Reisoverzicht van het jaar 2018

2018 Was een bijzonder jaar. Een jaar van ups en downs en vooral een stuk minder reizen dan in 2016/2017. Natuurlijk ben ik toen een jaar naar Australië gegaan, dus dat was wel compleet anders. Helaas was het lange reizen voorbij en werd het weer tijd om met beide voetjes in Nederland te landen. Nadat ik eind 2017 enigszins landde en weer iets vond om op te pakken, ging het toch al snel weer kriebelen. Ik keek regelmatig of ik toch nog even weg kon of dat ik eventueel toch fulltime zelfstandig ondernemer kon worden. Helaas bood er zich nooit een echte mogelijkheid aan om toch eens weg te gaan, dus bleef ik het einde van 2017 en het begin van afgelopen jaar lekker in Nederland.

Wilde plannen richting Afrika

Opeens bood zich een mogelijkheid aan die ik niet voorbij kon laten gaan: een 2-weekse trip! Ik had namelijk een ruime twee weken vrij en dus kwam er op dat moment een plannetje op in mijn hoofd: ik wilde graag weer eens naar Afrika. Afrika, het continent van de savanne, de woestijn en de wildlife. Veel verder dan de woestijn zou ik echter nooit komen, want met een verre trip later in het jaar besloot ik om het enigszins betaalbaar te houden en het werd Marokko. Ik was al eens een keer in Marokko geweest, dit was in 2013, maar had toen alleen een stukje van het zuiden gezien.

Eind maart vertrok ik richting Marokko. De Vlucht vanaf Weeze duurde maar drie uur en ik landde drie uur later op Fez, haalde wat geld af en vertrok met een taxi richting het treinstation. Vanaf het treinstation wachtte ik op een juiste trein en de hele nacht lang zat ik in de trein richting Marrakesh. Eerst in de ijskoude wind, omdat ik niet door had dat er ook gesloten treincoupés waren, later lekker warm in een gesloten cabine die ik helemaal voor mezelf had. Ik viel in slaap en kwam aan in Marrakesh. Een kleine skip naar twee weken later, toen ik weer in Fez aankwam en mijn fantastische vakantie in dit mooie Afrikaanse land was voorbij. Helaas, want Marokko steelt bij tijd en wijle echt mijn hart, zo mooi is dit land. Helaas is er ook veel kleine criminaliteit en is het hier niet altijd even fijn om rond te reizen en in 2018 zijn er zelfs toeristen vermoord!

Een andere cultuur ontdekken in Japan

Als je me tegenwoordig zal vragen welke landen ik zeker nog een keer wil bezoeken dan zal Japan er plotseling tussen staan. Japan is niet een land waar ik graag heen wilde van tevoren, maar nu ik er ben geweest wil ik zo ontzettend graag terug! Sterker nog, ik zit in mijn hoofd al te plannen of dit nog lukt dit jaar of dat het toch maar volgend jaar moet worden. Ik ging eigenlijk naar Japan zonder dat ik het echt had gepland, want ik werd uitgenodigd. Ongeveer een maand voordat ik ging kreeg ik die uitnodiging pas, dus vanaf begin mei (2 weken nadat ik uit Marokko terug kwam) tot en met begin juni ben ik alleen maar bezig geweest met het plannen van Japan en het uitzoeken wat er te doen is en wat ik zeker niet mocht missen.

Ik kwam er achter dat Japan toch een vrij groot land is en er ontzettend veel te doen is, dus beperkte ik mijn tijd vooral in de driehoek van Osaka - Nara - Kyoto en dit bleek een fantastische keuze te zijn. Alleen al rondom Kyoto was er genoeg te zien om mezelf voor anderhalve week bezig te houden. Osaka viel wel tegen, dus besloot ik uiteindelijk nog een daguitstap naar Kobe te maken en daar eens rond te dwalen. Helaas kwam ik in een aardbeving van 6,1 op de schaal van richter terecht. Natuurlijk is dat ontzettend gaaf om mee te maken, maar helaas had het als nadeel dat veel van de treinen niet meer reden en de laatste vijf dagen ik dus niet zo veel meer kon doen.

Japan heeft in ieder geval mijn hart gestolen en ik kan zeggen dat er nog zo ontzettend veel te ontdekken is. Op de planning staan in ieder geval wat eilanden en het prachtige Mt Fuji! Daarnaast zou ik graag nog eens de apen zien die in de warmwaterbronnen zitten, want nu heb ik de apen wel gezien en kunnen fotograferen, maar toch is dat het net niet helemaal. En verder is er natuurlijk nog genoeg te zien, van de mooie natuur van Hokkaido tot aan Hiroshima dat natuurlijk platgebombardeerd is in de tweede wereldoorlog.

De hete zomer van Nederland

Iedereen die de zomer van 2018 heeft meegemaakt in Nederland zal zeggen dat het een bizar warme - zelfs hete - zomer was! Ik zat deze hele zomer in Nederland, maar dat was dan ook zeker geen straf. Van begin tot aan het einde was het weer fantastisch en ik heb nog nooit zo'n gezellige zomer gehad als afgelopen jaar. Ik besloot dit jaar om een keer in Nederland te blijven. Ik ben op één weekend na helemaal niet thuis geweest en heb dus heel Nederland lopen ontdekken. En wat is er toch veel te zien in ons kleine kikkerlandje! Overal waar ik heen ging waren de mensen vriendelijk en had ik plezier, ontmoette ik mensen en regelmatig kon ik gewoon ergens bij iemand in de tuin kamperen.

Ik zou het nu niet snel nog een keer doen, want eigenlijk heb ik het nu wel gezien, maar het was in ieder geval wel erg tof om eenmalig gedaan te hebben! Nederland is een mooi land en ik zou iedereen aanraden om zo nu en dan eens een vakantie binnen Nederland te houden. Of dit nu een weekendje, een weekje of nog veel langer is zal je zelf moeten kiezen, maar gaaf wordt het geheid, zeker wanneer het weer een beetje meewerkt!

De natuur in van Europa

Tenslotte heb ik in september tot en met december nog wat tijd in verschillende landen van Europa gespendeerd om daar echt de natuur te ontdekken en tot rust te komen. Zo ben ik in de Belgische Ardennen geweest, heb ik de Eiffel in Duitsland bezocht en ben ik nog een week in Kroatië geweest om daar te genieten van de prachtige natuur! Zeker Kroatië is een land waar ik nog niet zo veel van heb gezien en het nationaal park Risnjak staat heel hoog op mijn lijstje van te bezoeken plekken. De natuur van Europa is erg mooi en ik heb dan ook nog veel plekken die ik graag wil zien, maar ook veel plekken die ik heb bezocht en waar ik eigenlijk veel meer tijd had kunnen spenderen.

Dus dat is ook het plan voor dit komende jaar: misschien één of twee verdere reizen en vooral heel veel korte tripjes binnen Europa. Europa heeft nog zo veel mooie gebieden om te ontdekken en als het lukt wil ik dit jaar graag grote stukken van Noord- en Oost-Europa ontdekken met misschien een keer een trip richting Spanje, omdat Spanje mijn hart heeft gestolen en misschien wel de mooiste natuur van Europa heeft. Tips waar je zeker heen moet gaan zullen zeker nog eens langskomen, dus stay tuned.