Wolven in de Sierra de Gredos

Het is een vroege ochtend in de Sierra de Gredos, nadat ik de nacht hiervoor nog wat heb gezocht naar een klein bijzonder diertje: de Pyrenese desman. Deze heb ik gevonden, maar ik sliep pas na twee uur 's nachts en ik zou de volgende ochtend weer verder gaan richting Andalusië. De vroege ochtend is voor mij al begonnen om zeven uur, want ik word op dat moment wakker door mijn wekker. Er moet nog veel gebeuren, maar het is ijskoud zo vroeg. Een snelle kijk op de thermometer geeft aan dat het hier in midden Spanje slechts zes graden boven nul is. De avond hiervoor hadden we wolven gehoord, iets wat ook de campingeigenaar was opgevallen, maar verder besteedden we er weinig aandacht aan, de kans dat je ze ziet is bizar klein.

Inpakken en wegwezen

Gelukkig hoeft er niet heel veel meer te gebeuren. Ik moet wat spullen opruimen, de kampeerplek netjes achterlaten en dan ben ik wel klaar gelukkig. Eerst maar eens zorgen dat ik goed wakker word en dan moet ik alsnog vrij stil blijven, want de Spanjaarden slapen hier rustig tot tien uur 's ochtends, want pas dan wordt het hier echt warmer. Het inpakken verloopt vlot en ik ga nog snel een laatste keer bij het beekje kijken om te zien of de vogels en slangen al weer wakker zijn. Alhoewel ik geen slangen zie, zijn de vele verschillende vogels al druk bezig met hun dagelijkse bezigheden - hier eindigt voor mij de Sierra de Gredos en de vele wildlife die ik heb gezien. Zo denk ik tenminste.

Wildlife zoeken in de auto

Het leuke aan het gebied is dat er ontzettend veel leeft. Wilde zwijnen, edelherten, reeën en nog veel meer kleinere zoogdieren. Daarnaast leven er dus wolven, die maar weinig echt worden gezien - maar wel vaker dan eens worden gehoord of sporen van worden gevonden. De wolven zijn een groot probleem in het gebied, omdat er veel veeteelt is en vooral schapen zijn regelmatig de slachtoffers van wolven. Vanuit de auto kan je in de ochtenden en avonden geregeld wat zien van wat hier rondloopt. Zeker de reeën en de edelherten zijn goed zichtbaar en zo ook de ochtend van mijn vertrek. Nadat ik vroeg die ochtend dichtbij de camping al een klein groepje edelherten had gezien, kwam ik in de auto nog een ree tegen.

Wegrijden uit het gebergte

Uiteindelijk reed ik weg en langzaamaan kwam ik van halfopen bossen en heuvelachtig tot bergachtig gebied in dichtere bossen met hier en daar een dorp en wat weidegrond. Na een dorpje kwam ik een gigantische groep schapen met een schaapsherder tegen. Nog geen vierhonderd meter later moet ik een bocht om en laat het gas langzaam zakken om de snelheid te beperken. Zodra ik de bocht om kom moet ik plotseling remmen... Voor twee wolven! Plotseling liepen ze daar, op het midden van de weg op deze koude ochtend. Het was inmiddels dan wel opgewarmd naar ongeveer acht graden, maar nog steeds was het koud. Ik kon niet echt stoppen, wel heel langzaam rijden. Omkeren was er niet bij, maar voor een seconde of tien tot vijftien twee wolven zien van zo dichtbij en onverwacht is iets wat ik nooit ga vergeten.

De Sierra de Gredos bewaarde het beste voor het laatst. Waar ik al veel hier had gezien, van gewoon mooie natuur tot aan gieren, steenbokken en wilde zwijnen - had ik nooit gedacht wolven te gaan zien hier!