zeldzame of vroeger zeldzame diersoorten kan zien. Lang geleden, rond 1970 tot 1980, zijn hier veel verschillende zoogdiersoorten uitgezet zodat ze niet zouden uitsterven. Recenter, in 2012 en 2013, is ook de Tasmaanse duivel hierheen gebracht omdat ze bedreigd worden door het gevaarlijk DFTD: Devil Facial Tumor Disease. De Tasmaanse duivels op het eiland hebben daar geen last van en zullen hun hele leven relatief veilig leven. Speciale tip: rondom Encampment cove en Darlington is het vrij gemakkelijk een wilde Tasmaanse duivel te zien!

MONA in Hobart

Alhoewel ik zelf niet zo van cultuur en kunst ben normaal gesproken, is de MONA in Hobart toch zeker iets bijzonders. Dit museum van de moderne en oude kunst is een boegbeeld van Hobart, een welbekend iets en eigenlijk niet over te slaan. Al gaat het je wellicht alleen maar om de buitenkant, want ook die is al bijzonder, het blijft de moeite waard! Ik ben er even naar binnen geweest, voor een aantal uur, en alhoewel ik dus niet van kunst houdt heeft het mij zeer zeker kunnen boeien.

Andere highlights

Eigenlijk is er te veel te zien op Tasmanië om op te noemen. Wil je veel wildlife en mooie stranden zien? Ga naar Bruny Island en doe daarbij een boottocht. Wil je bijzondere gebieden zien waar vrijwel niemand komt? Ga naar South-West nationaal park en zo kan ik wel doorgaan. Ook pinguïns, Freycinet nationaal park en bijvoorbeeld iets als de Hobart waterworks zijn de moeite waard, dus als je een trip plant naar Tasmanië: neem die zeker mee!