Wat je moet zien in Spanje!

Spanje, het land dat ik ondertussen het beste ken na Nederland. En niet zonder reden, want er is in Spanje ontzettend veel te doen en nog veel meer te zien. Van de prachtige Pyreneeën tot aan Barcelona en Madrid, de variatie en alles is er geweldig vind ik dan. Spanje heeft natuurlijk ook een aantal gebieden, plekken, natuurgebieden, streken en steden die je gezien moet hebben als je toch naar Spanje gaat. Niet tijdens een standaard strandvakantie, maar wel als je besluit om bijvoorbeeld er echt rond te reizen - wat zeker de moeite waard is!

 1. Barcelona

 2. Barcelona is de stad die bijna iedereen wel heeft gezien als hij of zij naar Spanje gaat of is gegaan. En terecht, want het is gewoon één van de leukste en mooiste steden van Europa. Er valt zo ontzettend veel te ontdekken in Barcelona. Van de haven tot aan de Sagrada Familia tot aan verschillende markten en zelfs het oude olympische stadion. Mocht je genoeg hebben van de stad of wil je wat heerlijks eten kan je bijvoorbeeld naar Montserrat gaan of gewoon heerlijk in de haven genieten van wat paella. Mocht je weer meer iets willen doen kan je bijvoorbeeld ook naar CosmoCaixa: een museum dat gericht is op de wetenschap waarbij je zelf ontzettend veel kan doen.

 3. Picos D'Europa en het Cantabrische gebergte

 4. Een heel ander iets is de Picos D'Europa en in het geheel het Cantabrische gebergte. Ik ben er afgelopen zomer geweest en als ik er nu aan terugdenk wil ik gelijk weer terug. Naar mijn mening is dit het mooiste gebergte in heel Spanje! De prachtige stenen gebergten van de Picos, het vele wildlife dat hier rondloopt (zelfs wolven en beren!) en het feit dat je er gewoon prachtig kan wandelen maakt dat dit echt mijn favoriete gebergte van Spanje is. Het is iets wat je zeker niet mag missen als je toch naar het noorden gaat. Speciale aanraders zijn Somiedo natural park en de Picos D'Europa zelf.

 5. Gibraltar

 6. Technisch gezien is dit eigenlijk niet Spanje, maar toch hoort het er ook weer wel bij. En het is dan ook zeker je bezoek waard wanneer je enigszins de mogelijkheid hebt, want het is er echt geweldig! Je hebt er veel cultuur, veel geschiedenis, wat Britse invloed en daarnaast: er lopen apen rond op de top van het eiland. Eigenlijk kan je niet om veel meer wensen wanneer je een leuke stad wilt bezoeken. Mocht dit allemaal nog niet genoeg zijn om je ervan te overtuigen dat je Gibraltar zeker moet zien: je kan er ook nog eens geweldig goed shoppen en uit eten is relatief goedkoop.

 7. Madrid

 8. Madrid is een stad die ik zelf nooit zo nodig hoefde te zien. Ik had wel eens wat gehoord over Madrid, maar het trok me niet echt. Eigenlijk had ik ook vooral geen goede reden om de stad te bezoeken: want ik ben al in Barcelona geweest en heb een aantal steden gezien in Andalusië en in de Extremadura. Toch ben ik een dagje er geweest en het is iets wat je eigenlijk niet over kan slaan. Andere steden zijn wellicht mooier of bijzonderder, maar Madrid heeft een enorme geschiedenis en in de omgeving van Madrid en in de stad zelf is dat aan alles te merken. Mocht je echt naar Madrid gaan: lees je wel goed in, want het is soms best wel even zoeken wat er precies te doen is! Zeker een aanrader is de valle de los caidos - vallei van de gevallenen.

 9. Andalusië

 10. Eigenlijk wilde ik dit opsplitsen in heel veel aparte stukken, want Andalusië is de interessantste provincie van heel Spanje. Dit is het gebied waar de Iberische lynx nog leeft, waar je hoog de bergen in kan wandelen en de volgende dag heerlijk aan het strand kan liggen. Dit is het gebied waar je tien steden kan bezoeken in tien dagen en alsnog niet alles gezien kan hebben - daarom staat Andalusië voor mij zo hoog op de lijst van plekken die je gezien moet hebben. Van prachtige natuurgebieden tot aan leuke steden en heerlijke stranden: Andalusië biedt het allemaal!

  Een aantal voorbeelden van wat je er kan doen: het UNESCO werelderfgoed Cordoba bekijken, de Sierra de Andujar in op zoek naar herten, zwijnen en lynxen, de Sierra Nevada in voor een stevige hike en heerlijk genieten aan het strand van Malaga om daarna de stad nog in te gaan. Vooral de Sierra Nevada is de moeite waard als je slechts één berggebied wilt bekijken in Spanje, want hier vind je de hoogste pieken van Spanje waar het nog vol zit met wildlife.

 11. Pyreneeën

 12. Er zit een bepaalde trend in de natuurgebieden van Spanje: het zijn bijna allemaal gebergten. De Pyreneeën zijn wellicht de bekendste en niet zonder reden: het is er gewoonweg geweldig wandelen. Je kan er dagen rondlopen zonder andere mensen tegen te komen, je kan er gewoon heerlijk hiken of wandelen en de Pyreneeën zijn gewoon heerlijk om van te genieten. De Pyreneeën zijn zeker leuk en als je niet naar Andalusië gaat en niet de onzekerheid wilt hebben van het Cantabrische gebergte qua weer is het heerlijk om gewoon in de Pyreneeën te gaan zitten. Zeker aan de Spaanse kant is het vaak gewoon goed weer en anders kan je altijd nog besluiten eventjes naar Frankrijk te gaan.