Wat moet je weten voor een working holiday visum Australië

Ik ben zelf druk bezig geweest met een working holiday visum voor Australië aan te vragen een tijd geleden en wil daarom nu er iets over schrijven wat jullie mogelijk kan helpen als jullie je working holiday visum aan gaan vragen! Het is nogal een gedoe om alles helemaal gelijk goed te doen en door te hebben en omdat ik nergens echt een goed overzicht kon vinden van nuttige tips besloot ik om het dan zelf maar te schrijven.

Working holiday visum Australië

Een working holiday visum is een ideale manier om in een land rond te reizen en toch nog te kunnen werken! Australië, Canada en Nieuw-Zeeland bieden deze mogelijkheid voor jongeren van achttien tot dertig jaar oud. Deze visa zijn er vooral op gericht om bepaalde banen gevuld te krijgen met backpackers die willen werken en zodat er meer mensen kennis maken met het land. In Australië is het al jaren een succes en is het zelfs mogelijk een tweede working holiday visum aan te vragen wanneer je minimaal voor drie maanden bepaald werk hebt gedaan zoals fruit plukken.

Het eerste working holiday visum is vrij gemakkelijk aan te vragen voor Nederlanders en Belgen en zonder al te veel moeite krijg je over het algemeen ook een goedkeuring. Maximaal een jaar nadat je working holiday visum is goedgekeurd moet je Australië binnen zijn gegaan en vervolgens mag je er dan een jaar blijven.

Voor het aanvragen

Voordat je het zomaar aan gaat vragen is het nuttig om te kijken naar de voorwaarden die verbonden zijn aan het working holiday visum. Zo is het belangrijk om direct te kijken of je uit een land komt dat meedoet aan het programma. Voor Nederland en België is dit in ieder geval het geval en kan je gewoon je whv aanvragen als je aan de andere voorwaarden voldoet. Uiteraard is het dus ook belangrijk om te kijken naar de andere voorwaarden. Zo mag je geen strafblad hebben, moet je tussen de achttien en de dertig zijn en mag je geen afhankelijk kind meenemen tijdens je working holiday.

Lees daarnaast alle andere voorwaarden even goed na en bedenk je dat je op tijd moet zijn met het aanvragen maar niet te vroeg. Vul alles naar waarheid in en in principe krijg je dan zonder problemen de toestemming om te vertrekken richting Australië met een whv in je zak. Let wel op: je moet een paspoort hebben dat geldig is tijdens je aanvraag!

Wat je moet weten tijdens je aanvraag

Tijdens de aanvraag kom je door heel wat vragen. Zo moet je precies invullen wat je naam is - vul dit correct in - en moet je bijvoorbeeld ook invullen wat je paspoortnummer is, je geboorteplaats, plaats van uitgifte van je paspoort enzovoorts. Belangrijk om te weten is dat je ook offline een visum aan kunt vragen als het online niet lukt. Vul alle vragen waarheidsgetrouw in en je zult tegen weinig tot geen problemen aanlopen.

Verder is het goed om te weten dat je ook je gegevens op kunt slaan en er later verder mee kunt gaan. Mocht je dus iets na moeten kijken, omdat je bijvoorbeeld je paspoort niet bij de hand hebt dan is dat geen enkel probleem en kan je later je gegevens gewoon verder invullen. Tijdens de aanvraag is het daarnaast handig om aan het einde in ieder geval je bankkastje en bankpas bij de hand te hebben, omdat je gewoonlijk ongeveer driehonderd euro (omgerekend) moet betalen.

Wachten op goedkeuring

Het wachten op de goedkeuring kan best wel even duren, maar kan ook gelukkig zo gebeurd zijn. Ik had mijn bevestiging zelf ontzettend snel binnen en daardoor kon ik al snel gaan kijken naar vliegtickets. Tijdens het wachten op de goedkeuring kan je alvast gaan kijken naar vliegtickets, maar boek ze zeer zeker nog niet! Ik heb verhalen gelezen van mensen die al hadden geboekt en waarbij het visa werd afgewezen waardoor ze met vrijwel nutteloze vliegtickets zaten.

Zodra je de goedkeuring dan binnen hebt is het nuttig zo snel als je kan alles te regelen, zodat je ook echt kan vertrekken!

Naar Australië

Wanneer je dan in het vliegticket zit richting Australië moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo is het belangrijk dat je aantoonbaar voldoende geld hebt voor je working holiday visum. Daarnaast moet je gewoon voldoen aan de algemene voorwaarden van Australië. Geef het dus aan als je eten en drinken hebt en voldoe gewoon aan de eisen van de douane. Als zij willen dat je meewerkt moet je dat vooral ook doen.

In Australië kan je met je working holiday visum al snel aan de slag. Vraag eerst echter een bankrekening aan, zodat je ook goed je salaris kan ontvangen. In Australië kan je met je visum in principe bijna overal werken, met uitzondering van bijvoorbeeld de gezondheidszorg als je dat nog niet hebt geregeld!