top 5 bezienswaardigheden in Kyoto om te bezoeken!

Kyoto is een mooie, oude stad in het prachtige land Japan. Er zijn ontzettend veel tempels, mooie natuurgebieden, leuke restaurantjes en nog veel meer! Kyoto is een fantastische stad en ligt ook nog eens erg centraal. Je kan gemakkelijk doorreizen richting Tokyo, Osaka, Kobe of Nara! Kyoto kent daarnaast wat prachtige tempels, waaronder de Fushimi Inari. Ook het prachtige imperiale paleis ligt in het centrum van de stad en dit park herbergt wat prachtige vogels, maar ook gewoon een zeer bijzondere cultuur! Zo zijn er tientallen plekken waar je zeker eens heen zou moeten gaan wanneer je toch in Kyoto bent! Kyoto kent ontzettend veel bezienswaardigheden die overigens de moeite waard zijn, maar dit is uiteindelijk dan ook mijn persoonlijke top vijf!

1. Arashiyama

Dit gebied in Kyoto was zeker mijn favoriete gebied! Arashiyama is zo bijzonder en speciaal. De brug over de rivier is een goed startpunt om je rondje te beginnen. Normaal gesproken kom je aan op het station, wat vaak Saga-arashiyama is, en vanaf hier is het een 10 minuten lopen richting de brug. Er zijn ontzettend veel dingen te doen, maar als je hier in de ochtend aankomt zou ik aanraden om als eerste eens de apen te bezoeken. Zodra je de brug oversteekt is het vrijwel direct aan je rechterhand. Je moet dan langs de entree - waar je wat betaald - om door te lopen naar de top van de heuvel. Hier lopen ontzettend veel apen rond! Zodra je bent uitgekeken kan je naar beneden lopen en ik vond het dan de moeite waard, voordat je de brug weer oversteekt, om eens langs de rivier te lopen voor een stukje.

Nadat je een stukje hebt gelopen en de vele boten hebt zien varen, is het leuk om de brug weer over te steken. Je loopt dan links snel het park in. Door het park loop je richting het bamboebos en kan je even genieten van dit prachtige gebied waar bamboe wordt verbouwd. Zodra je door het bamboebos hebt gelopen en er uit komt, dan kom je weer op de hoofdstraat uit en is het tijd om wat te eten! Zodra je wat hebt gegeten kan je nog naar de tempels, eventueel een stukje echt de bossen in lopen, een oude straat bezoeken of bijvoorbeeld met het treintje langs de rivier gaan. Zeker dat laatste, de trein pakken langs de rivier, is gewoon een ontzettend mooie ervaring!

2. Fushimi inari shrine

De fushimi inari shrine is misschien wel de bekendste shrine van Japan en met een hele goede reden. De honderden of zelfs wel duizenden oranje bogen op een rij zijn een fantastisch aanzicht! Fushimi inari is een korte treinrit vanaf het Kyoto centrale station en in vijf minuutjes sta je aan de onderkant van deze hoge heuvel. Zodra je dan het station uitloopt kom je al gelijk een stukje tegen van het prachtige tempelcomplex aan de onderkant van de heuvel.

Waar je uiteindelijk het gebied echt voor bezoekt ga je een stukje omhoog vinden, ongeveer vijf minuten lopen vanaf het tempelcomplex. Hier lopen de oranje bogen mooi in elkaar over en deze plek is waar je al die prachtige foto's van hebt gezien! Ik ben er zelf twee keer geweest, een keer in de ochtend en een keer in de middag. In de hele vroege ochtend is het hier nog niet zo druk, maar tegen negen uur 's ochtends begint het toch al aardig druk te worden. In de middag is het hier bijna niet te doen met de hoeveelheid toeristen en struikel je haast over de voeten van de andere toeristen.

Mocht je toch deze kant op gaan, denk er dan zeker over na om ook helemaal naar de top van de heuvel te lopen. Je hebt dan de meeste toeristen inmiddels achter je gelaten en loopt door een van de prachtige bossen die rondom Kyoto liggen. Neem ook zeker de tijd om die perfecte foto, zonder toeristen, voor elkaar te krijgen. Hoe lastig dat dan misschien ook is, als je terugkijkt is het qua foto zeker de moeite waard.

3. Kyoto imperial palace

Dit gebied, een prachtig park omringd door een muur, ligt middenin het centrum van de stad. Eigenlijk is het een natuurgebiedje en een veilige haven binnen de drukte en chaos van Kyoto. Daarnaast herbergt het gewoon een koninklijk paleis dat inmiddels steeds minder gebruikt wordt, zeker omdat tegenwoordig Tokyo de officiële hoofdstad is en Kyoto niet echt veel nut heeft, behalve historische waarde. Een groot stuk van deze historische waarde valt dan ook in dit gebied terug te vinden. Hoe het paleis eruit zag, de prachtige plekjes en een stukje echte geschiedenis vallen hier allemaal terug te vinden en dat gecombineerd in een prachtig park.

Voordat je plant om hier heen te gaan is het de moeite waard om even te kijken of het wel echt open is, want met enige regelmaat is het toch gesloten en kan je niet het soms afgesloten gebied in waar het meeste te zien is. Het allermooiste van dit alles is dat het gebied gratis is om te bezoeken en dat, wanneer je hier dichtbij overnacht, je gewoon even een uurtje hier kan lopen.

4. Higashiyama

Het gebied higashiyama voelt alsof je weer terug de tijd in duikt. Hier zitten lopen de geisha's soms nog over straat, zie je ze heel soms zitten daar waar ze werken of je komt ze gewoon ergens opeens tegen. Het gebied is een bezienswaardigheid op zichzelf, met oude gebouwen, typische Japanse straten en tempels, ontzettend veel tempels! Kiyomizu-dera is een van die tempels en ik vond het zelfs een van de mooiere tempels die ik heb bezocht. Nu moet ik toegeven dat ik niet honderden tempels heb bezocht, maar enkele tientallen zullen het zeker zijn geweest gedurende mijn achttien dagen in Kyoto.

Mijn tip is om zeker de twee bekende oude straten te bezoeken: ninenzaka en sannenzaka. Deze twee straten zijn oud en brengen je voor je gevoel echt terug naar het oude Japan, voor mij een van de redenen dat ik echt ontzettend genoot van dit gebied. Tenslotte raad ik je gewoon aan om eens door het gebied te lopen en alles even aan te kijken. Er is zo veel te zien dat het bijna niet te geloven is en bovendien vergroot je je kansen op het zien van een geisha enorm als je hier maar lang genoeg rondloopt!

5. De botanische tuin van Kyoto

Tenslotte iets wat afwijkt van bijna alle toplocaties of bezienswaardigheden in Kyoto: de botanische tuin. Naar mijn mening is het gewoon de moeite waard om hier een aantal uur rond te lopen en heerlijk te genieten van de planten die er zijn geplant en te genieten van de rust die je soms niet echt kan vinden in Kyoto zelf. De botanische tuin strekt zich uit over 240.000 vierkante meter! Een enorm gebied dus en zeker de moeite waard om eens te bezoeken. In 2018 kostte het 200 yen om dit te bezoeken, dus niet al te veel. Mocht je nog niet overtuigd zijn: geen zorgen, je komt er waarschijnlijk toch wel even langs en om dan even naar binnen te gaan en je te verwonderen kost amper moeite.