Je camera veilig mee op reis

Een groot punt voor mij als ik op reis ga is mijn camera veilig mee krijgen en vervoeren. Daarnaast moeten ook alle accessoires zoals mijn tripod, de geheugenkaarten en nog veel meer. Het lastigste is dan ook dat het allemaal veilig moet zijn van diefstal, weer en gewoon dagelijks gebruik. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze manieren om ervoor te zorgen dat het heel blijft, helaas kan het altijd gebeuren dat je iets kwijtraakt of iets kapot gaat en hier kan ik dan ook over meepraten, aangezien één van mijn geheugenkaartjes nog steeds kwijt is, inclusief foto's! Wat misschien nog wel vervelender is dan het geheugenkaartje zelf.

Een koffer of tas

Een eerste keuze die je zal moeten maken is waar je de camera in gaat doen. In bijna alle gevallen zou ik persoonlijk een cameratas aanraden, er zijn echter uitzonderlijke gevallen waar een koffer honderd procent de betere keuze is. Als je weinig cameraspullen hebt en ze zijn ook nog eens niet al te duur zou ik altijd een goede tas aanraden. Afhankelijk van wat je wilt kan je bijvoorbeeld voor een lowepro gaan, maar ook canon en nikon maken prima tassen. Een koffer zou ik alleen kopen wanneer je verwacht dat een tas niet genoeg bescherming biedt. Moet je bijvoorbeeld (veel) vliegen en heb je te veel spullen dan is een koffer een optie. Zelf heb ik beide. Ik heb een koffer waar (net) al mijn spullen in passen en heb daarnaast een aantal tassen. Door meerdere tassen te hebben en een koffer kan ik kiezen wat op dat moment het handigste is.

Mocht je voor de tas gaan let er dan goed op wat voor tas je koopt. Sommige tassen hebben dan wel erg veel ruimte, maar zijn zo zwaar dat je ze eigenlijk niet altijd wilt sjouwen. Zelf heb ik een prachtige Lowepro AW II staan, maar gebruik die steeds minder vanwege het gewicht van 4,5 kilogram. Let daarom dus op hoe stevig de tas is, hoe zwaar die is, hoeveel er in past en of de tas weerbestendig is!

De koffer neem ik overigens vooral mee als ik erg zware dingen ga doen en een auto heb. Zware dingen zoals four-wheel driven en andere dingen waarbij er een kans bestaat dat de tas te veel beweegt. Ik heb er altijd een dagrugzak en/of een grotere rugzak bij, voor wanneer ik dan een stuk ga wandelen.

Een onopvallende dagtas

Ik heb hierboven al even aangegeven waar je onder andere op moet letten, echter is er nog een groot probleem wanneer je een rugzak hebt en naar een onveilig land zou gaan: berovingen. Ik heb hier zelf gelukkig geen ervaringen mee, maar moet wel zeggen dat ik altijd wel enige voorzorgsmaatregelen heb genomen om te voorkomen dat iemand het idee krijgt dat mijn camera veel waard is. Uiteraard ga je risico's nooit honderd procent kunnen voorkomen en dat probeer ik ook niet, maar ik probeer wel het risico zo klein mogelijk te houden.

Mijn dagrugzak voor als ik door een stad loop bevat normaal gesproken één camera en twee of drie lenzen. Een tripod neem ik binnen Europa of "veilige" landen altijd mee ook in de stad en echt zorgen maak ik me daar meestal niet, dus heb ik een gewone camerarugzak. Nu heb ik echter wel een speciaal koord voor mijn camera waar een ijzerdraad in zit, dus kan men niet zomaar het koord doorsnijden of doorknippen, iets wat ik helaas één keer heb meegemaakt toen ik nog een goedkopere camera had.

Mocht je gaan voor een standaard dagtas met bijvoorbeeld de camera om je nek heen, dan is er een goede mogelijkheid om je lenzen toch te beschermen: lenzentasjes of een kleine camerahoes, snuittas of iets dergelijks. Ik heb dat dus voor steden in Azië en gebieden waar ik liever niet wordt gezien met veel spullen voor mijn camera.

Zorgen voor de geheugenkaartjes

Sinds kort is dit iets waar ik beter op ben gaan letten, aangezien ik in Australië, nu 3 maanden geleden, mijn eerste keer een geheugenkaartje kwijt ben geraakt. Nog steeds ben ik overigens alle 200-300 foto's die op de kaart stonden kwijt, samen met het kaartje. Een goede tip is een standaardvak in je tas te hebben waar je de kaartjes wegbergt, echter kan het dan dus alsnog een keer misgaan. Daarom ben ik overgestapt op een klein bewaarmapje voor geheugenkaarten en ik moet zeggen dat dit tot nog toe prima bevalt. Ik heb zelf de Caruba MCC-1 multi card case en kan die aan iedereen aanraden.

Je tripod beschermen

Misschien wel het moeilijkste onderdeel van je uitrusting om in piekfijne conditie te houden, aangezien je er regelmatig mee door bossen loopt, het ergens een keer langs schuurt en je tripod altijd buiten je cameratas bewaart wordt. In ieder geval, dat is dan zo bij mij. Mijn tripod ziet er echter nog wel redelijk uit. Voordat ik ga vliegen wordt deze mooi ingepakt tussen de kleding en gaat in de ruimbagage.

Tijdens de reis gaat de tripod ook weer ingepakt in de kleding mee tijdens busreizen en treinreizen. Mocht ik echter een auto hebben dan is het gemakkelijker en ruim ik een speciaal plaatsje in. Mocht je voor beide niet de mogelijkheid hebben, dan is het bijvoorbeeld een optie een speciale tas hiervoor te maken of te kopen. Die heb ik ook in mijn bezit en tijdens korte tripjes gaat die altijd mee omdat het zo veel gemakkelijker is. Eigenlijk zit er dan gewoon een stuk stof om de tripod heen zodat scherpe voorwerpen geen krassen maken.

Het schoonhouden van de lenzen

Dit is het grootste probleem waar ik normaal gesproken tegenaan loop: het schoonhouden en/of het schoonmaken van de lenzen die ik bezit. Zeker wanneer ik op reis ga kan het voor mij een probleem zijn om elke lens schoon te houden. Gelukkig voor ons allemaal zijn er tegenwoordig meerdere manieren om je lenzen schoon te houden. Zo is er de lenspen: een pen met aan de ene kant een soort stofborstel om alle stofjes van de lens af te halen en aan de andere kant een vetverwijderaar zodat je de vingervlekken die je per ongeluk op de lens hebt gemaakt er vanaf kan halen.

Daarnaast heb je ook nog bijvoorbeeld de blaasbalg. Een klein apparaatje waarmee je lucht op de lens kan blazen zodat al het stof er vanaf wordt geblazen. Iets waar ik zelf daarnaast een enorme fan van ben zijn de bekende UV-filters. Zeker bij de wat duurdere lenzen zijn deze erg prettig omdat ze het frontelement van de lens beschermen tegen krassen en vooral ook tegen barsten.

Overige tips

Het belangrijkste heb ik allemaal wel gezegd, echter zijn er nog talloze kleinere tips om enigszins voor je camera te zorgen. Zo kan het handig zijn om gewoon eens te vragen aan iemand die woont waar je heen gaat of het echt veilig is om je camera gewoon mee te nemen. Een andere tip die ik zeker kan geven is de nekband vervangen door een merkloze nekband. Verder is het ook voornamelijk je eigen voorkeur en wat je zelf prettig vindt. Let in ieder geval goed op en neem zeker wat van mijn tips mee zodat je camera veilig blijft!